Ξεκίνησε στη Γενεύη ο έβδομος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη Συρία

Ξεκίνησε στη Γενεύη ο έβδομος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη Συρία Facebook Twitter
0

Η συριακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση συναντώνται σήμερα στη Γενεύη, για έναν έβδομο γύρο διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αν και είναι μικρές οι προσδοκίες να βρεθεί λύση για τον τερματισμό του εμφυλίου που σπαράσσει τη χώρα εδώ και περισσότερα από έξι χρόνια.


«Θα εργαστούμε πολύ σκληρά», διαβεβαίωσε κατά την άφιξή του ο Στάφαν ντε Μιστούρα, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία.


Οι διαπραγματεύσεις, που θα διαρκέσουν ως τις 14 Ιουλίου, ξεκίνησαν το πρωί με τη συνάντηση του ντε Μιστούρα με την αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης.

Οι διαπραγματεύσεις στη Συρία επισκιάζονται ολοένα και περισσότερο από αυτές που διεξάγονται στην Αστάνα του Καζακστάν υπό την αιγίδα της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας. Χθες Κυριακή μια εκεχειρία που συμφωνήθηκε από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ιορδανία τέθηκε σε ισχύ στη νότια Συρία.


Οι συζητήσεις στη Γενεύη θα επικεντρωθούν σε τέσσερις άξονες: τη σύνταξη του νέου Συντάγματος, τη διακυβέρνηση, τη διεξαγωγή εκλογών και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ο προηγούμενος γύρος των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη ολοκληρώθηκε τον Μάιο με μικρές προόδους. Ο ντε Μισούρα είχε εξηγήσει ότι παραμένουν «σημαντικές διαφορές» σε «μεγάλα θέματα». Η συριακή αντιπολίτευση ζητεί την αποχώρηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε πολιτική επίλυση της κρίσης. Για τη συριακή κυβέρνηση αυτό είναι εκτός συζήτησης.


Με δεδομένες τις βαθιές διαφωνίες, ο Γιαχία αλ Αρίντι εκπρόσωπος της Ύπατης επιτροπής Διαπραγματεύσεων, στην οποία συμμετέχουν οι βασικές ομάδες της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι έχει «μικρές προσδοκίες» για τον νέο γύρο.

Από τον Ιανουάριο υπάρχει ανταγωνισμός με τον άλλο κύκλο των διαπραγματεύσεων που διοργανώνονται στην Αστάνα. Εκεί τον Μάιο, η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία συμφώνησαν στη δημιουργία τεσσάρων ζωνών «αποκλιμάκωσης» με στόχο μια βιώσιμη εκεχειρία, όμως δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στις απαραίτητες λεπτομέρειες για την εφαρμογή του σχεδίου. 

Εξάλλου η Ουάσινγκτον, η Μόσχα και το Αμάν ανακοίνωσαν μια συμφωνία εκεχειρίας σε τρεις επαρχίες της νότιας Συρίας, η οποία τέθηκε χθες Κυριακή σε εφαρμογή. Ο Ράμζι Εζεντίν Ράμζι, αναπληρωτής του ντε Μιστούρα, εκτίμησε ότι αυτή η συμφωνία θα βοηθήσει «στη δημιουργία μιας ευνοϊκής ατμόσφαιρας στις συζητήσεις».


«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό για άλλες περιοχές που βρίσκονται υπό συζήτηση και ότι αυτό θα προσφέρει σημαντική στήριξη στην πολιτική διαδικασία», πρόσθεσε.

Επί του πεδίου, ηρεμία επικρατούσε χθες στη νότια Συρία κατά την πρώτη ημέρα ισχύος της εκεχειρίας, η οποία εφαρμόζεται στις επαρχίες Ντεράα, Κουνέιτρα και Σουέιντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Διεθνή / Πιθανό σημείωμα αυτοκτονίας του Τζέφρι Έπσταϊν παραμένει «κρυφό» για χρόνια

Ένα φερόμενο σημείωμα αυτοκτονίας του Τζέφρι Έπσταϊν, που εντοπίστηκε εβδομάδες πριν από τον θάνατό του το 2019, παραμένει σφραγισμένο σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τους New York Times
THE LIFO TEAM
ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΑΓΓΛΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Διεθνή / Βρετανία: Aνεβάζει το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής σε «σοβαρό» μετά την επίθεση στο Γκόλντερς Γκριν

«Το επίπεδο απειλής αυξήθηκε σε “σοβαρό”, που σημαίνει ότι μια τρομοκρατική επίθεση θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή» δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου
THE LIFO TEAM
ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΑΝΤ ΣΥΡΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Διεθνή / Συρία: Σε εξέλιξη προετοιμασία υπόθεσης για εγκλήματα πολέμου κατά του καθεστώτος Άσαντ

Ο πρώην διοικητής της πολιτοφυλακής του καθεστώτος Άσαντ, κατηγορείται για μαζικές δολοφονίες και βίαιες εξαφανίσεις αμάχων στη Δαμασκό, σε μια υπόθεση που θεωρείται κρίσιμη για τη μεταβατική δικαιοσύνη στη Συρία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΠΙΤ ΧΕΓΚΣΕΘ ΚΟΝΓΚΡΕΣΟ

Διεθνή / Χέγκσεθ για Ιράν: «Ο πόλεμος ήταν αναγκαίος, αποτελούσαν υπαρξιακή απειλή»

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας βρέθηκε ενώπιον του Κογκρέσου για να «λογοδοτήσει» και να δεχτεί ερωτήσεις - κυρίως για τον πόλεμο με το Ιράν, παρότι τυπικά η ακρόαση αφορούσε τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό του Πενταγώνου
THE LIFO TEAM