WSJ: Γιατί ο Τραμπ ετοιμάζεται να καταργήσει το υπουργείο Παιδείας

WSJ: Γιατί ο Τραμπ θα καταργήσει το υπουργείο Παιδείας Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Ο  Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα το οποίο προβλέπει την κατάργηση του ομοσπονδιακού υπουργείου Παιδείας, αποκάλυψε η εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη πηγές της ενήμερες για τις προθέσεις του και προσχέδιο του κειμένου που περιήλθε σε γνώση της.

«Πρέπει να προσδιορίσουμε ποιες από τις λειτουργίες, τα προγράμματα και τα γραφεία του Υπουργείου δεν επιβάλλονται από τον νόμο και να τα καταργήσουμε. Αυτή η αναδιοργάνωση θα επηρεάσει το προσωπικό, τους προϋπολογισμούς, τις εργασίες και πολλά άλλα – και τους επόμενους μήνες θα καθορίσουμε πώς μπορεί να επιτευχθεί μ’ ελάχιστη καθυστέρηση και αναστάτωση» αναφέρεται στο προσχέδιο.

Το σημείωμα γράφει, επίσης, ότι ο Τραμπ ανέθεσε στο υπουργείο Παιδείας να συντάξει ένα σχέδιο για την ανακατανομή και την εκ νέου ανάθεση των λειτουργιών του «τις οποίες θα διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα άλλοι φορείς». Στόχος του Τραμπ  είναι «να μειώσει τον ρόλο του υπουργείου στην εκπαίδευση».

«Η εξάλειψη της γραφειοκρατίας πρέπει να μας ελευθερώσει, όχι να μας περιορίσει, στην επιδίωξη αυτών των στόχων. Η άρση της γραφειοκρατίας και των γραφειοκρατικών φραγμών θα δώσει τη δυνατότητα στους γονείς να κάνουν τις καλύτερες εκπαιδευτικές επιλογές για τα παιδιά τους» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Το εκτελεστικό διάταγμα αυτό ενδέχεται να υπογραφτεί πιθανόν ακόμη και σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το υπουργείο εποπτεύει περίπου 100.000 δημόσια και 34.000 ιδιωτικά σχολεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και πάνω από το 85% της χρηματοδότησης των δημόσιων σχολείων προέρχεται από τις πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις. Αντίθετα, παρέχει ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις για σχολεία και προγράμματα που έχουν ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων χρημάτων για την πληρωμή εκπαιδευτικών παιδιών με ειδικές ανάγκες, τη χρηματοδότηση καλλιτεχνικών προγραμμάτων και την αντικατάσταση πεπαλαιωμένων υποδομών.
Εποπτεύει επίσης τα φοιτητικά δάνεια ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέχουν δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το πανεπιστήμιο εξ ολοκλήρου.

Υπό τον Δημοκρατικό προκάτοχο του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν, οι Ρεπουμπλικάνοι άσκησαν ιδιαίτερη κριτική στο υπουργείο για τη διαγραφή των φοιτητικών δανείων και τις πολιτικές που σχετίζονται με τα προγράμματα πολυμορφίας, ισότητας και ένταξης.

Ο Τραμπ είχε ταχθεί υπέρ της διάλυση του υπουργείου Παιδείας, το οποίο χαρακτήρισε «μεγάλη απάτη». Εξαιτίας του υπουργείου, σύμφωνα με τον Τραμπ «είμαστε στην 40η θέση της κατάταξης, αλλά στην 1η θέση στο κόστος ανά μαθητή».

Το υπουργείο, που είναι το μικρότερο σε μέγεθος από τα ομοσπονδιακά, έχει μόλις 4.500 υπαλλήλους. Ιδρύθηκε τη δεκαετία του '70.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
Υπό πίεση το Βέλγιο: Η Δύση ζητά τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία

Διεθνή / Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζητούν να ανοίξουν τα ρωσικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Το Βέλγιο δέχεται αυξανόμενη πίεση από ΗΠΑ και Ευρωπαίους συμμάχους να επιτρέψει τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος και οι ανάγκες ανοικοδόμησης εντείνονται
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες θα συναντηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για να συζητήσουν τη μελλοντική αγορά φαρμάκων, με τη BlinkRx να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο
LIFO NEWSROOM
Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: 7 πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Διεθνή / Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: Επτά πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Οι Βρετανοί Συντηρητικοί αντιγράφουν τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, από τις μαζικές απελάσεις μέχρι την απόρριψη διεθνών συμφωνιών. Η Κέμι Μπάντενοκ φέρνει το “Make America Great Again” στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας πολιτικό σεισμό ενόψει εκλογών
LIFO NEWSROOM