Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0
Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Τζίτζικας και Μέρμηγκας
  • Τζίτζικας on a budget. Τα εστιατόρια Τζίτζικας και Μέρμηγκας έχουν γράψει τη δική τους γευστική ιστορία στη γαστρονομία της πόλης. Και τα τρία, που βρίσκονται σε Χαλάνδρι, Κηφισιά και Σύνταγμα, έχουν το πιστό κοινό τους, που τιμάει την κουζίνα τους με άρωμα Ελλάδας. Για να ανταποδώσουν την αγάπη του κόσμου δημιούργησαν ένα μενού σπέσιαλ με 15 ευρώ το άτομο για το Χαλάνδρι και την Κηφισιά, όπου μπορείς να διαμορφώσεις ένα γεύμα δύο ατόμων επιλέγοντας 4 πιάτα – μία σαλάτα, έναν μεζέ και δύο πιάτα κυρίως με κρέας ή θαλασσινά. Ο σεφ Γιάννης Γαβαλάς του Τζίτζικα και Μέρμηγκα του Συντάγματος προτείνει μεσημεριανές γεύσεις δύο ατόμων με 12 ευρώ το άτομο και δυνατότητα επιλογής μιας σαλάτας, ενός ορεκτικού και δύο κυρίως πιάτων, όπως πολίτικο κεμπάπ, ριζότο γαρίδας με πέστο βασιλικού αλλά και γιουβετσάκι κοτόπουλου. ☛ Τζίτζικας και Μέρμηγκας, Μητροπόλεως 12-14, Σύνταγμα, 210 3247607, Αγ. Γεωργίου & Αισχύλου 26, Χαλάνδρι, 210 6810529, Δροσίνη 12-14, Κηφισιά, 210 6230080.
Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Les Petites Maisons
  • Σπιτάκια με νόστιμο φαγητό. Ο έρωτας με τα προϊόντα της εποχής που εκφράζουν περίτρανα τη φρεσκάδα τους απαιτούν και τον σεβασμό της πρώτης ύλης στην κουζίνα. Και αυτήν τη μαγειρική αλήθεια τη γνωρίζει καλά ο σεφ Αντώνης Λαδόπουλος που ανέλαβε την κουζίνα του ολοκαίνουργιου εστιατορίου Les petites maisons. Το μενού υμνεί τη μεσογειακή κουζίνα. Μου άρεσε η σαλάτα με τα τρυφερά φύλλα από σπανάκι, μαζί με αβοκάντο, ξηρό ανθότυρο Κρήτης, φουντούκια και βινεγκρέτ από μουστάρδα ολικής άλεσης και μέλι (€9). Για τη συνέχεια, ένα ταρτάρ από γαρίδες Ατλαντικού που ο σεφ είχε παντρέψει έντεχνα με φάβα, ενισχυμένη με πορτοκάλι, γλυκόξινα κρεμμύδια, κάππαρη και μανιτάρια ενόκι (€14). Ένα πιάτο που εμπλουτίζει έντεχνα την ακεραιότητα της πρώτης ύλης και αποκαλύπτει τη φινετσάτη γεύση του. Ο ζεστός ντάκος με μαριναρισμένα ντοματίνια και κρουτόν από απάκι και ξινομυζήθρα (€7) τρώγεται ευχάριστα. Η πίτσα, που έχει μπει δυνατά σε πολλά μενού εστιατορίων και φτιάχνεται από αλεύρι ολικής, είναι λεπτή, τραγανή, με ραγού μανιταριών, γραβιέρα και άρωμα λευκής τρούφας (€12). Την τιμήσαμε, όπως και το τέλεια φτιαγμένο σπαγγέτι με σπαράγγια, χαμόν σεράνο και αρωματικές νύξεις από λευκή τρούφα. Και ο έπαινος συνεχίζεται. Αφορά τη μελωμένη χοιρινή πανσέτα που ευωδιάζει φασκόμηλο κι ενισχύεται γευστικά από καπνιστή πάπρικα και chutney από κυδώνι (€13). Μπράβο! ☛ Les petites maisons, Πανδώρας 18, Γλυφάδα, 213 0149904.

 

 

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Mespilea

 

  • Πίτες για κάθε γούστο. Ο χώρος που έστησε με αγάπη η σεφ Ιωάννα Τσολομίτη, η Mespilea στο Γκάζι , ξαναγεννήθηκε, στην κυριολεξία μέσα από τις στάχτες του. Η σεφ και η ομάδα της έδωσαν μια φρέσκια πνοή στον ανανεωμένο χώρο, που ανοίγει πλέον από το πρωί με καφέδες που συνοδεύονται με ολόφρεσκα γλυκά. Η Ιωάννα σερβίρει ένα εξαιρετικό γαλακτομπούρεκο, ενώ της ώρας είναι και η ευωδιαστή πορτοκαλόπιτα. Αν της ζητήσεις τη συνταγή, δεν θα διστάσει να σ' τη δώσει. Ωραιότατες είναι και οι δώδεκα διαφορετικές πίτες που βγαίνουν από την κουζίνα. Ξεχώρισα την πλούσια κιμαδόπιτα και τη μανιταρόπιτα. Τα πιάτα ημέρας ποικίλλουν, ανάλογα με τα προϊόντα της εποχής. Πάντως, μεσημέρι και βράδυ θα βρεις φρεσκομαγειρεμένο σπιτικό φαγάκι σε τιμές φιλικές και σε ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον. ☛ Mespilea, Περσεφόνης 59 & Δεκελέων Γκάζι, 210 3460972.
  • Αφρώδεις οίνοι στο Winter Garden. Στο Winter Garden του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία θα συστηθείς με τους καλύτερους ελληνικούς αφρώδεις οίνους. Οι φυσαλίδες θα σου φτιάξουν τη διάθεση. Ενδεικτικά θα δοκιμάσεις: Καρανίκας Brut Cuvée Speciale Ξινόμαυρο (Νάουσα), Κτήμα Τσέλεπου Amalia Brut Μοσχοφίλερο (Αρκαδία), Ζίτσα Ημιαφρώδες Ντεμπίνα (Ζίτσα), που συνοδεύονται από σπιτικό πατέ με αχλάδι, ενώ το ροζέ Κτήμα Κυρ-Γιάννη Ακακίες Ξινόμαυρο (Αμύνταιο) θα κάνει συντροφιά με δαμάσκηνα γεμιστά με χοιρινό, μαριναρισμένο σε κάρι και κόλιανδρο (τιμή €9).
Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Le Petit Sommelier
  • Σκούρας στο Petit Sommelier. Σήμερα Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, από τις εννιά το βράδυ ο «μικρός οινοχόος», το γνωστό εστιατόριο Le Petit Sommelier στο Παλαιό Φάληρο, φιλοξενεί τα κρασιά του Κτήματος Σκούρα και τα συνοδεύει με ενδιαφέρουσες γευστικές δημιουργίες. Το Μοσχοφίλερο 2012 θα ακομπανιάρουν μπρουσκέτες με κρέμα καπνιστής πέστροφας και πατέ αγριοράπανου. Το Viognier Cuvée Larsinos 2011 θα κάνει καλή συντροφιά με φυσικής ξήρανσης ταλιολίνι, αρωματισμένα με πορτοκάλι σε σάλτσα μάνγκο και ψητό κατσικίσιο τυρί. Το μοσχάρι bourguignon με πουρέ γλυκοπατάτας και cocoa nibs καραμελωμένα με bird's eye chilli θέλει δίπλα του ένα δυνατό syrah Fleva2010. Ο κομψός Μέγας Οίνος 2008 θα σταθεί ιδανικά δίπλα στο πλατό ώριμων ελληνικών τυριών και αλλαντικά Ευρυτανίας Στρεμμένου. Τιμή 35 ευρώ το άτομο. ☛ Τηλεφωνικές κρατήσεις στο 210 9842344.
Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Γλυκιά Γαλατόπιτα @ Εστιατόριο Μουσείου Ακρόπολης
  • Ελληνικό πρωινό στην αγκαλιά της Ακρόπολης. Μου αρέσει η καινούργια συνήθεια που αφορά το πρωινό. Εμείς οι  Έλληνες έχουμε θέμα με το πρωινό. Στο σπίτι μας είναι άγνωστη λέξη, αλλά στο ξενοδοχείο των διακοπών τού δίνουμε και καταλαβαίνει. Το πρωινό στο εξωτερικό είναι μια αγαπημένη συνήθεια – άλλωστε, συστήνουν το πρωί να τρως σαν βασιλιάς. Το πρωινό άρχισε να γίνεται δημοφιλές και εκτός από τα κλασικά στέκια μεγάλων ξενοδοχείων, το ελληνικό παραδοσιακό πρωινό θα το απολαύσεις στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης, στον δεύτερο όροφο, από τις 9 π.μ. που ανοίγει, μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Είναι, πράγματι, μια εξαιρετική πρόταση, αφού θα γευτείς από κουλούρι σουσαμένιο Θεσσαλονίκης με γραβιέρα (€2,20), τηγανίτες με πετιμέζι και ταχίνι (€4), αυγά μάτια με καπνιστό σύγκλινο Μάνης (€6), μέχρι γλυκιά γαλατόπιτα (€4). Θα πιεις φρεσκοστυμμένους χυμούς φρούτων, μυρωδάτο καφέ αλλά και ροφήματα από βότανα των ελληνικών βουνών. Αν ψήνεσαι, αξίζει να πάρεις γεύση με θέα τη μοναδική Ακρόπολη. ☛ Εστιατόριο Μουσείου Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, 210 9000915.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM