Αιμοδοσία: Είσαι άντρας και έχεις κάνει σεξ με άντρα;

Αιμοδοσία: Είσαι άντρας και έχεις κάνει σεξ με άντρα Facebook Twitter
O αποκλεισμός αυτών των ανδρών απ’ την αιμοδοσία είναι άσκηση πολιτικής πάνω στα σώματα, που τίθενται έτσι σε άυλο γκέτο.
0

ΣΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΘΑΝΟΥΣ αιμοδότες διαβάζουμε έναν υπερβολικά εκτενή κατάλογο λόγων αποκλεισμού από την αιμοδοσία. Υποθέτει κανείς ότι είναι ιατρικά δικαιολογημένοι. Μεταξύ άλλων, απαγορεύεται, λέει, να δώσεις αίμα «αν είσαι άντρας και έχεις κάνει σεξ με άντρα» ή «εάν έχεις κάνει μέσα στους προηγούμενους δώδεκα μήνες» (άρα, υποθέτω, τώρα μιλάμε για γυναίκες) «σεξ με άντρα που έχει κάνει σεξ με άλλον άντρα».

Άρα, συμπεραίνει κανείς ότι α) οι άντρες που κάνουν σεξ με άντρες έχουν κάτι στο αίμα τους που το καθιστά ακατάλληλο προς χρήση από άλλους και 2) οι γυναίκες που κάνουν σεξ μαζί τους μπορεί να έχουν κι αυτές κάτι.

Ωραία. Ας το φανταστούμε λίγο: Είσαι άντρας που κάνει υπεύθυνα σεξ με άντρες. Σε παίρνει ένας φίλος και θέλει αίμα. Ξεκινάς απ’ το σπίτι να πας να δώσεις. Είσαι εντελώς σίγουρος ότι δεν έχεις κάτι, εξετάζεσαι συχνά. Κι ενώ πας να κάνεις μια καλή πράξη, η κοινωνία σού δείχνει τα δόντια της.

Φαντάζομαι το κοκομπλόκο ενός νεαρού αγοριού που ερωτεύεται αγόρια εκείνη την ώρα! Λογικά ξυπνάνε μέσα του όλα μαζί. Το μπούλινγκ που ’χει φάει στο σχολείο, επειδή είναι περήφανα θηλυπρεπής. Το μπούλινγκ που ’χει φάει στην οικογένεια που δεν θέλει τέτοια για το παλικάρι της. Μία (ακόμα) απόρριψη απ’ το πουθενά: «Δεν θέλουμε το αίμα σου». Και όλ’ αυτά σ’ έναν άνθρωπο που ήδη οι άλλοι τον κρίνουν για το πώς κουνάει το χέρι, για το αν σπάει η φωνή, για το αν φοράει βαριά κολόνια ή ελαφριά, για το αν ντύνεται με φαρδιά παντελόνια ή στενά παντελόνια, για το αν πίνει τσάι ή άπερολ, για το πώς στέκεται στον χώρο και για το πώς χορεύει, για όλα τελικά, γι’ αυτό που είναι, για κάθε μικρή επιλογή κάθε μέρας, που ερμηνεύεται ως εκδήλωση μιας νοσηρής, τάχα, προσωπικότητας. Το βλέμμα των άλλων συρρικνώνει το αγόρι που ερωτεύεται αγόρια σε ένα μόνο στοιχείο όλης του της περίπλοκης προσωπικότητας και μετά το απορρίπτει γι’ αυτό.

Ας μου συγχωρεθεί η φλυαρία, αλλά σήμερα θέλω να αποφύγω τους εύκολους πλέον και ίσως περιοριστικούς όρους «γκέι» κ.λπ. Προτιμώ το πεδίο να είναι πάντα ανοιχτό ώστε να αυτοπροσδιορίζεται κάθε άτομο όπως αυτό προτιμά σε κάθε φάση της ζωής του και να αλλάζει όποτε θέλει προτιμήσεις ή ό,τι άλλο, χωρίς να πέφτει λόγος σε κανέναν.

Ίσως να υποψιάζεται εύκολα κανείς ότι έχω χαρεί με το ενδεχόμενο τα αγόρια που κάνουν σεξ με αγόρια να μπορούν να δώσουν αίμα. Ας μου συγχωρεθεί η φλυαρία, αλλά σήμερα θέλω να αποφύγω τους εύκολους πλέον και ίσως περιοριστικούς όρους «γκέι» κ.λπ. Προτιμώ το πεδίο να είναι πάντα ανοιχτό ώστε να αυτοπροσδιορίζεται κάθε άτομο όπως αυτό προτιμά σε κάθε φάση της ζωής του και να αλλάζει όποτε θέλει προτιμήσεις ή ό,τι άλλο, χωρίς να πέφτει λόγος σε κανέναν.

Κανένας άνθρωπος δεν θα ’πρεπε ποτέ να εξαναγκάζεται να πει με τι κάνει σεξ, ειδικά προκειμένου να προβεί σε μια καλή πράξη, ούτε να αισθάνεται νοσηρός και αποκλεισμένος γι’ αυτό που είναι.

Όμως, όσο παραμένει ο λόγος αποκλεισμού οι άντρες αιμοδότες καλούνται να πουν στον περίγυρό τους τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, ενώ, αν πάνε να δώσουν αίμα κι έχουν κάνει σεξ με άντρα, πρέπει να πουν ψέματα. Γιατί;

Η σύνδεση αίματος-λοιμώδους νόσου-καθαρότητας-ανάγκης για αντισηψία είναι παλιά και συνδέεται με σκοτεινές σελίδες της ιστορίας της Ευρώπης. Οι Εβραίοι ήταν σε «καραντίνα», επειδή ήταν «βρόμικοι» την περίοδο της ανόδου του ναζισμού και οι μετανάστες συχνά αντιμετωπίζονται ως πηγή μολυσματικών ασθενειών απ’ αυτούς που δεν τους θέλουν.

Οι ρατσιστές αρέσκονται να μιλούν για την «ιδιαίτερη μυρωδιά» που αναδίδουν οι μαύροι άνθρωποι και όσοι επιθυμούν τον στιγματισμό των οροθετικών (όπως ένας συγκεκριμένος υποψήφιος για την αρχηγία ενός συγκεκριμένου κόμματος) συνδέουν τη νόσο με ανύπαρκτους κινδύνους για το σύνολο. 

Όλες οι ιδέες περί καθαρότητας του αίματος πρέπει να κινούν υποψίες. Ο συγκεκριμένος αποκλεισμός παρουσιάζει εμμέσως ως επιστημονικό πόρισμα και αποτέλεσμα ερευνών την ίδια τη δική μας προκατάληψη. Το ιατρικό λεκτικό του επ’ αόριστον αποκλεισμού αυτών των ανδρών απ’ την αιμοδοσία είναι μια σύνδεση του σεξ με την ακαταλληλότητα προς κοινωνική προσφορά, είναι μια κανονικοποίηση του στιγματισμού και ουσιαστικά εμπέδωση της ιδέας που ήδη έχουν εσωτερικεύσει πολλοί άντρες λόγω της καταπίεσής τους απ’ την πατριαρχία, ότι είσαι βρόμικος επειδή κάνεις σεξ με έναν x τρόπο. Είναι άσκηση πολιτικής πάνω στα σώματα, που τίθενται έτσι σε άυλο γκέτο. Το σεξ μεταξύ ανδρών παρουσιάζεται ως κινδυνώδες τάχα και μιαρό, όπως στην ποπ κουλτούρα περασμένων δεκαετιών.

Η ιατρική έχει προχωρήσει όμως. Άρα, το λεκτικό που παραμένει, ενώ οι ιατρικοί λόγοι έχουν εκλείψει, είναι η απροκάλυπτη ιατρικοποίηση μιας διάκρισης.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ