Ζελένσκι κατά Μακρόν: «Ποια ταπείνωση της Ρωσίας; Σκοτώνουν Ουκρανούς εδώ και 8 χρόνια»

Ζελένσκι κατά Μακρόν: «Ποια ταπείνωση της Ρωσίας; Σκοτώνουν Ουκρανούς εδώ και 8 χρόνια» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Την έντονη αντίδραση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκάλεσε πρόσφατη δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν, περί αποφυγής ταπείνωσης της Ρωσίας

Ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε ότι η Δύση δεν θα πρέπει να επιδιώξει να ταπεινώσει τη Ρωσία. «Για τι είδους ταπείνωση μιλάμε; Οχτώ χρόνια μας σκοτώνουν», αντέδρασε ο Ουκρανός πρόεδρος, μιλώντας στους Financial Times. 

Ο Ζελένσκι ρωτήθηκε για τη δήλωσή του ότι κάποιες χώρες συζητούν πιθανή κατάπαυση πυρός χωρίς την ευθεία ανάμειξη του Κιέβου και παράλληλα κλήθηκε να σχολιάσει την πρόσφατη τοποθέτηση του Μακρόν. 

«Πώς μπορούμε να πετύχουμε κατάπαυση πυρός στα εδάφη της Ουκρανίας χωρίς να ακουστεί η θέση της χώρας μας και του ηγέτη της; Αυτό αποτελεί έκπληξη. Κάποιοι άνθρωποι θέλουν να είναι ηγέτες, αλλά για να είσαι ηγέτης δεν αρκεί να θεωρείς τον εαυτό σου τέτοιο, αλλά να φέρεσαι ως ηγέτης», τόνισε αρχικά. 

«Αν θες να τερματίσεις αυτόν τον πόλεμο, μπορείς να είσαι ο ηγέτης αυτής της διαδικασίας, οπότε έχεις επιρροή στο αποτέλεσμά της. Πέρα από τα λόγια, πρέπει να δείχνεις τι θα μπορούσες να κάνεις πραγματικά. Να παρέχεις υποστήριξη με όπλα, να φέρεις τον Πούτιν στο τραπέζι, να βάλεις την Ουκρανία και τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να επηρεάσεις τη διαδικασία, για να διασφαλίσεις  ότι δεν υπάρχει απλά ρητορική για την επίτευξη κατάπαυσης πυρός. Πρέπει να ορίσεις τους όρους της. Ποιος θα πρέπει να βάλει τέλος σε αυτό τον πόλεμο; Πρέπει να πετύχεις εγγυήσεις από τη Ρωσία για το πώς θα διασφαλίσουν την κατάπαυση πυρός και δεν έχω απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις. Δεν βλέπω τις προϋποθέσεις για τον τερματισμό του πολέμου», συνέχισε ο Ζελένσκι, χωρίς να κάνει κάποια ονομαστική αναφορά στον Μακρόν. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τις κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί, αλλά σχολίασε ότι δεν έχουν επηρεάσει πραγματικά τη θέση της Ρωσίας. «Χρειαζόμαστε πλήρες εμπάργκο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αλλιώς ο χρόνος θα είναι στο πλευρό της ρωσικής ηγεσίας. Θα βρουν τρόπο να παρακάμψουν τις κυρώσεις και ήδη έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα σε αυτό το ζήτημα», τόνισε. 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σκέλος της ερώτησης που δέχθηκε αναφορικά με τον Μακρόν. 

«Δεν καταλαβαίνω τι είναι η ταπείνωση της Ρωσίας. Τι να ταπεινώσουμε; Μιλάμε για μακροπρόθεσμες προοπτικές; Μιλάμε για το γεγονός ότι επί οχτώ χρόνια σκοτώνουν Ουκρανούς;», διερωτήθηκε και τόνισε ότι ο Μακρόν έχει βαθιά γνώση της διαδικασίας, των συμφωνιών του Μινσκ και της αποτυχίας της Ρωσίας να συμμορφωθεί με αυτές. 

«Για τι είδους ταπείνωση μιλάμε; Δεν πιστεύω ότι ταπεινώνουν την Ουκρανία, θα ήταν μια αδύναμη θέση. Κανένας δεν μας ταπεινώνει μας, μας σκοτώνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Δεν πρόκειται να ταπεινώσουμε κανέναν. Θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο».   

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ