Ξεκινά τη Δευτέρα η μεγάλη επιχείρηση διάλυσης της "Ζούγκλας" του Καλαί

Ξεκινά τη Δευτέρα η μεγάλη επιχείρηση διάλυσης της "Ζούγκλας" του Καλαί Facebook Twitter
0


Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα πως τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων και μεταναστών από τον καταυλισμό που βρίσκεται στις βόρειες ακτές της χώρας, την επονομαζόμενη «Ζούγκλα» του Καλαί. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπολογίζει ότι θα ολοκληρώσει τη διάλυσή του σε διάστημα μίας εβδομάδας.


Στον εν λόγω καταυλισμό διαμένουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να μεταβούν στη Βρετανία. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε ετοιμόρροπα παραπήγματα, σε σχεδόν ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής και πολλοί θεωρούν ότι η «Ζούγκλα» είναι το σύμβολο της αποτυχίας της Ευρώπης να επιλύσει την προσφυγική κρίση.


«Πρόκειται για μία επιχείρηση που ενέχει κίνδυνο» επισήμανε η αξιωματούχος κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης των δημοσιογράφων, όπου περιέγραψε τους άξονες του σχεδίου απομάκρυνσης 6.486 προσφύγων από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και η Ερυθραία με στόχο την μετεγκατάστασή τους σε κέντρα υποδοχής σε ολόκληρη την χώρα.


Ανακοινώνοντας το προσεχές κλείσιμό της τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε περιγράψει την κατάσταση στον καταυλισμό ως «απαράδεκτη». Την ίδια ώρα γαλλικό δικαστήριο απέρριψε αυτήν την εβδομάδα την προσφυγή ανθρωπιστικών οργανώσεων που ζητούσαν να δοθεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις για τη διαμονή τόσων ανθρώπων.

Ξεκινά τη Δευτέρα η μεγάλη επιχείρηση διάλυσης της "Ζούγκλας" του Καλαί Facebook Twitter


Το στέλεχος του υπουργείου εξήγησε ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να προσέλθουν οι ίδιοι για να δώσουν τα στοιχεία τους σε ένα τεράστιο υπόστεγο όπου θα τους χωρίσουν σε οικογένειες, ενήλικους, ασυνόδευτους ανήλικες και ευάλωτα πρόσωπα, μεταξύ τους ηλικιωμένους και ανύπαντρες γυναίκες.


Κατόπιν θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε ένα δίκτυο 450 κέντρων υποδοχής σε ολόκληρη την χώρα, όπου θα υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις και – εφόσον δεν το έχουν ήδη κάνει – θα αποφασίσουν εάν θα υποβάλουν αίτηση για χορήγηση ασύλου.



Τουλάχιστον 1.250 αστυνομικοί και στρατοχωροφύλακες θα επιβλέπουν την επιχείρηση και οποιοδήποτε πρόσφυγας αρνηθεί να φύγει διατρέχει τον κίνδυνο να συλληφθεί, επισήμανε η αξιωματούχος.


Η ίδια ανέφερε επιπλέον ότι η Γαλλία και η Βρετανία καταγράφουν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με επίκεντρο το μέλλον των 1.300 ασυνόδευτων παιδιών και νέων που βρίσκονται στον καταυλισμό. Το Λονδίνο έθεσε ως προτεραιότητα να επιτρέψει την είσοδο σε εκείνα που έχουν οικογενειακούς δεσμούς στην χώρα.


Ωστόσο το Παρίσι θέλει η Βρετανία να μην μείνει εκεί και να τηρήσει τη δέσμευσή της να βοηθήσει τα ευάλωτα παιδιά πρόσφυγες στην Ευρώπη. «Καταγράφουμε πρόοδο» δήλωσε η αξιωματούχος.


«Ελπίζουμε ότι θα καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες θα ολοκληρώσουμε όλες τις συνενώσεις οικογενειών και να προχωρήσουμε παρακάτω».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM
Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Διεθνή / Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Η επιστροφή εκτοπισμένων στη Συρία φέρνει νέες τραγωδίες: εγκαταλελειμμένα εκρηκτικά σκοτώνουν παιδιά και ενήλικες στο Mrei’iyeh, καθιστώντας την εκκαθάριση νάρκων άμεση προτεραιότητα για την ανοικοδόμηση
LIFO NEWSROOM
Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Διεθνή / Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Η έλλειψη έγκρισης του χάφνιου και ζιρκονίου στους κανονισμούς ΕΕ απειλεί το 90% των θερμοσιφώνων και τα νοικοκυριά κινδυνεύουν με αυξημένα κόστη και περιορισμένη πρόσβαση σε ζεστό νερό από το 2027
LIFO NEWSROOM