WSJ: Οι τελευταίες μέρες του Ντόναλντ Τραμπ

WSJ: Οι τελευταίες μέρες του Ντόναλντ Τραμπ Facebook Twitter
WSJ: Οι τελευταίες ημέρες του Ντόναλντ Τραμπ (EPA)
0

Τις σκοτεινές, τελευταίες ημέρες της ζωής του Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ καταγράφει η ομάδα των συντακτών της Wall Street Journal ζητώντας του να φύγει ήσυχα, πριν την επίκληση της 25ης Τροπολογίας.

Οδηγός αυτών των άρθρων γνώμης είναι το Σύνταγμα των ΗΠΑ, γράφει η ομάδα της Wall Street Journal.

«Το κείμενο του Συντάγματος είναι η στέρεα αρχή, που προστατεύει την ελευθερία και αυτή την εβδομάδα έδειξε ξανά την αρετή του. Παρά το γεγονός ότι εκτοπίστηκε για μια ώρα από έναν όχλο, το Κογκρέσο επέστρεψε την ίδια ημέρα για να επικυρώσει την ψηφοφορία του εκλογικού σώματος και να πιστοποιήσει τις εκλογές του Τζο Μπάιντεν» αναφέρει το άρθρο.

«Συγχαρητήρια στον εκλεγμένο Πρόεδρο, ο οποίος θα ορκιστεί όπως ορίζει το Σύνταγμα στις 20 Ιανουαρίου το μεσημέρι.» και επισημαίνει όμως πως «Αυτό αφήνει (πίσω του) ακόμη την ντροπή της Τετάρτης και το τι πρέπει να κάνουμε για τις 13 ημέρες που απομένουν στην προεδρική θητεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ και Νάνσι Πελόζι απαιτούν την άμεση απομάκρυνση του κ. Τραμπ - είτε από το Υπουργικό Συμβούλιο σύμφωνα με την επίκληση της 25ης Τροπολογίας είτε με την υποβολή κατηγορίας για την αποπομπή του.

Υπάρχει κομματικό κίνημα εδώ, αλλά οι ενέργειες του κ. Τραμπ την Τετάρτη εγείρουν συνταγματικά ζητήματα που δεν απορρίπτονται εύκολα.

Συνοπτικά, την Τετάρτη, ο αρχηγός του εκτελεστικού τμήματος, αναφέρει το άρθρο κάνοντας μία αναδρομή στα γεγονότα,  υποκίνησε το πλήθος να διαδηλώσει στο Καπιτώλιο.

Ο σαφής στόχος ήταν να απαιτηθεί από το Κογκρέσο και τον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να απορρίψουν τις ψήφους των εκλεκτόρων από αρκετές πολιτείες ώστε να αρνηθούν στον κ. Μπάιντεν μια νίκη του Σώματος. Όταν κάποιοι στο πλήθος έγιναν βίαιοι και κατέλαβαν το Καπιτώλιο, ο Πρόεδρος μεμψιμοιρούσε και αρνήθηκε για πάρα πολύ ώρα να τους απομακρύνει. Όταν μίλησε, επανέλαβε τον ισχυρισμό του με καταγγελία για νοθεία στις εκλογές.

Αυτή ήταν μια επίθεση στη συνταγματική διαδικασία μετάβασης της εξουσίας μετά από εκλογές. Ήταν επίσης μια επίθεση κατά του νομοθέτη από ένα στέλεχος, που ορκίστηκε να τηρεί τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτό υπερβαίνει την άρνηση να παραδεχτεί την ήττα. Κατά την άποψή μας, διασχίζει μια συνταγματική γραμμή που δεν έχει περάσει στο παρελθόν ο κ. Τραμπ. Είναι κατηγορηματικό.

Πολλοί αντίπαλοι του κ. Τραμπ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι οι προβλέψεις τους έχουν αποδειχθεί σωστές. Ότι δηλαδή δεν ήταν ποτέ κατάλληλος να γίνει Πρόεδρος και θα έπρεπε να είχε αποπεμφθεί εδώ και πολύ καιρό. Αλλά οι αδυναμίες του κ. Τραμπ ήταν προφανείς σε όλους όταν διεκδικούσε την Προεδρία.

Εξήντα τρία εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν για να εκλέξουν τον κ. Τραμπ το 2016 και αυτή η συνταγματική διαδικασία δεν πρέπει εύκολα να παρακαμφθεί, όπως ζήτησαν οι Δημοκρατικοί και ο Τύπος από τη πρώτη του ημέρα, σχεδόν, στο αξίωμα.

Δεν αποπέμπεται κάποιος για προληπτικά αδικήματα ή για εκείνα που δεν φτάνουν στο επίπεδο των συνταγματικών παραβιάσεων. Οι δράσεις αυτής της εβδομάδας είναι μακράν πολύ μεγαλύτερη υπόθεση αποπομπής από τις ουκρανικές παρεμβάσεις του το 2019.


Το σχετικό αλλά ξεχωριστό ερώτημα είναι εάν η αποπομπή ή η αναγκαστική απομάκρυνση βάσει της 25ης Τροπολογίας είναι προς το συμφέρον της χώρας.

Η δεύτερη συνθήκη φαίνεται παράλογη εκτός αν ο κ. Τραμπ απειλεί με κάποια άλλη απερίσκεπτη ή αντισυνταγματική πράξη.

Μετά την Τετάρτη, έχει υποσχεθεί να βοηθήσει σε μια «ομαλή μετάβαση» εξουσίας. Ένα υπουργικό συμβούλιο που τον εκδιώκει θα προκαλέσει ένα θεμελιώδες πραξικόπημα και θα δώσει στον κ. Τραμπ μεγαλύτερη αφορμή να παίξει το πολιτικό θύμα.

Η αποπομπή έχει την αρετή να είναι διαφανής και πολιτικά υπεύθυνη κίνηση. Εάν υπήρχαν αρκετές ψήφοι για καταδίκη στη Γερουσία, θα φαινόταν επίσης λιγότερο κομματική.

Η καλύτερη περίπτωση απομάκρυνσης δεν είναι η τιμωρία του κ. Τραμπ. Είναι να στείλει ένα μήνυμα στους μελλοντικούς Προέδρους ότι το Κογκρέσο θα προστατευθεί από λαϊκιστές όλων των ιδεολογιών, που είναι πρόθυμοι να πυροδοτήσουν έναν όχλο και να απειλήσουν το Καπιτώλιο ή τα μέλη του.

Όμως, η καθυστέρηση (της αποπομπής) τόσο αργά στο τέλος της περιόδου του, δεν θα είναι εύκολη ούτε χωρίς οργή.

Θα εξοργίσει περαιτέρω τους υποστηρικτές του κ. Τραμπ με τρόπο που δεν θα βοηθήσει τον κ. Μπάιντεν να κυβερνήσει. Πολύ λιγότερο να θεραπεύσει τους κομματικούς διχασμούς. Θα λειτουργούσε ως πολιτικό καύσιμο για τους θανάτους της Τετάρτης.

Πολύ περισσότερο επειδή οι Δημοκρατικοί δεν είναι πιθανό να συμπεριφέρθούν υπεύθυνα ή με αυτοσυγκράτηση. Έχουν ήδη κολλήσει με τα άρθρα περί κατηγορίας, που περιλαμβάνουν μια σειρά από καταγγελίες κατά του Τραμπ για τέσσερα χρόνια.

Οι Δημοκρατικοί θα είχαν περισσότερη αξιοπιστία τώρα, εάν δεν είχαν κάνει κατάχρηση της διαδικασίας το 2019. Η αποστολή θα μοιάζει με πολιτική εκδίκηση, όχι συνταγματική επιβολή - και ο κ. Τραμπ θα το παίξει έτσι μέχρι την τελευταία του ανάσα.

Ο κ. Μπάιντεν θα μπορούσε να κερδίσει οπαδούς εάν αποσύρει τους καταγγέλλοντες στο όνομα της αποχώρησής του από πολιτικές αφανισμού.

Εάν ο κ. Τραμπ θέλει να αποφύγει μια δεύτερη κατηγορία αποπομπής, ο καλύτερος δρόμος θα ήταν να αναλάβει προσωπική ευθύνη και να παραιτηθεί.

Αυτή θα ήταν η καθαρότερη λύση δεδομένου ότι θα αναθέσει αμέσως τα προεδρικά καθήκοντα στον κ. Πενς. Και θα έδινε στον κ. Τραμπ τη δυνατότητα, α λα Ρίτσαρντ Νίξον, να θέσει τη δική του μοίρα.

Αυτό θα μπορούσε επίσης να σταματήσει τη σωρεία παραιτήσεων στον Λευκό Οίκο και το υπουργικό Συμβούλιο, που είναι κατανοητές ως πράξεις συνείδησης, αλλά θα μπορούσαν να αφήσουν την κυβέρνηση επικίνδυνα ακέφαλη.

Ο Robert O'Brien, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, πρέπει να παραμείνει στη θέση του.

Γνωρίζουμε ότι μια πράξη χάριτος του κ. Τραμπ δεν είναι πιθανή. Εν πάση περιπτώσει, αυτή την εβδομάδα πιθανότατα τελείωσε ως σοβαρή πολιτική προσωπικότητα.

Έχει κοστίσει στους Ρεπουμπλικάνους την ηγεσία, τον Λευκό Οίκο και τώρα τη Γερουσία. Ακόμη χειρότερα, έχει προδώσει τους πιστούς υποστηρικτές του λέγοντας ψέματα για τις εκλογές και την ικανότητα του Κογκρέσου και του κ. Πενς να ανατρέψουν το αποτέλεσμα.

Αρνήθηκε να αποδεχθεί τη βασική συμφωνία της δημοκρατίας, δηλαδή να αποδεχτεί το αποτέλεσμα, να κερδίσει ή να χάσει.

Είναι καλύτερο για όλους, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου, εάν φύγει ήσυχα.» καταλήγει το κείμενο.

Με πληροφορίες της Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ