Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0
  • Πολυσυλλεκτικότητα βορείων προαστίων. Στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Κηφισιάς έχει βρει τη θέση του το , ένας all day χώρος. Το περιβάλλον είναι κομψό και σε στρατηγικό σημείο, γι' αυτό και το τιμούν παρέες όλων των ηλικιών για καφέ, γλυκό, light lunch, dinner ή ακόμα και για ένα ποτήρι κρασί μετά το γραφείο. Βράδυ καθημερινής με ψιλόβροχο βρέθηκα εκεί. Κλασικά πιάτα, εμπνευσμένα από τη μεσογειακή κουζίνα, ενώ ορισμένα έχουν ένα μοδάτο άγγιγμα, όπως το καλοφτιαγμένο και γευστικό ταρτάρ σολομού με σαλάτα καλαμπόκι, που του χάριζε τη διακριτική γλύκα του (€16,5). Από τα πρώτα πιάτα, ενδιαφέρον είχε και το χταπόδι καρπάτσιο που συνοδεύεται με ταραμά και ρόκα (€16,5). Ωραία δουλεμένη και με πλούσια γεύση ήταν η ανάμεικτη πράσινη σαλάτα με κατσικίσιο τυρί, καραμελωμένα σύκα, καρύδια και σος λιαστής ντομάτας (€13). Από τα κυρίως, δοκίμασα το πολυπαιγμένο πλέον κριθαρότο με γαρίδες (€18,50), στο οποίο θα ήθελα ο σεφ Γιώργος Κώστας, που έχει θητεύσει στο πλευρό της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, να κάνει τη διαφορά. Βρήκα γευστικό και ζουμερό το κεμπάπ σχάρας με πίτες, ντομάτα και σος γιαουρτιού (€17,5), ενώ για πιο light επιλογές ο σεφ προτείνει το μπιφτέκι γαλοπούλας, που στην καρδιά του είναι καρφωμένο το lemongrass και συνοδεύεται από πατάτες τηγανητές (€18,50 ). Για το τέλος, η χειροποίητη μπουγάτσα βγαίνει από τον φούρνο κι έρχεται καυτή στο τραπέζι. Πλούσια και άγλυκη η κρέμα της, ευωδιάζει κανέλα. Το New Dash έχει γίνει στέκι. Φιλόξενο και ευγενικό σέρβις, αλλά οι τιμές ακολουθούν το πνεύμα της Κηφισιάς. ☛ New Dash, Κολοκοτρώνη 8, Κηφισιά, Εμπορικό Κέντρο Αίγλη, 210 8088796.

 

  • Fast food με εξωτικό άρωμα. Στη Γλυφάδα, στη θέση του ιστορικού La Bussola, άνοιξε το λιβανέζικο Souk. Ο χώρος είναι μεγάλος, με βιομηχανική αισθητική, ψηλά τραπέζια και στουλ, και η διαφορετικότητά έγκειται σε αυτό που δηλώνει και το όνομά του: μια κλειστή αγορά με πόστα, που καθένα παρασκευάζει και διαφορετικά φαγητά. Πρόκειται για self service, όπου περνάς, παραγγέλνεις αυτό που θέλεις, πληρώνεις στο ταμείο και στη συνέχεια επιστρέφεις με τον δίσκο σου για να παραλάβεις το φαγητό σου. Από τον πάγκο «Ηandmade» θα επιλέξεις πιτάκια με χούμους ή μεγάλη πίτα σαν πίτσα που φτιάχνεται εκείνη τη στιγμή μπροστά σου, με ό,τι υλικά επιλέξεις. Τα πιτάκια που δοκίμασα είχαν ωραία, αφράτη, γευστική και λεπτή ζύμη. Νόστιμα ήταν τα λαχματζούν με τον καλοφτιαγμένο κιμά (€0,80), συμπαθητικό το πιτάκι με τυρί (€0,50) και ξεχωριστό αυτό με το ζατάρ (€0,50), που είναι ένα μείγμα από θυμάρι, σουμάκ, σουσάμι και αλάτι που φτιάχνουν στον Λίβανο. Τα μπαχαρικά και τα αρωματικά είναι η ψυχή κάθε εθνικής κουζίνας και δίνουν το στίγμα της. Στον πάγκο «On fire» θα βρεις γύρο και μια ποικιλία από χορταστικά κομμάτια κρέατος περασμένα στη σούβλα, που ψήνονται τη στιγμή της παραγγελίας. Ο πάγκος «Fresh» έχει ωραία, δροσερή μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι (€2), κλασικό χούμους και φατούς. Μαυροπίνακες αναγράφουν τις προτάσεις του μενού. Το wine bar προσφέρει κρασί σε ποτήρι από €5. Δεν ξέρω αν η φιλοσοφία που πρεσβεύει το Souk ανταποκρίνεται στις ελληνικές συνήθειες. Μου φαίνεται άχαρο να αφήνεις στη μέση το φαγητό σου, στην περίπτωση που θέλεις να φας μια επιπλέον σαλάτα. Η διαδικασία του να σηκωθείς, να πάρεις τη σαλάτα και να περιμένεις στην ούρα του ταμείου δεν είναι ελκυστική. To Souk λειτουργεί με τους κανόνες του fast food, αλλά η ποιότητα του φαγητού του είναι πολλά κλικ παραπάνω. ☛ Souk, Γρηγορίου Λαμπράκη 3 & Ποσειδώνος, Γλυφάδα, 210 8981000.
  • Αλλάζει, αλλά παραμένει γνώριμο. Πολλές τάσεις έχουν κατά καιρούς προσπαθήσει να πάρουν το πάνω χέρι στις γευστικές προτιμήσεις του Έλληνα και κάποιες από αυτές συνεχίζουν να υπάρχουν ως επιλογές. Η κρίση, όμως, έφερε στην επιφάνεια τις μεγάλες και διαχρονικές αγάπες, αυτές στις οποίες επιστρέφεις κάθε φορά που θέλεις να αισθανθείς χορτασμένος, χωρίς να βάλεις σε δοκιμασία το... πορτοφόλι σου. Η ιταλική κουζίνα κρατάει τα σκήπτρα. Ο Ιταλός Gigio Palazzo σύστησε στο αθηναϊκό κοινό το Pizza Bar Matilde στο Γκάζι και τη φιλοσοφία του να παντρεύεις την πίτσα με τις χάρες του μπαρ. Και η Αθήνα τού το ανταπέδωσε, του έδωσε την ευκαιρία να παντρευτεί μια Ελληνίδα, την Κέλλυ Σταμούλη. Κέρδισε το στοίχημα! Τώρα το Matilde άλλαξε στέκι, πήγε στην κοσμική γειτονιά του Ψυχικού, απ' όπου οι γεύσεις του σε στέλνουν μέχρι τις διάσημες ιταλικές πιτσαρίες της Νέας Υόρκης. Αυθεντική ιταλική πίτσα που βγαίνει από τον ξυλόφουρνο με ένα twist νεοϋορκέζικο. Οι νόμοι της γλώσσας είναι αμείλικτοι και δεν λαθεύουν μπροστά σε ένα αχνιστό πιάτο με δύο είδη ζυμαρικών (orecchiete cavaturi) με pesto ντομάτας, σάλτσα από ντοματίνια, burrata και βασιλικό που ευωδιάζει (€9,5). Δεν αφήνει περιθώρια για ανταγωνιστές στην όρεξή σου. Ο νεαρός πιτσαγιόλο, που κατέχει καλά την τέχνη του, ετοιμάζει πίτσα με λεπτή, αέρινη ζύμη. Ανακαλύπτεις το βάθος της νοστιμιάς μέσα από τη δωρικότητα μιας Margherita (€7,5), που τα ποιοτικά και φρέσκα υλικά της «μιλούν» στον ουρανίσκο. Εκτίμησα την πικάντικη ένταση της πίτσας με ιταλικό χοιρινό λουκάνικο, μανιτάρια, μοτσαρέλα και καυτερό μπούκοβο (€11). Εμπιστευτείτε τις προτάσεις του Gigio, θα σας εκπληρώσουν το όνειρο της μαμαδίστικης ιταλικής κουζίνα. Ξεκινήστε με τη γευσιγνωσία όλων των ειδών μοτσαρέλας. Τι ωραία ιδέα! Δοκιμάζεις τη φρέσκια buffala από το Salerno, την καπνιστή από το Capurso, μέχρι την burrata από την Andria. Σωστά ψημένη ήρθε η ταλιάτα από κόντρα φιλέτο μοσχαρίσιο και δίπλα οι γλυκοπάτατες (€16). Ενδιαφέρουσα είναι η συνταγή για στήθος κοτόπουλου μαριναρισμένο σε βότανα, ψημένο σε καυτό πηλό και σερβιρισμένο με ανάμεικτη πράσινη σαλάτα (€11). Μου αρέσει ο ατμοσφαιρικός χώρος με τις κόκκινες και μαύρες διακοσμητικές πινελιές, αποπνέει αισθησιασμό. Η μπάρα του, δε, όλο ζωντάνια, είναι ό,τι πρέπει για να πιεις ένα ωραίο κοκτέιλ με φρέσκους χυμούς. Δεν είναι τυχαίο που ο κόσμος αγκάλιασε αμέσως το Matilde στο νέο πόστο του. Σφύζει καθημερινά από ζωή. ☛ Pizza Bar Matilde, Περικλέους 7, Νέο Ψυχικό, 210 6716803.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ