Τι είχες, Γιάννη, τι είχα πάντα

Τι είχες, Γιάννη, τι είχα πάντα Facebook Twitter
Οτιδήποτε λέει δημόσια ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ερμηνεύεται και μεθερμηνεύεται μέχρι τελικής πτώσεως, συχνά με απόλυτο κριτήριο το αν είναι αρκούντως πατριωτικό.
0

ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΛΕΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ερμηνεύεται και μεθερμηνεύεται μέχρι τελικής πτώσεως, συχνά με απόλυτο κριτήριο το αν είναι αρκούντως πατριωτικό – γεγονός αστείο έως και εξωφρενικό, αν αναλογιστεί κανείς τον τρόπο με τον οποίο είχε φερθεί στον ίδιο και στην οικογένειά του η ελληνική πολιτεία πριν γίνει σούπερ σταρ (ακόμα κι όταν έγινε, επιφανείς αξιωματούχοι όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν είχαν κανένα πρόβλημα να χλευάζουν καγχάζοντας το… μη ελληνοπρεπές επίθετό του).

Εν πάση περιπτώσει, είπε κάτι προχθές το βράδυ ως κατακλείδα στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τον θριαμβευτικό αγώνα ενάντια στην Κροατία, που έστειλε την Εθνική στους Ολυμπιακούς του Παρισιού, το οποίο δεν είδα να μεταφράζεται και να διακινείται ευρέως (η συνέντευξη του Γιάννη παρέα με τον κόουτς της Εθνικής, Βασίλη Σπανούλη, έγινε στα αγγλικά). «Νιώθω κάποιες φορές», είπε καταλήγοντας, «ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που κάνουμε [οι Έλληνες] ως κουλτούρα και ως χώρα, που εγώ δεν τα κάνω τόσο πολύ. Δεν μου αρέσει να προτρέχω. Προτιμώ να βαδίζω ένα βήμα τη φορά».

Όσο για τα κριτήρια που έχουν να κάνουν με την επιλογή των σημαιοφόρων, δεν υπάρχει κάποιος αυστηρός νόμος –γραπτός ή άγραφος– που να τα καθορίζει.

Ίσως είχε αντιληφθεί ότι πριν ακόμα στεγνώσουν τα δάκρυα χαράς (δικά του και δικά μας) για την πρόκριση, είχε ξεκινήσει διαδικτυακώς ο κακός χαμός σχετικά με το ζήτημα του σημαιοφόρου (των σημαιοφόρων για την ακρίβεια) που θα ηγηθεί της ελληνικής αποστολής στο Παρίσι.

Ίσως ήταν ένας μάλλον εύσχημος και διακριτικός τρόπος να υποδηλώσει ότι η φούρια, η μανούρα, η συνωμοσιολογία και η εχθροπάθεια που μας διακρίνουν ως ράτσα –στοιχεία που η αρένα των social media αναδεικνύει στον ύψιστο βαθμό– δεν συνάδουν με την όαση σύμπνοιας και συλλογικής χαράς που θα έπρεπε να αποτελούν κάτι τέτοιες στιγμές. Ας περιμένουμε την (σημερινή) απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής γι’ αυτό το «φλέγον» ζήτημα, που ξεχάσαμε πάλι ότι είναι τελείως εθιμοτυπικό.

Το ιδεοληπτικό και συχνά αγρίως σεξιστικό υβρεολόγιο που δέχτηκε –από «προοδευτικούς» κύκλους μάλιστα– η Μαρία Σάκκαρη (η οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σταθερά στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης του παγκόσμιου τένις, κάτι ασύλληπτο για τα ελληνικά δεδομένα μέχρι και πολύ πρόσφατα) όταν αναδύθηκε το όνομά της ως επικρατέστερης συν-σημαιοφόρου, δεν περιγράφεται. Η αλήθεια είναι ότι ως επιτυχημένη τενίστρια –ασχέτως αν εμείς αποφασίσαμε ότι δεν ασχολούμεθα μ’ αυτό το δήθεν «σπορ της ελίτ»– είναι πολύ πιο αναγνωρίσιμη διεθνώς από άλλους πρωταθλητές μας, όπως και ο Γιάννης φυσικά, όπως και ο Τσιτσιπάς, μας αρέσει δεν μας αρέσει.

Όσο για τα κριτήρια που έχουν να κάνουν με την επιλογή των σημαιοφόρων, δεν υπάρχει κάποιος αυστηρός νόμος –γραπτός ή άγραφος– που να τα καθορίζει. Έγραφαν διάφοροι και διάφορες ότι ο/η σημαιοφόρος πρέπει να είναι Ολυμπιονίκης, κάτι που φυσικά θα ακύρωνε άμεσα την «υποψηφιότητα» του Γιάννη. Ούτε είναι και υποχρεωτικό φυσικά ο/η σημαιοφόρος να είναι αθλητής του στίβου. Αυτό που εννοούσαν είναι ότι η σημαιοφόρος δεν μπορεί να έχει σχέση με τον γιο του πρωθυπουργού, γεγονός που την καθιστά αυτομάτως κατακριτέα και ύποπτη, κι ας πρόκειται για στοιχείο της προσωπικής και όχι της αθλητικής της ζωής.

Έτσι είναι όμως δυστυχώς. Το μαγαζάκι του τρόμου στα social (αλλά και στα «κανονικά») media δεν κλείνει ποτέ.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

The Settlers: Αίσθηση, αν όχι έκπληξη, προκαλεί το ντοκιμαντέρ του BBC για τους εποίκους του Ισραήλ

Daily / The Settlers: Αίσθηση, αν όχι έκπληξη, προκαλεί το ντοκιμαντέρ του BBC για τους εποίκους του Ισραήλ

To εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Louis Theroux για το «κίνημα» των Ισραηλινών εποίκων που έχουν πλέον βάλει ως στόχο την ισοπεδωμένη Γάζα, και προβλήθηκε πριν από λίγες μέρες στο BBC, βρίσκεται και στο YouTube, προς το παρόν τουλάχιστον.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
American Psycho: Τα 25 κλείνει η παρεξηγημένη μεταφορά ενός παρεξηγημένου βιβλίου

Daily / American Psycho: Τα 25 κλείνει η παρεξηγημένη μεταφορά ενός παρεξηγημένου βιβλίου

Η ταινία του 2000 που βασίστηκε στο ομώνυμο, αγρίως αμφιλεγόμενο, μυθιστόρημα του Μπρετ Ίστον Έλις, με τον Κρίστιαν Μπέιλ στον ρόλο ενός σαλεμένου γιάπη, μοιάζει από πολλές απόψεις εξαιρετικά προφητική και ανησυχητικά επίκαιρη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Daily / Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Αν υπήρξε ένα ναδίρ στην μαζική χρήση του Chat GTP για τη δημιουργία εικόνων που μιμούνται την αισθητική του γιαπωνέζικου Studio Ghibli, αυτό ήταν μάλλον η «παιγνιώδης» οικειοποίηση του εργαλείου από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ