ΥπΕΞ Ιράν: Είναι «όλα ή τίποτα» για την πυρηνική συμφωνία

ΥπΕΞ Ιράν: Είναι «όλα ή τίποτα» για την πυρηνική συμφωνία Facebook Twitter
0

Οι Ευρωπαίοι που έχουν συνυπογράψει την πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις θα πρέπει να πείσουν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να μην αποχωρήσει από αυτή καθώς δεν υπάρχει «σχέδιο Β» για τη συμφωνία, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Είναι ή όλα ή τίποτα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να ενθαρρύνουν τον Τραμπ όχι μόνο να παραμείνει στην πυρηνική συμφωνία αλλά, το πιο σημαντικό, να ξεκινήσει να εφαρμόζει το δικό του κομμάτι της συμφωνίας σε πνεύμα καλής πίστης», ανέφερε σήμερα ο Ζαρίφ σε ανάρτησή του στο Twitter.


Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Ιράν με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Ρωσία και την Κίνα, η Τεχεράνη συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα ως αντάλλαγμα για την άρση κυρώσεων σε βάρος της.

Ο Τραμπ έχει δώσει στους Ευρωπαίους προθεσμία έως τις 12 Μαΐου για να «διορθώσουν τα τρομερά λάθη» της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, διαφορετικά θα αρνηθεί να παρατείνει την άρση των κυρώσεων που αυτή προβλέπει.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σε συνέντευξή του χθες στο Fox News ότι δεν έχει «σχέδιο Β» για τη συμφωνία και ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραμείνουν στη συμφωνία όσο δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική.

«Ο πρόεδρος Μακρόν έχει δίκιο να λέει ότι δεν υπάρχει "σχέδιο Β" για την ΚΟΣΔ», ανέφερε το tweet του Ζαρίφ. Το ακρώνυμο ΚΟΣΔ (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης) αποτελεί την επίσημη ονομασία της συμφωνίας.

Το Ιράν έχει πει ότι θα εμμείνει στη συμφωνία αρκεί τα άλλα μέρη να τη σεβαστούν, ενώ έχει προειδοποιήσει ότι θα «σκίσει» τη συμφωνία εάν αποχωρήσει η Ουάσινγκτον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΣ ΠΑΤΕΛ ΗΠΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ FBI

Διεθνή / «Κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια»: Οι Δημοκρατικοί ζητούν να υποβληθεί ο διευθυντής του FBI σε τεστ αλκοόλ

Το αίτημα ακολουθεί δημοσίευμα του Atlantic που αναφέρει, επικαλούμενο αξιωματούχους, ότι η κατανάλωση αλκοόλ του Πατέλ προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση
THE LIFO TEAM
Ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο καλεί τους Αμερικανούς να μπλοκάρουν νομοσχέδιο για τα απειλούμενα είδη

Διεθνή / Ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο καλεί τους Αμερικανούς να μπλοκάρουν νομοσχέδιο για τα απειλούμενα είδη

Ανήμερα της Earth Day, ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο κάλεσε τους ακολούθους του να πιέσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων να καταψηφίσει το νομοσχέδιο H.R. 1897, υποστηρίζοντας ότι θα αποδυναμώσει τον ιστορικό νόμο προστασίας των απειλούμενων ειδών στις ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM