ΥπΕΞ Ιράν: Είναι «όλα ή τίποτα» για την πυρηνική συμφωνία

ΥπΕΞ Ιράν: Είναι «όλα ή τίποτα» για την πυρηνική συμφωνία Facebook Twitter
0

Οι Ευρωπαίοι που έχουν συνυπογράψει την πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις θα πρέπει να πείσουν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να μην αποχωρήσει από αυτή καθώς δεν υπάρχει «σχέδιο Β» για τη συμφωνία, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Είναι ή όλα ή τίποτα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να ενθαρρύνουν τον Τραμπ όχι μόνο να παραμείνει στην πυρηνική συμφωνία αλλά, το πιο σημαντικό, να ξεκινήσει να εφαρμόζει το δικό του κομμάτι της συμφωνίας σε πνεύμα καλής πίστης», ανέφερε σήμερα ο Ζαρίφ σε ανάρτησή του στο Twitter.


Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Ιράν με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Ρωσία και την Κίνα, η Τεχεράνη συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα ως αντάλλαγμα για την άρση κυρώσεων σε βάρος της.

Ο Τραμπ έχει δώσει στους Ευρωπαίους προθεσμία έως τις 12 Μαΐου για να «διορθώσουν τα τρομερά λάθη» της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, διαφορετικά θα αρνηθεί να παρατείνει την άρση των κυρώσεων που αυτή προβλέπει.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σε συνέντευξή του χθες στο Fox News ότι δεν έχει «σχέδιο Β» για τη συμφωνία και ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραμείνουν στη συμφωνία όσο δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική.

«Ο πρόεδρος Μακρόν έχει δίκιο να λέει ότι δεν υπάρχει "σχέδιο Β" για την ΚΟΣΔ», ανέφερε το tweet του Ζαρίφ. Το ακρώνυμο ΚΟΣΔ (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης) αποτελεί την επίσημη ονομασία της συμφωνίας.

Το Ιράν έχει πει ότι θα εμμείνει στη συμφωνία αρκεί τα άλλα μέρη να τη σεβαστούν, ενώ έχει προειδοποιήσει ότι θα «σκίσει» τη συμφωνία εάν αποχωρήσει η Ουάσινγκτον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Διεθνή / Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά - Είπαν ότι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας πέρασαν τα σύνορα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
LIFO NEWSROOM
«Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Διεθνή / «Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει επισήμως τη Γάζα ως περιοχή λιμού, με χιλιάδες κατοίκους να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, αυξημένη φτώχεια και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης μετά από 22 μήνες πολέμου
THE LIFO TEAM
Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Διεθνή / Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Η σύγκρουση στο Κονγκό αφήνει τα θύματα σεξουαλικής βίας χωρίς ιατρική και νομική στήριξη. Οι κλινικές έχουν κλείσει, η βοήθεια έχει κοπεί και η ατιμωρησία διαιωνίζει την τραγωδία.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Η συμφωνία εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών και θεωρείται η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2008
ΦΩΤ.: UNSPLASH
Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Διεθνή / Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Η αποδοχή της παράνομης κατάληψης εδαφών από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ θα έστελνε το μήνυμα σε όλους τους δικτάτορες ότι η βία αποδίδει καρπούς.
LIFO NEWSROOM
Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Διεθνή / Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Η Γκισλέιν Μάξγουελ, συνεργάτιδα του καταδικασμένου Τζέφρι Έπσταϊν, δηλώνει σε νέα συνέντευξη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ποτέ ανάρμοστη συμπεριφορά και διαψεύδει την ύπαρξη «λίστας πελατών»
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και ΜάοΗ Σκοτεινή Πολιτική Σκηνή

Διεθνή / Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και Μάο

Η Κίνα παραμένει μυστήριο για τον κόσμο: οι καθαρισμοί της ηγεσίας υπό τον Σι Τζινπίνγκ θυμίζουν Στάλιν και Μάο, ενώ οι φήμες και οι πολιτικές αναταράξεις προκαλούν ανησυχία διεθνώς
LIFO NEWSROOM