Update: Νέα μεγάλη διαδήλωση αυτή την ώρα

Update: Νέα μεγάλη διαδήλωση αυτή την ώρα Facebook Twitter
27

Πλήθος κόσμου είναι συγκεντρωμένο από το μεσημέρι του Σαββάτου στην Κωνσταντινούπολη, προετοιμάζοντας  νέα μεγάλη διαδήλωση. Αρκετές αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα υποστηρίζουν πως υπάρχουν διακοπές στην πρόβαση στο Διαδίκτυο, ενώ η αστυνομία αποχώρησε από την πλατεία πριν από τις πέντε, επιτρέποντας να γίνει η διαδήλωση, όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Στο μεταξύ, τα τουρκικά δίκτυα έδειξαν πλάνα με πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές να επιβιβάζονται σε μικρά πλοία για να περάσουν στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αυστηρά είναι τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την Παρασκευή έχουν συλληφθεί 81 άτομα, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες.


Update: Νέα μεγάλη διαδήλωση αυτή την ώρα Facebook Twitter

Να σταματήσουν αμέσως τις διαμαρτυρίες κάλεσε σε τηλεοπτική ομιλία του τους διαδηλωτές ο Ενρτογάν λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η αστυνομία ήταν εκεί χθες, εκεί είναι σήμερα και εκεί θα είναι αύριο γιατί η πλατεία Ταξίμ δεν μπορεί να είναι ένας τόπος όπου οι εξτρεμιστές θα κάνουν ό,τι θέλουν». Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η  θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των ανθρώπων και των περιουσιών τους με την αστυνομία να παραμένει στην πλατεία Ταξίμ για να «διατηρήσει την τάξη».

 «Ζητώ από τους διαδηλωτές να σταματήσουν αμέσως τις διαμαρτυρίες για να μην προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά στους επισκέπτες, τους περαστικούς και τους καταστηματάρχες», τόνισε ο Ερντογάν.

 «Κάθε τέσσερα χρόνια διεξάγουμε εκλογές και η χώρα αυτή κάνει την επιλογή της. Αυτοί που έχουν πρόβλημα με την πολιτική της κυβέρνησης μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους στα πλαίσια του νόμου και της δημοκρατίας», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, κάνοντας σαφές ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση του νέου οικιστικού σχεδίου στην περιοχή, το οποίο αποτέλεσε την αφορμή για τις διαδηλώσεις.


Συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια και οι συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη, και κυρίως στην πλατεία Ταξίμ, όπου από το πρωί φτάνουν συνεχώς χιλιάδες διαδηλωτές ενώ οι δυνάμεις καταστολής έχουν αυξήσει την παρουσία τους με ασπίδες, θωρακισμένα οχήματα και αντλίες νερού. Ήδη έχει γίνει χρήση δακρυγόνων και νερού ενάντια στους ακτιβιστές που διαδηλώνουν με σύνθημα: «Ενωμένοι κατά του φασισμού».

Όλα ξεκίνησαν χθες, όταν κατεστάλη βίαια διαμαρτυρία ακτιβιστών που είχαν κατασκηνώσει στο πάρκο Γκεζί, στην πλατεία, για να διαμαρτυρηθούν για το μπάζωμα του πάρκου, στο βωμό της ανάπτυξης και της ανέγερσης ξενοδοχείων και καταστημάτων.

 

Ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις, με τους διαδηλωτές να καταγγέλουν τη βιαιότητα της αστυνομίας και τους τραυματίες να υπολογίζονται σε 60 από τις κυβερνητικές πηγές και σε περισσότερους από 200 από την πλευρά των ακτιβιστών.

Update: Νέα μεγάλη διαδήλωση αυτή την ώρα Facebook Twitter

Ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ εκατοντάδων διαδηλωτών και αστυνομίας, η οποία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και- όπως καταγγέλλουν ακτιβιστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- «χτυπά όποιον βρει μπροστά της».

 

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα haberedikkat.com και η τουρκική Indymedia, ένας φοιτητής έχασε τη ζωή του σήμερα, από καρδιακό επεισόδιο, μετά την ρίψη χημικών από την αστυνομία.Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται μια Αιγύπτια τουρίστρια που τραυματίστηκε στα επεισόδια και υποβλήθηκε σε επέμβαση αφού διαπιστώθηκε ότι είχε εγκεφαλική αιμορραγία. Η 34χρονη γυναίκα χτυπήθηκε από ένα δοχείο δακρυγόνου. Ακόμα, μια σκαλωσιά κατέρρευσε κατά την βίαιη επέμβαση των δυνάμεων καταστολής, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δέκα διαδηλωτές.

Η κατάσταση στην Τουρκία είναι πλέον έκρυθμη αφού ήδη τα επεισόδια και οι διαδηλώσεις έχουν επεκταθεί στην Άγκυρα και σε μεγάλες πόλεις, όπως το Ικόνιο, η Σμύρνη και η Αλικαρνασσός.

 

Update: Νέα μεγάλη διαδήλωση αυτή την ώρα Facebook Twitter

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι ανησυχεί για αυτό που περιγράφεται ως «χρήση υπερβολικής βίας» από την αστυνομία, ενάντια σε αυτό που είχε ξεκινήσει ως μια ειρηνική διαμαρτυρία.

27

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δολοφονία του Τσάρλι Κερκ: Ο Τάιλερ Ρόμπινσον θα εμφανιστεί στο δικαστήριο

Διεθνή / Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Ο 22χρονος Τάιλερ Ρόμπινσον στο εδώλιο με τους εισαγγελείς να ζητούν τη θανατική ποινή

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ζητήσουν τη θανατική ποινή για τον 22χρονο άνδρα που κατηγορείται για τη δολοφονία του συντηρητικού πολιτικού ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ.
LIFO NEWSROOM
Ο Αντόνιο Κόστα επιδιώκει να παρακάμψει το βέτο του Όρμπαν για την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ

Διεθνή / Ο Αντόνιο Κόστα επιδιώκει να παρακάμψει το βέτο του Όρμπαν για την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ

Οι κανόνες των Βρυξελλών που απαιτούν από τα 27 κράτη μέλη να συμφωνήσουν σχετικά με τις νέες προσχωρήσεις θα εξεταστούν προσεκτικά στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στην Κοπεγχάγη.
LIFO NEWSROOM
Ο Σι Τζινπίνγκ πιέζει τον Τραμπ για την Ταϊβάν – Τι θα αποφασίσουν οι ΗΠΑ

Διεθνή / Ο Σι Τζινπίνγκ πιέζει τον Τραμπ για την Ταϊβάν – Τι θα αποφασίσουν οι ΗΠΑ

Ο Σι Τζινπίνγκ πιέζει τον Ντόναλντ Τραμπ για επίσημη αντίθεση στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν, καθώς η Κίνα επιδιώκει να ενισχύσει τον έλεγχό της και να αποδυναμώσει την αμερικανική δέσμευση
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Επιστολή συγγενών ομήρων στον Τραμπ πριν από τη συνάντηση με Νετανιάχου

Διεθνή / Γάζα: Επιστολή συγγενών ομήρων στον Τραμπ πριν από τη συνάντηση με Νετανιάχου

Ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι διαφαίνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, στη βάση σχεδίου 21 σημείων που παρουσίασε σε Άραβες και μουσουλμάνους ηγέτες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
LIFO NEWSROOM
Μίσιγκαν: Τι γνωρίζουμε για τον ύποπτο της δολοφονίας στην εκκλησία Μορμόνων

Διεθνή / Μίσιγκαν: Τι γνωρίζουμε για τον ύποπτο της ένοπλης επίθεσης στην εκκλησία Μορμόνων

Ο φερόμενος ως δράστης που σκότωσε τέσσερις ανθρώπους, προτού βάλει φωτιά στην εκκλησία, έχει ταυτοποιηθεί ως ο Τόμας Τζέικομπ Σάνφορντ, πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ που υπηρέτησε στο Ιράκ
LIFO NEWSROOM
Κίνδυνος shutdown στις ΗΠΑ: Πώς σκοπεύει να το εκμεταλλευτεί ο Τραμπ

Διεθνή / Κίνδυνος shutdown στις ΗΠΑ: Πώς σκοπεύει να το εκμεταλλευτεί ο Τραμπ

Αν το Κογκρέσο αποτύχει να εγκρίνει τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος ετοιμάζεται για ένα shutdown που θα αντικατοπτρίζει την καθαρότερη και πιο ολοκληρωμένη εκδοχή του οράματος του προέδρου Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θα συναντήσει έναν πολύ διαφορετικό Νετανιάχου τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο

Διεθνή / Ο Τραμπ θα συναντήσει έναν πολύ διαφορετικό Νετανιάχου σήμερα στον Λευκό Οίκο

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντά τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο με φόντο τον πιο μακροχρόνιο πόλεμο στην ιστορία του Ισραήλ - Από προσεκτικός ηγέτης μετατράπηκε σε «τζογαδόρο» της Μέσης Ανατολής – αλλά η Ιστορία και οι σύμμαχοί του ίσως τον προδώσουν
LIFO NEWSROOM
La Luz del Mundo: Σκάνδαλο για την εκκλησία με τους 5 εκατ. πιστούς - Βιασμοί παιδιών και trafficking

Διεθνή / La Luz del Mundo: Σκάνδαλο για την εκκλησία με τους 5 εκατ. πιστούς - Βιασμοί παιδιών και trafficking

Η εκκλησία La Luz del Mundo, με 5 εκατομμύρια πιστούς παγκοσμίως, συγκλονίζεται από κατηγορίες για συστηματική κακοποίηση ανηλίκων - Ο ηγέτης Ναασόν Χοακίν Γκαρσία και η μητέρα του Εύα αντιμετωπίζουν ισόβια ποινή για sex trafficking και εγκλήματα φρίκης
LIFO NEWSROOM