«Veganzola»: Μπορεί τελικά ένα vegan τυρί να είναι νόστιμο; Κι όμως.

«Veganzola»: Μπορεί τελικά ένα vegan τυρί να είναι νόστιμο; Κι όμως. Facebook Twitter
0

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τυρί, οποιοδήποτε κι αν είναι, μπορεί να γίνει μέχρι εθιστικό. 

Μια πρωτεΐνη που υπάρχει στην αγαπημένη μας πίτσα και ονομάζεται καζεΐνη, προσκολλάται στους υποδοχείς ντοπαμίνης και μας κάνει να λαχταρούμε παρόμοιες τροφές. Καμία έκπληξη, λοιπόν, που είναι ένα από τα πράγματα που κάποιοι δυσκολεύονται περισσότερο να αφήσουν πίσω όταν γίνονται vegan.

Χάρη στον ανεξέλεγκτο εθισμό μας στο τσένταρ και μια αυξανόμενη επιθυμία να κάνουμε καλό στον πλανήτη, οι εναλλακτικές επιλογές για vegan γίνονται συνεχώς όλο και πιο βασικό στοιχείο στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Στις ΗΠΑ σημειώθηκε αύξηση σχεδόν 70% στις πωλήσεις τυριού φυτικής προέλευσης τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ η ζήτηση αντίστοιχων προϊόντων στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε για λίγο τα αντίστοιχα γαλακτοκομικά.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλά από τα φυτικά τυριά δεν είναι τόσο νόστιμα όσο το αυθεντικό προϊόν. Η λιωμένη μοτσαρέλα στις vegan πίτσες κολλάει στα δόντια με αηδιαστικά  τρόπο και άλλες καθημερινές επιλογές συνήθως είναι αρκετά άνοστες.

Συχνά παρασκευασμένα από λάδι καρύδας και άμυλο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουν πετύχει εμφανισιακά, αλλά στερούνται την γνωστή γεύση τυριού. 

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι που προσπαθούν να μετατρέψουν τις vegan επιλογές σε κάτι πιο ιδιαίτερο και με δικές τους καλλιέργειες βακτηρίων και ειδικές χειροποίητες τεχνικές, αυτές οι εναλλακτικές λύσεις είναι κάθε άλλο παρά άνοστες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Veganzola» της Honestly Tasty, ενός brand με έδρα το Λονδίνο. Αποτελείται από μίγμα αμυγδάλων, καθώς και μούχλα Penicillium Roqueforti, η οποία βρίσκεται στα καλύτερα μπλε τυριά με αποτέλεσμα η διαφορά σε  γεύση και νοστιμιά να είναι απειροελάχιστη.  

Στο I Am Nut OK, με έδρα ξανά το Λονδίνο, το ζευγάρι Nivi και Angela φτιάχνει τυρί σε μικρές, χειροποίητες παρτίδες. Οι δικές τους βακτηριακές καλλιέργειες αναμιγνύονται με καρύδια κάσιους, ζυμώνονται και στη συνέχεια αφήνονται να ωριμάσουν.

«Τα προϊόντα μας διαφέρουν από το γαλακτοκομικό τυρί, καθώς δεν προσπαθούμε να αναπαράγουμε τις γεύσεις των γαλακτοκομικών», λέει η Angela. 

Ο Nivi σκεφτόταν να γίνει vegan μετά τη γνωριμία τους, αλλά η εγκατάλειψη του τυριού φάνταζε ανυπέρβλητη θυσία. «Ως Ιταλός, δεν πίστευε ότι μια ζωή χωρίς τυρί ήταν δυνατή», λέει η Angela, «έτσι έκανα αποστολή μου να του αποδείξω ότι κάνει λάθος». Ερωτεύτηκε τις κρεμώδεις δημιουργίες της με κάσιους και δεν το μετάνιωσε ποτέ.

Ένα κοινό ζήτημα μεταξύ των σεφ είναι η επιθυμία να αλλάξουν την αντίληψη για το vegan τυρί.

«Ξεκίνησα να φτιάχνω βασικά τυριά χρησιμοποιώντας ξηρούς καρπούς και προβιοτικές καλλιέργειες και στη συνέχεια έκανα πειραματισμούς με τυριά μακράς παλαίωσης, καλλιεργημένα με μούχλα», λέει ο Angel Ashcroft της Strictly Roots Vegan, που έχει πάθος με την παρασκευή vegan τυριού. «Ήθελα να κάνω χειροποίητα vegan τυριά επειδή εκείνα που ήταν διαθέσιμα στα σούπερ μάρκετ ήταν πολύ επεξεργασμένα», εξηγεί. 

Την ίδια στιγμή όμως, όσο οι φυτικής προέλευσης εναλλακτικές κερδίζουν έδαφος, τόσο αυξάνονται οι σχετικές αντιδράσεις.

Όταν άνοιξε το κατάστημα La Fauxmagerie, η βρετανική γαλακτοβιομηχανία εξέφρασε ανησυχίες ότι οι πελάτες μπορεί να παραπλανηθούν.

Το επιχείρημα της Dairy UK ήταν ότι χρησιμοποιώντας τη λέξη «τυρί» αυτές οι μάρκες vegan εκμεταλλεύονται τα υποτιθέμενα οφέλη για την υγεία των γαλακτοκομικών που περιμένουν οι πελάτες.

Η απάντηση είναι πως για όσους επιλέγουν να μην τρώνε ή δεν μπορούν να φάνε γαλακτοκομικά, οι χειροποίητες vegan επιλογές απλώς αναβιώνουν την εμπειρία του τυριού χωρίς απαραίτητα να αντιγράφουν το γαλακτοκομικό πρωτότυπο.

Με πληροφορίες από Euronews

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM