Νόστιμoς Σεπτέμβρης

Νόστιμoς Σεπτέμβρης Facebook Twitter
0

Νόστιμoς Σεπτέμβρης Facebook Twitter
Stay Hungry Bitch

 

Επιτέλους, αληθινό street food! Παρακολουθώντας σε καλοκαιρινό κινηματογράφο την καινούργια ταινία Σεφ, με τον πρωταγωνιστή να αναγκάζεται να εγκαταλείψει την κουζίνα πολυτελούς εστιατορίου και να δοκιμάζει τις δυνάμεις του σε κινούμενη καντίνα με γκουρμέ φαγητό, αυτόματα σκέφτηκα το καινούργιο εστιατόριο του Ηλία Σκουλά με την παιχνιδιάρικη ονομασία «Stay Hungry Bitch». Παραπέμπει στα γκουρμέ food trucks που αλωνίζουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με καλές δόσεις από φαγητό του δρόμου, που χαρίζει έμπνευση στον σεφ για πειραγμένα πιάτα. «Μου αρέσει ο αυτοσαρκασμός της κουζίνας» μου λέει o Ηλίας γελώντας και προσθέτει: «Προσπαθώ να περάσω στο μενού μια δική μου γλώσσα. Είμαι culinary mind, δεν είμαι σεφ. Βαριέμαι τη συμβατική κουζίνα. Μου αρέσει η αλήτικη, αλλά αριστοκρατική, να βγαίνει η ροκιά στο μενού». Δεν αργείς να διαπιστώσεις τα λεγόμενά του χαζεύοντας το μενού, που τυλίγει τον μαύρο μπακαλιάρο σε τορτίγια, λανσάρει την καρμπονάρα με νουντλς και miso και ισχυρίζεται ότι: «Δεν είναι άλλη μια βαρετή καρμπονάρα». Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Μόλις διαβείς το κατώφλι του μαγαζιού στη Βουλιαγμένη σε υποδέχεται μια τεράστια, κόκκινη, νέον επιγραφή: «Adult food for innocent people» – με το πρώτο σκανάρισμα του χώρου καταλαβαίνεις ότι υπάρχει περιπαικτική διάθεση. Τραπέζια στρωμένα με χάρτινα σουπλά όπου φιγουράρουν νοικοκυρές της Αμερικής του '50, κόκκινα και κίτρινα πιάτα από μελαμίνη, και στο βάθος η σάλα, που θα κλείνει για τον χειμώνα, φιλοξενεί ένα τζουκμπόξ, καναπέδες και έπιπλα που παραπέμπουν στη δεκαετία του '50 – διακοσμητικές πινελιές με αρκετή δόση αμερικανιάς. Το ιδιαίτερο χιούμορ σε ακολουθεί και στο μενού. Αρχή με Susi Lucy (€15,90) που έρχονται πάνω σε μαύρο πλακάκι: βιετναμέζικα ρολά ρυζιού στον ατμό που κλείνουν μέσα τους φιλέτο φρέσκου τόνου, δυόσμο, αγγουράκι, φύκια, wasabi, φρέσκα μυρωδικά, ραντισμένα με σουσάμι και μαυροκούκι. Τρώγονται ευχάριστα, αρκεί να εκτιμάς την πικάντικη γεύση. Ακολουθεί η Χιροσίμα (€12,50) – πρόκειται για τη σαλάτα Caesar, στην οποία ο Σκουλάς ακολουθεί την αυθεντική συνταγή του εμπνευστή της Ιταλού σεφ Caesar Cardini, ο οποίος την πρωτοέφτιαξε το 1924. «Το μπέικον το ψήνω έξι φορές σε σιρόπι μαύρης μπίρας» μου λέει ο Ηλίας συνωμοτικά, μόλις ετοιμάζομαι να δοκιμάσω την πρώτη μπουκιά από την ομολογουμένως εξαιρετική σαλάτα. Υπέκυψα στο πεϊνιρλί που το λένε Misirlou (€15,50) και φτιάχνεται με ζύμη πίτσας που γεμίζεται με σιγομαγειρεμένο στήθος από Black Angus, δεν τσιγκουνεύεται το τσένταρ που λιώνει και το καλύπτει σαν κίτρινο πέπλο και συμπληρώνεται με σος Jack Daniels. Εδώ ορμάς με τα χέρια και γεύεσαι ηδονικά κάθε μπουκιά. Και πριν προλάβεις να γλείψεις τα δάχτυλά σου, προσγειώνεται το πληθωρικό sandwich Cubano (€18), το street food που έφεραν οι Κουβανέζοι πρόσφυγες στις ΗΠΑ τέλος της δεκαετίας του '50. «Θεωρείται το Άγιο Δισκοπότηρο του street food» ισχυρίζεται ο Ηλίας Σκουλάς. Ένα τεράστιο σάντουιτς με ψωμί από καλαμποκάλευρο που θυμίζει σανίδα του surf, γεμίζεται με μαγειρεμένο για πολλές ώρες κότσι γουρουνιού, ζαμπόν, τυρί έμενταλ λιωμένο, πίκλες, τσίλι και συνοδεύεται με μαύρες πατάτες κομμένες σε ροδέλες. Ένα «βρόμικο» που αναζητά τις ρίζες του. Εάν νιώθεις έτοιμος να βάλεις τις αρτηρίες σου να δουλέψουν στο φουλ, τότε το φευγάτο μαγαζί θα γίνει ο προορισμός σου.

☛ Stay Hungry Bitch, Ορφέως 2 & Ποσειδώνος 17, Βουλιαγμένη, 210 8960323

Οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν τη γεύση τους. Αν το καλοκαίρι είναι η καλύτερή σου εποχή και θέλεις να μείνεις συντονισμένος με την παραλία και το πνεύμα των διακοπών, τότε η Γαλάζια Ακτή στον Σχοινιά θα συντηρήσει το όνειρό σου. Σε αυτή την παραλία και στην ανανεωμένη ταβέρνα πάνω στο κύμα μπορεί και να τσαλαβουτούσαν ή να έφτιαχναν πύργους στην άμμο και οι προπαππούδες σου, αφού το κοντέρ λειτουργίας της δείχνει έναρξη το 1868! Φέτος, η ταβέρνα Γαλάζια Ακτή είναι πλήρως ανανεωμένη, μοντέρνα και χαλαρή, ενώ η καινούργια φιλοσοφία στην κουζίνα οφείλεται στον δραστήριο Χρήστο Σοκόλη (ζαχαροπλαστεία Fresh, «Μargarita Pizza Artigianale» στη Νέα Ερυθραία). Έχει στηθεί μπαξές με τα μυριστικά που παίζουν στην κουζίνα, τα ψωμιά είναι χειροποίητα και βγαίνουν από τον φούρνο μέσα σε ταψάκι με ελαιόλαδο και φρέσκια ρίγανη. Μικρό μενού με ευέλικτες προτάσεις για τσιμπολόγημα πάνω στο κύμα. Τα ψαράκια βγαίνουν από το τηγάνι και η αθερίνα, η μαρίδα και ο γαύρος (€6,50) τρώγονται με το χέρι και συνοδεύουν το ούζο. Η φρεσκότατη ψητή σαρδέλα, γεμιστή με μάραθο (€7), είναι γευστικό ποίημα . Η ελληνική σαλάτα ενισχύεται με καλαθάκι Λήμνου (€7), οι κεφτέδες λαχανικών με τα μυρωδικά του κήπου (€5,50) ευωδιάζουν και η ψητή μελιτζάνα με μελίχλωρο Λήμνου και μυριστικά (€5) είναι όνειρο. Η ποικιλία με λουκάνικα Τεμπών (€13,50) κάνει ωραία συντροφιά με την παγωμένη μπίρα, όπως και η χοιρινή μπριζόλα σχάρας με θυμάρι (€11). Στο μενού φιγουράρουν λίγες προτάσεις ζυμαρικών καθώς και ποικιλίες ψαρικών και κρεατικών. Απολαμβάνεις με το μαγιό σου και την αλμύρα της θάλασσας το νόστιμο φαγητό και την ευγενική περιποίηση, δύο βήματα από την αμμουδερή παραλία με τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες. Τώρα έχεις άλλον ένα λόγο για να πηγαίνεις στη θάλασσα. Ζητάς τίποτα καλύτερο;

☛ Γαλάζια Ακτή, λεωφ. Ποσειδώνος 206, Σχοινιάς, 22940 55800


Μεξικάνικη πανδαισία στη Νέα Φιλαδέλφεια. Βράδυ καθημερινής και το μεξικάνικο εστιατόριο Agavita είναι γεμάτο κόσμο. «Σήμερα είναι χαλαρά» απαντάει η ευγενική κοπέλα στην υποδοχή. Ευχάριστος και στημένος όμορφα είναι ο εξωτερικός χώρος, με λαμπιόνια χρωματιστά, όπως και τα πήλινα πιάτα στο τραπέζι. Ατμοσφαιρική αισθητική με έντονες εξωτικές διακοσμητικές πινελιές αποπνέει η σάλα που είναι ζωγραφισμένη διά χειρός της Αγγλίδας Σόφι. Έντονα χρώματα και σχέδια που σε ταξιδεύουν στη μεξικάνικη κουλτούρα της Φρίντα Κάλο η οποία φιγουράρει και στο πολύχρωμο μενού, μαζί με τη φωτογραφία του Emilio Zapata. Στην κουζίνα μαγειρεύει ο σεφ Άγγελος Αρβανίτης που τιμάει τα καλά υλικά –κάποια από τα οποία εισάγονται από το Μεξικό– και φροντίζει να κρατά σε ισορροπία τις πικάντικες γεύσεις. «Μου αρέσει να μαγειρεύω καλό φαγητό» ισχυρίζεται και προσθέτει: «Θέλω να στέλνω τα πιάτα γεμάτα και να γυρίζουν άδεια». Αρχή με guacamole και τορτίγιες για να ανοίξει η όρεξη και στο ποτήρι, κλασικά, frozen Μαργαρίτα. Από τα μεξικάνικα τάπας, τα μανιτάρια με καυτερές πιπεριές chipotle, καραμελωμένα κρεμμύδια και διακριτικό σκορδάκι (€5,60) ήρθαν καλοφτιαγμένα κι ευχάριστα πικάντικα. Το μπουρίτο Chili con Carne (€5,70) ήταν τροφαντό και μέσα στην «καρδιά» του φυλάκιζε ωραία μαγειρεμένο μοσχαρίσιο κιμά με σάλτσα τσίλι, καλαμπόκι και αγγουράκι τουρσί. Για περισσότερη κάψα, τσιμπάς τις πιπεριές χαλαπένιος που στόλιζαν το πιάτο. Η κλασική μεξικάνικη πίτα κεσαντίγια ήρθε γεμιστή με μπουκιές ψητό κοτόπουλο, τυρί (€5,70) και λουσμένη με λιωμένο τυρί τσένταρ – πλούσια γεύση. Οι μερίδες είναι πληθωρικές, χορταστικές κι αξίζουν τα λεφτά τους. Το διαπιστώνεις και στο εξαιρετικό πιάτο φαχίτας με χοιρινά φιλετάκια (€8,90), σοταρισμένο κρεμμύδι και πιπεριές πολύχρωμες που συνοδεύεται με ωραίο ρύζι μεξικάνικο καθώς και sour creme, guacamole, salsa ranchero και τορτίγιες. Εδώ παίζεις δυνατά. Όμορφα καυτερό και τρομερά εύγευστο. Το μπέργκερ Agavita (€7,20) είναι υπερπαραγωγή. Ένα σούπερ μπέργκερ που σερβίρεται μέσα σε πανέρι, με υπέροχες, τραγανές πατάτες με τη φλοίδα τους και πράσινη σαλάτα. Αφράτο είναι το ψωμί που αγκαλιάζει το μοσχαρίσιο μπιφτέκι με μεξικάνικη σάλτσα, πιπεριές χαλαπένιος, τσένταρ, ψητές ροδέλες κρεμμυδιού, ντομάτα και μπέικον. Τρώγεται απνευστί. Αν αντέχετε, θα κλείσετε με κάποιο από τα γλυκά που φτιάχνει ο σεφ. Πάντως, σουξέ έχει η κολασμένη τάρτα σοκολάτας (€4,50) με πράσινο πιπέρι, παγωτό φιστίκι και σάλτσα γλυκού τσίλι. Τα εμπνευσμένα σφηνάκια με βάση την τεκίλα δίνουν ιδέες για το κλείσιμο της βραδιάς.
☛ Agavita, Σμύρνης 55, Ν. Φιλαδέλφεια, 210 2510604

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM