Κάστερ Σεμένια: Μια Ολυμπιονίκης που αντιμετώπισε κατάφωρη διάκριση

Κάστερ Σεμένια, μια ολυμπιονίκης που αντιμετώπισε κατάφωρη διάκριση Facebook Twitter
Ενώ ήταν έτοιμη να γράψει ιστορία, τριπλασιάζοντας τα χρυσά στο Τόκιο, η IAAF, το ανώτατο όργανο του στίβου σε διεθνές επίπεδο, πέρασε έναν ειδικό νόμο που απαγορεύει σε αθλήτριες που έχουν από ένα όριο τεστοστερόνης και πάνω να αγωνιστούν σε παρατεταμένα σπριντ και δρόμους μεσαίων αποστάσεων. Φωτ.: Michael Kappeler/picture alliance via Getty Images/Ideal Image
0

Η KAΣΤΕΡ ΣΕΜΕΝΙΑ είχε ενοχλήσει μεγάλη μερίδα της κοινότητας του κλασικού αθλητισμού με την αρρενωπή εμφάνιση και τον «ανδρικό», όπως τον είχαν χαρακτηρίσει, τρόπο με τον οποίο έτρεχε και συνήθως κατατρόπωνε τις αντιπάλους της, ήδη από τα νεανικά της χρόνια.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο η Νοτιοαφρικανή, η πρώτη διάσημη δρομέας της αφρικανικής χώρας μετά τη σκανδαλώδη περίπτωση της Ζόλα Μπαντ, που είχε ρίξει κατά λάθος στο ταρτάν τη Μαίρη Ντέκερ, στερώντας της ένα πιθανό μετάλλιο, είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στα 800 μέτρα, και αναδρομικά η Διεθνής Ομοσπονδία αναβάθμισε το αργυρό της μετάλλιο τέσσερα χρόνια νωρίτερα στο Λονδίνο, καθώς η πρώτη, Μαρίγια Σαβίνοβα, είχε βρεθεί ντοπαρισμένη, όπως και πολλά μέλη της ρωσικής αποστολής.

Ενώ ήταν έτοιμη να γράψει ιστορία, τριπλασιάζοντας τα χρυσά στο Τόκιο, η IAAF, το ανώτατο όργανο του στίβου σε διεθνές επίπεδο, πέρασε έναν ειδικό νόμο που απαγορεύει σε αθλήτριες οι οποίες έχουν από ένα όριο τεστοστερόνης και πάνω να αγωνιστούν σε παρατεταμένα σπριντ και δρόμους μεσαίων αποστάσεων. Ήταν πασιφανές ότι φωτογραφικά η Σεμένια αποκλείστηκε διά παντός από τη συμμετοχή και τη διεκδίκηση θέσης στην τριάδα των νικητών στα 400, τα 800 και τα 1.500 μέτρα, κυρίως από τα παγκόσμια πρωταθλήματα και τους Ολυμπιακούς.

Είχε ήδη προηγηθεί μια άτυπη διαμάχη μεταξύ της χώρας της, που ανέκαθεν τη στήριζε αμέριστα, και της διεθνούς επιτροπής, για απόρρητα ιατρικά μυστικά που παράνομα διέρρευσαν από την Ελβετία και έδειχναν πως ανήκει στην κατηγορία 5-ARD των ίντερσεξ ατόμων – η ίδια δεν αυτοπροσδιορίζεται ως ίντερσεξ, προτιμώντας να αποκαλεί τον εαυτό της «ένα διαφορετικό είδος γυναίκας».

Σίγουρα το πρόβλημα στην ξεχωριστή της περίπτωση είναι η αδιαμφισβήτητη δύναμη των παραγόντων του κλασικού αθλητισμού, με τους οποίους δεν ήθελε ή δεν τόλμησε να τα βάλει η υποτίθεται ανώτερη Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων.

Η τελική απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού έκρινε κατά πλειοψηφία –με μία ψήφο υπέρ της– πως ναι μεν είναι άδικο για ένα άτομο να μην αγωνίζεται στη «φυσική» κατηγορία του ενώ έχει γεννηθεί θήλυ, έχει μεγαλώσει ως κορίτσι και έχει γυναικείο διαβατήριο, αλλά με τον αποκλεισμό της προστατεύεται ο δίκαιος συναγωνισμός για τις υπόλοιπες αθλήτριες, που δεν έχουν γεννηθεί με τη συγκεκριμένη σωματικότητα. Με άλλα λόγια, η κοπέλα δεν φταίει, αλλά αφήστε και καμιά άλλη να γευτεί το χρυσό στους Ολυμπιακούς…

Category: Woman - To ντοκιμαντέρ που εξιστορεί τη διαδρομή και την αδικία που υπέστη

Η Σεμένια δεν το έβαλε κάτω. Έκανε έφεση και δικαιώθηκε στη Διεθνή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά η ΔΟΕ παρέμεινε αμετακίνητη στην απόφασή της. Αποφασισμένη να επιστρέψει, προσπάθησε στα κοντινά αγωνίσματα που απέμειναν, δηλαδή να κατεβεί πολύ, στα 200 μέτρα, και να ανεβεί ακόμη περισσότερο, στα 5 χιλιόμετρα, ωστόσο οι επιδόσεις της δεν ήταν επιθυμητά αξιόμαχες, και αποσύρθηκε, όχι όμως διακριτικά: στα απομνημονεύματά της και σε ένα ντοκιμαντέρ που εξιστορεί τη διαδρομή και την αδικία που υπέστη, μπαίνει σε λεπτομέρειες για το είδος της γυναίκας που εκπροσωπεί, ένα κορίτσι που γεννήθηκε με φανερά γυναικεία και κρυφά ανδρικά γεννητικά όργανα, χωρίς τη δυνατότητα τεκνοποίησης και πλήρους ένταξης και αποδοχής στη μεγάλη αθλητική οικογένεια.

Σίγουρα το πρόβλημα στην ξεχωριστή της περίπτωση είναι η αδιαμφισβήτητη δύναμη των παραγόντων του κλασικού αθλητισμού, με τους οποίους δεν ήθελε ή δεν τόλμησε να τα βάλει η υποτίθεται ανώτερη Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων.

Όλες τις προηγούμενες ημέρες διαβάζαμε ξανά και ξανά την παραπληροφόρηση για την ταυτότητα φύλου της Αλγερινής πυγμάχου και την πιθανώς άνιση μεταχείριση των αθλητριών που βρέθηκαν στον δρόμο (και το βαρύ χέρι) της προς το μετάλλιο – άλλη μια κοπέλα που, χωρίς να γνωρίζουμε, και ορθώς, όλες τις ανατομικές λεπτομέρειες που αφορούν τον ιατρικό της φάκελο, κρίθηκε για τους λάθος λόγους. Η μεγάλη διαφορά είναι πως αυτή, όπως και μια συναθλήτριά της από την Ταϊβάν που δεν φάνταξε αρκετά φωτογενής στα social και έμεινε στη σκιά, είχαν αποκλειστεί για λόγους υπερβολικής τεστοστερόνης στον οργανισμό τους από την αντίστοιχη ομοσπονδία του αθλήματος στο οποίο συμμετέχουν.

ουμαρ κλεμλεφ Facebook Twitter
Πίσω από την IBA, το ανώτατο όργανο της διεθνούς πυγμαχίας, βρίσκεται ο εμπρηστικός πρόεδρός της, ο Ρώσος Ουμάρ Κρεμλέφ, πρώην μποξέρ και αφεντικό στον χώρο από το 2020, ο οποίος βρίζει όπου σταθεί και βρεθεί τους «αθάνατους». Φωτ.: Maksim Konstantinov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images/Ideal Image

Πίσω από την IBA, το ανώτατο όργανο της διεθνούς πυγμαχίας, βρίσκεται ο εμπρηστικός πρόεδρός της, ο Ρώσος Ουμάρ Κρεμλέφ, πρώην μποξέρ και αφεντικό στον χώρο από το 2020, ο οποίος βρίζει όπου σταθεί και βρεθεί τους «αθάνατους» και ειδικά τον πρόεδρο Τόμας Μπαχ, αποκαλώντας τον «αρχηγό των σοδομιστών» (και την τελετή έναρξης στο Παρίσι, «σοδομία», με τσαντισμένο story στα social). Είναι αυτός που έριξε λάδι στη φωτιά λέγοντας πως απέκλεισε πέρυσι τις αθλήτριες γιατί είναι άνδρες, και ο κύριος υπαίτιος της βίαιης ρήξης μιας ομοσπονδίας που πλέον τελεί σε καθεστώς παρανομίας, λόγω κακής διαχείρισης και οικονομικής διαφθοράς.

Κι επειδή δεν μπορούσαν να βρουν τον σωστό μηχανισμό να τον εκτοπίσουν από τον θρόνο του, πέταξαν έξω τον ολόκληρο τον οργανισμό της πυγμαχίας, με τεχνητές κατηγορίες, που πιθανώς να ευσταθούν, αν και ο πρόεδρος διαφωνεί μετ’ επιφάσεως.

Τα εσωτερικά θέματα των μεγαλοπαραγόντων, με τη Ρωσία πλέον εκτός της διεθνούς κοινότητας του αθλητισμού, για παραβιάσεις των κανόνων ντοπαρίσματος και φυσικά εξαιτίας πολιτικών πιέσεων, βγήκαν στη φόρα, όπως και οι προσωπικές τους ατζέντες.

Επειδή λοιπόν οι αθλητές της πυγμαχίας που μετέχουν στους Ολυμπιακούς προστατεύονται αποκλειστικά και μόνο από την ομπρέλα της ΔΟΕ, ό,τι και να πει ο Κρεμλέφ δεν μετράει – τα 25 χιλιάδες ευρώ δωράκι στην Ιταλίδα που έκλαψε από τις μπουνιές της Αλγερινής πρόλαβε και τα έδωσε όμως. 

Το συμπέρασμα από αυτή την ιστορία είναι πως για την ίδια ακριβώς περίπτωση, δηλαδή γυναικών που δεν πιάστηκαν για χρήση αναβολικών, αλλά γεννήθηκαν με συγκριτικό πλεονέκτημα τεστοστερόνης, η μία, η Αλγερινή, βρέθηκε στο μάτι του διαδικτυακού και αθλητικού κυκλώνα, άντεξε την κοινωνική επίθεση και νίκησε με την ασπίδα των διεθνών Αρχών, και η άλλη, η Νοτιοαφρικανή, αποκλείστηκε για να μη σαρώσει ακόμη περαιτέρω, με την ίδια τη ΔΟΕ να νίπτει τας χείρας της, αναγνωρίζοντας χωρίς αντίρρηση την αρμόδια ομοσπονδία.

Καμία woke ευαισθησία ή πόλεμο κουλτούρας δεν ανιχνεύουμε εδώ. Πρόκειται για διαμάχη ατζέντας και μπαράζ ανακοινώσεων και προκλητικών αναρτήσεων και ανταπαντήσεων πολιτικών σκοπιμοτήτων που έχουν λάβει προσωπικές διαστάσεις. Από το χάος που προέκυψε δυστυχώς αποκλείστηκε μια αθλήτρια ξεχωριστών δυνατοτήτων, που παραδόξως ξεχάστηκε, ίσως γιατί ελάχιστοι πλέον ασχολούνται με το αθλητικό background των Ολυμπιακών, επιτρέποντας σε άλλες αθλήτριες με παρόμοια χαρακτηριστικά να αγωνίζονται κανονικά. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες - Αλγερινή με ανδρικά χρωμοσώματα: Ο καθηγητής Παπανικολάου καταρρίπτει «γελοίες ψεκασμένες αρλούμπες»

Διεθνή / Ολυμπιακοί Αγώνες - Ιμάν Κελίφ: Ο γιατρός Παπανικολάου καταρρίπτει «γελοίες ψεκασμένες αρλούμπες»

Πρόκειται για περίπτωση «διαφυλίας» και «αν ρωτήσετε κάποιον υπερήλικα γονέα, θείο, παππού είναι αυτό που παλιά το έλεγαν "αντρογυναίκα"» είπε ο Παναγιώτης Παπανικολάου για την Αλγερινή πυγμάχο.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ