Υεμένη: 80 οι νεκροί από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς

Υεμένη: 80 οι νεκροί από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Τουλάχιστον 80 είναι πλέον οι νεκροί από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στην Υεμένη, στο φονικότερο πλήγμα από την έναρξη της εκστρατείας των ΗΠΑ κατά των Χούτι.

Σύμφωνα με τους αντάρτες Χούτι, οι αμερικανικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σε λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Υεμένη προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 80 ανθρώπων. Πρόκειται για την πιο φονική επίθεση από την έναρξη των επιχειρήσεων των ΗΠΑ, πριν από 15 μήνες, κατά του φιλοϊρανικού κινήματος που ελέγχει μεγάλο μέρος της χώρας.

Υεμένη: Νέοι βομβαρδισμοί σε Σανάα και περίχωρα

Οι Χούτι κατήγγειλαν πως οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν νέους βομβαρδισμούς στην πρωτεύουσα Σανάα και τις γύρω περιοχές. Παράλληλα, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την Πέμπτη πως κατέστρεψε το λιμάνι Ρας Ίσα στην επαρχία Χοντάιντα, με στόχο την εξουδετέρωση κρίσιμων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που, όπως αναφέρεται, τροφοδοτούσαν τις επιχειρήσεις των ανταρτών.

Η CENTCOM ανέφερε πως στόχος ήταν η αποδυνάμωση των Χούτι μέσω της καταστροφής μίας πηγής καυσίμων και χρηματοδότησης των επιχειρήσεών τους στην περιοχή. Οι λιμενικές αρχές, ωστόσο, προειδοποίησαν για σοβαρές επιπτώσεις στη ναυσιπλοΐα και τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, που πρόσκειται στους Χούτι, μετέδωσε ότι οι νεκροί ανήλθαν σε 80 και οι τραυματίες σε 150. Από τα μέσα Μαρτίου, όταν οι επιθέσεις εντάθηκαν, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων φτάνει τους 198, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης των Χούτι.

Κατά τη διάρκεια μαζικής διαδήλωσης στη Σανάα, ο εκπρόσωπος των Χούθι Γιαχία Σάρια δήλωσε ότι εκτοξεύθηκαν πύραυλοι κατά του Ισραήλ, ενώ στόχος αποτέλεσαν και τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα USS Harry Truman και USS Carl Vinson. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως αναχαίτισε έναν πύραυλο από την Υεμένη.

Υεμένη: Αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στις περιοχές των Χούτι

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Σανάα και σε άλλες πόλεις στα χέρια των Χούτι, όπως η Σαάντα, φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ και εκφράζοντας την υποστήριξή τους στους Παλαιστινίους στη Γάζα.

Υεμένη: 80 οι νεκροί από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Το Ιράν καταδίκασε τις αμερικανικές επιθέσεις ως «βάρβαρες», ενώ οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις σε υεμενική τράπεζα και ηγετικά στελέχη των Χούτι, επαναφέροντας τον χαρακτηρισμό τους ως «ξένη τρομοκρατική οργάνωση».

Οι Χούτι ξεκίνησαν επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα περίπου έναν μήνα μετά την έκρηξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023. Δηλώνουν ότι στοχοποιούν πλοία με σύνδεση με το Ισραήλ, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα και αναγκάζοντας την Ουάσιγκτον να σχηματίσει ναυτικό συνασπισμό προστασίας.

Η επίθεση στους Χούτι «μήνυμα στην Τεχεράνη» ενόψει συνομιλιών

Η επίθεση στο Ρας Ίσα πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τις προγραμματισμένες συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. 

Ο αναλυτής Μοχάμεντ αλ Μπάσα εκτιμά πως η στρατιωτική δράση στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα: οι ΗΠΑ δεν θα περιοριστούν σε στρατιωτικούς στόχους, αλλά θα πλήξουν και κρίσιμες οικονομικές υποδομές των Χούτι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

 
 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ «ανέβασε» βίντεο από την φονική επίθεση στην Υεμένη - «Ουπς, δεν θα γίνει καμιά επίθεση από αυτούς τους Χούτι»

Διεθνή / Ο Τραμπ «ανέβασε» βίντεο από την φονική επίθεση στην Υεμένη - «Ουπς, δεν θα γίνει καμιά επίθεση από αυτούς τους Χούτι»

Ο Τραμπ δημοσιοποίησε βίντεο που κατ’ αυτόν δείχνει δεκάδες μαχητές του κινήματος των Χούτι καθώς σκοτώνονται σε αμερικανικό βομβαρδισμό στην Υεμένη
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: Πώς από «παρίας» επί Μπάιντεν έγινε «φοβερός τύπος» από τον Τραμπ

Διεθνή / Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: Πώς από «παρίας» επί Μπάιντεν έγινε «φοβερός τύπος» από τον Τραμπ

Ο Τραμπ επιδιώκει σημαντικά οικονομικά οφέλη και έναν ενισχυμένο ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ ο μπιν Σαλμάν θέλει έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθειά του να εκσυγχρονίσει τη Σαουδική Αραβία και να ασκήσει περιφερειακή εξουσία
LIFO NEWSROOM
Τηλεδιάσκεψη Τραμπ, Ερντογάν, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και Αχμέντ αλ Σαράα μετά την άρση κυρώσεων στη Συρία

Διεθνή / Τηλεδιάσκεψη Τραμπ, Ερντογάν, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και Αχμέντ αλ Σαράα μετά την άρση κυρώσεων στη Συρία

Ο Ερντογάν δήλωσε κατά την διάρκεια της επικοινωνίας ότι η απόφαση του αμερικανού προέδρου για την άρση των κυρώσεων κατά της Δαμασκού είναι ιστορικής σημασίας
LIFO NEWSROOM
Μειώθηκε η ποινή των αδελφών Μενέντεζ για τη δολοφονία των γονιών τους - Ανοίγει ο δρόμος για την αποφυλάκιση

Διεθνή / Μειώθηκε η ποινή των αδελφών Μενέντεζ για τη δολοφονία των γονιών τους - Ανοίγει ο δρόμος για την αποφυλάκιση

Ο Λάιλ και ο Έρικ Μενέντεζ είχαν καταδικαστεί το 1996 σε ισόβια χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης για τη δολοφονία των γονιών τους, Χοσέ και Κίτι Μενέντεζ, στο σπίτι τους στο Μπέβερλι Χιλς το 1989
LIFO NEWSROOM
Κιμ Καρντάσιαν: «Σε συγχωρώ» - H συγκινητική στιγμή με τον φερόμενο εγκέφαλο της ληστείας στη δίκη

Διεθνή / Κιμ Καρντάσιαν: «Σε συγχωρώ» - H συγκινητική στιγμή με τον φερόμενο ως εγκέφαλο της ληστείας στη δίκη

Η Κιμ Καρντάσιαν σε μία εξαιρετικά φορτισμένη στιγμή κατά τη διάρκεια της δίκης απευθύνθηκε σε έναν εκ των κατηγορούμενων, απαντώντας του σε επιστολή που της είχε γράψει ζητώντας τη συγχώρεσή της
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινοί στρατιωτικοί παραδέχονται ότι επίκειται πείνα στη Γάζα αν δεν αποκατασταθούν οι αποστολές βοήθειας

Διεθνή / Ισραηλινοί στρατιωτικοί παραδέχονται ότι επίκειται πείνα στη Γάζα αν δεν αποκατασταθούν οι αποστολές βοήθειας

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για επικείμενη πείνα στη Γάζα αν δεν αποκατασταθούν οι αποστολές βοήθειας - Η κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται καθώς συνεχίζεται ο αποκλεισμός
LIFO NEWSROOM