Υεμένη: Αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Σανάα από τον σαουδαραβικό συνασπισμό

Υεμένη: Αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Σανάα από τον σαουδαραβικό συνασπισμό Facebook Twitter
EPA/YAHYA ARHAB
0

Αεροπορικές επιδρομές συγκλόνισαν σήμερα την πρωτεύουσα της Υεμένης Σανάα, όπου τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των ανταρτών Χούτι και των πρώην συμμάχων τους, των υποστηρικτών του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.


Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Σάλεχ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι παύει να στηρίζει τους Χούτι και δήλωσε πως είναι έτοιμος να «γυρίσει νέα σελίδα» στις σχέσεις του με τον σαουδαραβικό συνασπισμό που πολεμά τους σιίτες αντάρτες, αν σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των πολιτών της Υεμένης και άρει τον αποκλεισμό της χώρας.


Ωστόσο την Κυριακή κάτοικοι δήλωσαν ότι μια αεροπορική επιδρομή του υπό το Ριάντ συνασπισμού προκάλεσε τον θάνατο 12 μελών μιας οικογένειας στην επαρχία Σάαντα της βόρειας Υεμένης.


Το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο al Arabiya μετέδωσε χθες ότι ο αραβικός συνασπισμός έπληξε θέσεις των Χούτι στη νότια Σανάα στη διάρκεια της νύχτας, χωρίς όμως να αναφερθεί σε θύματα.


Σύμφωνα με κατοίκους και μια πηγή από το αεροδρόμιο, τα πλήγματα είχαν στόχο θέσεις κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Υεμένης και το υπουργείο Εσωτερικών, που ελέγχονται από τους Χούτι.


Η συμμαχία των ανταρτών που ελέγχει τη Σανάα εδώ και πάνω από τρία χρόνια καταρρέει εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στις δύο συνιστώσες της—τους σιίτες αντάρτες Χούτι και τους υποστηρικτές του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ—στις οποίες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί τουλάχιστον 60 άνθρωποι από την Τετάρτη.


Κάτοικοι της Σανάα δήλωσαν ότι οι Χούτι φαίνεται να ανακτούν κάποια από τα εδάφη που είχαν χάσει τις τελευταίες τέσσερις ημέρες από τους υποστηρικτές του Σάλεχ, ενώ άρματα μάχης των σιιτών ανταρτών έχουν αναπτυχθεί στην κεντρική συνοικία της πρωτεύουσας. Η περιοχή αυτή είναι προπύργιο του Σάλεχ και υπό τη διοίκηση του ανιψιού του Τάρεκ, ενός ισχυρού στρατηγού.


Εξαιτίας των συγκρούσεων έχει κλείσει ο δρόμος προς το αεροδρόμιο, γεγονός που ώθησε τον ΟΗΕ να ζητήσει την απομάκρυνση τουλάχιστον 140 εργαζόμενών του από την πόλη. Ο οργανισμός αναμένει την έγκριση του υπό τη Σαουδαραβική Αραβία συνασπισμού, σύμφωνα με εργαζόμενους σε οργανώσεις αρωγής.


Μαχητές των Χούτι φαίνεται να έχουν καταλάβει τα τηλεοπτικά στούντιο του δικτύου Yemen Today, το οποίο ανήκει στον Σάλεχ, έπειτα από μάχες που προκάλεσαν ζημιές στο κτίριο. Σύμφωνα με κατοίκους, 20 εργαζόμενοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτό.


Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών και ζήτησε τον σεβασμό προς τους αμάχους.


Από την Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί ζήτησε να επικρατήσει αυτοσυγκράτηση και ηρεμία. «Όλες οι εσωτερικές συγκρούσεις θα πρέπει να επιλυθούν μέσω του διαλόγου, ώστε να εμποδιστεί η κατάχρηση από τους εχθρούς του του κράτους της Υεμένης».


Σε ένα ξεχωριστό συμβάν, οι Χούτι ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν έναν πύραυλο κρουζ εναντίον ενός υπό κατασκευή σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο Αμπού Ντάμπι, κάτι που αμέσως διέψευσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.


Είναι η δεύτερη φορά φέτος που οι Χούτι υποστηρίζουν πως εκτόξευσαν πυραύλους προς τα ΗΑΕ. Πριν από μερικούς μήνες είπαν πως είχαν πραγματοποιήσει «με επιτυχία» δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου προς το Αμπού Ντάμπι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Διεθνή / «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Η κίνηση εντάσσεται στη Vision 2030 του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και στον πλήρη μετασχηματισμό της σαουδαραβικής κοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Τι είναι αυτό που πραγματικά τον έπεισε να εγκαταλείψει επιτέλους το Royal Lodge, την ώρα που υπήρχαν πολλαπλές οικογενειακές και πολιτικές πιέσεις και ο ίδιος θεωρούσε ότι μια δημόσια αποχώρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως παραδοχή ενοχής
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θα διατάξει έρευνα για τις φερόμενες σχέσεις Έπσταϊν και Κλίντον

Διεθνή / Ο Τραμπ θα διατάξει έρευνα για τις φερόμενες σχέσεις Έπσταϊν και Κλίντον

«Ο Έπσταϊν ήταν Δημοκρατικός, και είναι πρόβλημα των Δημοκρατικών...Όλοι ξέρουν για αυτόν. Μην χάνετε τον χρόνο σας με τον Τραμπ. Έχω μια χώρα να διοικήσω!», έγραψε σε ανάρτησή του, ο Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM