Ιράν: Ποιος δηλητηριάζει τις μαθήτριες της χώρας;

iran poisoning Facebook Twitter
Περισσότερα από 1.000 κορίτσια από περίπου 15 πόλεις έχουν νοσηλευτεί με ήπια ή σοβαρότερα συμπτώματα. Φωτ.: Diego Radamés/SOPA Images/LightRocket via Getty Images/Ideal Image
0

«ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΑΝΤΙΛΗΦΘΗΚΑ μία μυρωδιά σαν γκάζι. Τα άλλα κορίτσια στην τάξη όχι, αλλά εγώ έχω άσθμα και η οσμή με έκανε να νιώσω άρρωστη. Βγήκα για λίγο να πάρω αέρα και όταν επέστρεψα, ήταν ακόμα χειρότερα. Άρχισα να βήχω και να νιώθω ότι θέλω να κάνω εμετό. Και οι συμμαθήτριές μου. Και μετά μας έφεραν εδώ».

Αυτή είναι μία από τις εκατοντάδες μαρτυρίες ανήλικων κοριτσιών του Ιράν που τη μία στιγμή βρίσκονταν στα θρανία τους, παρακολουθώντας μάθημα, και την άλλη στιγμή βρίσκονταν χωρίς τις αισθήσεις τους ή με σοβαρές παρενέργειες σε κάποιο νοσοκομείο.

Από τις 30 Νοεμβρίου και ενώ στη χώρα βρίσκεται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη η «επανάσταση της μαντίλας», ανήλικα κορίτσια πέφτουν λιπόθυμα μέσα στις τάξεις των σχολείων τους στην πόλη Κομ. Από τότε μέχρι σήμερα περισσότερα από 1.000 κορίτσια από περίπου 15 πόλεις έχουν νοσηλευτεί με ήπια ή σοβαρότερα συμπτώματα. Στα ήπια συγκαταλέγονται ο βήχας, η ναυτία, οι εμετοί, ο πονοκέφαλος. Στα σοβαρότερα η νευροπαράλυση και τα καρδιολογικά προβλήματα.

Όλοι πιστεύουν ότι το επίσημο κράτος έχει βαλθεί να ξεκάνει τα κορίτσια στο Ιράν και αργά ή γρήγορα να χτίσει εκεί κάτι από τη φρικώδη αυτοκρατορία αναλφαβητισμού και τρόμου που έχουν εγκαθιδρύσει στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν.

Γονείς εισβάλλουν εν εξάλλω σε σχολεία και υπηρεσίες, ζητώντας εξηγήσεις. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού πιστεύει ακράδαντα ότι το κράτος και ο θρησκευτικός ηγέτης του έχουν στήσει μηχανισμούς εκδίκησης σε όλες τις θηλυκότητες της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, δεν είναι καθόλου παράξενο να βρίσκεται σε εξέλιξη μισογυνικός εξτρεμισμός που στόχο έχει τον αποδεκατισμό των κοριτσιών του Ιράν, ωστόσο, χθες ο θρησκευτικός ηγέτης της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ απείλησε με θανατική ποινή όσους βρίσκονται πίσω από αυτή την επιχείρηση εξόντωσης.

Ιράν: Ποιος δηλητηριάζει τις μαθήτριες της χώρας; Facebook Twitter
Ο θρησκευτικός ηγέτης της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ απείλησε με θανατική ποινή όσους βρίσκονται πίσω από αυτή την επιχείρηση εξόντωσης.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα ο Χαμενεΐ δήλωσε ότι εάν αποδειχθεί ότι τα αλλεπάλληλα κρούσματα δηλητηριάσεων έχουν «οργανωθεί» από συγκεκριμένη ομάδα, «τότε θα μιλάμε για ένα ασυγχώρητο έγκλημα που θα τιμωρηθεί με θανατική ποινή, χωρίς αμνηστία, χωρίς κανένα περιθώριο για αίτηση χάριτος».

Στο μεταξύ, σχεδόν 4 μήνες μετά τα κρούσματα δηλητηριάσεων και περίπου 7 μήνες από την έναρξη της «γυναικείας επανάστασης» που προκάλεσε η άγρια δολοφονία της Mahsa Amini, οι Ιρανοί αξιωματούχοι εμφανίζονται να γνωρίζουν ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές τις επιθέσεις και ενδεχομένως ποια χημικά έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον των κοριτσιών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, σε αντίθεση με το γειτονικό Αφγανιστάν, το Ιράν δεν έχει ιστορικό θρησκευτικών εξτρεμιστών που στοχεύουν στην καταστροφή της εκπαιδευτικής διαδρομής των γυναικών.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν Αχμάντ Βαχιντί δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι «ύποπτα δείγματα» είχαν συγκεντρωθεί από τους ερευνητές, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Ωστόσο, κάλεσε το κοινό να παραμείνει ψύχραιμο και να μη φοβηθεί «όσους θέλουν να υπονομεύσουν την Ισλαμική Δημοκρατία».

Εννοείται ότι γνωρίζοντας το τι ακριβώς έχει συμβεί στο Ιράν το τελευταίο 7μηνο, η συγκεκριμένη δήλωση μοιάζει με κακόγουστο αστείο, παρ’ όλα αυτά ο Βαχιντί εγγυήθηκε για απονομή δικαιοσύνης, μετά και από «χτυπήματα» σε πάνω από 60 σχολεία και λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Κάπου εδώ αξίζει να θυμάται κανείς ότι ο Βαχιντί είναι πρώην Φρουρός της Επανάστασης, πρώην υπουργός Άμυνας, ο οποίος καταζητείται από την Ιντερπόλ ως ύποπτος για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση του 1994 σε κέντρο εβραϊκής κοινότητας στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, όπου βρήκαν φρικτό θάνατο 85 άτομα... Επίσης, είναι ο ίδιος άνθρωπος που λίγες εβδομάδες πριν δήλωνε ότι τα κορίτσια οδηγούνταν στο νοσοκομείο, λόγω «μετατραυματικού στρες».

Βέβαια, παρά τις μεγαλοστομίες για απονομή δικαιοσύνης, η αλήθεια είναι ότι πριν από λίγες ημέρες συνελήφθη ένας δημοσιογράφος από το Κομ (σ.σ.: εκεί όπου εκδηλώθηκε το πρώτο κρούσμα δηλητηρίασης) και γενικώς υπάρχει σαφής δυσαρέσκεια και απειλές προς τα ΜΜΕ που ασχολούνται με το θέμα.

Ιράν: Ποιος δηλητηριάζει τις μαθήτριες της χώρας; Facebook Twitter
Οργισμένοι γονείς συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο του κυβερνήτη στο Κομ για να απαιτήσουν μέτρα από τις αρχές.

Όπως εξηγεί ο δημοσιογράφος Moloud Hajizadeh, «το καθεστώς έχει εγκαταστήσει ένα πυκνό δίκτυο καμερών παρακολούθησης τα τελευταία 10-15 χρόνια. Οι αρχές γνωρίζουν ακόμη και όταν κάποιος ταξιδεύει με αυτοκίνητο χωρίς μαντίλα. Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου λαμβάνει αμέσως ένα SMS και μια προειδοποίηση. Οι δυνάμεις ασφαλείας λένε ακόμη ότι γνωρίζουν ακριβώς ποιος συμμετέχει σε ποια διαμαρτυρία και πότε. Οι διαδηλωτές συχνά συλλαμβάνονται στο σπίτι τους λίγες ημέρες αργότερα. Και τώρα προσποιούνται ότι δεν γνωρίζουν πώς δηλητηριάστηκαν πάνω από 1.000 μαθήτριες;!».

Ναι, όμως, γιατί; Γιατί κάποιος να επιτίθεται σε κορίτσια και έφηβες; Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ιρανικό Τύπο, η εκπαίδευση των κοριτσιών υπό την Ισλαμική Δημοκρατία δεν είχε αμφισβητηθεί τα τελευταία 40 χρόνια, ενώ οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία του φοιτητόκοσμου του Ιράν. «Μετά τη φετινή ανοιχτή αμφισβήτηση του γυναικόκοσμου στο καθεστώς, το καθεστώς αντεπιτίθεται», λένε οι δημοσιογράφοι που εκφράζουν σοβαρούς φόβους για το δικαίωμα των γυναικών στην εκπαίδευση.

Και οι ανησυχίες τους προφανώς έχουν βάση: εδώ και καιρό η κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει συστηματικά τα παιδιά και τους εφήβους. Πράκτορες ασφαλείας έχουν εισβάλει σε δεκάδες λύκεια και έχουν ανακρίνει, ξυλοκοπήσει και τραυματίσει μαθητές για να τους τιμωρήσουν για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις. Σε μία τουλάχιστον περίπτωση, μια έφηβη σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιδρομής σε σχολείο στην πόλη Αρνταμπίλ.

Αυτό που καταγγέλλουν οι πολίτες –ότι δηλαδή το κράτος βρίσκεται πίσω από τις δηλητηριάσεις– το δηλώνουν ανοιχτά και ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για ύπουλες τιμωρίες στην πολιτική ανυπακοή και σταδιακή αποτροπή των κοριτσιών από το να πηγαίνουν στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο όπου φοιτούν.

Ιράν: Ποιος δηλητηριάζει τις μαθήτριες της χώρας; Facebook Twitter
Πρόσφατες εικόνες μαθητριών που έβγαζαν τις μαντίλες τους σε πείσμα του κληρικού κατεστημένου έγιναν viral.

«Φαίνεται ότι πρόκειται για σοβαρές συντονισμένες επιθέσεις με στόχο τη δημιουργία φόβου στα κορίτσια και τις οικογένειές τους στο πλαίσιο της συμμετοχής των κοριτσιών στις διαδηλώσεις και της τιμωρίας τους γι' αυτό», δήλωσε η Τάρα Σεπέχρι Φαρ, ερευνήτρια στο Ιράν για το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Αυτό επιτείνει το συλλογικό τραύμα και το άγχος στο Ιράν», συνέχισε η ίδια.

Στα social media ο κόσμος συνεχίζει να ξεσπά εναντίον του θεοκρατικού καθεστώτος. Υβρίζει τον Χαμενεΐ και του υπενθυμίζει ότι είναι ένας μοχθηρός, μνησίκακος μισογύνης που ποτέ δεν ξέχασε το μεσαίο δάχτυλο που του ύψωσαν φέτος οι μαθήτριες και την καμένη φωτογραφία του μέσα σε τόσες τάξεις απ’ άκρη σ’ άκρη στο Ιράν.

Όλοι πιστεύουν ότι το επίσημο κράτος έχει βαλθεί να ξεκάνει τα κορίτσια στο Ιράν και αργά ή γρήγορα να χτίσει εκεί κάτι από τη φρικώδη αυτοκρατορία αναλφαβητισμού και τρόμου που έχουν εγκαθιδρύσει στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν...

Και όλοι φοβούνται το τέλος της σημερινής ημέρας, καθώς για την 8η Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα που είναι αφιερωμένη στα γυναικεία δικαιώματα, έχουν οργανωθεί πλήθος διαδηλώσεων από κορίτσια και γυναίκες. Απομένει να μάθει το Ιράν και ο υπόλοιπος κόσμος αν όντως καταργήθηκε η Αστυνομία Ηθικής ή παραμόνευε τόσο καιρό για μία μέρα σαν και τη σημερινή.

Με στοιχεία από New York Times, BBC, Al Jazeera, DW

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Lifo Videos / Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας, γνωστός και ως «αναρχικός φιλόσοφος», μιλά χωρίς ωραιοποιήσεις για την πολιτική που έχει καταντήσει λογιστική διαχείριση και για την ακροδεξιά που ολοένα περισσότερο θυμίζει θρησκευτική δεισιδαιμονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Radio Lifo / Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Την ώρα που ένας στους πέντε πολίτες της χώρας ζει υπό τον μόνιμο φόβο της απώλειας της στέγης του, η Αθήνα κατέχει ένα τρομακτικό ρεκόρ. Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον οικονομολόγο και συγγραφέα Δημήτρη Ιωάννου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Lifo Videos / Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα της νέας σύγκρουσης Ισραήλ–Ιράν; Πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα από τις εξελίξεις; Και γιατί βγαίνει κερδισμένος ο Ερντογάν; Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Ο Καβάφης ανάμεσά μας / Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Τι μπορεί να σημαίνει σήμερα ο Καβάφης για έναν σκηνοθέτη και μια εικαστικό; Πώς «διαβάζεται» η μορφή του μέσα από το βλέμμα δύο σύγχρονων δημιουργών με διαφορετικές διαδρομές; Ο σκηνοθέτης Αριστοτέλης Μαραγκός, με διεθνή εμπειρία, και η εικαστικός Farida El Gazzar, με κοσμοπολίτικη πορεία, αντλούν έμπνευση από τον ποιητή, τη σχέση τους με την Αλεξάνδρεια και τα ευρήματα του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Οι Άλλοι / Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Ο παίκτης της Κηφισιάς θυμάται την καθημερινότητά του στη Φωκίωνος Νέγρη, εξηγεί γιατί μπήκε στο ποδόσφαιρο και περιγράφει την εμπειρία του από τον ρατσισμό που επικρατεί στα γήπεδα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστε αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Radio Lifo / Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστες αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Στην Ελλάδα –και ιδιαίτερα στα νησιά– τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συχνά το φαινόμενο πολίτες και οργανώσεις να προσφεύγουν στο ΣτΕ προκειμένου να σταματήσουν ιδιωτικές επενδύσεις ή σχέδια δόμησης που απειλούν τοπία και οικοσυστήματα. Τι μας λέει αυτό για το θεσμικό μας σύστημα;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Lifo Videos / Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Ο αρθρογράφος της LIFO σχολιάζει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία νέων κομμάτων και εξηγεί γιατί «οι ικανοί δεν μπαίνουν πια στην πολιτική».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αυγερόπουλος: Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

Γιώργος Αυγερόπουλος / «Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

O βραβευμένος πολεμικός ανταποκριτής περιγράφει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις πιο σκληρές μνήμες του από τη Γάζα και εξηγεί γιατί η παρούσα κρίση δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Ψυχή & Σώμα / Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Πώς θα βγουν αλώβητοι οι γονείς από τον «οδοστρωτήρα» που λέγεται παιδικά πάρτι; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον εικαστικό Αλέξανδρο Γεωργίου, μπαμπά του οκτάχρονου Παναγιώτη, και τη Νινέττα Γιακιντζή, μαμά του εφτάχρονου Ιάσονα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Pan Pan: «Πάντα αναζητάω να βλέπω την πόλη από ψηλά»

Lifo Videos / Pan Pan: «Μ' αρέσει πάντα να βλέπω την πόλη από ψηλά»

O Pan Pan δεν είναι μόνο μουσικός ή κομίστας· ό,τι δημιουργεί μοιάζει συχνά με μια προσωπική ξενάγηση στην Αθήνα των ’90s και των ΄00s, μέσα από το βλέμμα ενός παιδιού που μεγάλωσε στην «κρυμμένη» γειτονιά του Πολυγώνου.