Ο δικός σου Ψ τι λέει γι’ αυτό;

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Facebook Twitter
Δεν πηγαίνεις δηλαδή επειδή δεν είσαι καλά – δεν είσαι καλά επειδή δεν πηγαίνεις. Εικονογράφηση: Ατελιέ/LΙFO
0

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ σαν τη δική μας, ακόμα και σε μια κοινωνία σαν την ελληνική, όπου παραμένει το στίγμα της ψυχικής ασθένειας και της επίσκεψης στον «τρελογιατρό», όπου η ψυχοθεραπεία θεωρείται ταξικό προνόμιο ή τρόπος ένταξης σε σέκτα πολυτελείας, όπου πολλοί άνθρωποι που την έχουν έντονα ανάγκη δεν έχουν τα μέσα ή τον τρόπο να το κάνουν, είναι κάποιες φορές που νιώθει κανείς ότι είναι ο μοναδικός στην ομήγυρη που δεν περιλαμβάνει συνεδρίες στο εβδομαδιαίο του πρόγραμμα. Αν δεν συναντιέται τακτικά με έναν ή μία Ψ.

«Έχω Ψ αύριο το απόγευμα», «Μετά τον Ψ τι θα κάνεις;», «Ο δικός σου Ψ τι λέει γι’ αυτό»; «Αυτό μου λέει και η Ψ μου», «Το είπες στην Ψ αυτό;» κ.ο.κ.: φράσεις της καθημερινότητας. Όλοι έχουμε προφανώς τα θεματάκια ή τις θεματάρες μας και κανείς δεν ζήμιωσε από μια τέτοια διαδικασία, απλά, ώρες-ώρες, είναι σαν να συνοδεύεται από έναν ψυχαναγκασμό που σε κάνει να νιώθεις μειονεκτικά και ενοχικά.

Αν δεν πηγαίνεις, είναι σαν να μη θέλεις το καλό σου, σαν να μη θέλεις να είσαι σωστό άτομο. Δεν πηγαίνεις δηλαδή επειδή δεν είσαι καλά – δεν είσαι καλά επειδή δεν πηγαίνεις.

«Είμαι ευγνώμων που υπάρχει αυτός ο χώρος για να μιλήσω. Είμαι όμως επίσης ευγνώμων που μπορώ να κλάψω στην αγκαλιά της συντρόφου μου, να διασκεδάσω με φίλους, να καπνίσω ένα τσιγάρο στον φθινοπωρινό αέρα της βεράντας μου. Δεν υπάρχει μαγικό ελιξίριο για την ψυχική υγεία».  

Έναν τέτοιο μικροπροβληματισμό μεταφέρει κι ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε προχθές στους «New York Times» και είχε ως τίτλο την εξής απορία: «Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ψυχοθεραπεία σε κάνει καλύτερο άτομο;» (Why do people think going to therapy makes you a good person?), Το άρθρο υπογράφει ο (36χρονος, τουτέστιν millennial) Μίκαλ Ντένζελ Σμιθ, επιφανής αρθρογράφος και συγγραφέας από το Μπρούκλιν και «ένας από τους πιο επιδραστικούς Αφροαμερικανούς» (Οι «Times» τον είχαν αποκαλέσει πριν από μερικά χρόνια «Ο διανοούμενος με τα Air Jordan»).   

«Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους στον κοινωνικό μου κύκλο κάνουν ψυχοθεραπεία, κάποιοι είναι οι ίδιοι ψυχοθεραπευτές», γράφει, αφού προηγουμένως σημειώσει ότι η διαδικασία τού είχε κάνει καλό κάποτε που υπέφερε από κρίσεις πανικού.

«Τα τελευταία χρόνια όμως, ακόμα και μέσα στην πανδημία, τα είχα καταφέρει χωρίς θεραπεία. Συνεπώς, δεν βρισκόμουν στο όριο κάποιας κατάρρευσης. Υπέθεσα απλώς ότι όφειλα να την κάνω κομμάτι της ζωής μου, μαζί με κάποιες άλλες αποφάσεις. Να μάθω ισπανικά. Να γυμνάζομαι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία…»   

Παρακάτω κάνει λόγο, με έναν ελαφρύ σαρκασμό, για τις φαντασιακές διατριβές στα social media που λένε «πόσο τέλειος θα ήταν ο κόσμος αν όλοι (ειδικά όμως οι «cis-hetero» άνδρες) πήγαιναν για θεραπεία και δούλευαν τα θέματά τους – θα εξέλιπε όλη αυτή η τοξική αρρενωπότητα που δηλητηριάζει τα δοχεία της επικοινωνίας και τα μονοπάτια της γιατρειάς. Το να μην πηγαίνεις είναι σαν να προδίδεις όχι μόνο τον εαυτό σου αλλά το όραμα μιας ουτοπίας που εκπορεύεται από τον καναπέ του ψυχοθεραπευτή.  

«Εξακολουθώ να βρίσκω χρήσιμες τις συνεδρίες κι ας μην υπήρξε κάποιος συντριπτικά καταλυτικός παράγοντας που με έκανε να τις ξεκινήσω», καταλήγει το άρθρο. «Είμαι ευγνώμων που υπάρχει αυτός ο χώρος για να μιλήσω. Είμαι όμως επίσης ευγνώμων που μπορώ να κλάψω στην αγκαλιά της συντρόφου μου, να διασκεδάσω με φίλους, να καπνίσω ένα τσιγάρο στον φθινοπωρινό αέρα της βεράντας μου. Δεν υπάρχει μαγικό ελιξίριο για την ψυχική υγεία. Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη συνταγή που μπορεί να σε κάνει “καλό” άτομο. Οι περισσότεροι από μας κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε».  

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LifO

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρίσεις πανικού: ο μηχανισμός μιας ψυχικής επιδημίας του 21ου αιώνα

Ψυχιατρική / Κρίσεις πανικού: ο μηχανισμός μιας ψυχικής επιδημίας του 21ου αιώνα

Ο ψυχίατρος και συγγραφέας του βιβλίου «Πανικός - H μεγάλη εξέγερση μέσα μας», Κώστας Γκοτζαμάνης εξηγεί στον Θοδωρή Αντωνόπουλο τους μηχανισμούς μιας νόσου που απλώνεται υπόκωφα στον μοντέρνο κόσμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η εγγονή του Φρόιντ δεν έκανε ποτέ της ψυχοθεραπεία

Daily / Η εγγονή του Φρόιντ δεν έκανε ποτέ της ψυχοθεραπεία

Η Σόφι Φρόιντ που πέθανε στις αρχές του μήνα στα 97 της ήταν το τελευταίο επιζών εγγόνι του Σίγκμουντ Φρόιντ και πιθανότατα το τελευταίο εν ζωή πρόσωπο που τον συναναστράφηκε στενά. Η ίδια πίστευε πάντως ότι η ψυχανάλυση είναι σε σημαντικό βαθμό «μια ναρκισσιστική πολυτέλεια».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Βουβό κύμα: Ο παράγοντας της ψυχικής υγείας στην πανδημία

Βίβιαν Στεργίου / Βουβό κύμα: Ο παράγοντας της ψυχικής υγείας στην πανδημία

Η ψυχική υγεία υποτιμάται, κάθε φορά που τα μέτρα αλλάζουν αιφνιδιαστικά, λες και η χώρα συμμετέχει σε κάποιο πείραμα για την ικανότητα προσαρμογής μας στις αιφνίδιες μεταβολές δεδομένων.
ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Μαριαλένα Σπυροπούλου

Βιβλίο / Μαριαλένα Σπυροπούλου: «Όσο πιο τραυματισμένος είναι κανείς, τόσο πιο πολύ αναζητά τον έρωτα»

Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια, συγγραφέας και δημοσιογράφος Μαριαλένα Σπυροπούλου μιλά για τις μεγάλες προσδοκίες που διαψεύστηκαν ή έγιναν πράξη, για τον έρωτα που μάταια αναζητούμε αλλά και τη μεγάλη σημασία που έχει στη ζωή όλων μας η αγάπη.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ίρβιν Γιάλομ «Η θεραπεία του Σοπενάουερ»

Το πίσω ράφι / Ξαναδιαβάζοντας την «Θεραπεία του Σοπενάουερ»

Η ανάγνωση της «Θεραπείας του Σοπενάουερ», του δημοφιλούς βιβλίου που έγραψε ο ίδιος πριν από 20 χρόνια, λειτούργησε για τον Ίρβιν Γιάλομ θεραπευτικά, μετά τον θάνατο αγαπημένης του συζύγου από πολλαπλό μυέλωμα.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
THE LIFO TEAM
Η Παλαιστίνη, η Αμερική και όλοι εμείς: Το κατά Ράμι Γιούσεφ ευαγγέλιο

Daily / Η Παλαιστίνη, η Αμερική και όλοι εμείς: Το κατά Ράμι Γιούσεφ ευαγγέλιο

Ο νεαρός, πολυσχιδής και εξαιρετικά ταλαντούχος ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης που πολλοί πρωτογνώρισαν στο Poor Things, λέει τα πράγματα με το όνομα τους στο “More Feelings”, το δεύτερο stand up comedy special που γύρισε για λογαριασμό του ΗΒΟ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Παθός αλλά μη μαθός: Αυλαία χθες για το Curb Your Enthusiasm μετά από 25 χρόνια γέλιου 

Daily / Παθός αλλά μη μαθός: Αυλαία χθες για το Curb Your Enthusiasm μετά από 25 χρόνια γέλιου 

Το κωμικό δημιούργημα του Λάρι Ντέιβιντ μας συντρόφεψε εδώ κι ένα τέταρτο του αιώνα, εκδηλώνοντας ό,τι πιο ανάρμοστο μπορεί να φανταστεί κανείς, με σπαρταριστά –και απελευθερωτικά για εμάς τους θεατές– αποτελέσματα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ripley: Εγκληματική ιεροτελεστία σε ασπρόμαυρο φόντο

Daily / Ripley: Εγκληματική ιεροτελεστία σε ασπρόμαυρο φόντο

Το διάσημο μυθιστόρημα της Πατρίτσια Χάισμιθ «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ» απλώνεται αργά και υποβλητικά στην πιο κινηματογραφικά φιλόδοξη ίσως τηλεοπτική σειρά που έχει παρουσιάσει ποτέ το Netflix.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Palm Royale: Μια σειρά κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της πάντα υπέροχης Κρίστεν Γουίγκ

Daily / Palm Royale: Μια σειρά κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της πάντα υπέροχης Κρίστεν Γουίγκ

Η νέα φιλόδοξη σειρά του Apple TV+ αποτελεί ένα ιδιαιτέρως ελκυστικό στο μάτι αμάλγαμα δραματικής σαπουνόπερας και σατιρικής φάρσας, που στα καλύτερά του λειτουργεί σε πολλά επίπεδα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ο Κέιβ, ο Ίνο, ο Τσόμσκι και το μποϊκοτάζ στο Ισραήλ 

Daily / Ο Κέιβ, ο Ίνο, ο Τσόμσκι και το μποϊκοτάζ στο Ισραήλ 

Η μαζική αποχώρηση δεκάδων συγκροτημάτων από το μεγάλο αμερικανικό φεστιβάλ μουσικής και media South by Southwest λόγω της ύπαρξης χορηγών που ενισχύουν στρατιωτικά το Ισραήλ, επανέφερε το φλέγον ζήτημα του πολιτιστικού μποϊκοτάζ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ο Πολ Σάιμον δεν ακούει καθόλου πλέον από το ένα αυτί αλλά η μουσική παραμένει βαθιά εντός του

Daily / Ο Πολ Σάιμον δεν ακούει καθόλου πλέον από το ένα αυτί αλλά η μουσική παραμένει βαθιά εντός του

Το ντοκιμαντέρ «In Restless Dreams: The Music of Paul Simon» αποτελεί μια συναρπαστική αναδρομή στη μακρά πορεία του σπουδαίου δημιουργού, από τους Simon and Garfunkel μέχρι σήμερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ