Η πολιτική του «ο σώζων εαυτόν σωθήτω»

covid safety Facebook Twitter
Ο πολίτης δεν περιβάλλεται πλέον από καμία οργανωμένη προστασία. Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας δήλωνε κουρασμένο και πιεσμένο από την καραντίνα και απαιτούσε τα ανοίγματα αυτά. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image
0

ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ και τη θέσπιση του ακαταδίωκτου, παράλληλα με την απουσία ουσιαστικών ελέγχων, έχουμε περάσει de facto στη φάση της «ατομικής ευθύνης» ως της μοναδικής ευθύνης. Όσο για την πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας αυτή την περίοδο, μάλλον περιγράφεται καλύτερα με τη φράση: ο σώζων εαυτόν σωθήτω (ο καθένας ας σπεύσει να σώσει τον εαυτόν του). 

Οι επιτροπές που συμβουλεύουν την κυβέρνηση έχουν πλέον το ακαταδίωκτο και οι πολιτικοί που αποφασίζουν έχουν έτσι κι αλλιώς ασυλία. Όλοι οι υπόλοιποι που ζουν σε αυτήν τη χώρα της ανύπαρκτης λογοδοσίας δεν έχουν παρά να ελπίζουν και να εύχονται η κυβέρνηση να αποφασίζει συνετά και να σταματήσουν να χάνονται καθημερινά δεκάδες άνθρωποι από την πανδημία.

Αυτός, άλλωστε, ο στόχος των μηδενικών απωλειών ήταν κάποτε η «γραμμή Τσιόδρα» που υιοθέτησε στην πρώτη φάση της πανδημίας η κυβέρνηση, αλλά μετά αποσύρθηκε ο Τσιόδρας, αποσύρθηκε και η γραμμή του. Το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού εξακολουθεί να παραμένει εκτεθειμένο στον ιό, χωρίς πρόσβαση στα εμβόλια ακόμα, παρότι οι πλατφόρμες άνοιξαν και για άλλες ηλικιακές ομάδες, αφού για πολλούς, ακόμα και αν έκλεισαν, κλείνουν ή θα κλείσουν ραντεβού, αυτό καθυστερεί ακόμα. 

Την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγουν ξανά τα σχολεία, αλλά ούτε η μεγάλη πλειονότητα των γονέων έχει προλάβει να εμβολιαστεί. Όπως ούτε και οι εργαζόμενοι στην εστίαση, που άνοιξε. Εάν κολλήσουν, νοσήσουν και χρειαστούν ΜΕΘ κάποιοι από αυτούς, την ευθύνη δεν θα την έχουν ούτε όσοι αποφάσισαν τα ανοίγματα, ούτε όσοι συμβούλευσαν γι’ αυτά, ούτε και όσοι δεν τους έχουν δώσει ακόμα τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και να θωρακίσουν το εαυτό τους απέναντι στον ιό.

Την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγουν ξανά τα σχολεία, αλλά ούτε η μεγάλη πλειονότητα των γονέων έχει προλάβει να εμβολιαστεί. Όπως ούτε και οι εργαζόμενοι στην εστίαση, που άνοιξε. Εάν κολλήσουν, νοσήσουν και χρειαστούν ΜΕΘ κάποιοι από αυτούς, την ευθύνη δεν θα την έχουν ούτε όσοι αποφάσισαν τα ανοίγματα, ούτε όσοι συμβούλευσαν γι’ αυτά, ούτε και όσοι δεν τους έχουν δώσει ακόμα τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και να θωρακίσουν το εαυτό τους απέναντι στον ιό. Κατά την πολιτεία, την ευθύνη θα την έχουν οι ίδιοι, κι ας υπάρχουν κορυφαίοι επιστήμονες που χαρακτήρισαν λάθος το άνοιγμα αυτήν τη στιγμή, προβλέποντας ότι οι αποφάσεις αυτές «θα πάρουν κόσμο στον λαιμό τους και θα έχουμε απώλειες».

Ο πολίτης δεν περιβάλλεται πλέον από καμία οργανωμένη προστασία. Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας δήλωνε κουρασμένο και πιεσμένο από την καραντίνα και απαιτούσε τα ανοίγματα αυτά. Το έδειχναν και οι δημοσκοπήσεις, τις οποίες η κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπόψη. 

Σε μια χώρα όπου η πολιτική ευθύνη δεν σημαίνει τίποτα και η ατομική αφορά τα πάντα, «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» λοιπόν, γιατί με το κλίμα «ανοίξτε τα όλα» που επικρατεί και τη χαλαρότητα που διαπιστώνει κανείς καθημερινά, είναι βέβαιο ότι οι απώλειες δεν θα σταματήσουν σύντομα. 

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι η Ελλάδα έχει μείνει αρκετά πίσω στον εμβολιασμό. Την περασμένη εβδομάδα ήταν στη 22η θέση στην Ε.Ε. όσον αφορά την πρώτη δόση, ενώ, όσον αφορά τη δεύτερη, ήταν κοντά στον μέσο όρο. Σημαντικό πρόβλημα είναι ότι το 40% των πολιτών άνω των 60, καθώς και το 38% των υγειονομικών δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Ο στόχος των 1,5 εκατομμυρίων δόσεων τον Απρίλιο δεν επιτεύχθηκε από την κυβέρνηση για λίγο, αλλά είναι πολύ κρίσιμο να επιτευχθεί ο στόχος των 2,5 εκατομμυρίων δόσεων τον Μάιο, οπότε ανοίγει και ο τουρισμός. Όπως επισημαίνουν ήδη πολλοί επιστήμονες, εάν δεν τρέξει ο εμβολιασμός με μεγάλες ταχύτητες τις επόμενες μέρες, ενώ παρατηρείται ήδη η πρόωρη χαλάρωση στα μέτρα προστασίας από τις πρώτες μέρες του ανοίγματος της οικονομίας, ο ιός μπορεί να προκαλέσει εφιαλτικές καταστάσεις. 

684
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, επτά βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού, μικροπολιτικής, ενδεχομένως και άγνοιας, ζήτησαν με επιστολή τους στον Νίκο Χαρδαλιά να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση. Προφανώς, μετά από τόσους μήνες που οι επιστήμονες το εξηγούν, οι επτά βουλευτές δεν έχουν καταλάβει ότι η μουσική στα καταστήματα εστίασης συμβάλλει στη μετάδοση του ιού, γιατί αναγκάζει τους ανθρώπους να μιλάνε πιο δυνατά και να έρχονται πιο κοντά για να συζητήσουν. 

Οι «NY Times» έγραψαν ότι η Ελλάδα ανοίγει τον τουρισμό της πριν από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η οικονομία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτόν και καλωσορίζει τους επισκέπτες, ενώ τα νοσοκομεία της παραμένουν γεμάτα και πολλοί Έλληνες εξακολουθούν να μην έχουν εμβολιαστεί.

Αυτή η εικόνα, που είναι αληθινή, δεν είναι σίγουρο ότι θα φανεί ελκυστική σε όλους τους τουρίστες που θέλει να προσελκύσει η Ελλάδα. Η Πορτογαλία, που πριν από μερικούς μήνες ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση, εφάρμοσε αυστηρό lockdown για σύντομο διάστημα και τώρα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, με λίγες απώλειες, γεγονός που οπωσδήποτε θα την κάνει πιο ελκυστικό προορισμό τουριστικά. 

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Global Boardroom των «Financial Times», επέμεινε στην αισιόδοξη οπτική, εστιάζοντας στον τουρισμό και αναφέροντας ότι σε έναν μήνα η κατάσταση στην Ελλάδα θα είναι θεαματικά καλύτερη. Υποστήριξε ότι τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά και ότι τα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται. «Αν το συνδυάσετε με την επιτάχυνση των εμβολιασμών, τα self-tests και το ότι μπορούμε να κάνουμε δραστηριότητες έξω, εκτιμώ ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά» είπε.

Εξίσου αισιόδοξα περιέγραψε και την ελληνική οικονομία, παρότι ανέφερε ότι αναμένεται ύφεση στο 8,2%. Κι αυτό γιατί, όπως είπε, «αναμένει πως η οικονομία θα κάνει rebound και θα επιταχυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις χάρη και στα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα κατευθυνθούν σε κρίσιμους τομείς για την Ελλάδα και δεν θα σκορπιστούν».

Οι νέες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών για το έλλειμμα του 2021 και του 2022, πάντως, αποκαλύπτουν τη μεγάλη ζημιά της πανδημίας στην ελληνική οικονομία και στον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι χαρακτηριστική η δυσμενής αναθεώρηση των προβλέψεων, που έχει γίνει από τον Οκτώβριο, μέχρι την πρόσφατη, στην οποία το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μεγαλώνει κατά 6 μονάδες του ΑΕΠ, δηλαδή από το 3,9% στο 9,9%.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύρα Κάπη: «O Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προσποιηθεί ποτέ κάτι που δεν είναι»

Συνέντευξη / Κύρα Κάπη: H γυναίκα πίσω από το TikTok του πρωθυπουργού

Με αφορμή τη βράβευση της στα «Ermis Awards», η διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού μιλά δημόσια για πρώτη φορά και περιγράφει το πώς διαμορφώνει τη δημόσια εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ απαντά για τα λάθη, την κριτική και τις δύσκολες στιγμές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Off the grid, όπως λέμε «εκτός δικτύων»

Οπτική Γωνία / Το κίνημα Off the grid και η περίπτωση των «Άμις» της Κορινθίας

Η «παλαιοχριστιανική» κοινότητα της Κορινθίας με τις πριμιτιβιστικές πεποιθήσεις εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου και ιδεολογικά πολυπρόσωπου κινήματος που ευαγγελίζεται μια ζωή μακριά από τις ανέσεις του πολιτισμού και τους «πειρασμούς» του. Πόσο είναι εφικτό σήμερα αυτό, με ποιο τίμημα και, κυρίως, με τι πρόταγμα;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το φιάσκο της εξεταστικής για τα Τέμπη και οι σημαντικοί μάρτυρες που δεν κλήθηκαν

Βασιλική Σιούτη / Το φιάσκο της εξεταστικής για τα Τέμπη και οι σημαντικοί μάρτυρες που δεν κλήθηκαν

Κατάθεσαν μάρτυρες που δεν είχαν να πουν τίποτα για την υπόθεση και αποκλείστηκαν άλλοι που είχαν να πουν πολλά και προειδοποιούσαν πριν από το δυστύχημα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Αλ. Σισιλιάνος: «Ας μην εστιάζουμε μόνο στον γάμο αλλά σε μια σειρά διακρίσεων εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων»

Συνέντευξη / Αλ. Σισιλιάνος: «Πρέπει να εμβαθύνουμε περισσότερο στις έννοιες των δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου»

Ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε μια συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα στον γάμο, τα πανεπιστήμια και την τεχνητή νοημοσύνη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Φτάνουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα – Τι ζητούν οι αγρότες

Ρεπορτάζ / Φτάνουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα – Τι ζητούν οι αγρότες

Αναμμένες έχουν τις μηχανές στα τρακτέρ οι αγρότες λίγο πριν από την αυριανή κάθοδό τους στην Αθήνα για το κεντρικό συλλαλητήριο. Ποια είναι η κόκκινη γραμμή που βάζουν όσον αφορά τις διεκδικήσεις τους και τι θέλουν να πετύχουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Ουκρανία – Ρωσία: Ένας ξεχασμένος πόλεμος

Οπτική Γωνία / «Ο κίνδυνος είναι να μετατραπεί ο πόλεμος σε μια κρίση με δυσμενή κατάληξη εντός ωρών»

Δύο χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και γενική διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ Μαρία Γαβουνέλη μιλά στη LiFO για έναν πόλεμο που μοιάζει ξεχασμένος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
CHECK Coco Mat Athens BC: Μπαράζ νομικών ενεργειών από την εταιρεία και πουθενά κατεδάφιση

Ρεπορτάζ / Ξενοδοχείο Coco-Mat στην Ακρόπολη: Μπαράζ νομικών ενεργειών από την εταιρεία και πουθενά κατεδάφιση

Παραμένει εν λειτουργία, παρά την απόφαση ολικής σφράγισης από το υπουργείο Τουρισμού που λήφθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Γύρω από το ξενοδοχείο υπάρχει ένα δικαστικό και γραφειοκρατικό σίριαλ και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα δούμε το τελευταίο του επεισόδιο.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ