Ανοίξαν τα σχολεία, αλληλούια!

Πότε θα ανοίξουν επιτέλους τα σχολεία; Facebook Twitter
Περιμένω κι εγώ, όπως σχεδόν όλοι οι γονείς που γνωρίζω, τα σχολεία να ανοίξουν με τα χέρια υψωμένα προς τον ουρανό, σαν βιβλικός ήρωας τη στιγμή της αποκάλυψης.
0


ΧΘΕΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 Σεπτεμβρίου το παιδί μου ζει την τελευταία ημέρα των διακοπών του και φτιάχνουμε μαζί ροζ μακαρόνια με παντζάρι. Έχουμε βάψει το μάρμαρο της κουζίνας, το τραπέζι και τον νεροχύτη. Το πάτωμα είναι γεμάτο ψίχουλα και ροζ λεκέδες. Σήμερα έχει αγιασμό. Τη Δευτέρα ξεκινάει σχολείο. Περιμένω κι εγώ, όπως σχεδόν όλοι οι γονείς που γνωρίζω, τα σχολεία να ανοίξουν με τα χέρια υψωμένα προς τον ουρανό, σαν βιβλικός ήρωας τη στιγμή της αποκάλυψης.

Υπάρχει ένα σημείο καμπής μετά την παιδική χαρά, το πάρκο, τη ζωγραφική, τα βιβλία δραστηριοτήτων και τα αυτοκόλλητα, και κυρίως μετά τις oκτώ συνεχόμενες ώρες Ρaw Ρatrol στην τηλεόραση, που οι γονείς ξεκινάμε τις «σπιτικές δημιουργικές δραστηριότητες»: ας φτιάξουμε πλαστικά βραχιολάκια με μικροσκοπικά πολύχρωμα λαστιχάκια που θα σκορπίσουν στο πάτωμα και θα τα βρίσκουμε στον εμετό της γάτας για μήνες/ Ας ζωγραφίσουμε με τέμπερες τα χαρτιά, το τζάμι και τον τοίχο / Ας φτιάξουμε ροζ μακαρόνια με παντζάρι / Ας φτιάξουμε άλλο ένα lego που θα πατήσουμε κατά λάθος με τις γυμνές μας πατούσες ένα βράδυ ουρλιάζοντας.

Πλέον ζούμε στην εποχή του ύστερου καπιταλισμού. Δουλεύουμε όλοι και δεν υπάρχουν απαραίτητα παππούδες και γιαγιάδες στην επαρχία ή οπουδήποτε. Επίσης, κάνουμε παιδιά μεγαλύτεροι, άρα οι γονείς μας είναι κι αυτοί μεγάλοι. Ποιο ζευγάρι 75 και 80χρονων έχει τις αντοχές για να προσέχει ένα 5χρονο παιδάκι για εβδομάδες ολόκληρες; 

Τα παιδιά στην Ελλάδα έχουν συνολικά δεκαεπτά εβδομάδες διακοπών. Σε αντίθεση με τις περισσότερες βορειοευρωπαϊκές χώρες, που οι εβδομάδες αυτές είναι μοιρασμένες στη διάρκεια του χρόνου, στην Ελλάδα οι δώδεκα από αυτές είναι μαζεμένες το καλοκαίρι.

Ναι, φυσικά και πήγαμε διακοπές.Φυσικά και δώσαμε το νεφρό μας για να πάει έναν μήνα summer camp, για να κάνει εκδρομές, κολύμπι, να φτιάξει σπιτική πίτσα και να κουρευτεί μόνος του με το ψαλίδι [«Τι να σας πω (παύση), κάναμε χαρτοκοπτική (παύση), Γύρισα το κεφάλι μου κι αυτός είχε ήδη αρπάξει το ψαλίδι», μου είπε στο τηλέφωνο η δασκάλα]. Κάπως έτσι πέρασαν έξι εβδομάδες.

Μας απέμειναν άλλες έξι, κατά τις οποίες δουλεύαμε και έπρεπε να επιστρατεύσουμε κάθε πιθανό τέχνασμα και τεχνική, καθώς και γιαγιάδες, παππούδες, ξαδέρφες και θείες. 

Τι έκανα εγώ σε δώδεκα εβδομάδες διακοπών τη μακρινή δεκαετία του ’90; Από τα 7 έως τα 14 περίπου πήγαινα κατασκήνωση στο Σούνιο ή στο Καπανδρίτι. Ζούσαμε σε σκηνές ή σε ξύλινα σπιτάκια. Πίναμε αραιωμένο γάλα ΝΟΥΝΟΥ, τρώγαμε βιομηχανικού τύπου μαρμελάδα και νερόβραστο φαγητό από υπερφυσικά καζάνια. Οι γονείς μου με αποχαιρετούσαν πρόθυμα, αλλά στα λιγοστά επισκεπτήρια με χάιδευαν, με αγκάλιαζαν σφιχτά και μου έφερναν απαγορευμένα πράγματα, όπως το περιοδικό «Σούπερ Κατερίνα» που περιείχε άρθρα όπως «Πώς να τον κάνεις να σε ερωτευτεί τρελά!» και «Ποιο είδος κουρέματος σου ταιριάζει αν έχεις τετράγωνο πρόσωπο». Μετά πήγαινα στη γιαγιά μου στην Κέρκυρα μέχρι να έρθουν οι γονείς μου για να κάνουμε όλοι μαζί διακοπές. Το βασικότερο απ’ όλα, βέβαια, ήταν πως η μητέρα μου δεν δούλευε – μέχρι τα 7 περνούσα τα καλοκαίρια μου κυρίως μαζί της.

Πλέον ζούμε στην εποχή του ύστερου καπιταλισμού. Δουλεύουμε όλοι και δεν υπάρχουν απαραίτητα παππούδες και γιαγιάδες στην επαρχία ή οπουδήποτε. Επίσης, κάνουμε παιδιά μεγαλύτεροι, άρα οι γονείς μας είναι κι αυτοί μεγάλοι. Ποιο ζευγάρι 75 και 80χρονων έχει τις αντοχές για να προσέχει ένα 5χρονο παιδάκι για εβδομάδες ολόκληρες; 

Και κάπως έτσι καταλήγεις να μαγειρεύεις ροζ μακαρόνια με παντζάρι παρέα με ένα πεντάχρονο σε ένα διαμέρισμα στα Ιλίσια.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Περιμένουμε καρτερικά και αποσβολωμένοι την επόμενη καταστροφή»

Κλιματική Αλλαγή / «Περιμένουμε καρτερικά και αποσβολωμένοι την επόμενη καταστροφή»

Με αφορμή την COP30 που φιλοξενείται φέτος στην καρδιά του Αμαζονίου, συνομιλούμε με τον Γιώργο Δικαίο, κύριο ερευνητή της Έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία (ΕΚΠΑ) και του ΕΛΙΑΜΕΠ, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα φαντάσματα του 2015 και οι ανοιχτοί λογαριασμοί 

Οπτική Γωνία / Τα φαντάσματα του 2015 και οι ανοιχτοί λογαριασμοί 

Η κυβέρνηση επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει στο εσωτερικό τις πρόσφατες συμφωνίες με τις ΗΠΑ και να κλείσει ανοιχτά μέτωπα, ενώ στην αντιπολίτευση μεγαλώνει ο ανταγωνισμός με τους νέους παίκτες που έρχονται από το παρελθόν. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πυρόπληκτος Έβρος, πράσινα σχέδια: H αιολική πίεση στα καμένα / Τα πράσινα σχέδια στον πυρόπληκτο Έβρο

Ρεπορτάζ / Τα «πράσινα» σχέδια στον πυρόπληκτο Έβρο

Η πρόσφατη απόρριψη αιτήσεων για εγκατάσταση αιολικών σταθμών στις καμένες εκτάσεις του Έβρου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης ανέδειξε την ανάγκη για σαφές θεσμικό πλαίσιο στη χωροθέτησή τους· η πολιτεία το υποσχέθηκε, αλλά, όπως καταγγέλλεται, δεν το έχει κάνει ακόμη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η πολιτική σαπουνόπερα του Αλέξη Τσίπρα

Οπτική Γωνία / Η πολιτική σαπουνόπερα του Αλέξη Τσίπρα

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε να ξεδιπλώνεται σχεδόν σαν διαφημιστική καμπάνια, με καθημερινά επεισόδια, το λεγόμενο rebranding του πρώην πρωθυπουργού, που επιστρέφει με το βιβλίο «Ιθάκη», κάτι σαν απόπειρα σκηνοθεσίας του παρελθόντος του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι σημαίνουν οι συμφωνίες για την ενέργεια με τις ΗΠΑ και πόσο συμφέρουν την Ελλάδα 

Οπτική Γωνία / Explainer: Οι συμφωνίες για την ενέργεια με τις ΗΠΑ και πόσο συμφέρουν την Ελλάδα 

Η Ελλάδα αποκτά βασικό ρόλο στην υλοποίηση του αμερικανικού σχεδίου για την αντικατάσταση του ρωσικού αερίου με αμερικανικό LNG στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μαμντάνι είναι ο αντίπαλος που θέλει ο Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ο Μαμντάνι είναι ο αντίπαλος που θέλει ο Τραμπ

Ο Ζοχράν Μαμντάνι θα ορκιστεί στο δημαρχείο της Νέας Υόρκης την 1η Ιανουαρίου. Οι κάτοικοι των πέντε μεγάλων διαμερισμάτων θα τον παρακολουθούν. Το ίδιο κι ένας πρώην Νεοϋορκέζος, περίπου 200 μίλια νοτιότερα.
THE LIFO TEAM
Λειψυδρία: ο οδικός χάρτης για την υδατική ασφάλεια της Αττικής

Ρεπορτάζ / Το νερό τελειώνει. Πώς θα αντιμετωπίσει τη λειψυδρία η Αττική;

Υπό την πίεση της σταδιακής μείωσης των υδατικών αποθεμάτων, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η υδροδότηση της Αττικής τις επόμενες δεκαετίες θα διασφαλιστεί με τεχνικά έργα και θεσμικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του συστήματος.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΜΑΜΝΤΑΝΙ

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς στη LiFO: «Ο Μαμντάνι στέλνει μήνυμα ελπίδας έναντι του αυταρχισμού του Τραμπ»

Μια άμεση ανάλυση της νίκης του νέου δημάρχου της Νέας Υόρκης και ένα σχόλιο από τον διακεκριμένο καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Αν νικήσει ο Μαμντάνι, θα αλλάξει η Νέα Υόρκη, και ίσως η Αμερική»

Οπτική Γωνία / «Αν νικήσει ο Μαμντάνι, θα αλλάξει η Νέα Υόρκη, ίσως και η Αμερική»

Η καθηγήτρια Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Νένη Πανουργιά, μιλά για το τεταμένο πολιτικό κλίμα εν όψει των δημοτικών εκλογών, την άνοδο του Ζοχράν Μαμντάνι ως φωνής των «από τα κάτω» και τη σύγκρουση μεταξύ μιας νέας γενιάς ακτιβιστών και των παλιών κέντρων εξουσίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιστεύει στ' αλήθεια η Gen Z πως η ΑΙ θα της λύσει το γκομενικό;

Οπτική Γωνία / Πιστεύει στ' αλήθεια η Gen Z πως η ΑΙ είναι η λύση σε όλα; Ακόμη και στον έρωτα;

Η Gen Z μεγαλώνει σε έναν κόσμο γεμάτο πληροφορίες, αλλά με λιγότερη πραγματική επαφή. Πόσο μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να βοηθήσει; Και τι σημαίνει τελικά υγιής σεξουαλικότητα σήμερα; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ