Zayn Malik: Επιστολή στον Βρετανό πρωθυπουργό για δωρεάν σχολικά γεύματα σε όλα τα παιδιά που ζουν σε συνθήκες φτώχειας

Zayn Malik: Επιστολή στον Βρετανό πρωθυπουργό για δωρεάν σχολικά γεύματα σε όλα τα παιδιά που ζουν σε συνθήκες φτώχειας Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram
0

Ο Zayn Malik, πρώην μέλος των One Direction έστειλε ανοιχτή επιστολή στον Βρετανό πρωθυπουργό καλώντας τον να «δώσει σε όλα τα παιδιά που ζουν σε καθεστώς φτώχειας» ένα δωρεάν σχολικό γεύμα.

Στην επιστολή του προς τον Ρίσι Σουνάκ ο πρώην σταρ των One Direction λέει ότι και ο ίδιος ως παιδί βασιζόταν σε δωρεάν σχολικά γεύματα.

«Κανένα παιδί δεν πρέπει να υποστεί το τραύμα και το στίγμα της πείνας και της φτώχειας. Θέλουμε κάθε παιδί να μεγαλώσει υγιές για να ζήσει παραγωγική ζωή. Καλώ την Ντάουνινγκ Στριτ να επεκτείνει το πρόγραμμα για τα δωρεάν σχολικά γεύματα σε κάθε παιδί που βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας στην Αγγλία» γράφει ο μουσικός αναρτώντας την επιστολή του στο Instagram.

Σημειώνει ότι τα παιδιά κλέβουν φαγητό από τις καντίνες «επειδή πεινούν πολύ αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν μεσημεριανό».

Ο ίδιος υποστηρίζει την εκστρατεία του Food Foundation που καλεί όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη να είναι επιλέξιμα για δωρεάν σχολικά γεύματα.

Η φιλανθρωπική οργάνωση υπολογίζει ότι 800.000 παιδιά στην Αγγλία ζουν σε συνθήκες φτώχειας, αλλά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για δωρεάν σχολικά γεύματα.

Αν και ο Malik, γνωστός τώρα απλώς ως Zayn, δεν είναι πρεσβευτής της φιλανθρωπικής οργάνωσης, είπε ότι ένιωθε υποχρεωμένος να γράψει στον πρωθυπουργό και να μοιραστεί τις δικές του εμπειρίες.

«Αυτά τα παιδιά υποφέρουν από έλλειψη συγκέντρωσης, μερικά μάλιστα καταφεύγουν στο να κλέβουν φαγητό από τα σχολικά κυλικεία επειδή πεινούν τόσο πολύ αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν μεσημεριανό. Αισθάνονται επίσης ντροπή και αυτό επηρεάζει άμεσα τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

»Ξέρω πώς είναι αυτή η ντροπή, την έχω δει από πρώτο χέρι, καθώς μεγαλώνοντας στο Μπράντφορντ βασιζόμουν και εγώ σε δωρεάν σχολικά γεύματα» γράφει ο μουσικός.

Είναι ο τελευταίος από μία σειρά διασήμων που υποστηρίζει την ευρύτερη πρόσβαση σε δωρεάν σχολικά γεύματα στην Βρετανία μαζί με τους Μάρκους Ράσφορντ και τον διάσημο σεφ Τζέιμι Όλιβερ.

Ο Όλιβερ είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι πιστεύει πως η επένδυση σε δωρεάν σχολικά γεύματα για τα παιδιά θα βοηθούσε την οικονομία.

«Η αλήθεια είναι ότι αν μιλήσεις με τα καλύτερα μυαλά στη χώρα και στον κόσμο στον τομέα των οικονομικών, θα σου πουν ότι αν βγάζεις υγιέστερα παιδιά, τότε θα έχεις μια πιο παραγωγική, πιο κερδοφόρα χώρα» είχε πει ο διάσημος σεφ.

Την εκστρατεία για τα δωρεάν γεύματα στηρίζουν και διδασκαλικές οργανώσεις, που εκπροσωπούν ένα εκατομμύριο διδακτικό προσωπικό, τοπικές αρχές και διαχειριστές σχολικών εγκαταστάσεων σε όλη τη Βρετανία.

Προειδοποιούν δε, ότι η μη επέκταση της επιλεξιμότητας σε όλα τα νοικοκυριά της χώρας «θα υπονόμευε όλες τις μεγάλες προσπάθειες του εκπαιδευτικού εργατικού δυναμικού για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων».

Ο Zayn ελπίζει ότι η επιστολή του θα πείσει την κυβέρνηση να συμπεριλάβει ένα δωρεάν σχολικό γεύμα για όλα τα παιδιά που ζουν σε καθεστώς φτώχειας ως μέρος των κυβερνητικών ανακοινώσεων στις 17 Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει προηγουμένως ότι έχει ήδη επεκτείνει την πρόσβαση σε δωρεάν σχολικά γεύματα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τις τελευταίες δεκαετίες.

Η κυβέρνηση είπε ότι, «προσφέρει περισσότερα από 1,9 εκατομμύρια δωρεάν σχολικά γεύματα, παρέχοντας στους μαθητές των οικογενειών με το χαμηλότερο εισόδημα ένα δωρεάν, θρεπτικό μεσημεριανό γεύμα».

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας πρόσθεσε ότι 24 εκατομμύρια λίρες επενδύονται επίσης στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρωινού στα Σχολεία, το οποίο παρέχει δωρεάν πρωινό σε παιδιά που φοιτούν σε σχολεία μειονοτικών περιοχών.

Περίπου 1,9 εκατομμύρια παιδιά στη Βρετανία είναι επιλέξιμα για δωρεάν σχολικά γεύματα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ποσοστό δηλαδή 22,5% όλων των μαθητών.

Η Σκωτία και η Ουαλία δεσμεύτηκαν πρόσφατα να προσφέρουν δωρεάν σχολικά γεύματα σε όλους τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Με πληροφορίες του BBC/Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανοί στρατιώτες στις μάχες στην Ουκρανία, λέει γερμανικό ηχητικό - Σχεδιάζουν χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, λέει η Μόσχα

Διεθνή / Βρετανοί στρατιώτες στις μάχες στην Ουκρανία, λέει γερμανικό ηχητικό - Σχεδιάζουν χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, λέει η Μόσχα

Παιχνίδια πολέμου ανάμεσα σε Λονδίνο, Μόσχα και Βερολίνο - Η διαρροή συνομιλίας Γερμανών στρατιωτικών για το σύστημα Taurus - Το χτύπημα στην γέφυρα Κερτς και η οργή των Βρετανών για τους Γερμανούς
NEWSROOM