Η Αίτνα, το ενεργό ηφαίστειο στο νησί της Σικελίας ξύπνησε τη νύχτα, εκτοξεύοντας τέφρα και λάβα σε ύψος 50 μέτρων στον ουρανό. Ωστόσο, οι αρχές δεν διέταξαν να εκκενωθούν κάποια κοντινά χωριά.

 

Λίγους μήνες μετά την τελευταία έκρηξή της, η Αίτνα άρχισε να εκβάλλει κομμάτια λάβας από τον κρατήρα της. Οι φωτογραφίες δείχνουν  μάγμα να χύνεται από τις πλαγιές του ηφαιστείου.

 

Η αύξηση της ηφαιστειακής δραστηριότητας εντοπίστηκε  τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής της Ιταλίας και οι εκρήξεις ξεκίνησαν την Πέμπτη.

 

 

 

Δεν έχουν εκδοθεί εντολές εκκένωσης για τις πόλεις στις πλαγιές του ηφαιστείου και οι πτήσεις προς το κοντινό αεροδρόμιο της Κατάνια συνεχίζονται χωρίς διακοπή.

 

Ωστόσο οι αρχές είναι σε επιφυλακή και οι ειδικοί παρακολουθούν στενά τη δραστηριότητα του ηφαιστείου αν και δεν εκφράζεται ανησυχία.

 

Η Αίτνα, ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, σχηματίστηκε περίπου 500.000 χρόνια και δίνει μικρές εκρήξεις κάθε λίγους μήνες.

 

Είναι δημοφιλής προορισμός για τους πεζοπόρους και οι πλαγιές του είναι επίσης γεμάτες αγροκτήματα που εκμεταλλεύονται  τα οφέλη από το γόνιμο ηφαιστειακό έδαφος. Το 2013, η Αίτνα προστέθηκε στον κατάλογο των τόπων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.