Είναι οι σπάνιες γαίες ο νέος χρυσός;

Είναι οι σπάνιες γαίες ο νέος χρυσός; Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0


Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΖΗΤΗΣΗ για τις σπάνιες γαίες έχει αυξηθεί με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει την ανοδική της πορεία, ενώ εντείνονται οι έρευνες για αναζήτηση νέων αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων που θα συμβάλουν στην απεξάρτηση της Δύσης από την Κίνα, η οποία έχει σήμερα τη μεγαλύτερη παραγωγή διεθνώς. Η δημόσια εκδήλωση ενδιαφέροντος του Ντόναλντ Τραμπ για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας και της Γροιλανδίας, στο πλαίσιο της συναλλακτικής πολιτικής που ακολουθεί, ανέδειξε τη γεωπολιτική αξία που έχουν αποκτήσει.  

Οι σπάνιες γαίες (Rare Earth Elements) είναι απαραίτητες για την παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και την πράσινη μετάβαση και αυτός είναι ο λόγος που τις κάνει τόσο πολύτιμες και περιζήτητες. Υπάρχουν 17 στοιχεία σπανίων γαιών τα οποία βρίσκονται στον φλοιό της γης. Στην πραγματικότητα δεν είναι ιδιαίτερα σπάνιες, αλλά σπάνια εντοπίζονται σε τόσο μεγάλες ποσότητες ώστε να είναι οικονομικά συμφέρουσα η εξόρυξή τους. 

Κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, ηλεκτρικά οχήματα, καταλύτες, μπαταρίες, ανεμογεννήτριες, ηλιακά πάνελ, ιατρικά τεχνολογικά μηχανήματα, αμυντικές εφαρμογές και διαστημικοί δορυφόροι, όλα χρειάζονται τις σπάνιες γαίες, οι οποίες αποτελούν βασικό παράγοντα και για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς είναι κρίσιμες πρώτες ύλες για προϊόντα τεχνολογίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα. 

Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμα και η Κίνα, που ελέγχει την παγκόσμια παραγωγή των σπανίων γαιών, προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στα κοιτάσματα και άλλων χωρών, όπως δοκίμασε να κάνει στη Γροιλανδία, ενώ έχει ενδιαφερθεί στο παρελθόν για πιθανά κοιτάσματα ακόμα και στην Ελλάδα.  

Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ, που είναι ακόμα σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από την εισαγωγή σπανίων γαιών από την Κίνα, η οποία εκτιμάται ότι ελέγχει σχεδόν το 90% της παγκόσμιας παραγωγής, σπεύδουν τώρα να απεξαρτηθούν από αυτήν, αναζητώντας νέες πηγές, μετά και την πρόσφατη απαγόρευση της εξαγωγής υλικών υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ από τις κινεζικές αρχές, ως απάντηση στους περιορισμούς που έβαλε πρώτη η Ουάσινγκτον στις εξαγωγές ημιαγωγών.

 Η γεωπολιτική αξία των σπανίων γαιών Facebook Twitter
Το Tanbreez στη Γροιλανδία κατατάσσεται επί του παρόντος ως το μεγαλύτερο κοίτασμα σπάνιων γαιών στον κόσμο.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν κι αυτές σπάνιες γαίες στα εδάφη τους, αλλά η συνήθως χαμηλή συγκέντρωσή τους καθιστά την εξόρυξη κοστοβόρα, κάτι που η Κίνα, λόγω του χαμηλού κόστους εργασίας, δεν υπολογίζει και γι’ αυτό διαθέτει μεγαλύτερη ευχέρεια στην εκμετάλλευσή τους. Επίσης στην Κίνα υπάρχουν λιγότερες αντιδράσεις για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους των εξορύξεων, ενώ στη Δύση αυτοί αποτελούν σοβαρό εμπόδιο, αφού μαζί με τις σπάνιες γαίες συνεξορύσσονται ουράνιο και θόριο. 

Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι ακόμα και η Κίνα, που ελέγχει την παγκόσμια παραγωγή των σπανίων γαιών, προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στα κοιτάσματα και άλλων χωρών, όπως δοκίμασε να κάνει στη Γροιλανδία, ενώ έχει ενδιαφερθεί στο παρελθόν για πιθανά κοιτάσματα ακόμα και στην Ελλάδα.  

Η Ουκρανία, η Γροιλανδία και ο Τραμπ

Η αυξημένη ζήτηση για σπάνιες γαίες και η εξάρτηση από την Κίνα έστρεψαν την προσοχή στα πλούσια υπεδάφη της Ουκρανίας και της Γροιλανδίας.

Πριν από λίγες μέρες ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ωμά ότι οι Ουκρανοί θα διασφαλίσουν τη βοήθεια που τους δίνουν οι ΗΠΑ με τις σπάνιες γαίες τους και άλλα πράγματα. «Θέλουμε μια εγγύηση. Τους δίνουμε χρήματα χέρι με χέρι», δήλωσε. Δεν είναι γνωστό πόσο αξιοποιήσιμα είναι τα κοιτάσματα σπανίων γαιών της Ουκρανίας, αλλά διαθέτει σημαντικά αποθέματα κρίσιμων ορυκτών όπως το λίθιο, που είναι επίσης πολύτιμο.

Η γεωπολιτική αξία των σπανίων γαιών Facebook Twitter
Πηγή: oryktosploutos.net

Η ανατολική Ουκρανία διαθέτει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, μεγάλα κοιτάσματα λιθίου, ιδιαίτερα στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, τα οποία θα μπορούσαν να την καταστήσουν ως μια από τις μεγαλύτερες πηγές λιθίου στην Ευρώπη. Ο έλεγχος ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου, όμως, έχει περάσει στις ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. 

Εκτός από τον Τραμπ, ενδιαφέρον για τον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας έχει δείξει και η Ε.Ε., η οποία έσπευσε πρώτη να υπογράψει μνημόνιο συνεννόησης με την κυβέρνηση της Γροιλανδίας τον Νοέμβριο του 2023, προκειμένου να έχει πρόσβαση στις σπάνιες γαίες και τα κρίσιμα υλικά της.

Ukraine’s deposits of lithium could be among the spoils of victory that Russia is after. | DW News

Η Γροιλανδία, για την οποία ο Τραμπ επίσης ενδιαφέρεται, διαθέτει σημαντικά κοιτάσματα σπανίων γαιών, τα οποία ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει αξιοποιήσει ιδιαιτέρως. «Εννοείται ότι δεν πρόκειται για ξαφνικό ή όψιμο ενδιαφέρον, αυτό για την Γροιλανδία», γράφει ο Πέτρος Τζεφέρης, διευθυντής στο τμήμα Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα oryktosploutos.net.

«Και δεν είναι μόνο η γεωστρατηγική θέση και οι ναυτιλιακές διαδρομές της Αρκτικής που κέντρισαν το ενδιαφέρον του Προέδρου Τραμπ και των λομπιστών συμβούλων του, που ζήτησε να αγοράσει το νησί το 2019 και ξανά το 2024 και συνεχίζει τώρα με την έντονη ρητορική περί “απαλλοτρίωσης” ακόμη και με στρατιωτικά μέσα. Η προσπάθεια των ΗΠΑ να οικειοποιηθούν τη στρατηγική και γεωπολιτική σημασία της Γροιλανδίας εμφανίστηκε ήδη από τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Δανίας, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν την παρουσία τους στη Γροιλανδία για να αποτρέψουν τον έλεγχό της από τον εχθρό, ιδρύοντας στρατιωτικές βάσεις το 1941». 

cover
Πέτρος Τζεφέρης, διευθυντής στο τμήμα Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Όπως αναφέρει ο κ. Τζεφέρης, «η Γροιλανδία είναι προικισμένη με τεράστια αναξιοποίητα αποθέματα ορυκτών σπανίων γαιών και υδρογονανθράκων κι ακόμη πολλές από τις πρώτες ύλες της ενεργειακής μετάβασης (π.χ. γραφίτης και λίθιο) που ως γνωστόν με το σημερινό status εξόρυξης και επεξεργασίας ΟΠΥ έχουν σχεδόν μονοπωληθεί από κράτη εχθρικά προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ, με προεξάρχουσα την Κίνα».

Από το 2021 έχει εκδοθεί απαγόρευση εξερεύνησης κοιτασμάτων με συγκέντρωση ουρανίου μεγαλύτερη των 100 pp, η οποία «δημιουργεί προβλήματα στην εξόρυξη στοιχείων σπανίων γαιών, καθώς το ραδιενεργό ουράνιο βρίσκεται συνήθως (σχεδόν κατά κανόνα) μαζί με κοιτάσματα των σπανίων γαιών». Επισημαίνεται επίσης ότι η Critical Metals Corp ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως η γεώτρηση στο έργο Tanbreez στη νότια Γροιλανδία «οδήγησε στην ανακάλυψη μιας από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις γαλλίου στον κόσμο, αποδεικνύοντας περαιτέρω την αξία αυτού που είναι ήδη παγκοσμίου κλάσης περιουσιακό στοιχείο σπανίων γαιών».

Είναι οι σπάνιες γαίες ο νέος χρυσός; Facebook Twitter
Η δημόσια εκδήλωση ενδιαφέροντος του Ντόναλντ Τραμπ για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας και της Γροιλανδίας, στο πλαίσιο της συναλλακτικής πολιτικής που ακολουθεί, ανέδειξε τη γεωπολιτική αξία που έχουν αποκτήσει. Γιατί ανταγωνίζονται για αυτές οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα;

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο υπέδαφος της Γροιλανδίας βρίσκονται 25 από τα 34 ορυκτά, όπως ο γραφίτης και το λίθιο, που χαρακτηρίζονται ζωτικής σημασίας πρώτες ύλες. Όπως αναφέρει άρθρο του energeia.gr, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως τα αποθέματα σπανίων ορυκτών της Γροιλανδίας ανέρχονται σε 1,5 εκατ. τόνους και καταλαμβάνουν σχεδόν το 20% των διαθέσιμων αποθεμάτων και σχεδόν το 10% του συνόλου των παγκόσμιων πλουτοπαραγωγικών πόρων. Υπολογίζει επίσης πως τα αποθέματα αυτά είναι ικανά να καλύψουν το 25% της σημερινής παγκόσμιας ζήτησης σπανίων γαιών.

Υπάρχουν σπάνιες γαίες στην Ελλάδα;

Θέμα αξιοποίησης σπανίων γαιών στην Ελλάδα δεν υπάρχει, λέει στη LiFO ο Κώστας Λασκαρίδης, διευθυντής του τμήματος Ορυκτών Πόρων και Μεταλλευτικής, που ασχολείται με την έρευνα και την αξιολόγηση των ορυκτών πρώτων υλών, στην Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (πρώην ΙΓΜΕ). Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σπανίων γαιών, όπως αναφέρει, αλλά δεν είναι αξιοποιήσιμες, «πρώτον γιατί δεν ξέρουμε αν υπάρχουν αποθέματα και δεύτερον επειδή είναι σε τέτοιες περιοχές που δεν μπορεί να γίνει η εκμετάλλευση». 

«Οι σπάνιες γαίες χωρίζονται σε βαριές και ελαφριές. Βαριές, οι οποίες έχουν και μεγαλύτερη αξία, δεν έχουμε. Υπάρχουν μόνο κάποιες ελαφριές, οι οποίες είναι σε περιοχές που αυτήν τη στιγμή αξιοποιούνται τουριστικά. Οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε στην Ελλάδα για σπάνιες γαίες». 

cover
Κώστας Λασκαρίδης, διευθυντής του τμήματος Ορυκτών Πόρων και Μεταλλευτικής

Οι σπάνιες γαίες, εξηγεί ο κ. Λασκαρίδης, ανήκουν στις 34 κρίσιμες πρώτες ύλες. «Είναι 17 στοιχεία που λέγονται σπάνιες γαίες, αλλά είναι στον κατάλογο με τις κρίσιμες πρώτες ύλες». Στην ερώτηση για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που έχει η εξόρυξή τους απαντά πως «πρέπει να εξετάζουμε τα υπέρ και τα κατά. Πολλά από τα σημερινά προϊόντα της τεχνολογίας δεν θα τα είχαμε χωρίς τις πρώτες ύλες. Όλοι θέλουμε να κάνουμε τα πάντα με ένα κινητό, αλλά για να γίνει αυτό το κινητό χρειάζονται 75 πρώτες ύλες, 17 εκ των οποίων είναι κρίσιμες». 

Τον Ιούλιο του 2023, πάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, προσερχόμενος στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας που είχε γίνει στην Ισπανία, δήλωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει την πρωτοβουλία της Ε.Ε. για στρατηγική αυτονομία και μπορεί να συμβάλει με την εξόρυξη κρίσιμων πρώτων υλών και σπανίων γαιών που υπάρχουν στο υπέδαφός της. Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ωστόσο, που είναι και ο σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα έρευνας, θεωρεί πως για την ώρα δεν είναι αξιοποιήσιμα τα κοιτάσματα των σπανίων γαιών στην Ελλάδα.  

Η γεωπολιτική αξία των σπανίων γαιών Facebook Twitter
Πηγή: oryktosploutos.net

Ο Σπύρος Τζίμας από τη Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρει στη LiFO πως η αξιοποίηση των κοιτασμάτων θέλει πολύ δαπανηρή έρευνα και πολύ χρόνο. «Στην Ελλάδα υπάρχουν κάποια, αλλά μέχρι να τα βγάλουμε στην επιφάνεια, θα χρειαζόταν να περάσουν 5-10 χρόνια». Στην ερώτηση αν υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση απαντάει θετικά και επισημαίνει ότι γι’ αυτό χρειάζεται να βρεθεί μια χρυσή τομή.

«Στη σημερινή εποχή υπάρχει η δυνατότητα να ληφθούν όλες οι πρόνοιες για να προβλεφθεί η περιβαλλοντική ρύπανση. Το θέμα είναι, θα θυσιαστεί το κόστος υπέρ του περιβάλλοντος ή θα πάμε στα τεράστια κέρδη και την αισχροκέρδεια; Αυτό είναι θέμα μηχανισμών ελέγχων. Το 2025 δεν μπορεί να λέμε ότι δεν υπάρχουν τεχνολογίες για να βγάλουν τα μέταλλα καθαρά, απλώς είναι θέμα κόστους. Αν πληρώσεις, μπορείς να έχεις καθαρό περιβάλλον». 

cover
Σωτήρης Σέρμπος, 
καθηγητής Διεθνών Σχέσεων

Η προμήθεια των κρίσιμων πρώτων υλών και των σπανίων γαιών εξελίσσεται σε ζήτημα ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας. Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Σωτήρης Σέρμπος, μιλώντας στη LiFO πριν από λίγες μέρες, είχε πει: «Την επόμενη 20ετία θα δούμε εφαρμογές στο πεδίο της μάχης που πραγματικά θα αλλάξουν τελείως την οπτική μας για τα συμβατικά δεδομένα σχετικά με το πώς πολεμούσαν, πώς αναπτύσσονταν οι δυνάμεις, ειδικά οι χερσαίες, και όχι μόνο. Κι εκεί βλέπετε τι μεγάλος αγώνας θα γίνει για τις σπάνιες γαίες, για την υψηλή τεχνολογία, γιατί όλα αυτά θα βρουν εφαρμογή και στο πεδίο το στρατιωτικό και μάλιστα με λιγότερες απώλειες, μικρότερο ανθρώπινο κόστος. Χωρίς να παραβλέψουμε και την ηθική διάσταση, ορίστε ένα ενδιαφέρον θέμα γύρω από αυτόνομα συστήματα που θα μπορούν να επιφέρουν θανάσιμα χτυπήματα στον αντίπαλο».

Η έκθεση Ντράγκι υπογραμμίζει κι αυτή την ανάγκη της Ε.Ε. για την εξασφάλιση των κρίσιμων ορυκτών, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. 

Είναι τα κοιτάσματα των σπανίων γαιών το νέο Ελντοράντο; Το βέβαιο είναι ότι ο έλεγχος των αποθεμάτων των σπανίων γαιών προκαλεί νέους ανταγωνισμούς μεταξύ των μεγάλων αλλά και των περιφερειακών δυνάμεων, ενώ η εξορυκτική μανία που τους συνοδεύει εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον, αν δεν θυσιαστούν τα μεγάλα κέρδη. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ