Η αμερικανική δημοκρατία οδεύει προς το τέλος της

tr
Από τη νέα προεδρία Τραμπ αναδεικνύεται μια αλήθεια που λίγο καιρό πριν θα ακουγόταν σαν μια μεγάλη υπερβολή, σαν κάτι που δεν θα πιστεύαμε ότι μπορεί να συμβεί ποτέ.
0


«ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ» ΉΤΑΝ Ο ΤΙΤΛΟΣ της ταινίας του Σέρτζιο Λεόνε, η οποία το μακρινό 1984 περιέγραφε την πορεία μιας παρέας έφηβων Εβραίων που μπλέκουν στον υπόκοσμο και στα γκέτο της Νέας Υόρκης. Κάποια στιγμή στο μέλλον φαντάζομαι πως ένας σκηνοθέτης θα κληθεί να γυρίσει μια άλλη ταινία γι’ αυτό που συμβαίνει στην Αμερική τις μέρες μας και να περιγράψει το πώς μια υπερδύναμη με δημοκρατική λειτουργία απέκτησε έντονα τα χαρακτηριστικά ενός σκληρού αυταρχικού καθεστώτος, οδηγώντας πολλούς στο συμπέρασμα ότι έχει έρθει το τέλος της ως δημοκρατίας – το τέλος της Αμερικανικής δημοκρατίας.

Γιατί όσο υπερβολικό και βαρύγδουπο και αν ακούγεται αυτό, είναι μια πραγματικότητα. Από τη νέα προεδρία Τραμπ αναδεικνύεται μια αλήθεια που λίγο καιρό πριν θα ακουγόταν σαν μια μεγάλη υπερβολή, σαν κάτι που δεν θα πιστεύαμε ότι μπορεί να συμβεί ποτέ.

Τα σύγχρονα αυταρχικά καθεστώτα είναι πιο επικίνδυνα από εκείνα των περασμένων δεκαετιών, όταν κάποιοι στρατιωτικοί συνήθως έπαιρναν την εξουσία με τα όπλα.

Η λογική του καθεστώτος Τραμπ και όλων αυτών που το συγκροτούν συνοδεύεται από μια απόλυτη βεβαιότητα μίας μοναδικής αλήθειας: δεν γίνεται αποδεκτή καμιά διαφορετική άποψη. Και προκειμένου να υπηρετήσει αυτήν τη λογική, η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιδοθεί σε ανελέητο κυνηγητό όσων αμφισβητούν αυτή την αλήθεια. Δεν αρκείται να κυνηγάει μετανάστες οι οποίοι εξαφανίζονται από τα μέρη στα οποία ζουν για πολλά χρόνια με τις οικογένειές τους· κυνηγάει δημοσιογράφους, παρουσιαστές, ακτιβιστές, αντιφρονούντες, δικαστές, γενικά όποιον τολμήσει να αμφισβητήσει ακόμα και την οικονομική πολιτική που ακολουθείται – κυνηγάει τους πάντες. Αν αυτό δεν είναι το τέλος της αμερικανικής δημοκρατίας, αναρωτιέμαι τι μπορεί να είναι.

Ο Τραμπ επεμβαίνει στα πανεπιστήμια και με απειλή τη διακοπή της χρηματοδότησης επιχειρεί να τα ελέγξει – και το έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό. Στρέφεται κατά δικαστών όταν αυτοί βγάζουν αποφάσεις που θεωρεί ενοχλητικές, στοχοποιεί ιδιαίτερα τα μη ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης, αναγκάζει τηλεοπτικούς σταθμούς να απολύσουν δημοφιλείς παρουσιαστές, απειλεί και συκοφαντεί δημοσιογράφους όταν του κάνουν δύσκολες ερωτήσεις, εκβιάζει τηλεοπτικούς σταθμούς ότι θα ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας τους αν ασκούν κριτική σε όσα κάνει, κάνει αγωγές και μηνύσεις σε αντιπολιτευόμενες εφημερίδες και με την αρωγή των μεγιστάνων που ελέγχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι έσπευσαν να υποταχθούν πλήρως στο νέο καθεστώς, προσπαθεί να επιβάλει ένα ολοκληρωτικό σύστημα διακυβέρνησης που λίγα χρόνια πριν δεν θα μπορούσε κανένας να διανοηθεί.

Πριν από λίγες ημέρες, στους δημοσιογράφους που καλύπτουν θέματα του υπουργείου Άμυνας, το οποίο λεγόταν έτσι από το 1947 και ο Τραμπ μετονόμασε σε υπουργείο Πολέμου (σε μια πράξη με έντονο συμβολισμό), απαγορεύτηκε να δημοσιεύουν πληροφορίες για τον στρατό αν δεν έχουν την έγκριση της κυβέρνησης. Διαφορετικά θα τους απαγορεύεται η πρόσβαση στο υπουργείο.

Παράλληλα, κατήργησε τον εισαγγελέα στρατού, ο οποίος είχε την ευθύνη για τη νομιμότητα στο εσωτερικό του στρατού. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κάθε δημοσιογράφος θα πρέπει να υποβάλει το ρεπορτάζ του για έγκριση στην κυβέρνηση και μόνο όταν αυτή το εγκρίνει θα μπορεί να το δημοσιοποιεί. Υπενθυμίζουμε πως αν δεν υπήρχε εισαγγελέας στρατού και ένα σώμα ανεξάρτητων δικηγόρων, δεν θα αποκαλύπτονταν ποτέ τα βασανιστήρια των κρατουμένων στις φυλακές του Γκουαντάναμο.

Πολλοί στην Αμερική είδαν αυτήν τη δυσοίωνη για τη δημοκρατία της χώρας προοπτική από νωρίς, όταν ο Τραμπ αρνήθηκε να αποδεχτεί την εκλογική του ήττα και υποστήριξε την εισβολή στο Καπιτώλιο, όταν αποκαλούσε τους πολιτικούς του αντιπάλους εγκληματίες και προσπαθούσε να τους στείλει στη φυλακή. Ο καθηγητής του Χάρβαρντ Στίβεν Λεβίτσκι, που μαζί με τον Ντάνιελ Ζίμπλατ έχουν γράψει το σημαντικό βιβλίο «Πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες» στο οποίο αναφέρονται ως χαρακτηριστικά παραδείγματα χώρες όπως η Γεωργία, η Ουγγαρία, η Τουρκία, η Ρωσία, η Ουκρανία κ.ά., κλήθηκε πριν από λίγο καιρό να απαντήσει στο ερώτημα εάν και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα. Ήταν σαφής: «Το πιο πιθανό είναι μια ολίσθηση στον ανταγωνιστικό αυταρχισμό. Αυτά τα καθεστώτα συνταγματικά συνεχίζουν να είναι δημοκρατίες. Υπάρχει Σύνταγμα, υπάρχουν τακτικές εκλογές, νομοθετικό σώμα και, το σημαντικότερο, η αντιπολίτευση είναι νόμιμη. Έτσι, αν τα κοιτάξετε από απόσταση, μοιάζουν με δημοκρατία».

Τα σύγχρονα αυταρχικά καθεστώτα είναι πιο επικίνδυνα από εκείνα των περασμένων δεκαετιών, όταν κάποιοι στρατιωτικοί συνήθως έπαιρναν την εξουσία με τα όπλα. Πλέον –και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στις ΗΠΑ– παίρνουν την εξουσία με εκλογές και αυτήν τη νομιμοποίηση επικαλούνται για να απαντούν στις επικρίσεις για τις αυθαιρεσίες τους.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Τζέφρι Σακς: «Ο Τραμπ είναι διχαστικός και επικίνδυνος»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Ο Τραμπ είναι διχαστικός και επικίνδυνος»

Γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιάζουν πιο διχασμένες από ποτέ; Και πού οφείλεται η άνοδος της πολιτικής βίας; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Delivery

Οπτική Γωνία / Οι αόρατοι ντελιβεράδες της Wolt και του efood:  Μια νέα «Μανωλάδα» έξω από την πόρτα σου

Πίσω από την ταχύτητα των παραδόσεων και την ευελιξία της gig economy ξεδιπλώνεται ένα αθέατο δίκτυο εκμετάλλευσης, μαύρης και υποδηλωμένης εργασίας: διανομείς που δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, πίεση και απειλές. Τι ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι διανομείς και τι απαντούν οι ψηφιακές πλατφόρμες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Βασιλική Σιούτη / Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Η εμφάνιση του «Φραπέ» στη Βουλή, η αλαζονεία και η έλλειψη φόβου απέναντι σε θεσμούς που θα έπρεπε να τον ελέγχουν αναδεικνύουν την ύπαρξη ενός άτυπου συστήματος ισχύος που θεωρεί ότι μπορεί να μη λογοδοτεί πουθενά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Οπτική Γωνία / «Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Ο έγκριτος διευθυντής της «Milliyet», Οζάι Σεντίρ, αποδομεί τα στερεότυπα που συντηρούν την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μιλά για την ευθύνη των ΜΜΕ και των πολιτικών και εξηγεί γιατί πιστεύει ότι οι δύο λαοί είναι έτοιμοι για ένα νέο μοντέλο κοινών συμφερόντων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμος Αθηναίων: Παραδίδει το Αναπαυτήριο Πικιώνη σε ιδιώτες

Ρεπορτάζ / Δήμος Αθηναίων: Παραδίδει το Αναπαυτήριο Πικιώνη σε ιδιώτες

Σε πλειοδοτική δημοπρασία αποφάσισε να βγάλει ο δήμος Αθηναίων το Αναπαυτήριο Πικιώνη, εγκρίνοντας μέσω του δημοτικού συμβουλίου την εκμίσθωσή του σε ιδιώτη. Μάλιστα, στο έγγραφο της ημερήσιας διάταξης με το οποίο εισήχθη το θέμα προς συζήτηση το Αναπαυτήριο εμφανίζεται με τον χαρακτηρισμό «τουριστικό περίπτερο».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στέφανος Τσιτσιπάς: H ταχύτητα ήταν η αφορμή. Η πτώση είχε αρχίσει καιρό

Οπτική Γωνία / Στέφανος Τσιτσιπάς: H ταχύτητα ήταν η αφορμή, η πτώση είχε αρχίσει καιρό

Οι ατυχείς δηλώσεις, οι δημόσιες εκρήξεις και οι άστοχες τοποθετήσεις. Την ώρα που Αντετοκούνμπο, Μανόλο και Τεντόγλου δείχνουν το πρότυπο, ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας μοιάζει να παλεύει όχι με τους αντιπάλους του αλλά με το βάρος της ίδιας του της λάμψης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι ξημερώνει για την Ουκρανία; Η μάχη για ειρήνη χωρίς παραχωρήσεις

Οπτική Γωνία / Τι ξημερώνει για την Ουκρανία; Η μάχη για ειρήνη χωρίς παραχωρήσεις

Η εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στις αμερικανικές προτάσεις, την ασφάλεια της Ευρώπης και το μέλλον της Ουκρανίας. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σωτήρης Ντάλης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Οπτική Γωνία / Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Ο Μπέος έχει τον λαό του. Όχι μόνο στον Βόλο. Είναι ο ίδιος κόσμος που γελάει με emoticon κάτω από τις «λουλούδες» και τα «πουστρόνια». Ο ίδιος λαός που βλέπει τον Μπέο ως μια λιγάκι άξεστη πλην ίσως αναγκαία απάντηση στον woke κίνδυνο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Οι λομπίστες του Κατάρ: Πώς το εμιράτο επεκτείνει διαρκώς την επιρροή του στη Δύση

Οπτική Γωνία / Οι λομπίστες του Κατάρ: Πώς το εμιράτο επεκτείνει διαρκώς την επιρροή του στη Δύση

Από το Qatargate και τους δεσμούς με το περιβάλλον Τραμπ μέχρι τις δωρεές σε αμερικανικά πανεπιστήμια, το sporstwashing και τις υποθέσεις στην Ελλάδα, το Κατάρ χτίζει ένα αόρατο δίκτυο επιρροής που εκτείνεται από την Ουάσιγκτον έως τις Βρυξέλλες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τεστ για ναρκωτικά στους οδηγούς: Πώς θα γίνονται; Ποιες ποινές προβλέπονται;

Οδήγηση / Τεστ για ναρκωτικά στους οδηγούς: Πώς θα γίνονται; Ποιες ποινές προβλέπονται;

Η αντιμετώπιση της επικίνδυνης οδήγησης στους ελληνικούς δρόμους θα ενισχυθεί με ελέγχους μέσω drugwipe test. Ποιες ναρκωτικές ουσίες θα ανιχνεύουν και πότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι έλεγχοι.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ