Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει… Facebook Twitter
H αντιπολίτευση −στην πιο καλή εκδοχή ερμηνείας των πραγμάτων− κάνει ότι δεν καταλαβαίνει πως δεν είναι πια ελκυστική για πολλούς. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0


ΠΟΛΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
–και στο ΠΑΣΟΚ αλλά ιδιαίτερα σε αυτή που αποτελείται από μικρούς πια σχηματισμούς οι οποίοι κάποτε αποτελούσαν τον ενιαίο και κραταιό κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ− υποδύονται ότι δεν κατανοούν το πρόβλημά τους, το οποίο κατ’ επέκταση είναι και πρόβλημα της χώρας. Μοιάζει να μη βλέπουν ότι δεν βρισκόμαστε στο 2012 και πολύ περισσότερο στο 2015. Στη δεκαετία που μεσολάβησε από τα χρόνια εκείνα, όλα ή σχεδόν όλα έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.

Τα μνημόνια, ο τρόπος διαχείρισης της μεγάλης, πολύπλευρης κρίσης από τα κόμματα εξουσίας που την προκάλεσαν αλλά και η γεύση από την κυβερνητική διακυβέρνηση από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ άφησαν γερά τα αποτυπώματά τους. Η κοινωνία σημαδεύτηκε από όλα αυτά, πήρε πολλά μηνύματα, τα οποία υιοθέτησε, και ένα μεγάλο μέρος της που τα προηγούμενα −προ κρίσης− χρόνια χαρακτηριζόταν παραδοσιακά με τον γενικό όρο «αντιδεξιό» δεν αποτελεί πια ένα ενιαίο σώμα με κοινά χαρακτηριστικά και συμπεριφορές. Το αντιδεξιό σύνδρομο, που κατά κόρον χρησιμοποιούσαν το ΠΑΣΟΚ και σε έναν βαθμό ο ΣΥΡΙΖΑ (ας θυμηθούμε ότι ακόμα και τη φωνή του Ανδρέα Παπανδρέου μιμήθηκε ο Τσίπρας) για να κερδίζουν ψήφους και κάποτε λειτουργούσε, διαμορφώνοντας τουλάχιστον σε ένα τμήμα της κοινωνίας πολιτικές συμπεριφορές, δεν υπάρχει πια. Όλα είναι διαφορετικά από τότε. Ακόμα και η Νέα Δημοκρατία δεν άντεξε για πολύ να υποδύεται ότι έχει ένα φιλελεύθερο πρόσωπο και στις ημέρες μας, προσπαθώντας να προσαρμοστεί και στο κυρίαρχο διεθνώς ρεύμα, θυμήθηκε τον παλιό κακό εαυτό της. Το θέμα όμως του σημειώματος δεν είναι αυτή αλλά οι απέναντι.

Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο ότι η Νέα Δημοκρατία, έστω και φθαρμένη, διατηρεί την κυριαρχία της στο πολιτικό σκηνικό∙ το πρόβλημα κυρίως είναι η απουσία εναλλακτικής πρότασης, γιατί απέναντί της βρίσκεται μια πανσπερμία κομμάτων που αδυνατούν να πείσουν.

Η άνοδος ακροδεξιών πολιτικών αλλά και κοινωνικών εκφράσεων −αν και σχεδόν όλες στερούνται (και ευτυχώς) κάποια σοβαρή εκπροσώπηση−, η ελκυστική λαϊκίστικη και δημαγωγική φωνή της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία παγιώνεται δημοσκοπικά στη δεύτερη θέση, η τεράστια αποχή που αποτυπώθηκε στις τελευταίες εκλογές, η γενικευμένη πολιτική θολούρα που κάνει δύσκολα διακριτό τον διαχωρισμό δεξιάς - αριστεράς με αντικειμενικά πολιτικούς όρους, είναι αποτελέσματα μακροχρόνιων διεργασιών στην κοινωνία, οι οποίες απλώς εκφράζονται σήμερα. Όλα αυτά τα συμπτώματα δεν είναι καθόλου τυχαία, δεν έπεσαν από τον ουρανό σε ένα ανύποπτο πλήθος, χρειάστηκαν σημαντικές και πολύχρονες διεργασίες για να φτάσουμε ως εδώ.

Όμως το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο ότι η Νέα Δημοκρατία, έστω και φθαρμένη, διατηρεί την κυριαρχία της στο πολιτικό σκηνικό∙ το πρόβλημα κυρίως είναι η απουσία εναλλακτικής πρότασης, γιατί απέναντί της βρίσκεται μια πανσπερμία κομμάτων που αδυνατούν να πείσουν. Εκεί είναι το ζήτημα, στην αδυναμία να πείσουν. Αναμφισβήτητα το διεθνές περιβάλλον συντελεί σε αυτές τις δραματικές αλλαγές και στη χώρα μας. Σχεδόν όλος ο κόσμος έχει στραφεί πιο δεξιά και σε κοινωνικό και σε πολιτικό επίπεδο και παράλληλα η μεγάλη χώρα που πάντα επηρέαζε τον υπόλοιπο κόσμο έχει πέσει στα χέρια μιας ομάδας ακροδεξιών συνωμοσιολόγων με επικεφαλής τον Τραμπ, όμως είναι κάτι παραπάνω από ορατό ότι η αντιπολίτευση −στην πιο καλή εκδοχή ερμηνείας των πραγμάτων− κάνει ότι δεν καταλαβαίνει πως δεν είναι πια ελκυστική για πολλούς.

Το κάνει το ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται σχεδόν σε απόλυτη πολιτική σύγχυση, παραπαίοντας μεταξύ του ένδοξου κυβερνητικού παρελθόντος του και των σύγχρονων αναγκών που διαφέρουν θεαματικά. Το ΠΑΣΟΚ που σταδιακά ενσωματώθηκε σε λογικές κυβερνησιμότητας και την κρίσιμη ώρα της μεγάλης κρίσης τη διαχειρίστηκε με έναν τρόπο που ακόμα τον πληρώνει. Το κάνουν και τα πολλά διαφορετικά κόμματα που άλλοτε συγκροτούσαν τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν πλήρωσε τόσο τα χρόνια της εξουσίας και της στενής συνεργασίας με τον ακροδεξιό Καμμένο (το 32% του 2019 ήταν ένα αξιοπρεπέστατο ποσοστό) αλλά κυρίως τα χρόνια που ακολούθησαν και τα οποία ήταν αποκαλυπτικά γι’ αυτόν. Παραίτηση Τσίπρα με άνοιγμα πόρτας στον Κασσελάκη, στήριξη του Κασσελάκη από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «αποκεφαλισμός» του Κασσελάκη από τα ίδια στελέχη, συνολική απαξίωση του κόμματος, το οποίο έχει φτάσει να βλέπει δημοσκοπικά την πλάτη της Κωνσταντοπούλου, την οποία επίσης ανέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ γνώριζε περί τίνος πρόκειται.

Σε όλα αυτά, που όλοι τα κατανοούν αλλά στο όνομα προσωπικών φιλοδοξιών και καιροσκοπισμού αποφεύγουν να μιλήσουν γι’ αυτά, βρίσκεται το πρόβλημα της αντιπολίτευσης, που θα μπορούσε με άλλες συνθήκες να αποτελέσει μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Μιλάνε όμως οι πολίτες γι’ αυτά, άλλοι υιοθετώντας τις χειρότερες επιλογές που βρίσκονται στα άκρα δεξιά του πολιτικού χάρτη, άλλοι απογοητευμένοι, προτιμώντας την ιδιώτευση, και άλλοι προβληματισμένοι και σε απόλυτη σύγχυση…

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευτύχης Βαρδουλάκης: «Το rebranding του Τσίπρα άργησε»

Newsroom / «Το rebranding του Τσίπρα άργησε»

Υπάρχει χώρος για επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα; Είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου ο αντίπαλος που θέλει η ΝΔ; Γιατί δεν ανακάμπτει το ΠΑΣΟΚ; Και τι σηματοδοτούν οι πρώτες εκατό μέρες του Τραμπ στην εξουσία; O Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον σύμβουλο στρατηγικής και επικοινωνίας, Ευτύχη Βαρδουλάκη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Οπτική Γωνία / Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και βλέπει την πλάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επαναφέρει τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Πόσο ρεαλιστικά όμως είναι όλα αυτά; 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Δέκα χρόνια από την «πρώτη φορά αριστερά»

Οπτική Γωνία / Δέκα χρόνια από την «πρώτη φορά αριστερά»

Τι άφησε πίσω της η «πρώτη φορά αριστερά»; Σχολιάζει ο καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών και διευθυντής του Εργαστηρίου Πολιτικής και Θεσμικής Θεωρίας και Ιστορίας των Ιδεών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδης Χατζής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κώστας Γιαννακίδης: «Ο Κασσελάκης είναι μια αποτυχημένη βαλκανική αμερικανιά»

Οπτική Γωνία / Κώστας Γιαννακίδης: «Ο Κασσελάκης είναι μια αποτυχημένη βαλκανική αμερικανιά»

Ο γνωστός δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός σχολιάζει με τον δικό του καυστικό τρόπο την επικαιρότητα, την πολιτική και την τηλεόραση, ενώ μιλά για τη ζωή και την πορεία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ευτύχης Βαρδουλάκης: «Το rebranding του Τσίπρα άργησε»

Newsroom / «Το rebranding του Τσίπρα άργησε»

Υπάρχει χώρος για επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα; Είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου ο αντίπαλος που θέλει η ΝΔ; Γιατί δεν ανακάμπτει το ΠΑΣΟΚ; Και τι σηματοδοτούν οι πρώτες εκατό μέρες του Τραμπ στην εξουσία; O Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον σύμβουλο στρατηγικής και επικοινωνίας, Ευτύχη Βαρδουλάκη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Σουφλέ ζυμαρικών, σκαλοπίνια αλά κρεμ, κρέπες σπανάκι στον φούρνο

Οπτική Γωνία / Γαρίδες κοκτέιλ, σκαλοπίνια αλά κρεμ: Τι τρώγαμε αλήθεια στα ’80ς;

Τα ελληνικά βιβλία συνταγών του παρελθόντος σχεδόν δυσφήμιζαν το φαγητό: μπόμπες, βρασμένα αυγά κομμένα στη μέση, σφολιάτες που ξεχείλιζαν τυριά. Πολλές φορές νομίζω πως ξεχνάμε πώς έμοιαζε η «καλή μαγειρική» τη δεκαετία του ’80.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Δύσκολο να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Ακροβατώντας / Δύσκολο πια να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Η διακυβέρνηση Τραμπ αποκτά όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού καθεστώτος, κι αυτό δεν αφορά μόνο τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους, αλλά επεκτείνεται στη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πανεπιστήμια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από τη Μελόνι και τι φοβάται από τον Μερτς;

Οπτική Γωνία / Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από τη Μελόνι και τι φοβάται από τον Μερτς;

Ενώ η παραπομπή ή μη του Κώστα Αχ. Καραμανλή παραμένει αγκάθι για την κυβέρνηση, η σχέση του ελληνικού δημοσίου με την Hellenic Train επανεξετάζεται, και ο πρωθυπουργός προβληματίζεται για τις συνέπειες από την αυστηροποίηση της γερμανικής μεταναστευτικής πολιτικής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Παρά τα σκαμπανεβάσματα, η Ελλάδα βοήθησε την Αλβανία»

Σαλί Μπερίσα / «Παρά τα σκαμπανεβάσματα, η Ελλάδα βοήθησε την Αλβανία»

Ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας και νυν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά στη LiFO για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τη συμφωνία για την ΑΟΖ που δεν ευοδώθηκε και ασκεί δριμεία κριτική στον Έντι Ράμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ