Αντλώντας έμπνευση από την παράδοση

Αντλώντας έμπνευση από την παράδοση Facebook Twitter
0
Αντλώντας έμπνευση από την παράδοση Facebook Twitter
Κιούρτος


Όταν ξεκίνησα να επισκεφτώ το εστιατόριο «Κιούρτος» στην παραλιακή οι προσδοκίες μου ήταν μεγάλες, ξέροντας ότι την κουζίνα έχει επιμεληθεί ο Μιχάλης Ντουνέτας. Ο έμπειρος και ικανός σεφ έχει αποδείξει στο πέρασμα του χρόνου ότι μπορεί να χειριστεί με μαεστρία και τέχνη τις κουζίνες πολλών εστιατορίων με διαφορετικές προσεγγίσεις και στοχεύσεις. Στην πράξη διαπίστωσα ότι το μενού που έχει στήσει εκεί ο Μιχάλης σε συνδυασμό με έναν φιλόξενο χώρο υπερέβησαν τις προσδοκίες μου. Εδώ, με δυο λόγια, θα φας καλά και θα περάσεις όμορφα. Ο Κιούρτος έχει στηθεί σε έναν χώρο με μεγάλη ιστορία στο φαγητό, αφού εκεί τις δεκαετίες του '50 και του '60 μεσουρανούσε η ταβέρνα «Μαρίδα» που μπορείς να τη δεις σε πολλές ασπρόμαυρες σκηνές του ελληνικού κινηματογράφου. Η διακόσμηση της σάλας κρατάει θαλασσινά βήματα, με τους κιούρτους σε ρόλο φωτιστικών. Αλλά το πραγματικό ατού του για τους πολλούς μήνες που τα τραπεζάκια «παίζουν έξω» είναι η ταράτσα του, στημένη σε χαλαρό ύφος, με λαμπιόνια και καναπεδάκια με πλούσιες μαξιλάρες κι ελεύθερο πεδίο να χαρείς τα αστέρια του αττικού ουρανού. Στο φαγητό το πρώτο που πρέπει να ξέρεις είναι ότι στον Κιούρτο αναζητούν τις καλές πρώτες ύλες μικρών παραγωγών από διάφορες γωνιές της Ελλάδας. Αν ρωτήσεις, θα σου πουν ότι οι ντομάτες έρχονται από τις Μηλιές Πηλίου, οι πατάτες από τη Δράμα, τα τυριά από την Απείρανθο της Νάξου, τα ψάρια από την Πολύαιγο και την Κίμωλο, το νησί καταγωγής του ιδιοκτήτη. Όλα αυτά συνθέτουν ένα μενού με νοστιμάδα. Το ανακαλύπτεις στη λαδένια Κιμώλου (€5) που φτιάχνεται τη στιγμή που θα την παραγγείλεις. Ωραία, χειροποίητη ζύμη, τραγανή, που η γεύση της τονίζεται από το καλό λάδι, το κρεμμύδι και τη φρέσκια ντομάτα. Τα τηγανητά μπαστουνάκια κολοκυθιού (€4,30) που συνοδεύονται με δροσερή σάλτσα γιαουρτιού τρώγονται ευχάριστα. Απνευστί καταναλώνεται η τραγανή αλμύρα με ντοματίνια, που στην κορυφή της φιγουράρει ψητό μαστέλο Χίου (€7). Σε βαθύ τσίγκινο πιάτο έρχεται το τηγανητό χταπόδι (€9) με πατατούλες, κόκκινη πιπεριά, μια ιδέα σκορδάκι και πικάντικες νότες που χαρίζει η πάπρικα. Ωραίος μεζές τα πολίτικα κεφτεδάκια (€6,50) γεμισμένα με γραβιέρα και σερβιρισμένα σε σαγανάκι με σάλτσα ντομάτας που ευωδιάζει δυόσμο – συνοδεύονται με τραγανές πίτες, ό,τι πρέπει για να βουτήξεις στη σάλτσα. Μου άρεσε η ιδέα τα τηγανητά, αφράτα μπαλάκια φέτας (€6) να ακομπανιάρονται από γλυκό μελιτζανάκι και σουσάμι. Ιδανικό ο γάμος αλμυρού-γλυκού. Τα παστουρμαδοπιτάκια (€5,50) με χειροποίητο φύλλο και σπιτικό πρόβειο παστουρμά σου αφήνουν γευστική ανάμνηση που διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα. Τραγανό το φύλλο που θυμίζει γιουφκά και πλούσια γεύση που ισορροπεί χωρίς να σε βαραίνει. Από τα κυρίως πιάτα με ψάρι που υπάρχουν στον κατάλογο, το φιλέτο τσιπούρας με χόρτα φρικασέ που ευωδιάζουν άνηθο και λεμονάκι είναι καλή επιλογή (€13). Θα κλείσεις γλυκά με πολίτικο χαλβά φτιαγμένο με γάλα, μέλι και κανέλα (€3,90) και θα φύγεις χορτασμένος, με διάθεση να επιστρέψεις για να δοκιμάσεις και τα άλλα πιάτα του μενού και να νιώσεις τη ζεστή φιλοξενία του σέρβις.

☛Κιούρτος, λεωφ. Ποσειδώνος 22 & Αμφιθέας, Άλιμος, 210 9810174

Στο κέντρο της Αθήνας με εκπλήξεις και αξιώσεις. Το καινούργιο εστιατόριο του πλήρως ανακαινισμένου ξενοδοχείου Pallas Athena στην πλατεία Κοτζιά σου επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις. Φαγητό που είναι πέρα από τα δεδομένα της περιοχής, μοντέρνα σάλα σχεδιασμένη με άνεση και αρτίστικη διάθεση και βεράντα με θέα που σε παραπέμπει σε κεντροευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Το νεοκλασικής αρχιτεκτονικής ξενοδοχείο έχει αποκτήσει πλέον μια διακριτική πολυτέλεια και μια αισθητική που διαμορφώνεται από ποπ καταβολές, συλλογές από σχεδιαστές και αβανγκάρντ καλλιτέχνες, γκράφιτι, ένας συνδυασμός που σε παραπέμπει σε γκαλερί. Αυτό που αμέσως σε κατακτά, ωστόσο, είναι η φιλοξενία και η θέρμη των ανθρώπων που σε υποδέχονται. Το εστιατόριο στον πρώτο όροφο προσφέρει ωραία «κάδρα» σε κτίρια του Τσίλερ, του Mario Botta και στην πλατεία Κοτζιά, που το σιντριβάνι, τα μάρμαρα και ο φωτισμός την κάνουν να φαίνεται πως φορά διαρκώς τα καλά της. Το φαγητό ακολουθεί τη «γραμμή» του ομίλου Δασκαλαντωνάκη, που δίνει έμφαση στην ελληνική διατροφή, χρησιμοποιώντας τα κρητικά προϊόντα από τη φάρμα Agreco. Το μενού επιμελείται ο σεφ Σάκης Τζαννέτος και στην κουζίνα μαγειρεύει ο Γιάννης Ξενικάκης. Στα πιάτα ανακαλύπτεις φρεσκάδα, καλό χέρι και νοστιμάδα που σε πάνε σε ποιότητα φαγητού πέρα από κάθε ξενοδοχειακή τυπικότητα. Το ανακαλύπτεις ακόμα και στην πρώτη ρακή του καλωσορίσματος, με φρέσκα αγκιναράκια, ανθότυρο, ελιές και χειροποίητα ζεστά ψωμάκια με γεύση βασιλικού ή ρίγανης. Αρχή με εξαιρετικό ταρτάρ σολομού με αβοκάντο, αγγουράκι, λάιμ, ανθό αλατιού και πράσινη σαλάτα (€12). Τέλεια ισορροπία στη γεύση και στην υφή. Η φάβα Σαντορίνης, αρωματισμένη με μαστίχα Χίου, έκανε τέλειο πάντρεμα με τις ευμεγέθεις γαρίδες, μαριναρισμένες με λέμον γκρας και σχοινόπρασο που έδινε ευεργετική οξύτητα στο πιάτο (€16). Τα ψητά καλαμαράκια πάνω σε πράσινη σαλάτα με πέστο μυρωδικών (€14) ήταν ένας πραγματικός θαλασσινός αφρός. Εξαιρετική η γεύση του ριζότο που αντλούσε τη δύναμή του από τη φρέσκια ντομάτα και τα αρώματα του δυόσμου (€12). Ένας γευστικός πειρασμός που σε καλούσε να τον απολαύσεις με βουλιμία ήταν τα σιουφιχτά μακαρόνια με λαχανικά, μπουκίτσες κοτόπουλο και ανθότυρο Κρήτης (€13). Το αρνάκι από τη φάρμα ήρθε ψημένο ιδανικά, με άρωμα του δεντρολίβανου και χειροποίητες παπαρδέλες με φρέσκια ντομάτα και μυρωδικά (€22), ενώ ζουμερό και πλούσιο σε γεύση ήταν το μοσχαράκι γάλακτος στη σχάρα με ψητά λαχανικά, πατάτες τηγανητές και λαδοτύρι Μυτιλήνης (€24). Το εστιατόριο προσφέρει business lunch μενού με 22 ευρώ, με ενδιαφέρουσες επιλογές από τρία ορεκτικά, τέσσερα κυρίως και δύο γλυκά. Προσφέρεται και για breakfast από πλούσιο μπουφέ με όλο το καλάθι των παραδοσιακών προϊόντων με 18 ευρώ. Το εστιατόριο Pallas Athena αναδεικνύεται σε μία από τις πιο καλές επιλογές στο κέντρο της Αθήνας.

☛Grecotel Pallas Athena, Αθηνάς 65, πλατεία Κοτζιά, 210 3250900

 

Φαγητό που σκαλίζει τις αναμνήσεις. Όταν ανοίγει ένα καινούργιο φαγάδικο στα Πετράλωνα, έχει ήδη στα χέρια του ένα πλεονέκτημα: την τοποθεσία. Τα Πετράλωνα αυτή την περίοδο συνδυάζουν τη νοσταλγικότητα της γειτονιάς μιας άλλης εποχής με το πιο σύγχρονο σημείο διασκέδασης της Αθήνας. Έτσι και το Νόνα πήρε τη θέση του σε αυτό το σκηνικό, ενισχύοντας αυτή την εικόνα με την αισθητική του. Άφθονα πλεκτά σεμεδάκια, πλακάκια ρετρό, σερβίτσια από την προίκα της γιαγιάς, κίτρινα σιδερένια τραπεζάκια και λευκές καρέκλες καφενείου. Η αυλή δίπλα ακριβώς σε ταξιδεύει στη δεκαετία του '50 και το αδιαχώρητο που επικρατούσε τη βραδιά που το επισκέφτηκα φανέρωνε ότι ο κόσμος το έχει ήδη αγκαλιάσει. Στο φαγητό τώρα, το τηγάνι είναι ο πρωταγωνιστής στην ανοιχτή κουζίνα. Πιάτα της ώρας. Τα κεφτεδάκια (5,50) δικαιώνουν την αίσθηση του παλαιού σπιτικού που θέλει να δώσει το εστιατόριο. Αρτυμένα με μπόλικο δυόσμο και ροδοτηγανισμένα, ήταν μικρές ευωδιαστές μπουκιές που τρώγονταν ευχάριστα. Το ίδιο και οι μετσοβίτικες φλογέρες (€5,50) με τυρί που ήρθαν χρυσαφένιες, φανερώνοντας ότι αυτός που χειρίζεται το τηγάνι στην κουζίνα ξέρει καλά την τεχνική, ώστε να αποφεύγει τα «αμαρτήματα». Στο ίδιο γευστικό μήκος κύματος ήταν και τα τραγανά μπουρεκάκια μελιτζάνας (€5,50) που τα συνόδευε ντοματένια σάλτσα με δυόσμο. Τα βλίτα και τα βραστά κολοκυθάκια (€5) ήρθαν σωστά βρασμένα και σε καλή θερμοκρασία. Καλοφτιαγμένες ήταν και οι τηγανητές πατάτες σε ροδέλες με τη φλούδα τους (€4), ενισχυμένες με λιωμένο τυρί κασέρι. Από τη λίστα των κρεατικών δοκιμάσαμε τα σουτζουκάκια με γιαούρτι (€7,50) που ήταν αφράτα και με διακριτικό άρωμα του κύμινου. Τα χειροποίητα ντολμαδάκια γιαλαντζί (€5) δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες που είχαν γεννήσει και αυτό γιατί το ρύζι της γέμισης δεν ήταν η κατηγορία που τους ταιριάζει. Το Νόνα έχει και πιάτα ημέρας που παίζουν με τον βυθό, όπως αθερίνα, μύδια αχνιστά και γαριδάκι τηγανητό. Κρασί χύμα, τσίπουρα και ούζα και σέρβις ευγενικό και γρήγορο. Γλυκά του κουταλιού από τον γυναικείο συνεταιρισμό Πορταριάς Πηλίου. Το Νόνα είναι μια καλή πρόταση ως προς τη σχέση ποιότητας-τιμής και το μόνο που έχει να φοβηθεί είναι ο εαυτός του (αν καταφέρει να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο σε βάθος χρόνου) και, προφανώς, το μαγαζί που ενδεχομένως θα ανοίξει στην επόμενη γωνία με τις ίδιες περίπου γευστικές προτάσεις.

☛Νόνα, Τρώων 66, Άνω Πετράλωνα, 211 4020463

 

 

Την Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014, στις 9 μ.μ., το wine bar «by the glass» μας καλεί να γευτούμε τα κρασιά δύο μεγάλων Ελλήνων οινοποιών , του Βαγγέλη Γεροβασιλείου και του Πάρι Σιγάλα. Η κοινή τους παρουσία θα δώσει την ευκαιρία για ένα παιχνίδι ανάμεσα στα βορειοελλαδίτικα και σαντορινιά κρασιά. Τιμή συμμετοχής με 6 κρασιά και μενού 3 πιάτων στα 35 ευρώ/άτομο. (210 3232560, «by the glass», Γ. Σουρή 3 & Φιλελλήνων, Αθήνα)

 

 

Οι Έλληνες οινοποιοί δεν παύουν να πειραματίζονται αναζητώντας νέους δρόμους για να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους. Το «Μετά» που παρουσίασε το Κτήμα Πιερία Ερατεινή είναι ένα κρασί το οποίο εντάσσεται στα orange wines, όπως αποκαλούνται στην αγορά των ΗΠΑ, όπου είναι δημοφιλή. Η ποικιλία του είναι η Μαλαγουζιά, αλλά η ιδιαιτερότητά του προκύπτει από μακρά παλαίωση σε οξειδωτικές συνθήκες πριν εμφιαλωθεί, με συνέπεια να έχει χαρακτήρα οξείδωσης που δένει αρμονικά με το φρούτο του κρασιού. Χρώμα κεχριμπαρένιο, αρώματα λουλουδιών και μελιού, καραμέλας και καπνού. Συνοδεύει ιδανικά τυριά με ισχυρή προσωπικότητα.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM