Ζήσε σαν «Σογκούν» για μια νύχτα στο πρώτο κάστρο - ξενοδοχείο της Ιαπωνίας

Ζήσε σαν «Σογκούν» για μια νύχτα στο πρώτο κάστρο - ξενοδοχείο της Ιαπωνίας Facebook Twitter
Το κάστρο της Όζου είναι ένα τα ελάχιστα εναπομείναντα ξύλινα κάστρα στην Ιαπωνία - Kita Management / Seki Co Ltd
0

Mια κυριολεκτικά μοναδική εμπειρία προσφέρει στους επισκέπτες της μια πόλη του ιαπωνικού νότου: Να ζήσουν σαν... σογκούν σε ένα πραγματικό κάστρο.

Το κάστρο Όζου στην επαρχία Εχίμε, στα νότια της χώρας, είναι το πρώτο και μοναδικό στην Ιαπωνία όπου επιτρέπεται η διαμονή ταξιωδιωτών.

Με μια ιστορία τουλάχιστον τεσσάρων αιώνων, είναι επιπλέον και τα ελάχιστα εναπομείναντα ξύλινα κάστρα.

Και παρότι η μετατροπή του Κάστρου Όζου σε ξενοδοχείο είναι από μόνη της κάτι το εντυπωσιακό, ουσιαστικά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο αναβίωσης της επαρχιακής αυτής πόλης που «αργοπεθαίνει».

Ζήσε σαν «Σογκούν» για μια νύχτα στο πρώτο κάστρο - ξενοδοχείο της Ιαπωνίας Facebook Twitter
Kita Management / Seki Co Ltd

Αποκαλούμενη και ως «Μικρό Κιότο του Ίγιο» (της αρχαίας ονομασίας της επαρχίας Εχίμε), η Όζου είναι γνωστή για την ιστορική αρχιτεκτονική της, το γραφικό ποτάμι της και, ασφαλώς, το εμβληματικό κάστρο της.

Άλλοτε, κατά την περίοδο Έντο, πολιτικό κέντρο, άνθισε κατά τις περιόδους Μεϊτζί (1868-1912) και Ταϊσό (1912-1926) χάρη στην παραγωγή και το εμπόριο κεριού και μεταξιού.

Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες η δυναμική τής πόλης μειώθηκε, όπως ακριβώς άλλωστε συνέβη και με πολλές άλλες πόλεις της ιαπωνικής υπαίθρου. Από τη δεκαετία του 1959, η πόλη βίωσε σημαντική μείωση του πληθυσμού της, από 79.000 κατοίκους το 1955 σε περίπου 42.000 το 2020.

«Σε ολόκληρη την Ιαπωνία, οι επαρχιακές διοικήσεις και η κυβέρνηση προσπαθούν να ανακαλύψουν το μαγικό κόλπο ή τις σωστές πολιτικές για να σταματήσουν την αιμορραγία. Είμαστε μέρος αυτού του δοκιμαστικού προγράμματος» αναφέρει ο Ντιέγο Κόσα Φερνάντες, διευθυντής του Τμήματος Έρευνας Αρχιτεκτονικής και Πολιτισμού που σπούδασε αρχιτεκτονική στην Ιαπωνία.

Διαμονή στο κάστρο

 

Ο νόμος στην Ιαπωνία για τη συντήρηση και προστασία των πολιτιστικών δομών επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στην αλλαγή χρήσης για πολιτιστικά μνημεία. Το κάστρο Όζου, που είχε κατεδαφιστεί το 1888, ανεγέρθηκε εκ νέου τη δεκαετία του '90, αλλά σε αντίθεση με τα περισσότερα σύγχρονα οικοδομήματα, όχι με τσιμέντο, αλλά με ξύλο. Η ανοικοδόμησή του εξηγεί και το γιατί οι τοπικοί αξιωματούχοι επέτρεψαν να χρησιμοποιηθεί και ως ξενοδοχείο.

Ζήσε σαν «Σογκούν» για μια νύχτα στο πρώτο κάστρο - ξενοδοχείο της Ιαπωνίας Facebook Twitter
Kita Management / Seki Co Ltd

Για τον πρώτο χρόνο θα επιτραπούν μόλις 30 διαμονές επισκεπτών - με κάθε διαμονή να περιορίζεται στον αριθμό των έξι ατόμων. Η διανυκτέρευση για δύο άτομα θα κοστίζει περίπου 9.500 δολάρια.

Κατά την άφιξή τους, οι επισκέπτες του θα μπορουν να επιλέξουν το ένδυμά τους, μεταξύ παραδοσιακού κιμονό και μεσαιωνικών στολών πολεμιστών. Η υποδοχή τους θα γίνεται με το τοπικό "καγκούρα", έναν παραδοσιακό χορό της περιοχής.

Ζήσε σαν «Σογκούν» για μια νύχτα στο πρώτο κάστρο - ξενοδοχείο της Ιαπωνίας Facebook Twitter
Kita Management / Seki Co Ltd


Το δείπνο θα σερβίρεται σε έναν από τους τέσσερις πυργίσκους ενώ θα ακολουθεί μια τελετή παρακολούθησης του φεγγαριού με σάκε και απαγγελία ποίησης.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκθεση-καμπανάκι: Αυξάνονται οι θάνατοι εφήβων και νέων από αυτοκτονίες, ουσίες και ασθένειες

Διεθνή / Έκθεση-καμπανάκι: Αυξάνονται οι θάνατοι εφήβων και νέων από αυτοκτονίες, ουσίες και ασθένειες

Η έρευνα, που βασίστηκε σε πάνω από 300.000 πηγές δεδομένων, καταγράφει ανησυχητικές τάσεις: οι θάνατοι νέων αυξάνονται, ενώ οι χρόνιες παθήσεις και τα ψυχικά νοσήματα επιδεινώνονται
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αντίποινα σχετικά με την απειλή του Τραμπ για δασμούς 100%

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αντίποινα μετά την απειλή του Τραμπ για δασμούς 100%

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν στον λάθος δρόμο, η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά μέτρα για να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου
LIFO NEWSROOM
Ιαν Γουότκινς: Δύο συλλήψεις για τη δολοφονία του παιδεραστή πρώην τραγουδιστή των Lostrpophets στη φυλακή

Διεθνή / Ίαν Γουότκινς: Δύο συλλήψεις για τη δολοφονία του παιδεραστή πρώην τραγουδιστή των Lostrpophets στη φυλακή

Ο 48χρονος, ο οποίος εξέτιε πολυετή ποινή σε βρετανική φυλακή για σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος παιδιών, εντοπίστηκε με σοβαρά τραύματα και υπέκυψε επί τόπου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στη Νότια Καρολίνα - Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 20 τραυματίες

Διεθνή / ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στη Νότια Καρολίνα - Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 20 τραυματίες

«Πολλοί τραυματίες και αυτόπτες μάρτυρες έτρεξαν προς κοντινές επιχειρήσεις και ιδιοκτησίες για να βρουν καταφύγιο από τους πυροβολισμούς», ανέφερε το Γραφείο του Σερίφη
LIFO NEWSROOM
Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μιμούνται τον Τραμπ στην «εκστρατεία κατά της Antifa»

Διεθνή / Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μιμούνται τον Τραμπ στην «εκστρατεία κατά της Antifa»

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσφέρει νομιμότητα, αφήγημα και συνοχή στη νέα ευρωπαϊκή δεξιά, ενώ γύρω του έχει ήδη στηθεί ένα δίκτυο χρηματοδοτών και δεξαμενών σκέψης που συνθέτουν μια «Maga internationale»
LIFO NEWSROOM
Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Διεθνή / Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Οι ΗΠΑ και η Φινλανδία ανακοίνωσαν κοινό σχέδιο για την κατασκευή 11 παγοθραυστικών, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και των συμφερόντων στην Αρκτική, σε μια περίοδο γεωπολιτικής έντασης
LIFO NEWSROOM