«Veganzola»: Μπορεί τελικά ένα vegan τυρί να είναι νόστιμο; Κι όμως.

«Veganzola»: Μπορεί τελικά ένα vegan τυρί να είναι νόστιμο; Κι όμως. Facebook Twitter
0

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τυρί, οποιοδήποτε κι αν είναι, μπορεί να γίνει μέχρι εθιστικό. 

Μια πρωτεΐνη που υπάρχει στην αγαπημένη μας πίτσα και ονομάζεται καζεΐνη, προσκολλάται στους υποδοχείς ντοπαμίνης και μας κάνει να λαχταρούμε παρόμοιες τροφές. Καμία έκπληξη, λοιπόν, που είναι ένα από τα πράγματα που κάποιοι δυσκολεύονται περισσότερο να αφήσουν πίσω όταν γίνονται vegan.

Χάρη στον ανεξέλεγκτο εθισμό μας στο τσένταρ και μια αυξανόμενη επιθυμία να κάνουμε καλό στον πλανήτη, οι εναλλακτικές επιλογές για vegan γίνονται συνεχώς όλο και πιο βασικό στοιχείο στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Στις ΗΠΑ σημειώθηκε αύξηση σχεδόν 70% στις πωλήσεις τυριού φυτικής προέλευσης τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ η ζήτηση αντίστοιχων προϊόντων στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε για λίγο τα αντίστοιχα γαλακτοκομικά.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλά από τα φυτικά τυριά δεν είναι τόσο νόστιμα όσο το αυθεντικό προϊόν. Η λιωμένη μοτσαρέλα στις vegan πίτσες κολλάει στα δόντια με αηδιαστικά  τρόπο και άλλες καθημερινές επιλογές συνήθως είναι αρκετά άνοστες.

Συχνά παρασκευασμένα από λάδι καρύδας και άμυλο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουν πετύχει εμφανισιακά, αλλά στερούνται την γνωστή γεύση τυριού. 

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι που προσπαθούν να μετατρέψουν τις vegan επιλογές σε κάτι πιο ιδιαίτερο και με δικές τους καλλιέργειες βακτηρίων και ειδικές χειροποίητες τεχνικές, αυτές οι εναλλακτικές λύσεις είναι κάθε άλλο παρά άνοστες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Veganzola» της Honestly Tasty, ενός brand με έδρα το Λονδίνο. Αποτελείται από μίγμα αμυγδάλων, καθώς και μούχλα Penicillium Roqueforti, η οποία βρίσκεται στα καλύτερα μπλε τυριά με αποτέλεσμα η διαφορά σε  γεύση και νοστιμιά να είναι απειροελάχιστη.  

Στο I Am Nut OK, με έδρα ξανά το Λονδίνο, το ζευγάρι Nivi και Angela φτιάχνει τυρί σε μικρές, χειροποίητες παρτίδες. Οι δικές τους βακτηριακές καλλιέργειες αναμιγνύονται με καρύδια κάσιους, ζυμώνονται και στη συνέχεια αφήνονται να ωριμάσουν.

«Τα προϊόντα μας διαφέρουν από το γαλακτοκομικό τυρί, καθώς δεν προσπαθούμε να αναπαράγουμε τις γεύσεις των γαλακτοκομικών», λέει η Angela. 

Ο Nivi σκεφτόταν να γίνει vegan μετά τη γνωριμία τους, αλλά η εγκατάλειψη του τυριού φάνταζε ανυπέρβλητη θυσία. «Ως Ιταλός, δεν πίστευε ότι μια ζωή χωρίς τυρί ήταν δυνατή», λέει η Angela, «έτσι έκανα αποστολή μου να του αποδείξω ότι κάνει λάθος». Ερωτεύτηκε τις κρεμώδεις δημιουργίες της με κάσιους και δεν το μετάνιωσε ποτέ.

Ένα κοινό ζήτημα μεταξύ των σεφ είναι η επιθυμία να αλλάξουν την αντίληψη για το vegan τυρί.

«Ξεκίνησα να φτιάχνω βασικά τυριά χρησιμοποιώντας ξηρούς καρπούς και προβιοτικές καλλιέργειες και στη συνέχεια έκανα πειραματισμούς με τυριά μακράς παλαίωσης, καλλιεργημένα με μούχλα», λέει ο Angel Ashcroft της Strictly Roots Vegan, που έχει πάθος με την παρασκευή vegan τυριού. «Ήθελα να κάνω χειροποίητα vegan τυριά επειδή εκείνα που ήταν διαθέσιμα στα σούπερ μάρκετ ήταν πολύ επεξεργασμένα», εξηγεί. 

Την ίδια στιγμή όμως, όσο οι φυτικής προέλευσης εναλλακτικές κερδίζουν έδαφος, τόσο αυξάνονται οι σχετικές αντιδράσεις.

Όταν άνοιξε το κατάστημα La Fauxmagerie, η βρετανική γαλακτοβιομηχανία εξέφρασε ανησυχίες ότι οι πελάτες μπορεί να παραπλανηθούν.

Το επιχείρημα της Dairy UK ήταν ότι χρησιμοποιώντας τη λέξη «τυρί» αυτές οι μάρκες vegan εκμεταλλεύονται τα υποτιθέμενα οφέλη για την υγεία των γαλακτοκομικών που περιμένουν οι πελάτες.

Η απάντηση είναι πως για όσους επιλέγουν να μην τρώνε ή δεν μπορούν να φάνε γαλακτοκομικά, οι χειροποίητες vegan επιλογές απλώς αναβιώνουν την εμπειρία του τυριού χωρίς απαραίτητα να αντιγράφουν το γαλακτοκομικό πρωτότυπο.

Με πληροφορίες από Euronews

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ