Υπερ-κυκλώνας απειλεί Ινδία και Μπαγκλαντές - Εν μέσω πανδημίας

Υπερ-κυκλώνας απειλεί Ινδία και Μπαγκλαντές - Εν μέσω πανδημίας Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Εκατομμύρια άνθρωποι στην Ινδία και το Μπαγκλαντές θα επηρεαστούν από έναν υπερ-κυκλώνα, ο οποίος αναμένεται να φθάσει στις περιοχές τους σε λιγότερο από 36 ώρες.

Ο υπερ-κυκλώνας Amphan έγινε η ισχυρότερη καταιγίδα που καταγράφηκε ποτέ στον κόλπο της Βεγγάλης τη Δευτέρα το βράδυ καθώς καταμετρήθηκαν σταθερές ταχύτητες ανέμου έως και 270 χιλιόμετρα την ώρα σύμφωνα με υπηρεσίες των ΗΠΑ. Από τότε ο Amphan έχει εξασθενίσει ελαφρώς, αλλά η καταιγίδα εξακολουθεί να ισοδυναμεί με έναν ισχυρό τυφώνα Ατλαντικού Κατηγορίας 4, ή έναν σούπερ τυφώνα στον Δυτικό Ειρηνικό, με ταχύτητες ανέμου έως 240 χιλιόμετρα ανά ώρα. 

Ο Κόλπος της Βεγγάλης, στο βορειοανατολικό τμήμα του Ινδικού Ωκεανού, βρίσκεται μεταξύ της Ινδίας στα δυτικά και βορειοδυτικά, του Μπαγκλαντές στα βόρεια και της Μιανμάρ στα ανατολικά. Ο Amphan είναι ο δεύτερος υπερ-κυκλώνας που έπληξε τον Κόλπο της Βεγγάλης από τότε που ξεκίνησαν η τήρηση αρχείων.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου υπερ-κυκλώνα το 1999, σχεδόν 15.000 χωριά επηρεάστηκαν και περίπου 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο Amphan αναμένεται να φθάσει στα σύνορα της Ινδίας και του Μπαγκλαντές κοντά στην Καλκούτα, με περισσότερους από 14 εκατομμύρια κατοίκους, το απόγευμα της Τετάρτης. 

Προς μαζική εκκένωση 


Ινδοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έως 300.000 άνθρωποι στην ακτογραμμή της Δυτικής Βεγγάλης και της Οντίσα βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο από την καταιγίδα. Οι περιοχές όπου μένουν ενδέχεται να εκκενωθούν. Σύμφωνα με τις Αρχές, η πολιτεία της Δυτικής Βεγγάλης μπορεί να φιλοξενήσει έως και 500.000 άτομα σε καταφύγια, ωστόσο, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό ο αριθμός έχει μειωθεί σε 200.000.

Κάποιοι κάτοικοι θα μεταφερθούν με λεωφορεία στα καταφύγια ενώ κάποιοι άλλοι θα πρέπει να πάνε πεζή. Σημειώνεται ότι οι περιοχές που απειλούνται από τον κυκλώνα είναι συγκριτικά λιγότερο ανεπτυγμένες. 

Το Μπαγκλαντές σχεδιάζει να μεταφέρει περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους από παράκτιες περιοχές σε περισσότερα από 12.000 καταφύγια. Σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο του αρμόδιου υπουργείου, υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας 9,1 εκατομμυρίων ατόμων με παράλληλη διατήρηση των κοινωνικών αποστάσεων. Από την πλευρά του ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εξέτασε τη λήψη μέτρων το βράδυ της Δευτέρας.

«Προσεύχομαι για την ασφάλεια όλων και διαβεβαιώνω κάθε δυνατή υποστήριξη από την κεντρική κυβέρνηση», έγραψε στο Twitter o πρωθυπουργός της χώρας. 

Υπερ-κυκλώνας απειλεί Ινδία και Μπαγκλαντές - Εν μέσω πανδημίας Facebook Twitter
Φωτογραφία: INDIA METEROLOGICAL DEPARTMENT/HO

Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού 

 

Η καταιγίδα πλησιάζει τις δύο χώρες ενώ Ινδία και Μπαγκλαντές αγωνίζονται για να θέσουν υπό έλεγχο τα κρούσματα του κορωνοϊού. Στην Ινδία έχουν καταγραφεί περισσότερα από 100.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση μιας ημέρας με 5.242 νέες περιπτώσεις.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των κρουσμάτων στο Μπαγκλαντές αυξάνεται ραγδαία, με περισσότερες από 1.300 νέες περιπτώσεις την Κυριακή. Συνολικά, έχουν καταγραφεί 23.870 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με το Johns Hopkins.


Η ταυτόχρονη αντιμετώπιση κορωνοϊού και κυκλώνα είναι πρόκληση για τις δύο κυβερνήσεις, ειδικά ενώ θα προσπαθούν να διατηρήσουν τις ενδεδειγμένες αποστάσεις σε κέντρα εκκένωσης και καταφύγια έκτακτης ανάγκης.

Με πληροφορίες από CNN 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM