Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0
  • Πολυσυλλεκτικότητα βορείων προαστίων. Στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Κηφισιάς έχει βρει τη θέση του το , ένας all day χώρος. Το περιβάλλον είναι κομψό και σε στρατηγικό σημείο, γι' αυτό και το τιμούν παρέες όλων των ηλικιών για καφέ, γλυκό, light lunch, dinner ή ακόμα και για ένα ποτήρι κρασί μετά το γραφείο. Βράδυ καθημερινής με ψιλόβροχο βρέθηκα εκεί. Κλασικά πιάτα, εμπνευσμένα από τη μεσογειακή κουζίνα, ενώ ορισμένα έχουν ένα μοδάτο άγγιγμα, όπως το καλοφτιαγμένο και γευστικό ταρτάρ σολομού με σαλάτα καλαμπόκι, που του χάριζε τη διακριτική γλύκα του (€16,5). Από τα πρώτα πιάτα, ενδιαφέρον είχε και το χταπόδι καρπάτσιο που συνοδεύεται με ταραμά και ρόκα (€16,5). Ωραία δουλεμένη και με πλούσια γεύση ήταν η ανάμεικτη πράσινη σαλάτα με κατσικίσιο τυρί, καραμελωμένα σύκα, καρύδια και σος λιαστής ντομάτας (€13). Από τα κυρίως, δοκίμασα το πολυπαιγμένο πλέον κριθαρότο με γαρίδες (€18,50), στο οποίο θα ήθελα ο σεφ Γιώργος Κώστας, που έχει θητεύσει στο πλευρό της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, να κάνει τη διαφορά. Βρήκα γευστικό και ζουμερό το κεμπάπ σχάρας με πίτες, ντομάτα και σος γιαουρτιού (€17,5), ενώ για πιο light επιλογές ο σεφ προτείνει το μπιφτέκι γαλοπούλας, που στην καρδιά του είναι καρφωμένο το lemongrass και συνοδεύεται από πατάτες τηγανητές (€18,50 ). Για το τέλος, η χειροποίητη μπουγάτσα βγαίνει από τον φούρνο κι έρχεται καυτή στο τραπέζι. Πλούσια και άγλυκη η κρέμα της, ευωδιάζει κανέλα. Το New Dash έχει γίνει στέκι. Φιλόξενο και ευγενικό σέρβις, αλλά οι τιμές ακολουθούν το πνεύμα της Κηφισιάς. ☛ New Dash, Κολοκοτρώνη 8, Κηφισιά, Εμπορικό Κέντρο Αίγλη, 210 8088796.

 

  • Fast food με εξωτικό άρωμα. Στη Γλυφάδα, στη θέση του ιστορικού La Bussola, άνοιξε το λιβανέζικο Souk. Ο χώρος είναι μεγάλος, με βιομηχανική αισθητική, ψηλά τραπέζια και στουλ, και η διαφορετικότητά έγκειται σε αυτό που δηλώνει και το όνομά του: μια κλειστή αγορά με πόστα, που καθένα παρασκευάζει και διαφορετικά φαγητά. Πρόκειται για self service, όπου περνάς, παραγγέλνεις αυτό που θέλεις, πληρώνεις στο ταμείο και στη συνέχεια επιστρέφεις με τον δίσκο σου για να παραλάβεις το φαγητό σου. Από τον πάγκο «Ηandmade» θα επιλέξεις πιτάκια με χούμους ή μεγάλη πίτα σαν πίτσα που φτιάχνεται εκείνη τη στιγμή μπροστά σου, με ό,τι υλικά επιλέξεις. Τα πιτάκια που δοκίμασα είχαν ωραία, αφράτη, γευστική και λεπτή ζύμη. Νόστιμα ήταν τα λαχματζούν με τον καλοφτιαγμένο κιμά (€0,80), συμπαθητικό το πιτάκι με τυρί (€0,50) και ξεχωριστό αυτό με το ζατάρ (€0,50), που είναι ένα μείγμα από θυμάρι, σουμάκ, σουσάμι και αλάτι που φτιάχνουν στον Λίβανο. Τα μπαχαρικά και τα αρωματικά είναι η ψυχή κάθε εθνικής κουζίνας και δίνουν το στίγμα της. Στον πάγκο «On fire» θα βρεις γύρο και μια ποικιλία από χορταστικά κομμάτια κρέατος περασμένα στη σούβλα, που ψήνονται τη στιγμή της παραγγελίας. Ο πάγκος «Fresh» έχει ωραία, δροσερή μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι (€2), κλασικό χούμους και φατούς. Μαυροπίνακες αναγράφουν τις προτάσεις του μενού. Το wine bar προσφέρει κρασί σε ποτήρι από €5. Δεν ξέρω αν η φιλοσοφία που πρεσβεύει το Souk ανταποκρίνεται στις ελληνικές συνήθειες. Μου φαίνεται άχαρο να αφήνεις στη μέση το φαγητό σου, στην περίπτωση που θέλεις να φας μια επιπλέον σαλάτα. Η διαδικασία του να σηκωθείς, να πάρεις τη σαλάτα και να περιμένεις στην ούρα του ταμείου δεν είναι ελκυστική. To Souk λειτουργεί με τους κανόνες του fast food, αλλά η ποιότητα του φαγητού του είναι πολλά κλικ παραπάνω. ☛ Souk, Γρηγορίου Λαμπράκη 3 & Ποσειδώνος, Γλυφάδα, 210 8981000.
  • Αλλάζει, αλλά παραμένει γνώριμο. Πολλές τάσεις έχουν κατά καιρούς προσπαθήσει να πάρουν το πάνω χέρι στις γευστικές προτιμήσεις του Έλληνα και κάποιες από αυτές συνεχίζουν να υπάρχουν ως επιλογές. Η κρίση, όμως, έφερε στην επιφάνεια τις μεγάλες και διαχρονικές αγάπες, αυτές στις οποίες επιστρέφεις κάθε φορά που θέλεις να αισθανθείς χορτασμένος, χωρίς να βάλεις σε δοκιμασία το... πορτοφόλι σου. Η ιταλική κουζίνα κρατάει τα σκήπτρα. Ο Ιταλός Gigio Palazzo σύστησε στο αθηναϊκό κοινό το Pizza Bar Matilde στο Γκάζι και τη φιλοσοφία του να παντρεύεις την πίτσα με τις χάρες του μπαρ. Και η Αθήνα τού το ανταπέδωσε, του έδωσε την ευκαιρία να παντρευτεί μια Ελληνίδα, την Κέλλυ Σταμούλη. Κέρδισε το στοίχημα! Τώρα το Matilde άλλαξε στέκι, πήγε στην κοσμική γειτονιά του Ψυχικού, απ' όπου οι γεύσεις του σε στέλνουν μέχρι τις διάσημες ιταλικές πιτσαρίες της Νέας Υόρκης. Αυθεντική ιταλική πίτσα που βγαίνει από τον ξυλόφουρνο με ένα twist νεοϋορκέζικο. Οι νόμοι της γλώσσας είναι αμείλικτοι και δεν λαθεύουν μπροστά σε ένα αχνιστό πιάτο με δύο είδη ζυμαρικών (orecchiete cavaturi) με pesto ντομάτας, σάλτσα από ντοματίνια, burrata και βασιλικό που ευωδιάζει (€9,5). Δεν αφήνει περιθώρια για ανταγωνιστές στην όρεξή σου. Ο νεαρός πιτσαγιόλο, που κατέχει καλά την τέχνη του, ετοιμάζει πίτσα με λεπτή, αέρινη ζύμη. Ανακαλύπτεις το βάθος της νοστιμιάς μέσα από τη δωρικότητα μιας Margherita (€7,5), που τα ποιοτικά και φρέσκα υλικά της «μιλούν» στον ουρανίσκο. Εκτίμησα την πικάντικη ένταση της πίτσας με ιταλικό χοιρινό λουκάνικο, μανιτάρια, μοτσαρέλα και καυτερό μπούκοβο (€11). Εμπιστευτείτε τις προτάσεις του Gigio, θα σας εκπληρώσουν το όνειρο της μαμαδίστικης ιταλικής κουζίνα. Ξεκινήστε με τη γευσιγνωσία όλων των ειδών μοτσαρέλας. Τι ωραία ιδέα! Δοκιμάζεις τη φρέσκια buffala από το Salerno, την καπνιστή από το Capurso, μέχρι την burrata από την Andria. Σωστά ψημένη ήρθε η ταλιάτα από κόντρα φιλέτο μοσχαρίσιο και δίπλα οι γλυκοπάτατες (€16). Ενδιαφέρουσα είναι η συνταγή για στήθος κοτόπουλου μαριναρισμένο σε βότανα, ψημένο σε καυτό πηλό και σερβιρισμένο με ανάμεικτη πράσινη σαλάτα (€11). Μου αρέσει ο ατμοσφαιρικός χώρος με τις κόκκινες και μαύρες διακοσμητικές πινελιές, αποπνέει αισθησιασμό. Η μπάρα του, δε, όλο ζωντάνια, είναι ό,τι πρέπει για να πιεις ένα ωραίο κοκτέιλ με φρέσκους χυμούς. Δεν είναι τυχαίο που ο κόσμος αγκάλιασε αμέσως το Matilde στο νέο πόστο του. Σφύζει καθημερινά από ζωή. ☛ Pizza Bar Matilde, Περικλέους 7, Νέο Ψυχικό, 210 6716803.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT
Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά.

Το κρασί με απλά λόγια / Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά

Ο καθηγητής αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό αμπελοοινικό κόσμο αυτήν τη στιγμή.
THE LIFO TEAM
CHECK Manari:

Γεύση / Manari: O Άρης Βεζενές έφτιαξε την ταβέρνα που έλειπε από το κέντρο

Με βλέμμα στην παράδοση, βελτιώνοντας όσα μπορούν να αναβαθμιστούν σε μια ταβέρνα το 2024 χωρίς να «κλοτσάνε», ο μεγάλος restaurateur προσφέρει κλασικά ταβερνίσια και προσιτά πιάτα, «μπινελίκια» και παϊδάκια-λουκούμια που θα ψήνονται στο κέντρο της πόλης - πράγμα σπάνιο πια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM