Γιατί όλο και περισσότεροι γονείς κάνουν τα πάντα για να στείλουν το παιδί τους σε ένα ιδιωτικό σχολείο

Η Χρυσαλένια- Ηλιοστάλαχτη θα πάει εκδρομή Facebook Twitter
Τι μεσολάβησε και αυτήν τη στιγμή, παρά την οικονομική στενότητα, τα ιδιωτικά σχολεία (που κοστίζουν μαζί με τα μεταφορικά από 6.000 έως 16.000 ευρώ τον χρόνο) έχουν λίστα αναμονής; Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0


«ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕ ΚΟΥΡΑΖΟΥΝ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ
τα συνεχή μηνύματα και email από τον παιδικό σταθμό της μικρής. Η Χρυσαλένια-Ηλιοστάλαχτη έφαγε δύο κριτσίνια, η Χρυσαλένια-Ηλιοστάλαχτη έχει ένα εξάνθημα, η Χρυσαλένια-Ηλιοστάλαχτη θα πάει εκδρομή, η Χρυσαλένια-Ηλιοστάλαχτη δάγκωσε ένα παιδάκι στο μπούτι. Φτάνει πια!» έγραψε μια γνωστή μου για τον παιδικό σταθμό που πήγαινε η κόρη της. Ήθελα να της γράψω πως υπήρχε ένας σίγουρος τρόπος να μη μαθαίνει τα νέα της Χρυσαλένιας-Ηλιοστάλαχτης κι αυτός θα ήταν να τη στείλει στον δημόσιο παιδικό σταθμό που πήγαινε ο γιος μου. Στα τρία χρόνια που πέρασε στον βρεφονηπιακό/παιδικό σταθμό, η μόνη επικοινωνία που είχαμε, πέρα από τα τυπικά την ώρα που παίρναμε ή αφήναμε το παιδί και τις τοιχοκολλημένες ανακοινώσεις που θύμιζαν μητρώο στην εφορία, ήταν κάποια περιστασιακά τηλεφωνήματα τρόμου. «Σας παίρνω γιατί ο γιος σας έχει πυρετό / έχει επιπεφυκίτιδα / κάνει εμετό / έπεσε πάνω σε ένα κουρτινόξυλο και έχει ένα γιγαντιαίο καρούμπαλο». Τον πρώτο καιρό, λόγω Covid, δεν επιτρεπόταν καν να μπούμε στην τάξη του. Τι έκανε όλη μέρα; Πώς περνούσε τον χρόνο του; Ήταν 16 μηνών, μιλούσε ακόμα με συλλαβές.

«Έχεις αργήσει, δεν θα βρίσκεις θέση», «Τι περιμένεις και δεν τον γράφεις;» μου είπαν μια παλιά μου συμμαθήτρια και μια γνωστή μου όταν τους είπα πως ψάχνω σχολείο για τον γιο μου, που θα πάει Α’ δημοτικού τη χρονιά 2026-2027 (ναι, σε ενάμιση χρόνο από τώρα). Ξεκίνησα να κοιτάζω site σχολείων και έπαθα κάτι σαν νευρωτικό επεισόδιο. Κατέληξα να φτιάξω Google spreadsheet: πού είναι, έχει γυμνάσιο, πόσα από τα νεφρά μας θα πουλήσουμε και οι δυο μαζί για να κάνει ο γιος μας forensics και κινέζικα; 

Αρχικά, το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα παρακμάζει. Οι δαπάνες για την παιδεία είναι περίπου στο 4% του κρατικού προϋπολογισμού, πολύ χαμηλότερα από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ε.Ε. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή: τo 2022 οι Έλληνες μαθητές και μαθήτριες κατέγραψαν τις χαμηλότερες επιδόσεις στην Ε.Ε. στη διεθνή έρευνα PISA του ΟΟΣΑ.

Δεν νομίζω πως οι γονείς μου αγχώθηκαν ποτέ για το σχολείο που θα πάω. Τα περισσότερα παιδιά της γενιάς μου πήγαιναν στο δημόσιο της γειτονιάς τους. Τα ιδιωτικά σχολεία ήταν ελάχιστα, και ακόμα και όσοι έστελναν τα παιδιά τους εκεί, το έκαναν χωρίς κάποια φοβερή έρευνα. Κάποιος τους έλεγε κάτι ή άκουγαν ότι κάπου είναι καλά και αυτό ήταν. 

Τι μεσολάβησε και αυτήν τη στιγμή, παρά την οικονομική στενότητα, τα ιδιωτικά σχολεία (που κοστίζουν μαζί με τα μεταφορικά από 6.000 έως 16.000 ευρώ τον χρόνο) έχουν λίστα αναμονής; Αρχικά, το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα παρακμάζει. Οι δαπάνες για την παιδεία είναι περίπου στο 4% του κρατικού προϋπολογισμού, πολύ χαμηλότερα από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ε.Ε. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή: τo 2022 οι Έλληνες μαθητές και μαθήτριες κατέγραψαν τις χαμηλότερες επιδόσεις στην Ε.Ε. στη διεθνή έρευνα PISA του ΟΟΣΑ. Οι κτιριακές υποδομές παραμένουν από ανεπαρκείς έως κακές, ενώ σε κάθε βαθμίδα τα δημόσια σχολεία μαστίζονται από τρομερή έλλειψη εκπαιδευτικών. Την ίδια ώρα, η υποτιθέμενη δωρεάν παιδεία κοστίζει ακριβά: πλέον, εκτός από τα φροντιστήρια για τις ξένες γλώσσες και τις πανελλαδικές, τα παιδιά πηγαίνουν σε κέντρα μελέτης από το δημοτικό, ενώ οι εξετάσεις εισαγωγής στα πρότυπα γυμνάσια της χώρας (πέρσι δέχτηκαν 9.500 αιτήσεις για 1.790 θέσεις) έχουν μετατραπεί σε μίνι πανελλαδικές, με τα παιδιά να προετοιμάζονται έως και 2 χρόνια σε ειδικά φροντιστήρια. Σε όλο αυτό το τοπίο έχει έρθει να προστεθεί και ο φόβος των γονιών για τη βία και το bullying. Θα μπορούσα να γράψω και για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι Έλληνες γονείς την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς ή ακόμα και για την ίδια την ουσία του εκπαιδευτικού συστήματος που παραμένει στείρο και παλαιικό – αλλά αυτά είναι για άλλο κείμενο.

Όχι πως δεν υπάρχουν εξαιρετικά δημόσια σχολεία ή πως υπάρχει κάποια εγγύηση ότι σε ένα ιδιωτικό σχολείο το παιδί σου δεν θα πέσει θύμα bullying ή ότι θα έχει καλό διευθυντή ή καλούς δασκάλους, ή ότι θα ’ναι χαρούμενο, που είναι και το πιο σημαντικό απ’ όλα, απλώς μοιάζει σαν ένα πιο ελεγχόμενο περιβάλλον, όπου δεν θα του πέφτουν οι σοβάδες στο κεφάλι και δεν θα κινδυνεύει να μείνει χωρίς δασκάλα για δύο μήνες.

Σε ένα δημόσιο σχολείο γνωρίζεις πως το παιδί σου δεν θα μεγαλώσει σε μια φούσκα αλλά στον πραγματικό κόσμο. Το πρόβλημα είναι πως αναγκαστικά βασίζεσαι στην τύχη: έχοντας τον γιο μου στο δημόσιο σύστημα παιδείας, πρώτα σε δημόσιο βρεφονηπιακό σταθμό και τώρα σε δημόσιο νηπιαγωγείο, έχω καταλάβει πως τα δημόσια σχολεία, σε αυτό το επίπεδο τουλάχιστον, εξαρτώνται από τον διευθυντή τους αλλά και από έναν καλό και ισχυρό σύλλογο γονέων. Βέβαια, ακόμα κι αν τα έχεις όλα αυτά, και πάλι πρέπει να διεκδικείς τα αυτονόητα: τις κτιριακές υποδομές, το βάψιμο του κτιρίου, την απεντόμωση και πόσα άλλα ακόμα. 

Ας πάρω τώρα μια ανάσα και ας ανοίξω το Google spreadsheet μου.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι συμβαίνει με την εξαγορά ιστορικών ιδιωτικών σχολείων από διεθνή επενδυτικά funds;

Radio Lifo / Τι συμβαίνει με την εξαγορά ιστορικών ιδιωτικών σχολείων από διεθνή επενδυτικά funds;

Τι αλλάζει στο τοπίο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών; Και γιατί οι ίδιοι εκφράζουν φόβους ότι δημιουργείται ένα παράλληλο εκπαιδευτικό σύστημα που θα αντικαταστήσει το δημόσιο; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον Γιώργο Χριστόπουλο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, για τις σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της παιδείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μιχάλης Τιβέριος: «Από την αρχαιότητα η Ελλάδα είναι παρέες και κυκλώματα»

Άκου την επιστήμη / Μιχάλης Τιβέριος: «Από την αρχαιότητα, η Ελλάδα είναι παρέες και κυκλώματα»

Η παιδεία, οι διανοούμενοι και όσα μας καταδυναστεύουν ως χώρα. Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Μιχάλης Τιβέριος, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Social Media / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ