Η γυναικεία αντίσταση στον αραβικό κόσμο

Η γυναικεία αντίσταση στον αραβικό κόσμο Facebook Twitter
Σε αυτή τη φωτογραφία της 29ης Μαρτίου 2014, η ακτιβίστρια από τη Σαουδική Αραβία Aziza al Yousef οδηγεί αυτοκίνητο σε αυτοκινητόδρομο στο Ριάντ, στο πλαίσιο εκστρατείας για να αψηφήσει την απαγόρευση της κυβέρνησης στις γυναίκες να οδηγούν.
0

Loujain al-Hathloul, Aziza al-Yousef, Eman al-Nafjan και Hatoon al-Fassi

Πρωτοποριακές φιγούρες στην εκστρατεία για να κερδίσουν οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας το δικαίωμα στην οδήγηση, κάποιες από τις γυναίκες αυτές κρατούνται εδώ και μήνες, κάποιες από τον Μάιο του 2018, για τον αγώνα τους υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών. Πολλές έχουν ισχυριστεί ότι βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, με ηλεκτροσόκ και μαστίγωμα, και ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά.

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς και μόλις πρόσφατα η κυβέρνηση επέτρεψε στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας για πρώτη φορά στην ιστορία του βασιλείου να οδηγήσουν αυτοκίνητο.

Laila Soueif

laila soueif Facebook Twitter
Πηγή έμπνευσης για κάθε γυναίκα στην Αίγυπτο, η Laila ποτέ δεν ζήτησε από τις κόρες της ή τον γιο της να σταματήσουν να αγωνίζονται για το σωστό.

Αιγύπτια ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών, μαθηματικός και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, η Laila και η εκπληκτική οικογένειά της έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την αστυνομική βία και τις αντισυνταγματικές δραστηριότητες της κυβέρνησης.

Η οικογένεια ήταν στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια της αιγυπτιακής επανάστασης το 2011 και οι κόρες της, Mona Saif και Sanaa Saif, δεν σταμάτησαν ποτέ να υποστηρίζουν τους πολιτικούς ακτιβιστές που συνελήφθησαν από το καθεστώς, ενώ ο μεγαλύτερος γιος της, Alaa Abdelfatah, που οι περισσότεροι Αιγύπτιοι νέοι τον θεωρούν «Ιησού» της αιγυπτιακής επανάστασης, βρίσκεται στη φυλακή αυτήν τη στιγμή απλώς επειδή εξέφρασε τη γνώμη του στο διαδίκτυο. Τόσο ο Alaa όσο και η Sana παρακολούθησαν την κηδεία του πατέρα τους, Ahmed Seif, δικηγόρου και εκ των ηγετών των αιγυπτιακών κινημάτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, από τη φυλακή.

Πηγή έμπνευσης για κάθε γυναίκα στην Αίγυπτο, η Laila ποτέ δεν ζήτησε από τις κόρες της ή τον γιο της να σταματήσουν να αγωνίζονται για το σωστό, ποτέ δεν σταμάτησε η ίδια να αγωνίζεται ακόμα και τώρα στα 66 της, με την υγεία της να μη βρίσκεται στην πιο ιδανική κατάσταση. 

Amira Osman Hamed

Παραδείγματα αντίστασης γυναικών στη Μέση Ανατολή Facebook Twitter
Η ακτιβίστρια και μηχανικός, βαδίζοντας στην πέμπτη δεκαετία της πλέον, υπερασπίζεται τις γυναίκες του Σουδάν εδώ και δύο δεκαετίες και συνελήφθη φέτος μετά το τελευταίο πραξικόπημα στη χώρα.

Η Σουδανή ακτιβίστρια κέρδισε το βραβείο της οργάνωσης Front Line Defenders για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση την Παρασκευή, ανάμεσα σε αγωνιστές και αγωνίστριες από το Αφγανιστάν, τη Λευκορωσία, τη Ζιμπάμπουε και το Μεξικό που έλαβαν επίσης το φετινό βραβείο.

Η ακτιβίστρια και μηχανικός, βαδίζοντας στην πέμπτη δεκαετία της πλέον, υπερασπίζεται τις γυναίκες του Σουδάν εδώ και δύο δεκαετίες και συνελήφθη φέτος μετά το τελευταίο πραξικόπημα στη χώρα.

Αφού κατηγορήθηκε για πρώτη φορά το 2002 επειδή φορούσε παντελόνια, απέσπασε διεθνή υποστήριξη το 2013, όταν συνελήφθη και απειλήθηκε με μαστίγωμα επειδή αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα. Και οι δύο κατηγορίες εμπίπτουν στους περιβόητους νόμους περί ηθικής του καθεστώτος του Omar al-Bashir, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τους ισλαμιστές. 

Το 2009 δημιούργησε την πρωτοβουλία «Όχι στην καταπίεση των γυναικών», ένα κίνημα κατά του πολυσυζητημένου νόμου περί δημόσιας τάξης, ο οποίος καταργήθηκε τελικά το 2019 μετά την απομάκρυνση του Bashir, ύστερα από μαζική εξέγερση.

Οι γυναίκες ήταν στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων που ανέτρεψαν τον Bashir και οι ελπίδες για ένα πιο φιλελεύθερο Σουδάν ήταν μεγάλες, καθώς καταργήθηκαν οι περιορισμοί που είχαν καταπνίξει τις δράσεις και τη δημόσια ζωή.

Πολλοί όμως φοβούνται για την τύχη των ελευθεριών που αποκτήθηκαν μετά την εκδίωξή του, αφού το πραξικόπημα του Οκτωβρίου υπό την ηγεσία του αρχηγού του στρατού, στρατηγού Abdel Fattah al-Burhan, εκτροχίασε την ήδη εύθραυστη μετάβαση στη δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας. 

Ακολούθησε κύμα βίαιης καταστολής, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 96 ατόμων σε διαδηλώσεις, ενώ εκατοντάδες είναι εκείνοι που εξακολουθούν να κρατούνται.

Στα τέλη Ιανουαρίου του 2022, η ομάδα της Osman ανέφερε ότι 30 ένοπλοι μασκοφόροι εισέβαλαν στο σπίτι της στο Χαρτούμ στη μέση της νύχτας, την απήγαγαν και την οδήγησαν σε άγνωστη τοποθεσία. Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Σουδάν ζήτησε την απελευθέρωσή της, καταγγέλλοντας το μοτίβο βίας κατά των ακτιβιστών για τα γυναικεία δικαιώματα στο Σουδάν.

Η Amira απελευθερώθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου και αμέσως μετά εθεάθη να συμμετέχει σε διαδήλωση, γονατιστή και με πατερίτσες λόγω προηγούμενου τραυματισμού της στην πλάτη, δηλώνοντας ότι κάθε γυναίκα στο Σουδάν είναι ηγέτης και ότι το τέλος της καταπίεσης των γυναικών είναι πολύ κοντά. 

*O Ahmed Fares είναι δημοσιογράφος και συνεργάτης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σιούτη

Οπτική Γωνία / ΟΠΕΚΕΠΕ, μεταναστευτικό και Τέμπη ζορίζουν ξανά την κυβέρνηση

Το σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων και η πιθανή επιστροφή προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα έρχονται να προστεθούν στα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Ρεπορτάζ / Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Στο βιβλίο του «Ο πλαστογράφος του Φράνκο», ένας ντετέκτιβ από τη Σεβίλλη ισχυρίζεται πως μεγάλα μουσεία, μεταξύ των οποίων και η ελληνική Εθνική Πινακοθήκη, έχουν αγοράσει πιστά αντίγραφα έργων του Ελ Γκρέκο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Σήμερα, όταν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς επαγγέλλεσαι, πιθανότατα λες πως είσαι creative director

Κοκέτα / Σήμερα, όταν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς επαγγέλλεσαι, πιθανότατα λες πως είσαι creative director

Ένας σιωπηλός ιός, μια πανδημία για την οποία δεν μιλά κανείς: μανάδες, κρύψτε τα παιδιά σας από τη μάχη του creative direction. Η Δανάη Ιωάννου σε μια επιτόπια έρευνα για το επάγγελμα που σαρώνει γύρω μας τους ανθρώπους σαν κρυφή πανδημία.
ΔΑΝΑΗ ΙΩΑΝΝΟΥ
Μεταναστευτικό: Η ισπανική απάντηση

Οπτική Γωνία / Μεταναστευτικό: Η ισπανική απάντηση

Χώρες που υποδέχτηκαν σχετικά φιλικά μετανάστες είχαν οφέλη σε οικονομικό επίπεδο. Μια από αυτές είναι η Ισπανία, που τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε θετικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν τους τρόπους ένταξής τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ