WSJ: Η Ρωσία στρατολογεί χάκερς «ικανούς να προκαλέσουν ακόμα και μπλακ άουτ»

WSJ: Η Ρωσία στρατολογεί χάκερς «ικανούς να προκαλέσουν ακόμα και μπλακ άουτ» Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Όλο και περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι φιλορώσοι χάκερ συνεργάζονται με τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας, σύμφωνα με έρευνα της Google.

Αξιωματούχοι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν προειδοποιήσει καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου που μαίνεται ότι χάκερς της Μόσχας θα μπορούσαν να επιτεθούν εναντίον των συμμάχων της Ουκρανίας στοχεύοντας κρίσιμες υποδομές με κυβερνοεπιθέσεις. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, αυτό το σενάριο δεν έχει υλοποιηθεί σε μεγάλη έκταση, αναφέρει η Wall Street Journal. 

Τους τελευταίους μήνες, η ειδική ομάδα κυβερνοασφάλειας της Google, η Mandiant, έχει καταγράψει διασυνδέσεις μεταξύ φιλορώσων χάκερς και κυβερνοεπιθέσεων από τη GRU, την κατασκοπευτική υπηρεσία του ρωσικού στρατού. Σε τέσσερις περιπτώσεις, χρησιμοποιήθηκε κακόβουλο software «wiper» για να καταστρέψει στοιχεία από ολόκληρα δίκτυα και υπολογιστικά συστήματα, ενώ καταγράφηκε δημοσίευση απόρρητων δεδομένων που είχαν κλαπεί από τους στόχους της επίθεσης.

Τρεις ομάδες φιλορώσων χάκερς φέρεται να εμπλέκονται στις κυβερνοεπιθέσεις αυτές. Πρόκειται για τις XakNet Team, Infoccentr και CyberArmyofRussia_Reborn. Η ομάδα Mandiant σε έκθεσή της έκανε λόγο για πρωτοφανή κατάσταση, επισημαίνοντας πως δεν έχει καταγράψει ποτέ ξανά τέτοιο όγκο κυβερνοεπιθέσεων, τόσους διαφορετικούς δράστες και τέτοιο συντονισμό.

Οι ομάδες αυτές των χάκερς αντιπροσωπεύουν έναν τρόπο για τη Ρωσία να προβάλει μια ενισχυμένη και πιο απειλητική διαδικτυακή παρουσία, δήλωσε ο Μάικλ Ρότζερς, πρώην επικεφαλής της NSA, ο οποίος τώρα εργάζεται στην εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Team8 Labs Ltd.

Ο Τζον Χάλτκουιστ, αντιπρόεδρος ανάλυσης πληροφοριών της Mandiant, δήλωσε ότι η ομάδα XakNet θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως κάλυψη για τη Μόσχα για μια πιο σοβαρή επιχείρηση στον κυβερνοχώρο.

«Αυτοί οι παράγοντες δεν μπορούν να ληφθούν ελαφρά την καρδία», δήλωσε και πρόσθεσε: «Είναι ικανοί ακόμα και να σβήσουν τα φώτα».

Τα αποδεικτικά στοιχεία δεν είναι ξεκάθαρα, αλλά οι επανειλημμένες συνδέσεις μεταξύ των επιθέσεων που συνδέονται με την GRU και των ομάδων αυτών «είναι δύσκολο να αγνοηθούν και υποδηλώνουν ότι η σχέση δεν είναι τυχαία», είπε ο Χάλτκουιστ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κιρ Στάρμερ: «Ο καλύτερος δρόμος για το Ιράν είναι να διαπραγματευτεί συμφωνία»

Διεθνή / Κιρ Στάρμερ: «Ο καλύτερος δρόμος για το Ιράν είναι να διαπραγματευτεί συμφωνία»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπερασπίζεται την απόφαση να μην συμμετάσχει στις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ και δηλώνει ότι η χώρα κάνει «ό,τι μπορεί» για να αποκλιμακώσει την κατάσταση
THE LIFO TEAM
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή - Live: Κλιμακώνεται και εξαπλώνεται η σύρραξη - Νέες επιθέσεις

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Πυραυλικές επιθέσεις Ιράν στο Ισραήλ, πλήγματα στη Βηρυτό και κλιμάκωση σε όλη την περιοχή

Όλες οι εξελίξεις - Ο Τραμπ λέει ότι το Ιράν είναι «αποδεκατισμένο για 10 χρόνια» - Συνεχίζονται οι επιθέσεις στη Μέση Ανατολή - Άνοδος στις τιμές πετρελαίου
THE LIFO TEAM