Καληνύχτα σας και εις άλλα με υγεία

Καληνύχτα σας και εις άλλα με υγεία Facebook Twitter
Η παράστασις έλαβε τέλος όχι με έκρηξη ούτε και με λυγμό, αλλά όπως άρχισε, με μια αίσθηση χλιαρής ματαιότητας. Διαλυθείτε ησύχως.
0


ΑΣ ΔΟΥΜΕ, ΕΙΠΑ, και μια φορά μετά από καιρό ζωντανά τη Βουλή, ως οφείλουμε ίσως για μια διαδικασία που είχε υποτίθεται να κάνει με την τραγωδία ή με το έγκλημα (ισχύουν και τα δύο) των Τεμπών. Η αίσθηση της ματαιότητας όμως είναι άμεση και διαρκής και κορυφώνεται με την ομιλία του πρωθυπουργού, ο οποίος μοιάζει να έχει πιο άνετο στυλ και πιο εύκολο έργο απ’ ότι θα έπρεπε και απ’ ότι θα ήταν δίκαιο.

Καμία κοινοβουλευτική performance όμως των τελευταίων ημερών δεν μπορεί να επισκιάσει την νοσηρή αλλά και ακατανόητη με συμβατικούς όρους – ψυχολογικούς ή  άλλους – αμετροέπεια που επέδειξε για άλλη μια φορά ο κ. Καραμανλής, πριν καταχειροκροτηθεί από τους βουλευτές της παράταξής του. Αυτό είναι cringe, όχι αστεία.

Και μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη, μια υπόκωφη βοή και η πλήρης αποκλιμάκωση με την έναρξη της ψηφοφορίας. Όποιος, σαν κι εμένα, κακομαθημένος από τους κανόνες της μυθοπλασίας, περίμενε κάτι να παιχτεί με το ζήτημα της παραίτησης των κ.κ. Παπασταύρου και Μπρατάκου ελάχιστες ώρες πριν, απογοητεύτηκε οικτρά.

Καμία κοινοβουλευτική performance των τελευταίων ημερών δεν μπορεί να επισκιάσει την νοσηρή αλλά και ακατανόητη με συμβατικούς όρους – ψυχολογικούς ή  άλλους – αμετροέπεια που επέδειξε για άλλη μια φορά ο κ. Καραμανλής, πριν καταχειροκροτηθεί από τους βουλευτές της παράταξής του. Αυτό είναι cringe, όχι αστεία.

Η παράστασις έλαβε τέλος όχι με έκρηξη ούτε και με λυγμό, αλλά όπως άρχισε, με μια αίσθηση χλιαρής ματαιότητας. Διαλυθείτε ησύχως. Δεν έχει κάτι άλλο να δείτε εδώ, οι συνάδελφοι ψηφίζουν ηλεκτρονικά. Εκπλήξεις δεν αναμένονται. Καληνύχτα σας και εις άλλα με υγεία.   

Ουδείς πιστεύει, έτσι κι αλλιώς, ότι είναι ποτέ δυνατόν να αποδειχθούν πραγματικά καίριες και λυτρωτικές οι εξεταστικές επιτροπές ή οι προτάσεις δυσπιστίας με προδικασμένη κατάληξη. Το είπε κι ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ξέρει να αφουγκράζεται και να στρώνει στα μέτρα του μια παγιωμένη κοινή αντίληψη: «κανείς δεν ενδιαφέρεται για τις εξεταστικές επιτροπές».

Και δικαίως δεν ενδιαφέρεται, με τόσα που κατά καιρούς έχει δει και κυρίως, δεν έχει δει. Η επωδός είναι πάντα η ίδια, απηχώντας το Everybody Knows του Κοέν: «Όλοι το ξέρουν ότι ο αγώνας είναι στημένος / όλοι το ξέρουν ότι η βάρκα μπάζει νερά». Όπως φαίνεται να μπάζει νερά – μέχρι βραχυκυκλώματος – ο πολυδύναμος επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβερνητικής εξουσίας.    

Συγχρόνως, ξεχείλισαν τα social media από σχόλια ποικίλων ακροδεξιών ερπετοειδών που βρήκαν αφορμή για να απαιτήσουν κρεμάλες και για να υπενθυμίσουν ότι η Βουλή ήταν έτσι κι αλλιώς τελειωμένη υπόθεση μετά την πανηγυρική ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Είναι πραγματικά πολύ ανησυχητική η προοπτική να απορροφήσει (ξανά) η ακροδεξιά ένα μεγάλο κομμάτι της «λαϊκής» δυσαρέσκειας, ασχέτως αν αυτή ίσως δεν είναι και τόσο έντονη όσο νομίζουμε.

Όχι ότι δεν φέρει ο περισσότερος κόσμος ως τραύμα – και ως ντροπή – την υπόθεση των Τεμπών, απλά, όπως μαρτυρούν και οι δημοσκοπήσεις, επιλέγει συγκαταβατικά να την χρεώνει κυρίως σ’ ένα σύστημα χρόνιας παθογένειας παρά σε μία και μόνη κυβέρνηση, ακόμα κι αν αυτή κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχύει την γενική καχυποψία.    

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τα πανηγύρια

Daily / Για τα πανηγύρια

Τα πανηγύρια είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος του πακέτου της καλοκαιρινής εμπειρίας. Δεν είναι κακό αυτό. Κι ας απορούμε κάποιοι με την «γιγάντωσή» τους, την οποία δεν θα μπορούσαμε να είχαμε προβλέψει με τίποτα λίγες δεκαετίες πριν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πανικοβληθείτε ελεύθερα

Daily / Πανικοβληθείτε ελεύθερα

Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε από το HBO το νέο ‘comedy special’ του πάντα εξαίρετου Μαρκ Μάρον, στη διάρκεια του οποίου το οικουμενικό γίνεται προσωπικό, το προσωπικό πολιτικό και το γέλιο ένα στιγμιαίο αλλά πολύτιμο βάλσαμο για τον πόνο και την σύγχυση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το καθαρτήριο των παλιών τηλεοπτικών σειρών

Daily / Το καθαρτήριο των παλιών τηλεοπτικών σειρών

Με μια λύπη παραπάνω πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Μάλκολμ-Τζαμάλ Γουόρνερ, του «γιου» του Μπιλ Κόσμπι στην πιο διάσημη παγκοσμίως οικογενειακή σειρά της δεκαετίας του ’80, με τον οποίον μεγαλώσαμε συγχρόνως κάποτε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ισχύει πράγματι ότι οι άνδρες δεν διαβάζουν λογοτεχνία;

Daily / Ισχύει πράγματι ότι οι άνδρες δεν διαβάζουν λογοτεχνία;

Το βιβλίο είναι ανάγνωσμα, είναι αναψυχή, αλλά μπορεί να είναι και μια προέκταση του κατόχου του, ένα στοιχείο και ένα αξεσουάρ που υποδηλώνει την «ταυτότητα» ή την «φυλή» του ατόμου που το διαβάζει (ή το περιφέρει νωχελικά στις διακοπές).
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Αποκάλυψη στους Τροπικούς»: Ένα πραγματικά σπουδαίο ντοκιμαντέρ μόλις ανέβηκε στο Netflix  

Daily / «Αποκάλυψη στους Τροπικούς»: Ένα πραγματικά σπουδαίο ντοκιμαντέρ μόλις ανέβηκε στο Netflix  

Η τελευταία ερευνητική δουλειά της βραβευμένης σκηνοθέτριας Πέτρα Κόστα, είναι ένα υποδειγματικό, υποβλητικό ντοκιμαντέρ με κεντρικό άξονα την καθοριστική συμβολή των Βραζιλιάνων Ευαγγελιστών στην άνοδο του «Τραμπ των Τροπικών» στην εξουσία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ