Ζελένσκι: Ο Πούτιν θέλει να διχάσει Ευρώπη και ΗΠΑ - Τι να πει για ειρήνη ένας άνθρωπος που θέλει πόλεμο;

Ζελένσκι: «Ο Πούτιν προσπαθεί να σπείρει τη διχόνοια - Χρειαζόμαστε τις ΗΠΑ πιο δυνατές» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Με πυρά κατά του Πούτιν, έμμεση έκκληση στις ΗΠΑ και την ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία, ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατηγόρησε τον Ρώσο ομόλογό του, ότι προσπαθεί να διχάσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, προσεγγίζοντας τις τελευταίες εβδομάδες τον Ντόναλντ Τραμπ, τρία χρόνια και πλέον μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Θέλει να διχάσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ», δήλωσε συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του ουκρανικού κράτους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, μετά το πέρας της συνόδου χωρών συμμάχων του Κιέβου και υπογράμμισε, ότι οι ΗΠΑ αλλάζουν «συνεχώς» τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας για τα ορυκτά με την Ουκρανία, όμως πρόσθεσε πως δεν θέλει η Ουάσινγκτον να πιστεύει ότι το Κίεβο είναι κατά της συμφωνίας.

«Χρειαζόμαστε τις ΗΠΑ ισχυρότερες»

Χρειαζόμαστε τις ΗΠΑ ισχυρότερες, απάντησε ο Ζελένσκι, ερωτηθείς εάν συμφωνεί με τη δήλωση του Γάλλου προέδρου Μακρόν νωρίτερα, που χαρακτήρισε τις ΗΠΑ αδύναμο σύμμαχο. «Οι ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικές», λέει ο Ζελένσκι για να προσθέσει, ότι ο Πούτιν θέλει να διχάσει την Ευρώπη και την Αμερική και «ο μηχανισμός του εργάζεται πάνω σε αυτό για περισσότερο από ένα χρόνο».

«Πρέπει οι ΗΠΑ να είναι ισχυρότερες» τόνισε, επισημαίνοντας ότι συμφωνεί με τον Μακρόν. «Πρέπει να εργαστούμε γι' αυτό, πρέπει να συνεργαστούμε με το Λευκό Οίκο».

Αναφορικά με το εάν βλέπει ξεκάθαρη τη θέση της Ευρώπης απέναντι στην Ουκρανία, ο Ουκρανός πρόεδρος απάντησε, ότι η ευρωπαϊκή στάση σήμερα στη σύνοδο κορυφής ήταν «ομόφωνη» για τη σημασία των κυρώσεων, της εσωτερικής παραγωγής εντός της Ουκρανίας και των μελλοντικών εγγυήσεων ασφαλείας. Αναγνωρίζει δε, ότι δεν είναι η πρώτη σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία και λέει ότι μετά από κάθε συνάντηση η κατεύθυνση της Ευρώπης «γίνεται πιο ξεκάθαρη και πιο ισχυρή».

«Η ουκρανική θέση είναι πολύ ξεκάθαρη, ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου, αυτό είναι υποχρεωτικό γιατί η Ευρώπη είναι ισχυρή. Συμφωνήσαμε ότι η Ευρώπη θα εκπροσωπηθεί από τον Μακρόν και τον Στάρμερ» τονίζει.

«Τι μπορεί να πει σε ειρηνευτικές συνομιλίες ένας άνθρωπος που θέλει πόλεμο;»

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde ρωτά τον Ουκρανό πρόεδρο, πώς είναι η σχέση του με τον Τραμπ λίγες εβδομάδες μετά την εκρηκτική συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο και γιατί δεν έχουν γίνει απευθείας συνομιλίες. «Ο Πούτιν δεν είναι έτοιμος για απευθείας συνομιλίες», απαντά ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι δεν φοβάται καμία μορφή συνομιλιών.

Συνεχίζει λέγοντας ότι ο Πούτιν «θέλει πόλεμο και τι μπορεί να πει στις ειρηνευτικές συνομιλίες ένας άνθρωπος που θέλει πόλεμο; "Δεν πρόκειται να καταπιώ την αφήγησή του, δεν ενδιαφέρομαι». Επέμεινε, ότι πρέπει να υπάρξει δίκαιη και διαρκής ειρήνη. «Του το είπα από την πρώτη μέρα» λέει.

Στην τελευταία του ερώτηση, ο Ζλένσκι δέχεται μια πιο προσωπική ερώτηση: «Ποια είναι η ψυχική σας κατάσταση καθώς φεύγετε από το Παρίσι σήμερα, ποιο είναι το μήνυμά σας;».

Κάνει μια παύση για ένα δευτερόλεπτο, πριν πει ότι η σύνοδος κορυφής ήταν «κινητοποιητική», καθώς πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Λέει ότι αυτό είναι ένα μήνυμα προς τον Πούτιν ότι η Ουκρανία «δεν θα παραδοθεί», καθώς είναι «μια ισχυρή χώρα που θέλει διαρκή ειρήνη».
 

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Διεθνή / Σλοβενία: Το κοινοβούλιο νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, έχουν διαύγεια και η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τους πόνους, έχουν το δικαίωμα να βάλουν τέλος στη ζωή τους
LIFO NEWSROOM
«Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό γίνεται θεατρικό έργο

Διεθνή / «Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό έγινε θεατρικό έργο

Το έργο έχει την υποστήριξη των δικηγόρων της Πελικό και φεμινιστικών ομάδων - Δημοσιογράφοι και ερευνητές έδωσαν πρόθυμα χιλιάδες σελίδες από τα σημειωματάριά τους για τη δίκη
LIFO NEWSROOM
Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social media

Διεθνή / Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social

Στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας επιβλήθηκε και απαγόρευση επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα που βρίσκονται υπό έρευνα, μεταξύ των οποίων και ο γιος του, ο οποίος ζει πλέον στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM