Για μεζέδες στη Ν. Σμύρνη (και μετά πάλι στο κέντρο!)

Για μεζέδες στη Ν. Σμύρνη (και μετά πάλι στο κέντρο!) Facebook Twitter
0
Για μεζέδες στη Ν. Σμύρνη (και μετά πάλι στο κέντρο!) Facebook Twitter
Aman Meze

Ένα ολόφρεσκο εστιατόριο κοντά στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, το Αμάν Μεζέ, αναζητά με καλές προθέσεις τα ίχνη που θα το συνέδεαν με τις παλιές ταβέρνες της Νέας Σμύρνης κι ενδεχομένως με τη νοοτροπία του φαγητού που έφεραν στην περιοχή πριν από πολλές δεκαετίες όσοι έχασαν αναγκαστικά τις ρίζες τους στη Μικρά Ασία. Στην προσπάθειά του αυτή επιστρατεύει την κλασική φιλοσοφία μενού ενός μεζεδοπωλείου με πολλά πιάτα που αξιοποιούν με παραδοσιακές μαγειρικές προσεγγίσεις καλές πρώτες ύλες της στεριάς και της θάλασσας. Στις προθέσεις των ανθρώπων του Αμάν Μεζε δεν υπάρχει καμιά ρετρό διάθεση. Το περιβάλλον είναι μοντέρνο, σε αποχρώσεις του άσπρου και του μαύρου. Μικρές αναφορές σε στοιχεία άλλης εποχής, όπως τα είδη παραδοσιακού παντοπωλείου σε ορισμένα ράφια, οι παλιές διαφημιστικές αφίσες και τα καφάσια με κονσέρβες, περισσότερο τονίζουν τον σύγχρονο χαρακτήρα της διακόσμησης παρά προσπαθούν να αναπαραστήσουν κάποιο περιβάλλον άλλης εποχής. Η σύνθεση με κομμάτια από κιβώτια κρασιού και το μεγάλο μπαρ στη μια πλευρά της σάλας τονίζουν τη μοντέρνα απόχρωση του χώρου. Επικεφαλής της κουζίνας του Αμάν Μεζέ έχει αναλάβει μια νέα σεφ, η Κατερίνα Παπουτσή, η οποία ήταν χρόνια δίπλα στον Άρη Τσανακλίδη. Ο κατάλογος που έχει στηθεί είναι πλούσιος, με επιλογές που θα καλύψουν τις περισσότερες αναζητήσεις και θα δώσουν πολλές αφορμές για παρεΐστικη διάθεση και κατανάλωση αλκοόλ από τον κατάλογο με την επαρκή και καλά τιμολογημένη λίστα κρασιών και αποσταγμάτων. Η σαλάτα με ντοματίνια, κουλούρι Θεσσαλονίκης και μους φέτας (€6,50) ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες σου, με εξαιρετικό μαρινάρισμα της ντομάτας, ιδιαίτερα τραγανό κουλούρι και πλούσια γεύση φέτας στη μους. Το ίδιο μπορείς να πεις και για τη μελιτζανοσαλάτα (€4) με έντονο κάπνισμα και ελαφρύ άρωμα σκόρδου που δεν κάλυπτε την πλούσια γεύση της μελιτζάνας. Μεζές με πολλές υφές και μεστή γεύση ήταν οι πιπεριές Θεσσαλονίκης (€4). Η πλούσια γέμιση τυριού ήταν κλεισμένη σε πιπεριά που δεν είχε χάσει τη φρεσκάδα της στο τηγάνισμα και προστατευόταν σε ένα πολύ τραγανό πανάρισμα που πρόσθετε ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο στη γλώσσα. Καυτερή ήταν η πιπεριά τσούσκα στη λαδόκολλα (€3). Τα παστουρμαδοπιτάκια (€5) κάλυπταν την ανάγκη για μια ιδιαίτερη γεύση, αλλά η ρεβιθάδα Σίφνου (€4) δεν είχε τη βαθιά νοστιμιά που περιμένεις από τα νησιώτικα ρεβίθια. Αφράτα και σωστά τηγανισμένα ήταν τα κεφτεδάκια (€6), λίγο περισσότερα αρωματικά όμως θα ανέβαζαν τους τόνους της απόλαυσης. Σωστά ψημένο, μελωμένο και νόστιμο ήρθε το αρνάκι γκιούλμπασι Σμύρνης στη λαδόκολλα με τυρί και αρωματικά (€9,50). Ενδιαφέροντα πιάτα από τον κατάλογο φαίνονται τα πολίτικα αυγά με πατάτες αλουμέτ και παστουρμά (€5), τα φασόλια γίγαντες με λακέρδα (€5) και το ψητό καλαμάρι με σάλτσα μαϊντανού (€8), όμως στο Αμάν Μεζέ δεν αρκεί μόνο μια επίσκεψη για να καλύψεις όλο το ρεπερτόριο της κουζίνας.

☛ Αμάν Μεζέ, Ελ. Βενιζέλου 83 & Βιθυνίας, Ν. Σμύρνη, 210 9355561


Στην Ελλάδα συμβαίνει το εξής παράδοξο: Η χώρα αναμένει πολλά από το τουριστικό προϊόν της, αλλά ταυτόχρονα είναι διαδεδομένη η άποψη, όταν αναφερόμαστε σε φαγητό ή εστιατόριο που χαρακτηρίζουμε τουριστικό, να εννοούμε το πρόχειρο, το ευκαιριακό, το κακό. Αυτό έχει να κάνει με την έλλειψη επαγγελματισμού κι ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα στο σημαντικότερο σημείο της τουριστικής Αθήνας, στην περιοχή της Πλάκας και της Ακρόπολης, να συναντάς ακραίες περιπτώσεις κακής ποιότητας. Υπάρχουν, όμως, σοβαρές εξαιρέσεις. Το ανανεωμένο all day café-εστιατόριο «Υδρία», ενώ απευθύνεται σε τουρίστες, κρατά ψηλά την ποιότητα του φαγητού, ώστε να μην ξεθωριάζουν τα χρώματα της εθνικής γαστρονομικής ομάδας. Με θέα τη Ρωμαϊκή Αγορά, η Υδρία αναλαμβάνει να συστήσει στο κοινό της, εγχώριο και μη, την ελληνική κουζίνα στα καλύτερά της. Ο καινούργιος σεφ, ο Γιάννης Σολάκης, που έχει επιμεληθεί το μενού, εστιάζει στα ελληνικά προϊόντα από κάθε γωνιά της χώρας. Θα εκτιμήσεις με την πρώτη ανάγνωση του μενού την ενδιαφέρουσα συλλογή εξαιρετικών τυριών και αλλαντικών από διάφορες περιοχές της χώρας, από γραβιέρα Κρήτης και λαδοτύρι Μυτιλήνης μέχρι λούντζα Μυκόνου και σαλάμι Λευκάδος. Μια πρώτη γεύση θα πάρεις όταν προσγειωθεί στο τραπέζι ο δίσκος ντυμένος με λαδόκολλα, επάνω στον οποίο φιγουράρουν πληθωρικές φέτες ψωμιού ελαφρά φρυγανισμένου, δίπλα «χώμα» ελιάς στολισμένο με ντοματάκια, ραπανάκια, τυρί και μπολ με ευωδιαστό ελαιόλαδο, αρωματισμένο με φύλλα βασιλικού. Βουτάς την μπουκιά σου στο ελαιόλαδο και τσιμπολογάς ραπανάκι για την όρεξη, που δεν σου λείπει βεβαίως. Από τα ορεκτικά, ήρθαν στριφτόπιτα με φέτα, λιαστή ντομάτα και άνηθο (€5,50) με τραγανό φύλλο, ωραιότατα πιτάκια Καισαρείας με παστουρμά, κασέρι και ντομάτα (€6), μυρωδάτα κεφτεδάκια ζυμωμένα με ούζο και μπόλικο δυόσμο (€6) και γευστική καπνιστή μελιτζανοσαλάτα (€4) που άφηνε διακριτικό το κάπνισμα στην επίγευση. Η ανάμεικτη σαλάτα ρόκα (€8,50) με πορτοκάλι, σύκα, ανθότυρο και προσούτο Ευρυτανίας και παλαιωμένο μπαλσάμικο ήταν πραγματικά πολύ καλή. Οι τηγανητές πατάτες σε μέγεθος σπιρτόξυλου με αυγό τηγανητό και καβουρμά (€6,50) είναι πιάτο κολασμένο – δεν έμεινε ίχνος από το φαγητό στο πιάτο. Η γευστική απόλαυση κλιμακώνεται με τα σιουφιχτά με κολοκύθι, δυόσμο και ντοματίνια (€9), ένα πιάτο δροσερό, αρωματικό και ανάλαφρο, πριν πάρει τη σκυτάλη ο κρασάτος κόκορας με χυλοπίτες και παλαιωμένη μυζήθρα (€12) που αποκάλυπτε μεστή γεύση με ένα σπιτικό άγγιγμα. Η καλή πρώτη ύλη βρίσκει σωστά τον δρόμο της στις κατσαρόλες της κουζίνας και αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο. Το φαγητό, το κρασί και η καλή παρέα μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Η σάλα μοιράζεται σε δύο επίπεδα και αποπνέει ζεστασιά με τις διακοσμητικές πινελιές από παλιά πέτρα, τουβλάκι, καναπέδες αναπαυτικούς και άφθονα κεριά. Καλά λόγια έχω να πω και για το σέρβις που γίνεται από ανθρώπους έμπειρους και ευγενικούς. Η Υδρία αποπνέει θετική αύρα και είναι ιδανικό στέκι στη γοητευτική γειτονιά της Πλάκας.

☛ Υδρία, Αδριανού 68 & Αιόλου, Πλάκα, 210 3251619


Το Cinco στο Κολωνάκι, από το ξεκίνημά του, αλλά ιδιαίτερα φέτος, μας έχει συνηθίσει σε ένα παιχνίδι γεύσεων και πολιτισμών. Και επειδή οι καλές συνήθειες δεν ξεχνιούνται, ο σεφ Δημήτρης Κατριβέσης, που έχει φέτος την ευθύνη της κουζίνας, ετοίμασε για τα μεσημέρια ένα μενού chifa (τσίφα). Τι ακριβώς είναι αυτό μας το εξηγεί ο ίδιος: «Όταν το 1850 η Κίνα άρχισε να υπογράφει στο Μακάο συμβόλαια εργασίας με το Περού, ένα μεταναστευτικό κύμα Κινέζων έφυγε για την άλλη άκρη της Γης, μεταφέροντας και τη διατροφική του κουλτούρα. Όσοι έμειναν μετά τα 8 χρόνια της σύμβασης δημιούργησαν τα δικά τους μικρά εστιατόρια, μαγειρεύοντας ένα μείγμα κινεζοπερουβιανής κουζίνας Έτσι προέκυψε η κουζίνα chifa ("chi" σημαίνει τρώω και "fa" ρύζι). Το πρώτο chifa εστιατόριο άνοιξε το 1920 και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της κουζίνας ήταν το γρήγορο μαγείρεμα σε γουόκ και σε δυνατή φωτιά». Αντλώντας έμπνευση από αυτού του είδους την κουζίνα, ο Δημήτρης παρουσιάζει τις fusion γεύσεις με τον μοναδικό του τρόπο που ξέρει να δένει υλικά και τεχνικές με διαφορετικές γεωγραφικές και εθνικές προελεύσεις. Θα πάρεις γεύση από τραγανό won ton γεμισμένο με χοιρινό κιμά, σιτσίμι και κινέζικη μπάρμπεκιου (€7,50), από περουβιανό τηγανητό ρύζι με σόγια, λαχανικά και αυγό (€14,50) και εξαιρετικό σιγομαγειρεμένο χοιρινό με chifa ρύζι ατμού (€15,90).

☛ Cinco, Σκουφά 52, Κολωνάκι, 210 3643603

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ