Ουκρανία: Το ελληνικό κονβόι ξεκίνησε από τη Ζαπορίζια - Σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης

Ξεκίνησε από τη Ζαπορίζια το ελληνικό κονβόι- Σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης από την Ουκρανία Facebook Twitter
0

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών, δημοσιογράφων και μέρους του προσωπικού του προξενείου Μαριούπολης από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κονβόι ξεκινάει από τη Ζαπορίζια, όπου διανυκτέρευσε, θα μετακινηθεί προς το Kirovohrad και εν συνεχεία προς τη Μολδαβία, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το ελληνικό κονβόι δέχτηκε προειδοποιητικά πυρά όταν βρέθηκε σε άγνωστους δρόμους, σε μία προσπάθεια να ακολουθήσουν μία ασφαλή διαδρομή από τη Μαριούπουλη.

Το κονβόι με τα αυτοκίνητα αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία όταν βρέθηκε μπροστά σε βομβαρδισμένη γέφυρα.

 
«Όποιος δεν έχει κάνει αυτό το δρομολόγιο, δεν μπορεί να καταλάβει τι περνούν οι πρόσφυγες για να σώσουν τη ζωή τους» είπε χαρακτηριστικά ο απεσταλμένος του Open Tv, Σωτήρης Δανέζης περιγράφοντας τη διαδρομή ως εφιαλτική.

Το κονβόι που ξεκίνησε στις 11 το πρωί από τη Μαριούπολη, αποτελείτο από τουλάχιστον σαράντα αυτοκίνητα, κυρίως με γυναίκες, παιδιά και οικογένειες, δημοσιογράφους Έλληνες και λίγους ξένους, όπως ανέφερε ο ίδιος. 

Όταν πέρασαν την έξοδο της Μαριούπολης, όπου δεν αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα ούτε εμπόδια, «πέντε χιλιόμετρα μετά πέσαμε μπροστά σε έναν ουλαμό ρωσικών αρμάτων μάχης, 44 τεθωρακισμένων και άλλων οχημάτων, που έκλειναν ένα σταυροδρόμι. 

«Ήταν εντυπωσιακό πως σταματήσαμε μπροστά στα άρματα μάχης και γύρισαν τα κανόνια τους, τα πυροβόλα τους και σημάδευαν τα αυτοκίνητα. Οι Ρώσοι στρατιώτες νομίζω πως αιφνιδιάστηκαν που είδαν μπροστά τους ένα τέτοιο κονβόι. Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της διπλωματικής αποστολής που κράτησαν περίπου είκοσι λεπτά.

Όλη αυτήν την ώρα, οι στρατιώτες μάς σημάδευαν με τα όπλα τους. Κάποιες στιγμές πιστέψαμε πως κάτι κακό θα συνέβαινε γιατί τους είδαμε να ακροβολίζονται ξαφνικά σαν να είδαν κάποιο περίεργο κίνδυνο μπροστά τους, και να σημαδεύουν με το δάχτυλο στη σκανδάλη» περιέγραψε ο δημοσιογράφος. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ