Κι όμως, όλα είναι πολιτική

Κι όμως, όλα είναι πολιτική Facebook Twitter
Το σόου του Πορτορικανού ήταν μια γιορτή οργιαστικής χαράς με ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα: πολιτική είναι (και) η καθημερινότητα. Φωτ.: Carlos Avila Gonzalez/San Francisco Chronicle via Getty Images/Ideal Image
0


«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
Υπάρχει και η ανάγκη για αλήθεια και έκφραση», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Αργυρός στην πρεμιέρα της ταινίας Μελάνια στο Κέντρο Αθηνών – στην οποία προσκαλούσε τους θεατές μαζί με την πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών, Κίμπερλι Γκιλφόιλ.

«Είναι μεγάλη τιμή που η εκπληκτική πρώτη κυρία, Μελάνια Τραμπ, είναι στενή μου φίλη, μοναδική μητέρα και υπέροχη σύζυγος. Έχει κάνει φοβερά πράγματα για τα παιδιά, τις γυναίκες. [...] Είναι ένα πολύ επιτυχημένο ντοκιμαντέρ. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη με την αγάπη και την υποστήριξη του Προέδρου μας, Ντόναλντ Τραμπ, που υποστήριξε τη σύζυγό του, όπως κάνει με όλες τις γυναίκες, και με εμένα, που είμαι η πρώτη πρέσβειρα στη φοβερή Ελληνική Δημοκρατία», δήλωσε προσερχόμενη στην εκδήλωση η Γκιλφόιλ.

Πέρα από τις γεωπολιτικές αλλαγές, καταναλώνουμε, όπως και ο υπόλοιπος δυτικός κόσμος, ατέλειωτο lifestyle περιεχόμενο στα social media, το οποίο αδυνατούμε να αναλύσουμε ή να εξετάσουμε με κριτική ματιά.

Ας μη μείνουμε στη σουρεαλιστική σημειολογία της υπόθεσης: το να προσκαλεί η πρέσβειρα των ΗΠΑ, μαζί με έναν τραγουδιστή, επιχειρηματίες και πολιτικούς στα μπουζούκια για να δουν μια ταινία αφιερωμένη στη Μελάνια Τραμπ συνιστά έτσι κι αλλιώς έναν γενναίο, νέο κόσμο. Δεν χρειάζεται καν να κρίνουμε την εκδήλωση με αισθητικούς όρους – είναι πολύ εύκολο. Δεν μπορεί βέβαια να μη σχολιάσει κανείς την αμηχανία των «σοβαρών μέσων» απέναντι στη νέα πρέσβειρα: τη στιγμή που οποιαδήποτε άλλη γυναικεία εμφάνιση ή δήλωση στην πολιτική σφαίρα τεμαχίζεται, αναλύεται και «στολίζεται» εξονυχιστικά, εδώ έχουμε μια παγωμάρα, σαν να είναι εντελώς συνηθισμένο να πηγαίνουν επιχειρηματίες και μέλη της κυβέρνησης στα μπουζούκια για την προβολή ενός ντοκιμαντέρ που αφορά την πρώτη κυρία των ΗΠΑ.

Περίπου δέκα μέρες μετά, είδαμε να αποθεώνεται ο Bad Bunny, ένας εντελώς λαϊκός καλλιτέχνης ρεγκετόν, με στίχους που φλερτάρουν από το αγοραίο ως το τρυφερό, στο halftime του Super Bowl στις ΗΠΑ. Το σόου του Πορτορικανού ήταν μια γιορτή οργιαστικής χαράς με ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα: πολιτική είναι (και) η καθημερινότητα.

Δεν είμαι σίγουρη τι σημαίνει «δεν είναι όλα πολιτική». Τι θα ήταν δηλαδή πολιτική πράξη; Να τραγουδά κανείς στο φεστιβάλ της ΚΝΕ; Το να συν-προσκαλείς σε εκδήλωση παρέα με την Κίμπερλι Γκιλφόιλ είναι ξεκάθαρα πολιτική πράξη. Όλα είναι πολιτική – η στάση μας, οι αγορές μας, οι επιλογές μας. Είμαστε πολιτικά όντα, δεν ζούμε σε κάποια σπηλιά. 

Δεν υπήρχε ποτέ κάποιος ξεκάθαρος διαχωρισμός μεταξύ lifestyle και πολιτικής, αλλά τα όρια σήμερα είναι πιο δυσδιάκριτα από ποτέ. Στην Ελλάδα, ανέκαθεν αγαπούσαμε το παραπολιτικό ρεπορτάζ, την ψήφο σε ποδοσφαιριστές και ηθοποιούς (με φανταστικά αποτελέσματα – θυμάται κανείς την καριέρα του Αλέξη Γεωργούλη και του Θοδωρή Ζαγοράκη στην Ευρωβουλή; Τη θητεία του εσχάτως αστρολόγου Παύλου Χαϊκάλη στη Βουλή;), κυρίως γιατί ήταν (ή είναι) τα ονόματα που αναγνωρίζουμε περισσότερο στα ψηφοδέλτια. 

Αυτήν τη στιγμή όμως βρισκόμαστε, έτσι κι αλλιώς, εν μέσω μιας παγκόσμιας αλλαγής. Πέρα από τις γεωπολιτικές αλλαγές, καταναλώνουμε, όπως και ο υπόλοιπος δυτικός κόσμος, ατέλειωτο lifestyle περιεχόμενο στα social media, το οποίο αδυνατούμε να αναλύσουμε ή να εξετάσουμε με κριτική ματιά. To αποτέλεσμα είναι μια «γλυκιά» διαστρέβλωση: το lifestyle στην καλύτερη ως γλυκιά αποχαύνωση, στη χειρότερη ως άλλοθι.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αριστοκρατικά φτωχοί, Ελευθεροτυπία, 1991

Ημερολόγιο / Αριστοκρατικά φτωχοί. Του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου

Ελάχιστοι κατέχουν το μυστικό να χρησιμοποιούν το χρήμα επ’ αγαθώ, να το σκορπίζουν απαλά, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη αλλά ούτε και περιφρόνηση, να το σκορπίζουν όπου θέλουνε αυτοί κι όχι η μόδα
ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΓΚΑΡΟΥΣΙΑΝΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πρέπει να είσαι provider»: Πώς η ανδρόσφαιρα καταστρέφει το dating

Ιλεκτρίσιτυ / «Πρέπει να είσαι provider»: Πώς η ανδρόσφαιρα καταστρέφει το dating

Μια νέα μορφή προτεσταντικής ηθικής παρουσιάζει την ανθρώπινη σύνδεση ως επιβράβευση της επιτυχίας, εντείνοντας τη μοναξιά των ανδρών που την υιοθετούν και δημιουργώντας ένα επικίνδυνο τοπίο για τις γυναίκες.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί μιλάμε τόσο για την Gen Z;

Οπτική Γωνία / Γιατί μιλάμε τόσο για την Gen Z;

Μοιάζει σαν να μην υπάρχει τίποτε άλλο στον κόσμο μας πια, κανένας διαχωρισμός, πέρα από την κατανομή μας σε διαφορετικές γενιές. Κι αυτό, ακριβώς τη στιγμή που οι φτωχοί φτωχαίνουν και η βία γύρω μας εντείνεται.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΔΕΣΠΟΤΙΔΗΣ
«Πίσω από τη σιωπή των εφήβων»: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοούμε

Οπτική Γωνία / H σιωπή των εφήβων συνήθως είναι μεταμφιεσμένη κραυγή

Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου μιλά για τα προειδοποιητικά μηνύματα που συχνά περνούν απαρατήρητα, τον ρόλο των social media και του σχολικού εκφοβισμού αλλά και το πώς μπορούν γονείς και εκπαιδευτικοί να στηρίξουν ουσιαστικά παιδιά και εφήβους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η «Δύσκολη Εφηβεία» έγινε δυσκολότερη

Ρεπορτάζ / Πώς η «Δύσκολη Εφηβεία» έγινε δυσκολότερη

Πότε ένας έφηβος περνά απλώς τη δική του δύσκολη διαδρομή προς την ενηλικίωση και πότε εκπέμπει σήμα κινδύνου; Τα σημάδια, οι στατιστικές και οι αλλαγές που φαίνεται να έχουν διαμορφώσει μια διαφορετική εφηβεία τα τελευταία χρόνια.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Δεν είναι δικός μας πόλεμος

Νέος Άγνωστος Κόσμος / Δεν είναι δικός μας πόλεμος

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαψεύδουν τη συνάντηση με τον Νετανιάχου, που το Ισραήλ επιμένει ότι έγινε, δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία συζήτησε την ιδέα ενός συμφώνου μη επίθεσης μεταξύ των κρατών της Μέσης Ανατολής και του Ιράν.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Κόμμα Καρυστιανού: Οι «άφθαρτοι» σωτήρες της οργής

Οπτική Γωνία / Κόμμα Καρυστιανού: «Απολιτίκ, αντισυστημικοί και πολύ θυμωμένοι»

Το πολιτικό εγχείρημα που γεννήθηκε μέσα από το τραύμα των Τεμπών επενδύει στην κοινωνική αγανάκτηση και την ηθική υπεροχή, όμως η ελληνική εμπειρία δείχνει ότι η οργή δύσκολα μετατρέπεται σε σχέδιο διακυβέρνησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΔ: Οι «πατριώτες του καναπέ», τα μηνύματα συσπείρωσης και οι «περίκλειστες καγκελαρίες»

Οπτική Γωνία / ΝΔ: Οι «πατριώτες του καναπέ», τα μηνύματα συσπείρωσης και οι «περίκλειστες καγκελαρίες»

Το αφήγημα της «Ελλάδας του 2030», οι παρεμβάσεις Δένδια – Πιερρακάκη και το παρασκήνιο με Καραμανλή και Σαμαρά. Οι δημοσιογράφοι Γιώργος Ευγενίδης και Άγγελος Αλ. Αθανασόπουλος αναλύουν τα μηνύματα και τις ισορροπίες του 16ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΟΖ ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ

Οπτική Γωνία / Explainer: Γιατί η Άγκυρα επαναφέρει τώρα τη «Γαλάζια Πατρίδα»;

Η νομοθετική πρωτοβουλία Ερντογάν για ΑΟΖ έως 200 ναυτικά μίλια και πώς επηρεάζονται οι ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας. Ο Δρ. Ευρωπαϊκής ασφάλειας και νέων απειλών, Τριαντάφυλλος Καρατράντος, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ