Wirecard: Συνελήφθη ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος για «τρύπα» 2,1 δισ. δολαρίων στη εταιρεία

Wirecard: Συνελήφθη ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος για «τρύπα» 2,1 δισ. δολαρίων στη εταιρεία Facebook Twitter
0

Ο Markus Braun, ο Αυστριακός επιχειρηματίας που δραστηριοποιούταν στον τομέα της τεχνολογίας και μετέτρεψε την Wirecard σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Γερμανίας, συνελήφθη έπειτα από «τρύπα» 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους λογαριασμούς της.

Οι εισαγγελείς του Μονάχου επιβεβαίωσαν την Τρίτη ότι ο Braun, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Wirecard, συνελήφθη με την κατηγορία ότι διόγκωσε τον ισολογισμό και τις πωλήσεις της εταιρείας μέσω ψεύτικων συναλλαγών, προκειμένου να τον καταστήσει πιο ελκυστικό για επενδυτές και πελάτες. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Μπράουν μπορεί να έχει ενεργήσει σε συνεργασία με άλλους δράστες.


Το σκάνδαλο ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα όταν η Wirecard ανακοίνωσε ότι δεν μπορούσε να εντοπίσει τα κεφάλαια στους λογαριασμούς και ο Braun αρνήθηκε να υπογράψει τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας. Ο Braun παραιτήθηκε από Διευθύνων Σύμβουλος την Παρασκευή. Ο Jan Marsalek, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της Wirecard, απολύθηκε τη Δευτέρα.


Η Wirecard θεωρήθηκε κάποτε μια από τις πιο υποσχόμενες εταιρείες τεχνολογίας στην Ευρώπη. Επεξεργάζεται πληρωμές για καταναλωτές και επιχειρήσεις και πωλεί υπηρεσίες ανάλυσης δεδομένων. Η εταιρεία απασχολεί σχεδόν 6.000 υπαλλήλους σε 26 χώρες σε όλο τον κόσμο.


Ο Braun ηγήθηκε της εταιρείας από το 2002. Ο πρώην σύμβουλος της KPMG ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, με ποσοστό άνω του 7%, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Η εταιρεία ανέφερε έσοδα άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,2 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2018, ή υπερδιπλάσια από το 2013. Οι μετοχές έφτασαν σε υψηλά επίπεδα άνω των 190 ευρώ (213 $) τον Σεπτέμβριο του 2018, τον ίδιο μήνα η Wirecard αντικατέστησε την Commerzbank ( CRZBF) στη λίστα των κορυφαίων 30 εταιρειών της Γερμανίας. Φέρεται να αξίζει περισσότερα από 24 δισεκατομμύρια ευρώ (26,9 δισεκατομμύρια δολάρια).


Η εταιρεία αντιμετωπίζει τώρα μια κρίση. Αξίζει να αναφερθεί ότι όσο ξεδιπλωνόταν το σκάνδαλο τόσο μεγαλύτερο σφυροκόπημα δέχονταν μετοχές και ομόλογα της Wirecard. Σε λιγότερο από μία εβδομάδα έχασε το 90% της κεφαλαιοποίησής της. «Πρόκειται για πλήρη καταστροφή» σχολίασε η BaFin, η αρχή εποπτείας του γερμανικού τραπεζικού τομέα. «Είναι ντροπή αυτό που έγινε» συμπλήρωσε σε ανακοίνωσή της.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: 61χρονος νάρκωνε, βίαζε και βιντεοσκοπούσε τη σύζυγό του για χρόνια

Διεθνή / Γερμανία: 61χρονος νάρκωνε, βίαζε και βιντεοσκοπούσε τη σύζυγό του για χρόνια

Η υπόθεση θυμίζει τη δίκη του Ντομινίκ Πελικό στη Γαλλία, ο οποίος για πάνω από μια δεκαετία νάρκωνε τη σύζυγό του και την παρέδιδε σε δεκάδες άντρες που εντόπιζε σε διαδικτυακά chat rooms, βιντεοσκοπώντας στη συνέχεια τις πράξεις τους
THE LIFO TEAM
Γάζα: Συνομιλίες σήμερα στη Φλόριντα μεταξύ ΗΠΑ και μεσολαβητών - Τι προσμένει η Χαμάς

Διεθνή / Γάζα: Συνομιλίες σήμερα στη Φλόριντα μεταξύ ΗΠΑ και μεσολαβητών - Τι προσμένει η Χαμάς

Το Κατάρ και η Αίγυπτος, που ενεργούν ως μεσολαβητές αλλά και ως εγγυητές της κατάπαυσης πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ζητούν να ξεκινήσει η επόμενη φάση του αμερικανικού σχεδίου
THE LIFO TEAM
Κίνα: Άνοιξε το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο πάγου και χιονιού στον κόσμο

Διεθνή / Κίνα: Άνοιξε το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο πάγου και χιονιού στον κόσμο

Σε έκταση 1,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων και με τη χρήση 400.000 κυβικών μέτρων πάγου και χιονιού, το Harbin Ice-Snow World έχει δημιουργήσει ένα μεγαλειώδες «παγωμένο παραμύθι από πάγο και χιόνι» σε πρωτοφανή κλίμακα
THE LIFO TEAM
Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει φυσικό αέριο στην Αίγυπτο αξίας 35 δισ. δολαρίων

Διεθνή / «Ιστορική συμφωνία» πώλησης φυσικού αερίου 35 δισ. δολαρίων στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε ο Νετανιάχου

Η Αίγυπτος έχει δηλώσει ότι η συμφωνία αποτελεί αυστηρά εμπορική συναλλαγή, η οποία συνήφθη αποκλειστικά για οικονομικούς και επενδυτικούς λόγους, χωρίς πολιτικά κίνητρα
THE LIFO TEAM