Υπεγράφη η συμφωνία για τον αγωγό Turkstream- Για ομαλοποίηση των τουρκορωσικών σχέσεων συμφώνησαν Πούτιν και Ερντογάν

Υπεγράφη η συμφωνία για τον αγωγό Turkstream- Για ομαλοποίηση των τουρκορωσικών σχέσεων συμφώνησαν Πούτιν και Ερντογάν Facebook Twitter
0

Βούληση για ολοκλήρωση της διαδικασίας ομαλοποίησης των ρωσοτουρκικών σχέσεων εξέφρασαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη.

Πριν από τις δηλώσεις που έκαναν οι δύο ηγέτες, οι υπουργοί ενέργειας των δύο χωρών Μπεράτ 'Αλμπαιράκ και Αλεξάντερ Νόβακ υπέγραψαν, όπως ανακοινώθηκε, τη συμφωνία περί του αγωγού φυσικού αερίου «Turkstream». Σημειώνεται ότι το θέμα του αγωγού είχε ανακοινωθεί το Δεκέμβριο του 2014 από τον Πούτιν, ενώ την 1η Δεκεμβρίου 2014 είχαν υπογράψει σχετικό μνημόνιο η ρωσική εταιρία «Gazprom» και η τουρκική «Botas». Κατά τις δηλώσεις των δύο προέδρων δεν ανακοινώθηκε κάτι σχετικό με το περιεχόμενο του κειμένου που υπογράφηκε.

Οι Πούτιν και Ερντογάν έκαναν δηλώσεις και δεν δέθηκαν ερωτήσεις.

«Είναι απόλυτη η πίστη μου στο ότι θα συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς η ομαλοποίηση των τουρκορωσικών σχέσεων» είπε ο Ερντογάν και έκανε λόγο για σχέσεις που περιλαμβάνουν την αμυντική βιομηχανία, την πολιτική, την οικονομία, το εμπόριο, τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι κατά τα τέλη του έτους ή στις αρχές του επόμενου έτους θα πραγματοποιηθεί το διμερές Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου. Ανακοίνωσε επίσης ότι η μεικτή Ρωσοτουρκική Οικονομική Επιτροπή θα συνεδριάσει στο περιθώριο της Συνόδου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση «εξετάστηκαν και άλλα ευαίσθητα ζητήματα όπως οι εξελίξεις στην περιοχή». Είπε ότι συζήτησε διεξοδικά με τον πρόεδρο Πούτιν το θέμα της Συρίας, καθώς και τις επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας. «Εξετάσαμε τη συνεργασία που μπορούμε να κάνουμε, ιδιαίτερα στο θέμα της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι. Συζητήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε οι άνθρωποι στην περιοχή αυτή να έχουν το συντομότερο δυνατόν ειρήνη» είπε ο Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι στο πλαίσιο αυτό, θα συνεργαστούν τα υπουργεία εξωτερικών, η στρατιωτική ηγεσία και οι υπηρεσίες πληροφοριών των δύο χωρών.

Ως προς την υπόθεση του αγωγού φυσικού αερίου «Turkstream» ο Ερντογάν είπε ότι «συμφωνήσαμε ώστε να επισπευστεί η διαδικασία, πράγμα που φάνηκε και με την υπογραφή που έβαλαν οι δύο υπουργοί ενέργειας».

Αναφερόμενος στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο 'Ακουγιου της Μερσίνας από ρωσική εταιρία, ο Ερντογάν είπε πως συμφωνήθηκε να επισπευστεί η διαδικασία και τόνισε «πιστεύω ότι στο άμεσο μέλλον θα καλύψουμε την απώλεια χρόνου που είχαμε».

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «ώστε να ολοκληρωθεί η πλήρης ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι η ρωσική κυβέρνηση έλαβε σήμερα μια απόφαση με βάση την οποία θα αρχίσει και πάλι η εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία, ιδιαίτερα εσπεριδοειδών και άλλων οπωροκηπευτικών. Με αυτό τον τρόπο, είπε, «η ρωσική αγορά άνοιξε και πάλι για τους τούρκους συνεταίρους μας».

Σημείωσε επίσης ότι το ύψος των εισαγωγών της Ρωσίας από την Τουρκία στα είδη αυτά κατά το έτος 2015 ήταν αυτό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων.


Αναφερόμενος σε θέματα ενέργειας ο Πούτιν είπε πως θα συνεχιστεί το έργο στο 'Ακουγιου, τονίζοντας ότι η πυρηνική ενέργεια, μεταξύ άλλων, θα είναι για την Τουρκία ένας νέος κλάδος. Σημείωσε δε ότι αυτή τη στιγμή σπουδάζουν στη Ρωσία περίπου διακόσιοι Τούρκοι φοιτητές ως ειδικοί στην πυρηνική ενέργεια.


Ως προς τον αγωγό «Tursktream» ο Πούτιν είπε ότι ισχύει η συμφωνία που είχαν υπογράψει οι δύο χώρες και τόνισε ότι η ρωσική πλευρά δέθηκε το τουρκικό αίτημα για έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου. «Εξετάσαμε τα περιθώρια συνεργασίας και σε άλλους τομείς όπως το διάστημα» είπε ο Πούτιν.

Ως προς τα περιφερειακά ζητήματα ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η Ρωσία και η Τουρκία είναι υπέρ της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Συρία το συντομότερο δυνατό. Αναφερόμενος στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας είπε πως «αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια της μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας». Όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Χαλέπι, ο Πούτιν είπε οι Αμερικανοί «δεν μπορούν ή δεν θέλουν να δεχθούν» τη ρωσική πρόταση περί απομάκρυνσης των δυνάμεων της Συριακής κυβέρνησης, αλλά και του Ελεύθερου στρατού από την περιοχή αυτή και επεσήμανε ότι «ελπίζω αυτό το θέμα να είναι ένα από τα αντικείμενα των συνομιλιών που θα γίνουν το προσεχές Σάββατο στη Γενεύη».

Τέλος ως προς τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, ο Πούτιν είπε πως η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη για τη συνεργασία αυτή με συγκεκριμένα σχέδια και τόνισε ότι αμφότερες οι πλευρές έχουν καταθέσει σχετικές προτάσεις.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ακροδεξιά γράφει το σενάριο: Πώς τα μεγάλα κόμματα της Ευρώπης ακολουθούν τη ρητορική της

Διεθνή / Η ακροδεξιά γράφει το σενάριο: Πώς τα μεγάλα κόμματα της Ευρώπης ακολουθούν τη ρητορική της

Μια νέα γερμανική έρευνα αποκαλύπτει πώς τα παραδοσιακά κόμματα της Ευρώπης βοηθούν, άθελά τους, την άνοδο της ακροδεξιάς, υιοθετώντας τη ρητορική και τα θέματα που εκείνη θέτει στη δημόσια ατζέντα
LIFO NEWSROOM
Πώς οι δωρεές προς τον Τραμπ μετέτρεψαν επενδυτές σε ωφελούμενους της κυβέρνησης

Διεθνή / Πώς οι δωρεές προς τον Τραμπ μετέτρεψαν επενδυτές σε ωφελούμενους της κυβέρνησης

Τουλάχιστον 30 άτομα και εταιρείες που δώρισαν πάνω από 116 εκατ. δολάρια σε ομάδες του Ντόναλντ Τραμπ έχουν επωφεληθεί από πολιτικές και αποφάσεις της κυβέρνησης, δημιουργώντας ερωτήματα για πιθανά συμφέροντα και συγκρούσεις
LIFO NEWSROOM
«Ιστορική ταπείνωση»: Ο βρετανικός Τύπος χλευάζει τον πρίγκιπα Άντριου

Διεθνή / «Ιστορική ταπείνωση»: Ο βρετανικός Τύπος χλευάζει τον πρίγκιπα Άντριου

Ο βρετανικός τύπος που παραδοσιακά παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τα της βασιλικής οικογένειας, αντανακλά και τη γενικότερη απογοήτευση ή ακόμη και αγανάκτηση της κοινής γνώμης
LIFO NEWSROOM
Brexit: Κρίση μυδιών στη Βρετανία - Όταν η γραφειοκρατία γίνεται απειλή για τη θάλασσα

Διεθνή / Brexit: Κρίση μυδιών στη Βρετανία - Όταν η γραφειοκρατία γίνεται απειλή για τη θάλασσα

Βρετανική εταιρεία μυδιών υπέστη ζημιά 150.000 λίρες μετά την απόρριψη τριών φορτίων της από τις γαλλικές τελωνειακές αρχές, σε ένα επεισόδιο που αποκαλύπτει τα συνεχιζόμενα εμπόδια του Brexit στο εμπόριο τροφίμων και θαλασσινών
LIFO NEWSROOM
Μυστήριο με τις αμερικανικές δυνάμεις στην Καραΐβική: Αποχωρεί ο επικεφαλής ναύαρχος ένα χρόνο μετά τον διορισμό του

Διεθνή / Μυστήριο με τις αμερικανικές δυνάμεις στην Καραΐβική: Αποχωρεί ο επικεφαλής ναύαρχος έναν χρόνο μετά τον διορισμό του

Ο ναύαρχος Άλβιν Χόλσεϊ αποχωρεί από την ηγεσία της SOUTHCOM, ενώ οι ΗΠΑ ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνάμεις στην Καραϊβική και αυξάνουν τις επιθέσεις κατά των καρτέλ ναρκωτικών
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η Αίγυπτος αναμένεται να ηγηθεί διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης, σύμφωνα με διπλωμάτες

Διεθνή / Γάζα: Η Αίγυπτος πρωτοστατεί στη δημιουργία διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης στην περιοχή

Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στοχεύει στη σύσταση διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης με ισχυρές αρμοδιότητες για τη διαχείριση της ασφάλειας εντός του παλαιστινιακού θύλακα
LIFO NEWSROOM
«Η μαμά σου το πρότεινε»: Η απίστευτη απάντηση αξιωματούχων του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Διεθνή / «Η μαμά σου το πρότεινε»: Η απίστευτη απάντηση αξιωματούχων του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Η νέα κόντρα του Τύπου με την κυβέρνηση Τραμπ, με φόντο την αμφιλεγόμενη επιλογή της Βουδαπέστης ως τόπο συνάντησης του Ρώσου προέδρου με τον Αμερικανό ηγέτη
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Τίθενται σε ετοιμότητα οι Εθνοφρουρές ενόψει των κινητοποιήσεων «No Kings» κατά του Τραμπ

Διεθνή / ΗΠΑ: Τίθενται σε ετοιμότητα οι Εθνοφρουρές ενόψει των κινητοποιήσεων «No Kings» κατά του Τραμπ

Οι οργανωτές υποστηρίζουν ότι οι διαδηλώσεις αποτελούν αντίδραση στον αυξανόμενο αυταρχισμό και την «προσπάθεια ελέγχου των θεσμών» από τον Τραμπ και τους συμμάχους του
LIFO NEWSROOM
Τα plug-in υβριδικά ρυπαίνουν σχεδόν όσο και τα βενζινοκίνητα, σύμφωνα με νέα έρευνα

Διεθνή / Τα plug-in υβριδικά ρυπαίνουν σχεδόν όσο και τα βενζινοκίνητα, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η μελέτη υπολογίζει ότι η συστηματική υποεκτίμηση των εκπομπών έχει επιτρέψει στις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες να αποφύγουν πάνω από 5 δισ. ευρώ σε πρόστιμα την περίοδο 2021–2023
LIFO NEWSROOM