Ζελένσκι κατά Μακρόν: «Ποια ταπείνωση της Ρωσίας; Σκοτώνουν Ουκρανούς εδώ και 8 χρόνια»

Ζελένσκι κατά Μακρόν: «Ποια ταπείνωση της Ρωσίας; Σκοτώνουν Ουκρανούς εδώ και 8 χρόνια» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Την έντονη αντίδραση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκάλεσε πρόσφατη δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν, περί αποφυγής ταπείνωσης της Ρωσίας

Ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε ότι η Δύση δεν θα πρέπει να επιδιώξει να ταπεινώσει τη Ρωσία. «Για τι είδους ταπείνωση μιλάμε; Οχτώ χρόνια μας σκοτώνουν», αντέδρασε ο Ουκρανός πρόεδρος, μιλώντας στους Financial Times. 

Ο Ζελένσκι ρωτήθηκε για τη δήλωσή του ότι κάποιες χώρες συζητούν πιθανή κατάπαυση πυρός χωρίς την ευθεία ανάμειξη του Κιέβου και παράλληλα κλήθηκε να σχολιάσει την πρόσφατη τοποθέτηση του Μακρόν. 

«Πώς μπορούμε να πετύχουμε κατάπαυση πυρός στα εδάφη της Ουκρανίας χωρίς να ακουστεί η θέση της χώρας μας και του ηγέτη της; Αυτό αποτελεί έκπληξη. Κάποιοι άνθρωποι θέλουν να είναι ηγέτες, αλλά για να είσαι ηγέτης δεν αρκεί να θεωρείς τον εαυτό σου τέτοιο, αλλά να φέρεσαι ως ηγέτης», τόνισε αρχικά. 

«Αν θες να τερματίσεις αυτόν τον πόλεμο, μπορείς να είσαι ο ηγέτης αυτής της διαδικασίας, οπότε έχεις επιρροή στο αποτέλεσμά της. Πέρα από τα λόγια, πρέπει να δείχνεις τι θα μπορούσες να κάνεις πραγματικά. Να παρέχεις υποστήριξη με όπλα, να φέρεις τον Πούτιν στο τραπέζι, να βάλεις την Ουκρανία και τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να επηρεάσεις τη διαδικασία, για να διασφαλίσεις  ότι δεν υπάρχει απλά ρητορική για την επίτευξη κατάπαυσης πυρός. Πρέπει να ορίσεις τους όρους της. Ποιος θα πρέπει να βάλει τέλος σε αυτό τον πόλεμο; Πρέπει να πετύχεις εγγυήσεις από τη Ρωσία για το πώς θα διασφαλίσουν την κατάπαυση πυρός και δεν έχω απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις. Δεν βλέπω τις προϋποθέσεις για τον τερματισμό του πολέμου», συνέχισε ο Ζελένσκι, χωρίς να κάνει κάποια ονομαστική αναφορά στον Μακρόν. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τις κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί, αλλά σχολίασε ότι δεν έχουν επηρεάσει πραγματικά τη θέση της Ρωσίας. «Χρειαζόμαστε πλήρες εμπάργκο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αλλιώς ο χρόνος θα είναι στο πλευρό της ρωσικής ηγεσίας. Θα βρουν τρόπο να παρακάμψουν τις κυρώσεις και ήδη έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα σε αυτό το ζήτημα», τόνισε. 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σκέλος της ερώτησης που δέχθηκε αναφορικά με τον Μακρόν. 

«Δεν καταλαβαίνω τι είναι η ταπείνωση της Ρωσίας. Τι να ταπεινώσουμε; Μιλάμε για μακροπρόθεσμες προοπτικές; Μιλάμε για το γεγονός ότι επί οχτώ χρόνια σκοτώνουν Ουκρανούς;», διερωτήθηκε και τόνισε ότι ο Μακρόν έχει βαθιά γνώση της διαδικασίας, των συμφωνιών του Μινσκ και της αποτυχίας της Ρωσίας να συμμορφωθεί με αυτές. 

«Για τι είδους ταπείνωση μιλάμε; Δεν πιστεύω ότι ταπεινώνουν την Ουκρανία, θα ήταν μια αδύναμη θέση. Κανένας δεν μας ταπεινώνει μας, μας σκοτώνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Δεν πρόκειται να ταπεινώσουμε κανέναν. Θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο».   

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή μέλους αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Διεθνή / Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Οι υπεύθυνοι της αποστολής εξετάζουν πλέον αν η ασφαλέστερη επιλογή είναι να επιστρέψει ολόκληρη η ομάδα, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο
THE LIFO TEAM
Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Η προθεσμία για τη δημοσιοποίηση των αρχείων έχει λήξει εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες - Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποδώσει την καθυστέρηση εν μέρει στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των θυμάτων
THE LIFO TEAM
Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, μία ηθοποιός από το «Stranger Things» και μία δημοσιογράφος του BBC είναι μόνο μερικά από τα θύματα δημιουργίας ψεύτικων ακατάλληλων φωτογραφιών
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Διεθνή / Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δεκάδες οργανισμοί από τους οποίους η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό προωθούν «ριζοσπαστικές κλιματικές πολιτικές, παγκόσμια διακυβέρνηση και ιδεολογικά προγράμματα που συγκρούονται με την κυριαρχία και την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ»
THE LIFO TEAM