Οι γαλλικές αρχές συνέλαβαν έναν Σαουδάραβα που υποπτεύονται ότι ενεπλάκη στην δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι

 

Ο ύποπτος συνελήφθη στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle στο Παρίσι, ενώ ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο με προορισμό το Ριάντ, σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας που επικαλούνται οι Financial Times. 

 

Ενόσω οι δικαστικές αρχές επιχειρούσαν να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα του υπόπτου, το AFP και ο ραδιοσταθμός RTL μετέδιδαν πως το ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ συνδεόταν με την δολοφονία του Κασόγκι το 2018 στην Τουρκία, μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. 

 

Ανώτερος αξιωματούχος της Σ. Αραβίας μετέφερε πως το Ριάντ θεωρεί ότι η σύλληψη είναι αποτέλεσμα λανθασμένης ταυτοποίησης. Αν η ταυτότητά του συλληφθέντα επιβεβαιωθεί πάντως, οι γαλλικές δικαστικές αρχές θα κληθούν να αποφασίσουν για την πιθανή έκδοσή του υπόπτου στην Τουρκία (που είχε εκδώσει το ένταλμα) ή την κράτησή του στη Γαλλία. 

 

Ο Κασόγκι υπήρξε σφοδρός επικριτής του πρίγκιπα διάδοχου του θρόνου και από τους εξέχοντες δημοσιογράφους του βασιλείου. Μετά τον φόνο του, το πτώμα του διαμελίστηκε. Σε αναφορά τους, αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατέληγαν στο συμπέρασμα πως ο πρίγκιπας Μοχάμεντ είχε εγκρίνει την επιχείρηση δολοφονίας του Κασόγκι παρότι ο ίδιος αρνείται κάθε εμπλοκή. 

 

Γαλλικά μέσα μεταδίδουν πως ο ύποπτος άνδρας είναι ένας τους 17 Σαουδάραβες που είχαν δεχθείς κυρώσεις από τις ΗΠΑ το 2018, για τον ρόλο τους στον φόνο του Κασόγκι. Επισήμως, η Σαουδική Αραβία επιμένει πως η δολοφονία ήταν μία ανεξάρτητη, παράνομη ενέργεια. Το βασίλειο, καταδίκασε αργότερα οχτώ άτομα σε φυλάκιση για τον φόνο, χωρίς όμως να κατονομάσει τους υποτιθέμενους ενόχους δημοσίως. Δύο υψηλόβαθμα στελέχη αθωώθηκαν. 

 

Με πληροφορίες από Financial Times