Η γυναικεία αντίσταση στον αραβικό κόσμο

Η γυναικεία αντίσταση στον αραβικό κόσμο Facebook Twitter
Σε αυτή τη φωτογραφία της 29ης Μαρτίου 2014, η ακτιβίστρια από τη Σαουδική Αραβία Aziza al Yousef οδηγεί αυτοκίνητο σε αυτοκινητόδρομο στο Ριάντ, στο πλαίσιο εκστρατείας για να αψηφήσει την απαγόρευση της κυβέρνησης στις γυναίκες να οδηγούν.
0

Loujain al-Hathloul, Aziza al-Yousef, Eman al-Nafjan και Hatoon al-Fassi

Πρωτοποριακές φιγούρες στην εκστρατεία για να κερδίσουν οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας το δικαίωμα στην οδήγηση, κάποιες από τις γυναίκες αυτές κρατούνται εδώ και μήνες, κάποιες από τον Μάιο του 2018, για τον αγώνα τους υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών. Πολλές έχουν ισχυριστεί ότι βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, με ηλεκτροσόκ και μαστίγωμα, και ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά.

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς και μόλις πρόσφατα η κυβέρνηση επέτρεψε στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας για πρώτη φορά στην ιστορία του βασιλείου να οδηγήσουν αυτοκίνητο.

Laila Soueif

laila soueif Facebook Twitter
Πηγή έμπνευσης για κάθε γυναίκα στην Αίγυπτο, η Laila ποτέ δεν ζήτησε από τις κόρες της ή τον γιο της να σταματήσουν να αγωνίζονται για το σωστό.

Αιγύπτια ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών, μαθηματικός και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, η Laila και η εκπληκτική οικογένειά της έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την αστυνομική βία και τις αντισυνταγματικές δραστηριότητες της κυβέρνησης.

Η οικογένεια ήταν στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια της αιγυπτιακής επανάστασης το 2011 και οι κόρες της, Mona Saif και Sanaa Saif, δεν σταμάτησαν ποτέ να υποστηρίζουν τους πολιτικούς ακτιβιστές που συνελήφθησαν από το καθεστώς, ενώ ο μεγαλύτερος γιος της, Alaa Abdelfatah, που οι περισσότεροι Αιγύπτιοι νέοι τον θεωρούν «Ιησού» της αιγυπτιακής επανάστασης, βρίσκεται στη φυλακή αυτήν τη στιγμή απλώς επειδή εξέφρασε τη γνώμη του στο διαδίκτυο. Τόσο ο Alaa όσο και η Sana παρακολούθησαν την κηδεία του πατέρα τους, Ahmed Seif, δικηγόρου και εκ των ηγετών των αιγυπτιακών κινημάτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, από τη φυλακή.

Πηγή έμπνευσης για κάθε γυναίκα στην Αίγυπτο, η Laila ποτέ δεν ζήτησε από τις κόρες της ή τον γιο της να σταματήσουν να αγωνίζονται για το σωστό, ποτέ δεν σταμάτησε η ίδια να αγωνίζεται ακόμα και τώρα στα 66 της, με την υγεία της να μη βρίσκεται στην πιο ιδανική κατάσταση. 

Amira Osman Hamed

Παραδείγματα αντίστασης γυναικών στη Μέση Ανατολή Facebook Twitter
Η ακτιβίστρια και μηχανικός, βαδίζοντας στην πέμπτη δεκαετία της πλέον, υπερασπίζεται τις γυναίκες του Σουδάν εδώ και δύο δεκαετίες και συνελήφθη φέτος μετά το τελευταίο πραξικόπημα στη χώρα.

Η Σουδανή ακτιβίστρια κέρδισε το βραβείο της οργάνωσης Front Line Defenders για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση την Παρασκευή, ανάμεσα σε αγωνιστές και αγωνίστριες από το Αφγανιστάν, τη Λευκορωσία, τη Ζιμπάμπουε και το Μεξικό που έλαβαν επίσης το φετινό βραβείο.

Η ακτιβίστρια και μηχανικός, βαδίζοντας στην πέμπτη δεκαετία της πλέον, υπερασπίζεται τις γυναίκες του Σουδάν εδώ και δύο δεκαετίες και συνελήφθη φέτος μετά το τελευταίο πραξικόπημα στη χώρα.

Αφού κατηγορήθηκε για πρώτη φορά το 2002 επειδή φορούσε παντελόνια, απέσπασε διεθνή υποστήριξη το 2013, όταν συνελήφθη και απειλήθηκε με μαστίγωμα επειδή αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα. Και οι δύο κατηγορίες εμπίπτουν στους περιβόητους νόμους περί ηθικής του καθεστώτος του Omar al-Bashir, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τους ισλαμιστές. 

Το 2009 δημιούργησε την πρωτοβουλία «Όχι στην καταπίεση των γυναικών», ένα κίνημα κατά του πολυσυζητημένου νόμου περί δημόσιας τάξης, ο οποίος καταργήθηκε τελικά το 2019 μετά την απομάκρυνση του Bashir, ύστερα από μαζική εξέγερση.

Οι γυναίκες ήταν στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων που ανέτρεψαν τον Bashir και οι ελπίδες για ένα πιο φιλελεύθερο Σουδάν ήταν μεγάλες, καθώς καταργήθηκαν οι περιορισμοί που είχαν καταπνίξει τις δράσεις και τη δημόσια ζωή.

Πολλοί όμως φοβούνται για την τύχη των ελευθεριών που αποκτήθηκαν μετά την εκδίωξή του, αφού το πραξικόπημα του Οκτωβρίου υπό την ηγεσία του αρχηγού του στρατού, στρατηγού Abdel Fattah al-Burhan, εκτροχίασε την ήδη εύθραυστη μετάβαση στη δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας. 

Ακολούθησε κύμα βίαιης καταστολής, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 96 ατόμων σε διαδηλώσεις, ενώ εκατοντάδες είναι εκείνοι που εξακολουθούν να κρατούνται.

Στα τέλη Ιανουαρίου του 2022, η ομάδα της Osman ανέφερε ότι 30 ένοπλοι μασκοφόροι εισέβαλαν στο σπίτι της στο Χαρτούμ στη μέση της νύχτας, την απήγαγαν και την οδήγησαν σε άγνωστη τοποθεσία. Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Σουδάν ζήτησε την απελευθέρωσή της, καταγγέλλοντας το μοτίβο βίας κατά των ακτιβιστών για τα γυναικεία δικαιώματα στο Σουδάν.

Η Amira απελευθερώθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου και αμέσως μετά εθεάθη να συμμετέχει σε διαδήλωση, γονατιστή και με πατερίτσες λόγω προηγούμενου τραυματισμού της στην πλάτη, δηλώνοντας ότι κάθε γυναίκα στο Σουδάν είναι ηγέτης και ότι το τέλος της καταπίεσης των γυναικών είναι πολύ κοντά. 

*O Ahmed Fares είναι δημοσιογράφος και συνεργάτης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύσκολο να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Ακροβατώντας / Δύσκολο πια να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Η διακυβέρνηση Τραμπ αποκτά όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού καθεστώτος, κι αυτό δεν αφορά μόνο τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους, αλλά επεκτείνεται στη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πανεπιστήμια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από τη Μελόνι και τι φοβάται από τον Μερτς;

Οπτική Γωνία / Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από τη Μελόνι και τι φοβάται από τον Μερτς;

Ενώ η παραπομπή ή μη του Κώστα Αχ. Καραμανλή παραμένει αγκάθι για την κυβέρνηση, η σχέση του ελληνικού δημοσίου με την Hellenic Train επανεξετάζεται, και ο πρωθυπουργός προβληματίζεται για τις συνέπειες από την αυστηροποίηση της γερμανικής μεταναστευτικής πολιτικής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Παρά τα σκαμπανεβάσματα, η Ελλάδα βοήθησε την Αλβανία»

Σαλί Μπερίσα / «Παρά τα σκαμπανεβάσματα, η Ελλάδα βοήθησε την Αλβανία»

Ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας και νυν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά στη LiFO για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τη συμφωνία για την ΑΟΖ που δεν ευοδώθηκε και ασκεί δριμεία κριτική στον Έντι Ράμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν κάνουν παιδιά οι Έλληνες;

Υπάρχουν λύσεις για το δημογραφικό μας πρόβλημα; Μετατρεπόμαστε σταδιακά σε μία χώρα γερόντων; Ποιες πολιτικές απαιτούνται στο ασφαλιστικό; Μιλά στη LiFO o ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πλάτων Τήνιος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ