Ξεκινούν έρευνες σε μαζικούς τάφους με βρέφη στην Ιρλανδία

Ξεκινούν έρευνες σε μαζικούς τάφους με βρέφη στην Ιρλανδία Facebook Twitter
cruxnow
0

Τα κατάλοιπα από περίπου 800 βρέφη πρόκειται να εκταφιαστούν, ως μέρος έρευνας που αφορά σε κακοποίηση με θρησκευτικό περιεχόμενο στην Ιρλανδία. 


Η εκταφή ακολουθεί την ανακάλυψη «σημαντικής ποσότητας ανθρωπίνων καταλοίπων» που έγινε στο χώρο ενός κέντρου μητέρας-βρέφους δίπλα από την πόλη Τουάμ στην κομητεία του Γκάλγουει το 2016.


Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λέο Βαραντκαρ δήλωσε ότι «πρέπει να περάσουμε νομοθεσία στην Οϊρεάχτα που θα δώσει στην κυβέρνηση την εξουσία στο να προχωρήσουμε τις ανασκαφές» και εξήγησε ότι «για πολλούς λόγους δεν έχουμε το δικαίωμα να προχωρήσουμε ακόμα.

Θα περάσουμε την σχετική νομοθετική ρύθμιση με το νέο έτος, με την προοπτική να ξεκινήσουμε την πρώτη ανασκαφή στο δεύτερο μισό του 2019. Προς το παρόν, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ορίσουμε τους ειδικούς που θα αναλάβουν το έργο».

Επιτροπή η οποία ερευνά τις επικείμενες κακοποιήσεις σε ιδρύματα που διευθύνονται από οργανώσεις με θρησκευτικό πλαίσιο, ανακάλυψε τα «κατάλοιπα» στο χώρο όπου πιστεύεται ότι έχουν θαφτεί τουλάχιστον 796 παιδιά.


Η επιτροπή μάλιστα δήλωσε σοκαρισμένη μετά την ανακάλυψη των τουλάχιστον 17 από τους 20 υπόγειους τάφους τους οποίους εξετάζει.


Ένας πολύ μικρός αριθμός ευρημάτων έχει αφαιρεθεί προκειμένου να δοθούν για ανάλυση. Τα ευρήματα αφορούν έμβρυα και βρέφη, με την ηλικία τους να  κυμαίνεται από την 35η εβδομάδα κύησης έως και τρία έτη. 


Το ίδρυμα για τις ανύπανδρες μητέρες και τα μωρά τους, ήταν κάτω από τη διοίκηση της Καθολικής Εκκλησίας για 36 χρόνια, από το 1925 μέχρι και το 1961. Η επιτροπή που ερευνά την υπόθεση υπολογίζει ότι τα δείγματα χρονολογούνται στη δεκαετία του '50.

Περίπου 35.000 ανύπανδρες μητέρες πιστεύεται ότι δέχτηκαν τη φροντίδα ενός από τα δέκα ιδρύματα που διοικούνται από την εκκλησία στην Ιρλανδία. Εκτός από το ίδρυμα στο Τουάμ, τρία ακόμα ιδρύματα πιστεύεται ότι έχουν τάφους που είναι θαμμένα περισσότερα από 3.000 βρέφη.

Με πληροφορίες από το SKYnews

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ