Σοκ προκαλούν τα συμπεράσματα έρευνας για τον σεξουαλικό εκβιασμό στη Ζιμπάμπουε, καθώς πάνω από τις μισές γυναίκες καταγγέλλουν ότι έχουν αναγκαστεί να κάνουν σεξ ως αντάλλαγμα για μια δουλειά, ή για κάποια υπηρεσία.

 

Πρόκειται για έναν άνευ προηγουμένου αριθμό. Πάνω από το 57% των γυναικών που ερωτήθηκαν, στο πλαίσιο έρευνας του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Transparency International Zimbabwe απάντησαν ότι αναγκάστηκαν να προσφέρουν σεξουαλικές χάρες με αντάλλαγμα δουλειές, ιατρική περίθαλψη, ή ακόμη και για να βρουν μια θέση σε σχολείο για τα παιδιά τους.

 

Σύμφωνα με την έκθεση, οι γυναίκες βιώνουν τον σεξουαλικό εκβιασμό ως κύρια μορφή μη χρηματικής δωροδοκίας, από διάφορους αξιωματούχους. Περίπου το 45% των γυναικών είπαν ότι έχουν δεχθεί αιτήματα για σεξουαλικές χάρες για να έχουν πρόσβαση σε μια υπηρεσία και 15% ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσουν το σεξ για να βρουν μια δουλειά.

 

Επίσης, η έκθεση διαπιστώνει ότι οι γυναίκες είναι ολοένα και πιο ευάλωτες στη σεξουαλική κακοποίηση, στην επιδεινούμενη οικονομία της Ζιμπάμπουε. «Το 57% των ερωτηθέντων σημείωσαν ότι οι σεξουαλικές χάρες είναι η μορφή μη χρηματικής δωροδοκίας που έχουν βιώσει. Συνεπώς, ο σεξουαλικός εκβιασμός είναι μέρος της κουλτούρας δωροδοκίας στη Ζιμπάμπουε. Έτσι, οι γυναίκες που δεν έχουν χρήματα για να δωροδοκήσουν, είναι αναγκασμένες να χρησιμοποιήσουν το σεξ ως μορφή πληρωμής», αναφέρει η έκθεση.

 

Την ίδια ώρα, οι γυναίκες στον επιχειρηματικό τομέα δέχονται σεξουαλική παρενόχληση όταν διεκδικούν κρατικές συμβάσεις. «Αυτό που κάνει δύσκολη την κατάσταση, ιδιαίτερα για τις κρατικές συμβάσεις, είναι το πώς αντιμετωπίζουν τις γυναίκες οι άντρες που ελέγχουν αυτές τις διαδικασίες. Όταν βλέπουν μια γυναίκα, το πρώτο που σκέφτονται οι περισσότεροι είναι το σεξ», επισημαίνει η έκθεση.

 

 

Μελέτες που έγιναν το 2019 δείχνουν ότι οι γυναίκες στη Ζιμπάμπουε είναι ευάλωτες σε σεξουαλική κακοποίηση όταν ψάχνουν ακόμη και γη για επαγγελματική, αγροτική χρήση ή για να κατοικήσουν «Το σεξ είναι ένα "νόμισμα" σε πολλές διεφθαρμένες συμφωνίες στη Ζιμπάμπουε. Η σεξουαλική παρενόχληση έχει γίνει θεσμός και οι γυναίκες υποφέρουν εδώ και πολύ καιρό. Πρέπει να αντιμετωπιστούν ενεργά όλες οι μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης σε όλους τους τομείς», τονίζεται στην έκθεση.

 

 

Ένα εξίσου σημαντικό συμπέρασμα της έρευνας είναι πως ενώ οι γυναίκες εξωθούνται στη διαφθορά, πολλές φοβούνται να αναφέρουν ότι δέχονται σεξουαλικό εκβιασμό. Στα μάτια αρκετών, οι αστυνομικοί είναι τμήμα της αλυσίδας της διαφθοράς. Κάποιες από τις ερωτηθείσες είπαν ότι φοβούνται τα αντίποινα, σε περίπτωση που αναφέρουν ότι δέχονται σεξουαλικό εκβιασμό.

 

Με πληροφορίες από τον Guardian