Ένα γενόσημο φάρμακο σε μορφή δισκίου με γεύση φράουλας για παιδιά, που ζουν με HIV, διένειμαν αρμόδιες οργανώσεις σε έξι αφρικανικές χώρες.

 

Σύμφωνα με την υπηρεσία υγείας UNITAID, αφορά σε ένα βασικό αντιρετροϊκό φάρμακο κατά της ασθένειας, που απευθύνεται σε μωρά.

 

Η UNITAID και η Clinton Health Access Initiative (CHAI) προμήθευσαν 100.000 κουτιά του σκευάσματος dolutegravir σε όλη τη Νιγηρία, το Μαλάουι, την Ουγκάντα, την Κένυα, τη Ζιμπάμπουε και το Μπενίν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNITAΙD, Herve Verhoosel.

 

Περίπου 1,8 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως ζουν με HIV, αλλά μόνο τα μισά από αυτά λαμβάνουν κάποιο είδος θεραπείας. Συχνά δε, ακόμα και αυτό είναι δύσκολο να χορηγηθεί λόγω της πικρής γεύσης ή της λανθασμένης δόσης από τη σύνθλιψη χαπιών για ενήλικες, που δίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Την ίδια ώρα, περίπου 100.000 παιδιά πεθαίνουν από AIDS κάθε χρόνο.

 

«Με την πρόσφατη παράδοση σε αυτές τις 6 πρώτες χώρες, το έργο αυτό γίνεται πλέον πραγματικότητα», δήλωσε ο Verhoosel.

 

Η θεραπεία «πρώτης γραμμής» για τον HIV συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από την ηλικία των τεσσάρων εβδομάδων και δεδομένου ότι μωρό είναι άνω των 3 κιλών.

 

Η UNITAID και η CHAI είχαν καταλήξει σε συμφωνία τιμολόγησης με τις Viatris και Macleods για την παιδιατρική σύνθεση του dolutegravir.

 

Το εκτιμώμενο κόστος για τη συνδυαστική θεραπεία υπολογίζεται περίπου στα 120 δολάρια για την ετήσια θεραπεία ενός παιδιού, έναντι 480 δολαρίων που είναι αυτή τη στιγμή.

 

Ο Verhoosel πρόσθεσε ακόμα ότι η συνεργασία με το Medicines Patent Pool επέτρεψε την εκούσια συμφωνία αδειοδότησης σε 121 χώρες.

 

Με πληροφορίες του Reuters