Η συριακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση συναντώνται σήμερα στη Γενεύη, για έναν έβδομο γύρο διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αν και είναι μικρές οι προσδοκίες να βρεθεί λύση για τον τερματισμό του εμφυλίου που σπαράσσει τη χώρα εδώ και περισσότερα από έξι χρόνια.


«Θα εργαστούμε πολύ σκληρά», διαβεβαίωσε κατά την άφιξή του ο Στάφαν ντε Μιστούρα, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία.


Οι διαπραγματεύσεις, που θα διαρκέσουν ως τις 14 Ιουλίου, ξεκίνησαν το πρωί με τη συνάντηση του ντε Μιστούρα με την αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης.

 

Οι διαπραγματεύσεις στη Συρία επισκιάζονται ολοένα και περισσότερο από αυτές που διεξάγονται στην Αστάνα του Καζακστάν υπό την αιγίδα της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας. Χθες Κυριακή μια εκεχειρία που συμφωνήθηκε από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ιορδανία τέθηκε σε ισχύ στη νότια Συρία.


Οι συζητήσεις στη Γενεύη θα επικεντρωθούν σε τέσσερις άξονες: τη σύνταξη του νέου Συντάγματος, τη διακυβέρνηση, τη διεξαγωγή εκλογών και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

 

Ο προηγούμενος γύρος των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη ολοκληρώθηκε τον Μάιο με μικρές προόδους. Ο ντε Μισούρα είχε εξηγήσει ότι παραμένουν «σημαντικές διαφορές» σε «μεγάλα θέματα». Η συριακή αντιπολίτευση ζητεί την αποχώρηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε πολιτική επίλυση της κρίσης. Για τη συριακή κυβέρνηση αυτό είναι εκτός συζήτησης.


Με δεδομένες τις βαθιές διαφωνίες, ο Γιαχία αλ Αρίντι εκπρόσωπος της Ύπατης επιτροπής Διαπραγματεύσεων, στην οποία συμμετέχουν οι βασικές ομάδες της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι έχει «μικρές προσδοκίες» για τον νέο γύρο.

 

Από τον Ιανουάριο υπάρχει ανταγωνισμός με τον άλλο κύκλο των διαπραγματεύσεων που διοργανώνονται στην Αστάνα. Εκεί τον Μάιο, η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία συμφώνησαν στη δημιουργία τεσσάρων ζωνών «αποκλιμάκωσης» με στόχο μια βιώσιμη εκεχειρία, όμως δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στις απαραίτητες λεπτομέρειες για την εφαρμογή του σχεδίου. 

 

Εξάλλου η Ουάσινγκτον, η Μόσχα και το Αμάν ανακοίνωσαν μια συμφωνία εκεχειρίας σε τρεις επαρχίες της νότιας Συρίας, η οποία τέθηκε χθες Κυριακή σε εφαρμογή. Ο Ράμζι Εζεντίν Ράμζι, αναπληρωτής του ντε Μιστούρα, εκτίμησε ότι αυτή η συμφωνία θα βοηθήσει «στη δημιουργία μιας ευνοϊκής ατμόσφαιρας στις συζητήσεις».


«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό για άλλες περιοχές που βρίσκονται υπό συζήτηση και ότι αυτό θα προσφέρει σημαντική στήριξη στην πολιτική διαδικασία», πρόσθεσε.

 

Επί του πεδίου, ηρεμία επικρατούσε χθες στη νότια Συρία κατά την πρώτη ημέρα ισχύος της εκεχειρίας, η οποία εφαρμόζεται στις επαρχίες Ντεράα, Κουνέιτρα και Σουέιντα.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr