ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

Το κοστούμι ξεθωριάζει

Facebook Twitter
0

»Η δόξα ποτέ δεν διατέθηκε δωρεάν. Ακόμα και αν δοθεί για λίγο, οι εισπράκτορες των τόκων θα επιστρέψουν ουρλιάζοντας στο τηλέφωνο για έγκαιρη εξόφληση, λίγο πριν την κατάσχεση. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς στους περισσότερους τομείς -πλην της ρητορικής- έχει εισπράξει το μερτικό του από τη δόξα. Οι πιστωτές, όμως, έχουν αρχίσει να ενοχλούν.

»Δεν έχει μόνο ο πολιτικός Τύπος τους darlings του. Αυτούς που μπορεί να κλέβουν, να ξεχνάνε έγγραφα, να εξαπατούν, να παραιτούνται και έπειτα να επιστρέφουν στην επικαιρότητα με συνεντεύξεις γεμάτες με λεύκανση οδόντων και σκληρές πολιτικές ερωτήσεις, όπως «Ξυπνάτε νωρίς κάθε μέρα;» (αληθινή, κρατική δημοσιογραφία). Και στον αθλητικό, κάποιες αξίες λειτουργούν με την αδράνεια και την κεκτημένη ταχύτητα. Ο Μπάγεβιτς είναι η προσωποποίηση της.

»Κανείς ποτέ δεν είπε πως είναι ανάξιος. Το αντίθετο, είναι ένας μεθοδικός τύπος, με ανασφάλειες και περασμένες επιτυχίες να φουσκώνουν το κοστούμι του πολιτευτή που φορά στους πάγκους. Μόνο που κάποια στιγμή η εποχή σε προσπερνάει και το μίσος που προκάλεσες, επιστρέφει.

»Εδώ και καιρό, συστηματικά, χειρουργικά, εκδικητικά, ο Μπάγεβιτς απομακρύνει κάθε απομεινάρι του trendy παρελθόντος της ομάδας του. Σαν εικόνα από προσεχώς σε ορισμένα υπουργεία αργόμισθων αυτού του κόσμου, το παλιό καθεστώς αντικαταστάθηκε από νέους υπαλλήλους, της πλήρους εμπιστοσύνης του. Κανένα πρόβλημα σε πρώτη ανάγνωση - λογικό να θέλεις να δουλεύεις με δικούς σου ανθρώπους, μέσα σε περίβλημα ασφάλειας. Επικίνδυνο, όμως, όταν γίνεται ανεξέλεγκτα και σίγουρα αναποτελεσματικό όταν προκαλεί πλήρη αποκοπή από την πραγματικότητα. Η κολακεία σε όλους αρέσει, μόνο που, όταν γίνεται μανιασμένα, καταντά γελοία.

»Η σμίκρυνση έρχεται σιγά σιγά. Πρώτα με τα αποτελέσματα, για τα οποία σπάνια ευθύνεται ο ίδιος. Έπειτα, με τη συμπεριφορά που κάνει το χαμόγελο όλο και περισσότερο αυτάρεσκο. Και τέλος, με την αναπόφευκτη πορεία (και) της ποδοσφαιρικής ζωής. Κάθε δεκαετία θέλει τους δικούς της ήρωες. Οι παλιοί ξεθωριάζουν.

»Ο Μπάγεβιτς δεν απέτυχε ολοκληρωτικά. Μπορεί να επιστρέψει (από του χρόνου πλέον) και να κάνει αυτό το κείμενο να μοιάζει με μια διαψευσμένη πρόωρη νεκρολογία. Έχει όμως χάσει την αίγλη της ανωτερότητας. Όταν κοιτάς να διαλύσεις τα καλά του προηγούμενου πριν χτίσεις το δικό σου κάστρο δεν φαίνεσαι μεγάλος , όπως σίγουρα θα ήθελες. Φαίνεσαι, απλά, μεγαλομανής.

0

ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ