Με την Spacerwoman στο Carousel

Με την Spacerwoman στο Carousel Facebook Twitter
0

Είναι 24 Φεβρουαρίου του 1981. Ένα παιδί και άλλο ένα, το αδερφάκι του, παίζουν με τα παιχνίδια τους. Μερικά αυτοκινητάκια made in Japan χαράζουν το πάτωμα του έκτου ορόφου. Και ύστερα σείεται η γη (τα 6,6 ρίχτερ των Αλκυονίδων). Το διαμέρισμα του έκτου ορόφου κουνιέται περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα στην παλιά γωνιακή πολυκατοικία. Θα βγάλουμε τη βραδιά σε μια καρότσα ενός ντάτσουν κάτω από τους κοκοφοίνικες στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου που έχει σχεδιάσει ο Ερνέστος Τσίλερ. Στη διπλανή πλατεία, Κουμουνδούρου τότε, στις αρχές των '80s, δεν υπήρχαν πακιστανικά εστιατόρια και call centers. Μόνο κούνιες, το σοσιαλιστικής αισθητικής κτίριο του ΙΚΑ απέναντι και ο Σαλονικιός, που διανυκτέρευε σερβίροντας πατσά και τσιγεροσαρμά μέχρι το πρωί. Εκείνη την περίοδο μέναμε για λίγο καιρό Θερμοπυλών και Αγησιλάου, πάνω από ένα μαγαζί με έπιπλα και είδη σπιτιού. Από τη βεράντα του έκτου μπορούσες να ρίξεις κλεφτές ματιές στο απέναντι κτίριο, όπου γινόταν η κλήρωση του Λαϊκού Λαχείου. Με τον αδερφό μου είχαμε ένα αγαπημένο παιχνίδι. Βάζαμε την τηλεόραση όταν είχε ζωντανή μετάδοση της κλήρωσης και κοιτούσαμε μια από το μπαλκόνι και μια τον δέκτη και νομίζαμε ότι βλέπαμε κάτι κοσμογονικό να εκτυλίσσεται μπροστά μας. Απόψε το βράδυ, 27 χρόνια περίπου μετά, οι κοκοφοίνικες είναι ακόμα εδώ, εκείνο το φως στο διαμέρισμα της γιαγιάς μου είναι ακόμα ζωντανό (οι συγγενείς μου ακούν ακόμα τα τραγούδια της Αλίκης Καγιαλόγλου τρώγοντας μουστοκούλουρα) και είμαι κολλημένος στην κίνηση στην Ερμού. Μια παρέα τρώει παγωτά από το Mattonella, μια εταιρεία οδικής βοήθειας σηκώνει ένα παλιό μουσταρδί Thunderbird, το παλιατζίδικο Flea market of Athens (αυτό το μέρος που παίζει Zορζ Mουστακί και πουλάει αντίκες) μαζεύει τα τελευταία του κομοδίνα από το πεζοδρόμιο, περνάμε από το νεοκλασικό μετά το Pella Inn, εκεί όπου κάποτε στον δεύτερο όροφο ενός οίκου ανοχής η «πεταλούδα» Φωτεινή εκπλήρωνε τα υγρά όνειρα των κατοίκων της περιοχής. Και μετά η Θερμοπυλών. Έξω από το Carousel είναι παρκαρισμένη μια BMW, δίπλα έχει ανοίξει πρόσφατα το μεζεδοπωλείο «Τα κουταλάκια» και απέναντι βρίσκεται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ταμπέλα του οποίου είναι γεμάτη με άπειρα tags, λες και είμαστε κάπου στο Γουίλιαμσμπεργκ. Στην είσοδο του Carousel κόκκινοι μουσαμάδες οδηγούν σε μια αυλή με ένα τεράστιο μοναστηριακό τραπέζι-σκακιέρα ανάμεσα σε λαϊκές πολυκατοικίες που κατοικούνται από ανθρώπους που το πιθανότερο είναι ότι κοιμούνται με την τηλεόραση ανοιχτή στο τηλεμάρκετινγκ, την ιδία στιγμή που οι τύποι με το ρίμελ ιδρώνουν στον χορό με ένα κομμάτι των X-Ray Spex. Η Σύλβια φοράει ένα γκρι σακάκι και μια μαύρη φούστα και μοιάζει με το απόλυτο blast from the past. Είναι DJ ειδικευμένη στα κομμάτια της δεκαετίας του '80. Δύο μέρες μετά έχει κανονίσει να παίξει σε ένα πάρτι στο Κ44. Έχει συνεννοηθεί με κάποιους φίλους της να τη γιαουρτώσουν όταν θα βάλει το τραγούδι «Ρίχτου» από το σάουντρακ της ταινίας Οι μπάτσοι πουλάνε την ηρωίνη. Όπως ακριβώς γίνεται και στην ταινία. Η Σύλβια γεννήθηκε στην Κατάνια της Σικελίας, όπου έζησε μέχρι τα δέκα της πριν μετακομίσει στη Μιχαήλ Βόδα, στην Αθήνα. Εκεί, στην Ιταλία, μεγάλωσε ακούγοντας τους ντίσκο θρύλους της εποχής όπως τον Mike Mareen, τη Linda Jo Rizzo και τον Grand Miller. Στην Ελλάδα έμαθε τους Villa 21 και έκανε ευαγγέλιο το «Last Chance». Και από τότε κόλλησε με το new wave. Στους τοίχους της είχε αφίσες των Duran Duran, της Diana Est και του Garbo. Σε κάτι πολυπαιγμένες VHS κασέτες το Liquid Sky, το Flashdance, το The legend of Billie Jean, τη Στροφή και τα Κορίτσια στο βούρκο. Τώρα μένει στο Λαύριο σε ένα σπίτι γεμάτο βινύλια και λαμέ ρούχα. Όταν έχει καλό καιρό πηγαίνει στο Αρχαίο Θέατρο του Θορικού, κλείνει τα μάτια και φαντάζεται ότι ξαναγεννιέται κάπου στο 1982. Κάποτε βρέθηκε τυχαία να παίζει μουσική σε ένα πάρτι του ΛΑΟΣ, φορώντας λευκά γάντια με μαύρες κάλτσες και το μαλλί μοϊκάνα ανάμεσα σε 70χρονους οπαδούς του κόμματος, που της ζητούσαν επίμονα να παίξει δημοτικά, ενώ αυτή έβαζε το «Με παπί δανεικό» του Λιναρδάκη. «Είμαι το φρικιό του Λαυρίου. Ακόμα και όταν κάνει πολύ κρύο, φοράω το περφέκτο μου και πάω και κάθομαι μόνη μου στο λιμάνι ακούγοντας new wave μέχρι να μπλαβιάσουν τα χέρια μου».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ