Με τους These New Puritans στον Ελληνικό Κόσμο

Με τους These New Puritans στον Ελληνικό Κόσμο Facebook Twitter
Φωτό: Photoharrie
0

Πριν κάμποσα χρόνια (το 2001 και το 2002) το Bios, πριν γίνει το Bios της Πειραιώς, είχε διοργανώσει ένα φεστιβάλ στις αποθήκες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού που το έλεγαν Bios Project και είχε headliners τους Mouse On Mars και τους Pole (το 2001) και τις Chicks On Speed και τους Pan Sonic (το 2002), που τότε βάραγαν κάτι μάρμαρα πάνω σε έναν τσίγκο κι έπαιζαν με ένα πριόνι και εκστασιαμένοι όλοι εμείς καθόμασταν στην πρώτη σειρά, νομιζοντας ότι ήμασταν κάπου στο νότιο Βερολίνο. Ηταν ένα project που πέθανε γρήγορα. Και ύστερα διάφορα άλλα, εκεί, στις γνωστές «ύποπτες» αποθήκες. Οι Red Snapper, εκείνη η μαγική βραδιά με τον Paul Oeaknofold και τους Deep Dish (νομίζω και αυτό 2001), η αντήχηση στις λαμαρίνες της αποθήκης, μια βραδιά με τους Mogwai με πλαστικά δέντρα για σκηνικό, το rave party που σταμάτησε βίαια επειδή «εδεσαν» τους διοργανωτές για διακίνηση ναρκωτικών (την εποχή που τα «κουμπιά» έδιναν και έπερναν), το Shockwave με τους Cure, τους Dandy Warhols και τους Raining Pleasure, ένα μέρος τόσο φορτισμένο αρνητικά και θετικά στο συναυλιακό μας υποσυνείδητο. Για χρόνια υπήρξε ξεχασμένη υπόθεση για συναυλιακά events, κυρίως επειδή, πέρα από τις ιδανικές εγκαταστάσεις, είχε έναν άθλιο ήχο, ανίκανο για οποιαδήποτε συναυλιακή δραστηριότητα. Μέχρι που το Ίδρυμα αποφάσισε να κάνει ένα reboot στους συγκλονιστικούς χώρους που διαθέτει και να φτιάξει αυτήν τη μείξη industrial και interactive σκηνικού που είναι ίσως ό,τι καλύτερο διαθέτουμε σε αυτή την πόλη.

Κλεινόμαστε σε ένα κλειστοφοβικό τροχόσπιτο λίγο πριν την εμφάνιση των These New Puritans στο Plisskën, το καλύτερο από οργανωτικής και αισθητικής άποψης φεστιβάλ που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα (με άνευρο, όμως, line up). Ο Jack Barnett και ο George Barnett (διζυγωτικά δίδυμα, δεν μοιάζουν ούτε στο ελάχιστο, ο ένας είναι ένας μικροσκοπικός, ντροπαλός τύπος και ο άλλος αλαζόνας και μεγαλόσωμος, που κάνει και δεύτερη καριέρα ως μοντέλο σε μεγάλες καμπάνιες των Dolce & Gabbana και άλλων οίκων) τρώνε βαριεστημένα Doritos απο ένα τεράστιο σακουλάκι και πίνουν μπίρες. Έχουν αυτή την εστέτ αντιμετώπιση μιας μπάντας που βρίσκεται στο Νο 1 του ΝΜΕ για τον δίσκο της χρονιάς, δεν μας κοιτάνε ποτέ στα μάτια, χαμηλώνουν το βλέμμα και μιλάνε για το «Loud» της Rihanna που τους άρεσε περισσότερο από το «X-Rated», για τα λουλούδια στη σκηνή που θα ήθελαν να είχαν και αυτοί, δυο σνομπ ιδιοφύεις που κατοικούν σε ένα μέρος λίγο έξω από το Έσεξ, που είναι γεμάτο βάλτους. Παρατηρώντας τους εμπνέονται και κάνουν τη μουσική που κάνουν. Τους φαντάζομαι να κάνουν μεγάλες βόλτες στους μεγάλους βάλτους, τα πόδια τους να βουλιάζουν στην κινούμενη άμμο και να εμπνέονται για να γράψουν κομμάτια σαν το εκπληκτικό «Attack Music». Το live τους είναι μια κατάβαση στα κατασκότεινα βάραθρα, ένα θρίλερ, το μεταμοντέρνο σάουντρακ του Μωρού της Ρόζμαρι, παγανιστικές τελετές σε μια ακτή της δυτικής Βρετανίας, ντραμς, ξωτικά, φαντάσματα, κρατήρες με καλικάντζαρους και φίδια. Διονυσιασμός. Η Δέσποινα Τριβόλη ανακαλύπτει κρυμμένο τσιφτετέλι και αρχίζει τα κουπεπέ στο τελευταίο κομμάτι του set και ύστερα φεύγουμε και κατευθυνόμαστε προς την Πειραιώς, περπατώντας ανάμεσα σε εργοστάσια, καντίνες, βιοτεχνίες που κατασκευάζουν στουπιά και πανιά καθαρισμού, σκύλους που βολοδέρνουν γύρω από μικρές βιοτεχνίες σε ένα στενό δρομάκι γεμάτο tags, η ατμόσφαιρα μυρίζει καμένη ελιά και λιωμένη σοκολάτα, αίμα όπως το έργο Blood of two του Matthew Barney στην  Ύδρα - ο ταξιτζής που μας έφερε μας είπε ότι εδώ ηταν κάποτε σφαγεία. Στην Πειραιώς κενά billboards, η κατάληψη της Καλών Τεχνών, μια παράσταση του Ιδρύματος Κακογιάννη μόλις σχόλασε, ο Τζανετόπουλος που έχει προμηθεύσει με μαχαιροπίρουνα και γυαλικά τα μισά εστιατόρια της πόλης και ύστερα (εκεί, στην Καλλιρρόης) η αρχαιοελληνικής αισθητικής ταμπέλα του Αβραμόπουλου, σημάδι (;) ότι αφήσαμε τον Ταύρο και μπήκαμε στον Δήμο Αθηναίων. Τόσο μακριά, τόσο κοντά.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ