The Decameron: Πανδημία και «holiday state of mind»

Decameron: Πανδημία και “holiday state of mind”	Facebook Twitter
H συγκεκριμένη σειρά και το σαρδόνιο πνεύμα που τη διαποτίζει μοιάζουν ιδανικές για την περίοδο αυτή, μέσα στη ζάλη του βαθιού καλοκαιριού και την προσμονή των διακοπών.
0

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ στα μέσα του 14ου αιώνα αυτή η χαλαρή μεταφορά (ή meta-φορά) του «Δεκαήμερου» του Βοκάκιου στην πλατφόρμα του Netflix, αλλά οι αναφορές –πλάγιες και ευθείες– στα σύγχρονα ήθη είναι προφανείς, και όχι μόνο εξαιτίας της αργκό, της προφοράς των κεντρικών χαρακτήρων, αρκετοί από τους οποίους πάντως διατηρούν τα «μεσαιωνικά» ονόματα του πρωτότυπου έργου, αλλά και του σάουντραk που πηδάει ανέμελα από τον Βιβάλντι στους New Order.

Επίσης, η συγκεκριμένη σειρά και το σαρδόνιο πνεύμα που τη διαποτίζει –το φαρσικό και το σκαμπρόζικο στοιχείο αναδύεται ακόμα κι όταν τα πράγματα γίνονται πολύ σοβαρά– μοιάζουν ιδανικές για την περίοδο αυτή, μέσα στη ζάλη του βαθιού καλοκαιριού και την προσμονή των διακοπών.

Ο επόμενος κύκλος του White Lotus αργεί λίγο ακόμα, αλλά το Decameron, όσο παράδοξο κι αν μοιάζει αυτό εκ πρώτης όψεως, είναι ένα ικανοποιητικό υποκατάστατο, ως συνδυασμός μαύρης κωμωδίας και πολυτελούς θέρετρου.  

Ώρες-ώρες μοιάζει με μεσαιωνικό reality αυτή η σειρά που στα οκτώ επεισόδιά της επιχειρεί, χωρίς να τα καταφέρνει πάντα με επιτυχία, να χωρέσει ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων, αποχρώσεων και ανατροπών.

Σ’ αυτό ακριβώς το «holiday state of mind» προσδοκούν να μπουν και οι κεντρικοί χαρακτήρες της σειράς, όπως λέει ένας εξ αυτών, ειδικά από τη στιγμή που οι υπόλοιπες επιλογές τους είναι εξαιρετικά δυσοίωνες.

Decameron: Πανδημία και “holiday state of mind”	Facebook Twitter
Οι ένοικοι της Βίλλας, αντιμέτωποι με την Αποκάλυψη, συνειδητοποιούν ότι είναι έρμαια συντριπτικών περιστάσεων, δεν χάνουν όμως το χιούμορ τους.

Βρισκόμαστε στη Φλωρεντία την εποχή που θερίζει η Μαύρη Πανώλη ή ο «Μαύρος Θάνατος», όπως έμεινε στην ιστορία η μεγαλύτερη πανδημία όλων των εποχών, και μια ομάδα ευγενών, μαζί με το πολύ οικείο προσωπικό τους, καλούνται να αποδράσουν στην «όμορφη και αμόλυντη εξοχή» – εν προκειμένω μια βίλλα στην Τοσκάνη. Ο θάνατος όμως καραδοκεί κι εκεί, απλά με εντελώς διαφορετικό μανδύα.

Φυσικά –όπως και στις διακοπές– οι εξελίξεις μιας τέτοιας συγκατοίκησης που μοιάζει περισσότερο με πολυτελή καραντίνα, μπορεί να είναι εξαιρετικά απρόβλεπτες και τοξικές, ειδικά όταν δέκα άγνωστοι παγιδεύονται στο ίδιο μέρος για μια παρατεταμένη περίοδο. Νέες φιλίες συγκροτούνται, περίεργες δυναμικές εμφανίζονται, συμμαχίες αναπτύσσονται.

Επίσης όμως, ζευγάρια χωρίζουν, ταυτότητες κλέβονται, εγκλήματα διαπράττονται και όσοι και όσες επιβιώνουν της εμπειρίας, όταν βγαίνουν δεν είναι οι ίδιοι άνθρωποι που μπήκαν στη Βίλλα Σάντα. Από τη στιγμή που πατάνε το πόδι τους στην έπαυλη κατόπιν πρόσκλησης του μυστηριώδους οικοδεσπότη Βισκόντε Λεονάρντο, είναι σαν να παραδίδονται –με ή χωρίς τη θέλησή τους– σ’ έναν κυκεώνα κρυμμένων μυστικών, σεξουαλικής διέγερσης και υστερόβουλων σχέσεων.

Ώρες-ώρες μοιάζει με μεσαιωνικό reality αυτή η σειρά που στα οκτώ επεισόδιά της επιχειρεί, χωρίς να τα καταφέρνει πάντα με επιτυχία, να χωρέσει ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων, αποχρώσεων και ανατροπών. Από ένα σημείο και μετά, ειδικά προς το τέλος, το ύφος σκοτεινιάζει και γίνεται σχεδόν πένθιμο, με την κωμωδία ηθών να παραχωρεί διστακτικά τη θέση της σε μια ιδιότυπη υπαρξιακή –και ταξική– αλληγορία.

Οι ένοικοι της Βίλλας, αντιμέτωποι με την Αποκάλυψη, συνειδητοποιούν ότι είναι έρμαια συντριπτικών περιστάσεων, δεν χάνουν όμως το χιούμορ τους. Όπως υπολογίζει ένας από αυτούς, μπορούν να αντέξουν μέχρι και πέντε χρόνια απομονωμένοι στην έπαυλη. «Ίσως και έξι, με έναν περιορισμένο κανιβαλισμό», προσθέτει.

The Decameron | Official Trailer | Netflix

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το καθαρτήριο των παλιών τηλεοπτικών σειρών

Daily / Το καθαρτήριο των παλιών τηλεοπτικών σειρών

Με μια λύπη παραπάνω πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Μάλκολμ-Τζαμάλ Γουόρνερ, του «γιου» του Μπιλ Κόσμπι στην πιο διάσημη παγκοσμίως οικογενειακή σειρά της δεκαετίας του ’80, με τον οποίον μεγαλώσαμε συγχρόνως κάποτε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ισχύει πράγματι ότι οι άνδρες δεν διαβάζουν λογοτεχνία;

Daily / Ισχύει πράγματι ότι οι άνδρες δεν διαβάζουν λογοτεχνία;

Το βιβλίο είναι ανάγνωσμα, είναι αναψυχή, αλλά μπορεί να είναι και μια προέκταση του κατόχου του, ένα στοιχείο και ένα αξεσουάρ που υποδηλώνει την «ταυτότητα» ή την «φυλή» του ατόμου που το διαβάζει (ή το περιφέρει νωχελικά στις διακοπές).
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Αποκάλυψη στους Τροπικούς»: Ένα πραγματικά σπουδαίο ντοκιμαντέρ μόλις ανέβηκε στο Netflix  

Daily / «Αποκάλυψη στους Τροπικούς»: Ένα πραγματικά σπουδαίο ντοκιμαντέρ μόλις ανέβηκε στο Netflix  

Η τελευταία ερευνητική δουλειά της βραβευμένης σκηνοθέτριας Πέτρα Κόστα, είναι ένα υποδειγματικό, υποβλητικό ντοκιμαντέρ με κεντρικό άξονα την καθοριστική συμβολή των Βραζιλιάνων Ευαγγελιστών στην άνοδο του «Τραμπ των Τροπικών» στην εξουσία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Daily / Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Τα δώδεκα επεισόδια της ομώνυμης σειράς βρίσκονται στο Ertflix, η παρακολούθηση της σειράς όμως υπονομεύεται συχνά από την συμβατική και στεγνή προσέγγιση, και η στημένη παρουσία της Χάρις Αλεξίου στο ρόλο της παρουσιάστριας-αφηγήτριας δεν βοηθάει.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Εμείς και οι «μουλάδες»

Daily / Εμείς και οι «μουλάδες»

Για μια χώρα που η Εκκλησία έχει τόση μεγάλη εξουσία (και τόσο αμύθητη περιουσία), που ισχύει σε μια ολόκληρη περιοχή της το άβατο για τις γυναίκες και που αρνείται σθεναρά τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, σαν πολύ έντονη άποψη δεν έχουμε για το Ιράν;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ύβρις πιο βαθιά κι από τον ωκεανό

Daily / Ύβρις πιο βαθιά κι από τον ωκεανό

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix «Titan: The OceanGate Disaster» για τις συνθήκες που οδήγησαν στο μοιραίο, τελευταίο ταξίδι του υποβρύχιου σκάφους Titan με προορισμό το ναυάγιο του «Τιτανικού», λειτουργεί ως παραβολή για τις συνέπειες της ύβρεως και της απληστίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Daily / Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Ως προσωπικότητα, ως χαρακτήρας και ως φυσιογνωμία, ο «μεσσίας της Σκεπαστής» - κάπως έτσι τον θυμάμαι – ήταν κατά κοινή ομολογία μια ξεχωριστή και ρομαντική περίπτωση μέσα στον άγριο κόσμο του «οπαδικού κινήματος».  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ