Ξεκίνησε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Brexit - Παραμένουν οι διαφωνίες

Ξεκίνησε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Brexit - Παραμένουν οι διαφωνίες Facebook Twitter
1

Βρετανοί και Ευρωπαίοι διαπραγματευτές ξεκίνησαν σήμερα τον τέταρτο κατά σειρά κύκλο διαπραγματεύσεων με επίκεντρο το Brexit, συνεχίζοντας να υποστηρίζουν τις αντίθετες θέσεις τους, ενώ το Λονδίνο εξακολουθεί να συνδέει τη συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ με τις συζητήσεις για τις σχέσεις που θα διαμορφωθούν στο μέλλον με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ναι μεν οι συμμετέχοντες επιχείρησαν να επικεντρωθούν στις ελπίδες που υπάρχουν αναφορικά με την επίτευξη προόδου στο θέμα του Brexit, ωστόσο καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν επιχείρησε να κρύψει και τις διαφωνίες ανάμεσά τους: από τη μία πλευρά, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ απέρριψε τη συζήτηση η Βρετανία να διαφοροποιηθεί από τους κανονισμούς της ΕΕ κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit σε 18 μήνες από σήμερα. Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις τον προειδοποίησε να σταματήσει να εγείρει προσκόμματα στις συζητήσεις σχετικά με τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις, εφόσον επιθυμεί το Λονδίνο να διευθετήσει τους λογαριασμούς του.


«Η Βρετανία θα τιμήσει τις δεσμεύσεις που κάναμε κατά τη διάρκεια της περιόδου που ήμασταν μέλη», τόνισε ο Ντέιβις μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Μπαρνιέ. «Ωστόσο είναι προφανές ότι το να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα επί αυτού του θέματος μπορεί να γίνει εντός του πλαισίου και σε συμφωνία με μια νέα βαθιά και ειδική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Παρουσιάσαμε συγκεκριμένες προτάσεις και δεν υπάρχουν δικαιολογίες προκειμένου να παρεμποδίζει κανείς τον δρόμο της προόδου» τόνισε ο ίδιος.


Ο Μπαρνιέ επισήμανε ότι θέλει να μάθει αυτήν την εβδομάδα ποια ακριβώς συγκεκριμένη πρόταση κάνει το Λονδίνο για τη διευθέτηση των λογαριασμών του, ένα από τα βασικότερα ζητήματα επί των οποίων επιδιώκει να καταγραφεί «σημαντική πρόοδος».


«Δεν θα εμπλέξουμε τη συζήτηση για τα χρέη και τις δεσμεύσεις του παρελθόντος, δεν θα εμπλέξουμε αυτά τα ζητήματα που αποτελούν μέρος της διαδικασίας αποχώρησης με μια συζήτηση για τις σχέσεις του μέλλοντος» τόνισε ο Γάλλος αξιωματούχος.


Ο Μπαρνιέ απέρριψε επίσης τις προτάσεις ορισμένοι κανονισμοί της ΕΕ ενδεχομένως να μην εφαρμόζονται πλέον εάν η Βρετανία παραμείνει στην ενιαία αγορά για λίγα χρόνια μετά το Brexit. «Χωρίς καμία εξαίρεση» υπογράμμισε, η Βρετανία θα υπόκειται στους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς, τα δικαστήρια και άλλα, ένα θέμα που προκαλεί δυσφορία σε πολλούς υποστηρικτές του διαζυγίου με την ΕΕ.

Μισέλ Μπαρνιέ και Ντέιβιντ Ντέιβις συναντήθηκαν για τον τέταρτο γύρο συνομιλιών σε διάστημα τριών μηνών. Και οι δύο έκριναν πως αυτή η εβδομάδα είναι σημαντική, καθώς οι διαπραγματεύσεις αυτές ενδέχεται να ολοκληρωθούν την Πέμπτη, ώρες προτού η Μέι συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στην Εσθονία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΕΝΕ ΓΚΟΥΝΤ ΜΙΝΕΑΠΟΛΗ ICE

Διεθνή / Μινεάπολη: Η σύζυγος της Ρενέ Γκουντ λέει «εμείς είχαμε σφυρίχτρες, εκείνοι όπλα» μετά τον θάνατό της

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ παρουσίασαν τη Ρενέ Γκουντ ως «εγχώρια τρομοκράτη», υποστηρίζοντας ότι επιχείρησε να παρασύρει πράκτορα της ICE με το όχημά της
THE LIFO TEAM
Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

Διεθνή / Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

«Αν ήξερα ή αν είχα οποιαδήποτε εμπλοκή, φυσικά θα απολογούμουν. Όμως δεν ήμουν ούτε συνένοχος ούτε ενήμερος για όσα έκανε» υποστήριξε στην πρώτη συνέντευξή του μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Διεθνή / Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Παρά τη σκληρή καταστολή, τις απειλές για θανατικές ποινές και το μπλακάουτ στο διαδίκτυο, οι διαδηλωτές στο Ιράν συνεχίζουν τις μαζικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες συλλήψεις και έντονη διεθνή ανησυχία για κλιμάκωση της κρίσης
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να έχει ζητήσει από τους διοικητές των ειδικών δυνάμεων να εκπονήσουν σχέδιο εισβολής, παρά τις αντιδράσεις κορυφαίων στρατιωτικών και τις ανησυχίες για τη συνοχή του ΝΑΤΟ
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια