Ζελένσκι: Ο Πούτιν θέλει να διχάσει Ευρώπη και ΗΠΑ - Τι να πει για ειρήνη ένας άνθρωπος που θέλει πόλεμο;

Ζελένσκι: «Ο Πούτιν προσπαθεί να σπείρει τη διχόνοια - Χρειαζόμαστε τις ΗΠΑ πιο δυνατές» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Με πυρά κατά του Πούτιν, έμμεση έκκληση στις ΗΠΑ και την ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία, ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατηγόρησε τον Ρώσο ομόλογό του, ότι προσπαθεί να διχάσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, προσεγγίζοντας τις τελευταίες εβδομάδες τον Ντόναλντ Τραμπ, τρία χρόνια και πλέον μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Θέλει να διχάσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ», δήλωσε συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του ουκρανικού κράτους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, μετά το πέρας της συνόδου χωρών συμμάχων του Κιέβου και υπογράμμισε, ότι οι ΗΠΑ αλλάζουν «συνεχώς» τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας για τα ορυκτά με την Ουκρανία, όμως πρόσθεσε πως δεν θέλει η Ουάσινγκτον να πιστεύει ότι το Κίεβο είναι κατά της συμφωνίας.

«Χρειαζόμαστε τις ΗΠΑ ισχυρότερες»

Χρειαζόμαστε τις ΗΠΑ ισχυρότερες, απάντησε ο Ζελένσκι, ερωτηθείς εάν συμφωνεί με τη δήλωση του Γάλλου προέδρου Μακρόν νωρίτερα, που χαρακτήρισε τις ΗΠΑ αδύναμο σύμμαχο. «Οι ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικές», λέει ο Ζελένσκι για να προσθέσει, ότι ο Πούτιν θέλει να διχάσει την Ευρώπη και την Αμερική και «ο μηχανισμός του εργάζεται πάνω σε αυτό για περισσότερο από ένα χρόνο».

«Πρέπει οι ΗΠΑ να είναι ισχυρότερες» τόνισε, επισημαίνοντας ότι συμφωνεί με τον Μακρόν. «Πρέπει να εργαστούμε γι' αυτό, πρέπει να συνεργαστούμε με το Λευκό Οίκο».

Αναφορικά με το εάν βλέπει ξεκάθαρη τη θέση της Ευρώπης απέναντι στην Ουκρανία, ο Ουκρανός πρόεδρος απάντησε, ότι η ευρωπαϊκή στάση σήμερα στη σύνοδο κορυφής ήταν «ομόφωνη» για τη σημασία των κυρώσεων, της εσωτερικής παραγωγής εντός της Ουκρανίας και των μελλοντικών εγγυήσεων ασφαλείας. Αναγνωρίζει δε, ότι δεν είναι η πρώτη σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία και λέει ότι μετά από κάθε συνάντηση η κατεύθυνση της Ευρώπης «γίνεται πιο ξεκάθαρη και πιο ισχυρή».

«Η ουκρανική θέση είναι πολύ ξεκάθαρη, ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου, αυτό είναι υποχρεωτικό γιατί η Ευρώπη είναι ισχυρή. Συμφωνήσαμε ότι η Ευρώπη θα εκπροσωπηθεί από τον Μακρόν και τον Στάρμερ» τονίζει.

«Τι μπορεί να πει σε ειρηνευτικές συνομιλίες ένας άνθρωπος που θέλει πόλεμο;»

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde ρωτά τον Ουκρανό πρόεδρο, πώς είναι η σχέση του με τον Τραμπ λίγες εβδομάδες μετά την εκρηκτική συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο και γιατί δεν έχουν γίνει απευθείας συνομιλίες. «Ο Πούτιν δεν είναι έτοιμος για απευθείας συνομιλίες», απαντά ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι δεν φοβάται καμία μορφή συνομιλιών.

Συνεχίζει λέγοντας ότι ο Πούτιν «θέλει πόλεμο και τι μπορεί να πει στις ειρηνευτικές συνομιλίες ένας άνθρωπος που θέλει πόλεμο; "Δεν πρόκειται να καταπιώ την αφήγησή του, δεν ενδιαφέρομαι». Επέμεινε, ότι πρέπει να υπάρξει δίκαιη και διαρκής ειρήνη. «Του το είπα από την πρώτη μέρα» λέει.

Στην τελευταία του ερώτηση, ο Ζλένσκι δέχεται μια πιο προσωπική ερώτηση: «Ποια είναι η ψυχική σας κατάσταση καθώς φεύγετε από το Παρίσι σήμερα, ποιο είναι το μήνυμά σας;».

Κάνει μια παύση για ένα δευτερόλεπτο, πριν πει ότι η σύνοδος κορυφής ήταν «κινητοποιητική», καθώς πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Λέει ότι αυτό είναι ένα μήνυμα προς τον Πούτιν ότι η Ουκρανία «δεν θα παραδοθεί», καθώς είναι «μια ισχυρή χώρα που θέλει διαρκή ειρήνη».
 

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM
ΦΑΝΑΡΙ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Διεθνή / Θεοφάνεια στο Φανάρι: Μήνυμα εκκλησιαστικής ενότητας για την Ουκρανία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Σε πανηγυρικό κλίμα η Θεία Λειτουργία - Παρευρέθηκαν Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Σοφία Ζαχαράκη αλλά και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΣΤΙΒΕΝ ΜΙΛΕΡ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Κανείς δεν θα μας πολεμήσει για τη Γροιλανδία»: Προκαλούν εκ νέου οι δηλώσεις του Στίβεν Μίλερ

«Tο πραγματικό ερώτημα είναι με ποιο δικαίωμα η Δανία ισχυρίζεται ότι ελέγχει τη Γροιλανδία» δήλωσε ο Μίλερ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
THE LIFO TEAM