Ξεκίνησε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Brexit - Παραμένουν οι διαφωνίες

Ξεκίνησε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Brexit - Παραμένουν οι διαφωνίες Facebook Twitter
1

Βρετανοί και Ευρωπαίοι διαπραγματευτές ξεκίνησαν σήμερα τον τέταρτο κατά σειρά κύκλο διαπραγματεύσεων με επίκεντρο το Brexit, συνεχίζοντας να υποστηρίζουν τις αντίθετες θέσεις τους, ενώ το Λονδίνο εξακολουθεί να συνδέει τη συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ με τις συζητήσεις για τις σχέσεις που θα διαμορφωθούν στο μέλλον με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ναι μεν οι συμμετέχοντες επιχείρησαν να επικεντρωθούν στις ελπίδες που υπάρχουν αναφορικά με την επίτευξη προόδου στο θέμα του Brexit, ωστόσο καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν επιχείρησε να κρύψει και τις διαφωνίες ανάμεσά τους: από τη μία πλευρά, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ απέρριψε τη συζήτηση η Βρετανία να διαφοροποιηθεί από τους κανονισμούς της ΕΕ κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit σε 18 μήνες από σήμερα. Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις τον προειδοποίησε να σταματήσει να εγείρει προσκόμματα στις συζητήσεις σχετικά με τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις, εφόσον επιθυμεί το Λονδίνο να διευθετήσει τους λογαριασμούς του.


«Η Βρετανία θα τιμήσει τις δεσμεύσεις που κάναμε κατά τη διάρκεια της περιόδου που ήμασταν μέλη», τόνισε ο Ντέιβις μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Μπαρνιέ. «Ωστόσο είναι προφανές ότι το να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα επί αυτού του θέματος μπορεί να γίνει εντός του πλαισίου και σε συμφωνία με μια νέα βαθιά και ειδική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Παρουσιάσαμε συγκεκριμένες προτάσεις και δεν υπάρχουν δικαιολογίες προκειμένου να παρεμποδίζει κανείς τον δρόμο της προόδου» τόνισε ο ίδιος.


Ο Μπαρνιέ επισήμανε ότι θέλει να μάθει αυτήν την εβδομάδα ποια ακριβώς συγκεκριμένη πρόταση κάνει το Λονδίνο για τη διευθέτηση των λογαριασμών του, ένα από τα βασικότερα ζητήματα επί των οποίων επιδιώκει να καταγραφεί «σημαντική πρόοδος».


«Δεν θα εμπλέξουμε τη συζήτηση για τα χρέη και τις δεσμεύσεις του παρελθόντος, δεν θα εμπλέξουμε αυτά τα ζητήματα που αποτελούν μέρος της διαδικασίας αποχώρησης με μια συζήτηση για τις σχέσεις του μέλλοντος» τόνισε ο Γάλλος αξιωματούχος.


Ο Μπαρνιέ απέρριψε επίσης τις προτάσεις ορισμένοι κανονισμοί της ΕΕ ενδεχομένως να μην εφαρμόζονται πλέον εάν η Βρετανία παραμείνει στην ενιαία αγορά για λίγα χρόνια μετά το Brexit. «Χωρίς καμία εξαίρεση» υπογράμμισε, η Βρετανία θα υπόκειται στους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς, τα δικαστήρια και άλλα, ένα θέμα που προκαλεί δυσφορία σε πολλούς υποστηρικτές του διαζυγίου με την ΕΕ.

Μισέλ Μπαρνιέ και Ντέιβιντ Ντέιβις συναντήθηκαν για τον τέταρτο γύρο συνομιλιών σε διάστημα τριών μηνών. Και οι δύο έκριναν πως αυτή η εβδομάδα είναι σημαντική, καθώς οι διαπραγματεύσεις αυτές ενδέχεται να ολοκληρωθούν την Πέμπτη, ώρες προτού η Μέι συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στην Εσθονία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλικός φωτογράφος μοιράζεται την αγαπημένη του φωτογραφία, με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ σε μια αυθόρμητη στιγμή

Διεθνή / Βασιλικός φωτογράφος αποκαλύπτει σπάνιο αυθόρμητο «κλικ» του πρίγκιπα Ουίλιαμ με τα παιδιά του

«Ήταν πραγματικό προνόμιο να φωτογραφίζω τον πρίγκιπα και την πριγκίπισσα της Ουαλίας τα τελευταία δύο χρόνια και αυτή ίσως είναι η αγαπημένη μου λήψη μέχρι σήμερα», έγραψε σε ανάρτησή του ο φωτογράφος Josh Shinner
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ιράν πως εάν χρειαστεί οι ΗΠΑ θα «διασώσουν» τους διαδηλωτές της χώρας

Διεθνή / Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ιράν πως εάν χρειαστεί οι ΗΠΑ θα «διασώσουν» τους διαδηλωτές της χώρας

Εδώ και αρκετές ημέρες, οι Ιρανοί πολίτες διαμαρτύρονται για την άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας τους - Εχθές υπήρξαν αναφορές για τουλάχιστον 6 νεκρούς
THE LIFO TEAM
Ο Μαδούρο δηλώνει έτοιμος να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με τον Τραμπ για την καταπολέμηση των καρτέλ ναρκωτικών

Διεθνή / Ο Μαδούρο δηλώνει έτοιμος να μιλήσει με τον Τραμπ για την καταπολέμηση των καρτέλ ναρκωτικών

Ο Μαδούρο απέφυγε να σχολιάσει τη φερόμενη επίθεση των ΗΠΑ σε περιοχή πρόσδεσης σκαφών στη Βενεζουέλα, την οποία, σύμφωνα με τον Τραμπ, χρησιμοποιούσαν τα καρτέλ ναρκωτικών
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια