Πληθώρα γεύσεων

Πληθώρα γεύσεων Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LIFO
0

Η επέλαση των κρεατάδικων που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια σε πολλά μέτωπα –από τα πειραγμένα σουβλατζίδικα και τις ψαγμένες χασαποταβέρνες έως τα μπεργκεράδικα και τα steak house με άρωμα made in USA– δεν άφηνε πάντοτε τις καλύτερες εντυπώσεις στη γεύση μας. Πολλά τα ατοπήματα, που είχαν να κάνουν κυρίως με τις ευκαιριακές και στερούμενες γνώσης, εμπειρίας ή καλής πρώτης ύλης προσεγγίσεις του θέματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον αξίζουν ειδική αναφορά οι προσπάθειες που δείχνουν να κερδίζουν το αρχικό στοίχημα μακροημέρευσης. Μπαίνοντας στον τέταρτο χρόνο λειτουργίας του, το Κρεατοπωλείο στην Πειραϊκή συνεχίζει να επιβεβαιώνει τις καλές εντυπώσεις που άφησε με τα πρώτα του βήματα. Ο ανοιχτόκαρδος και όμορφα διαμορφωμένος χώρος με τα θερμά χρώματα, τις προθήκες κρασιού και την άπλετη θέα στη θάλασσα δέχεται κάθε χρόνο μικρές διακοσμητικές αναβαθμίσεις, με αποτέλεσμα να διατηρεί τη φρεσκάδα του, ενώ στο φαγητό η αναζήτηση της καλής πρώτης ύλης δεν έχασε ποτέ την αρχική της ένταση και τα καινούργια πιάτα που προκύπτουν από τις ανανεώσεις του καταλόγου βελτιώνουν συνέχεια την εικόνα. Στα θετικά του εστιατορίου η μεγάλη εξέλιξη που έχει καταγραφεί στην οινική του λίστα, καθώς στη λίστα κρασιών του βρίσκεις πλέον εξαιρετικές επιλογές, σε πολύ καλή τιμολόγηση. Πίσω από την προσπάθεια του Κρεατοπωλείου σε όλα τα επίπεδα βρίσκεται ο ιδιοκτήτης του, Άρης Βαβάσης, ο οποίος φροντίζει να καλύπτει με κέφι κάθε επιθυμία σου. Πλούσια, με ολόφρεσκα τα λαχανικά ήρθε η σαλάτα (€7,90) με ρόκα, σπανάκι, ντοματίνια, μπόλικο καβουρντισμένο κουκουνάρι, φλοίδες γραβιέρας Νάξου και κομμάτια ψημένης αραβικής πίτας. Ακολούθησε αληθινή καλοφτιαγμένη και χειροποίητη θρακιώτικη τυροκαυτερή με μπούκοβο (€4,50), που σε οδηγεί με τα ζεστά και αφράτα πιτάκια σε άπειρες βούτες. Όμορφα σερβιρισμένο έρχεται και το χαλούμι (€6,70), περασμένο σε σουβλάκι με ντομάτα και ψημένο στη σχάρα, μαστιχωτό και με ευχάριστες νότες μοσχολέμονου. Οι τηγανητές φρέσκες πατάτες (€3,10), κομμένες σε ροδέλες, είναι κολασμένες. Αν ξεκινήσεις, δεν σταματάς. Το πιάτο ημέρας ήταν ένα εκπληκτικό κριθαράκι με λεπτοκομμένο μοσχάρι, κολοκύθι και ξύσμα λεμονιού (€10), υπέροχα μελωμένο με την τεχνική του ριζότο – το κριθαράκι τού χάριζε εκείνη την οικεία γεύση των ζυμαρικών με την πλούσια νοστιμάδα. Σε ένα κρεατοφαγικό εστιατόριο οι ορκισμένοι λάτρεις της «σάρκας» αναζητούν την καλή ποιότητα και τη μαεστρία στο ψήσιμο. Το Κρεατοπωλείον μπορεί με άνεση να ανταποκριθεί και στους πιο δυνατούς παίχτες. Πήραμε γενναίες δόσεις από τα καινούργια πιάτα και ευπειθώς αναφέρω την εξαιρετική ταλιάτα (€20) ψημένη διακριτικά, όπως ακριβώς τη ζητήσαμε, που άφηνε, σε κάθε μπουκιά, τη βαθιά νοστιμιά του ζουμερού κρέατος. Θαυμάσιο ήρθε το ψητό διάφραγμα (€23,40). Πρόκειται για μία από τις ενδιαφέρουσες κοπές βοδινού κρέατος, με γευστικό βάθος και αγριωπή τρυφεράδα. Τη σύγχρονη φιλοσοφία της κρεατοφαγίας συμπληρώνει το πληθωρικό Rib Εye (€19,50), που ζητά δίπλα του ένα δυνατό ερυθρό οινικό συνοδό. Καλοφτιαγμένο φαγητό, ανθρώπινη περιποίηση και λογική τιμολόγηση συνθέτουν την επιτυχία του μαγαζιού και αυτό φαίνεται από τον κόσμο που καθημερινά το τιμά.

☛ Κρεατοπωλείο, Ακτή Θεμιστοκλέους 68, Φρεαττύδα, Πειραιάς, 210 4520720


Το πάνθεον των μαγειρευτών της κατσαρόλας και των ψητών φούρνου φιγουράρει στη βιτρίνα του μαγειρείου της Μαίρης. O μικρός νοικοκυρεμένος χώρος που η όμορφη μαγείρισσα, η Μαίρη, υποστηρίζει με φροντίδα και τη σύμπραξη ολόκληρης της οικογένειας της επιβεβαιώνει ότι οι καλές προσεγγίσεις μπορούν να γίνουν διαχρονικές αξίες σε μια αγορά εφήμερης γευστικής φλυαρίας. Φαγητό σπιτικό, φρεσκομαγειρεμένο, που καλύπτει τις ανάγκες της γειτονιάς, αλλά και πολλών καλλιτεχνών που συρρέουν από τα θέατρα της γειτονιάς. «Δοκίμασε τη χορτόπιτα, μόλις την έβγαλα από τον φούρνο. Είναι με φύλλο που άνοιξα με τα χεράκια μου, να είναι καλά η μητέρα μου που με έμαθε» προτείνει η Μαίρη τη στιγμή που χαζεύω τα ταψιά με τα φαγητά. Την εμπιστεύομαι και απολαμβάνω κάθε μπουκιά από τη χορτόπιτα (€3) που στη γέμιση έχει σπανάκι, πράσο και φέτα από την Τρίπολη. Τα σουτζουκάκια (€6) έρχονται χορταστικά και με σωστή δόση κύμινου και από δίπλα τα συντροφεύει αληθινός πουρές πατάτας. Οι μελιτζάνες κομμένες σε μπουκιές, μαγειρεμένες σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας (€4,50), εκφράζουν τη γλύκα τους μέσα από την απλότητα του πιάτου. Μια παρέα με τουρίστες στο διπλανό τραπέζι απολαμβάνει την αύρα της όμορφης πλατείας με τις αστικές πολυκατοικίες του '60 και ανακαλύπτει βουλιμικά τη νοστιμιά των γεμιστών και του σπανακόρυζου. Εκτός από τα μαγειρευτά, από τη σχάρα βγαίνουν μπιφτέκια, μπριζόλες και αφράτο συκώτι. Τη στιγμή που μας σέρβιρε γλυκό κουταλιού τραγανό κεράσι και λαμπερό βύσσινο, φτιαγμένο από τα χεράκια της κυρίας Μαρίνας, η Μαίρη μας υποσχέθηκε για την επόμενη φορά που θα πάμε και κόκορα αλανιάρη με χειροποίητες χυλοπίτες. Αν ψάχνεις καλό μαγειρευτό σπιτικό φαγητό, τα βήματά σου θα σε οδηγήσουν στις Νοστιμιές της Μαίρης.
☛ Οι νοστιμιές της Μαίρης, Ύδρας 2, πλατεία Αγ. Γεωργίου, Κυψέλη, 210 8229239


Όταν βρεθείς στο ολοκαίνουργιο «Σπίτι Neat Eat+Cafe+Bar» που λειτουργεί στη Γλυφάδα δυόμισι χρόνια μετά το άνοιγμα του απολύτως επιτυχημένου αντίστοιχου στη Φιλοθέη, διαπιστώνει κανείς πως μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τον πρόγονό του. Βαδίζει επιτυχημένα στους δοκιμασμένους δρόμους της κουζίνας, ενώ η διακόσμηση της σάλας, που επιδιώκει την οικεία, αλλά όχι βαρετή θαλπωρή, ενσωματώνεται ιδανικά στον μεγάλο χώρο. Ωστόσο, τα πλεονεκτήματα που έχει το νέο «Σπίτι» δεν σταματούν εκεί. Στον επάνω όροφο του εστιατορίου ετοιμάζεται ένας ιδιαίτερος χώρος όπου θα στηθεί ένα πολύ φιλόδοξο και πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη γευστικο-οπτικο-ακουστική παράσταση που θα προκαλεί, βάσει συγκεκριμένης σκηνοθεσίας, μια συνολική εμπειρία, αφού θα περιλαμβάνει σειρά δώδεκα πιάτων συνδυασμένων με οπτικό υλικό, μουσική και αφήγηση. Ειδική ανοιχτή κουζίνα με σεφ τον Πέτρο Κοσμόπουλο, χώρος απομονωμένος από το περιβάλλον, γυάλινο τραπέζι και συστήματα προβολής και ακρόασης που θα περιβάλλουν τους δώδεκα συνδαιτυμόνες-θεατές της παράστασης. «All senses» είναι το πλέον πιθανό όνομα του χώρου και το υλικό της «παράστασης» που θα παίζει για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και στη συνέχεια θα αλλάζει θα αντλείται από διάφορες πηγές κι ερεθίσματα, ενδεχομένως από την ελληνική ιστορία και τη μυθολογία – μία από τις σκέψεις που υπάρχουν κάνει λόγο για μια παράσταση με τίτλο Οδύσσεια. Όλα εξαρτώνται από την τελική σκηνοθεσία, η οποία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Στόχος είναι η πρεμιέρα να γίνει πριν από τις γιορτές. Ως τότε, το «Σπίτι» μπορεί να ικανοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο πιο...συμβατικές γευστικές απαιτήσεις. Μοντέρνος χώρος, φιλόξενος, με βιβλιοθήκες, γωνιά μπακάλικο, μοναστηριακό τραπέζι, ανοιχτή, μεγάλη κουζίνα και άφθονες γωνιές που χαρίζουν οικεία αίσθηση. Το προσωπικό είναι ευγενικό, με εμπειρία και γνώση. Στην κουζίνα ο σεφ Πέτρος Κοσμόπουλος μαγειρεύει με πάθος, επιλέγοντας ποιοτικές φρέσκες πρώτες ύλες, και ακολουθεί την εποχή τους. Το μενού δεν θα σε προβληματίσει, έχει πιάτα οικεία με ιταλική κι ελληνική καταγωγή, που αγαπά ο κόσμος. Μια ενδιαφέρουσα σαλάτα είναι αυτή με κινόα, κουκουνάρι, ψιλοκομμένο αγγούρι, πιπεριές, ελιές και φέτα, ενώ το σύνολο δένει με απλό λαδολέμονο (€11). Τα λιμπιστικά κεφτεδάκια με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας που συνοδεύονται με ριγκατόνι (€9,50) είναι ένα πιάτο πέρα για πέρα χορταστικό. Αφράτα, μυρωδάτα και μαγειρεμένα τέλεια στη σάλτσα που ποτίζει με τη νοστιμιά της το ζυμαρικό, αφυπνίζουν την παιδική γευστική μας μνήμη. Η μοσχαρίσια ταλιάτα (200 γρ.) ήρθε ιδανικά ψημένη –όπως τη ζητήσαμε–, γευστική και ζουμερή, μαζί με αληθινές τραγανές τηγανητές πατάτες (€17). Από τα πιάτα ημέρας, το σιγομαγειρεμένο κότσι που αναπαύεται πάνω σε βελούδινο πουρέ σελινόρριζας ήταν μελωμένο και κάθε μπουκιά χάριζε πληθωρική νοστιμιά στον ουρανίσκο. Θα φύγεις με τη γλύκα του σιμιγδαλένιου χαλβά με παγωτό καϊμάκι (€6) και το κερασμένο σφηνάκι μαστίχα για τη χώνεψη θα βάλει τη σφραγίδα της φιλοξενίας. Με άφατη χαρά ανανεώνεις το ραντεβού σου με το σπίτι όπου σε κάνουν να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

☛ Σπίτι, Λαζαράκη 12 & Δούσμανη, Γλυφάδα, 210 8980080.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ