Ύπατη Αρμοστεία: Τα κράτη να προστατεύουν τα δικαιώματα των προσφύγων - Μην εργαλειοποιούν το δράμα τους

Ύπατη Αρμοστεία: Τα κράτη να προστατεύουν τα δικαιώματα των προσφύγων - Μην εργαλειοποιούν το δράμα τους Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / EUROKINISSI
0

Την αυξανόμενη ανησυχία της για την εργαλειοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών από κράτη εκφράζει η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σημειώνοντας πως πίσω από αυτά τα φαινόμενα βρίσκεται η εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι «άνθρωποι δεν είναι, και δεν θα πρέπει ποτέ να γίνονται, πιόνια σε γεωπολιτικά παιχνίδια».

Όπως σημειώνει η Ύπατη Αρμοστεία, όταν τα κράτη ενθαρρύνουν τη μετακίνηση πληθυσμών προς γειτονικές χώρες, προκαλούν σοβαρούς κινδύνους και επιδεινώνουν το τραύμα και τα δεινά των ανθρώπων που ξεριζώνονται. Κάτι τέτοιο, όπως συμπεραίνει, οδηγεί σε επικίνδυνες περαιτέρω μετακινήσεις, εκθέτει τους ανθρώπους σε πιθανή εκμετάλλευση και μπορεί να επιβαρύνει υπέρμετρα τη δυνατότητα υποδοχής άλλων χωρών.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει εξαιρετικά ανησυχητική την ανοδική πορεία που φαίνεται να εμφανίζει αυτή η τάση – στην Ευρώπη και αλλού, σημειώνοντας πως «το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να έχει πρόσβαση στην επικράτεια και να αναζητά άσυλο αποτελεί θεμέλιο λίθο του προσφυγικού δικαίου».

Η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει έκκληση σε όλα τα κράτη να δουν πέρα από τα στενά πολιτικά τους συμφέροντα, να αξιολογούν τη βασιμότητα των αιτημάτων ασύλου μέσα από δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες μετά την άφιξη των ανθρώπων και να προσφέρουν ουσιαστική προστασία σε όλες και όλους που βρίσκονται σε ανάγκη.

Αυτή η θεμελιώδης υποχρέωση παροχής προστασίας μπορεί να επιμερίζεται μεταξύ των κρατών μέσα σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης, αλλά δεν θα πρέπει ποτέ να μεταφέρεται μονομερώς, να ανατίθεται εξωτερικά ή να αποτελεί αντικείμενο χειραγώγησης για πολιτικά οφέλη.

Με πληροφορίες από Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ