Unicef: Δύο εκατομμύρια παιδιά στην Υεμένη δεν πηγαίνουν στο σχολείο

Unicef: Δύο εκατομμύρια παιδιά στην Υεμένη δεν πηγαίνουν στο σχολείο Facebook Twitter
EPA
0

Δύο εκατομμύρια παιδιά στην Υεμένη δεν πηγαίνουν σχολείο, εκ των οποίων σχεδόν μισό εκατομμύριο έχει εγκαταλείψει το σχολείο από τον Μάρτιο του 2015 όταν κλιμακώθηκε η σύγκρουση, υπογράμμισε σήμερα η Unicef με την ευκαιρία της νέας σχολικής χρονιάς στην εμπόλεμη χώρα.

Εξάλλου σε κίνδυνο βρίσκεται η εκπαίδευση επιπλέον 3,7 εκατομμυρίων παιδιών, καθώς δεν έχουν πληρωθεί οι μισθοί των εκπαιδευτικών εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Unicef. «Η βία, οι εκτοπισμοί και οι επιθέσεις εμποδίζουν πολλά παιδιά να πάνε σχολείο. Καθώς οι μισθοί των εκπαιδευτικών δεν έχουν καταβληθεί εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια, η ποιότητα της εκπαίδευσης επίσης βρίσκεται σε κίνδυνο», κατήγγειλε η Σάρα Μπεϊσόλοου Νιάντι, εκπρόσωπος της Unicef στην Υεμένη.

Από τον εμφύλιο έχει καταστραφεί το ήδη ευάλωτο εκπαιδευτικό σύστημα της Υεμένης, όπου πλέον ένα στα πέντε σχολεία δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί, επεσήμανε η ίδια πηγή. «Τα παιδιά που δεν πάνε σχολείο είναι εκτεθειμένα σε κάθε είδους κινδύνους, κυρίως όσα αναγκάζονται να συμμετάσχουν στις μάχες, να εργαστούν ή να συνάψουν πρόωρους γάμους», υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Unicef. Η οργάνωση σημείωσε ότι πέρυσι είχε καταβάλει επιχορήγηση σε περισσότερους από 127.400 εκπαιδευτικούς και μέλη του προσωπικού σχολείων που δεν είχαν πληρωθεί εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια προκειμένου να τους βοηθήσει να καλύψουν το κόστος μετακίνησής τους και άλλα βασικά έξοδα.

Η Unicef πρόσθεσε ότι έχει ανοικοδομήσει περισσότερα από 1.300 σχολεία από το 2015 και εξακολουθεί να προσφέρει εκπαιδευτικό υλικό στα παιδιά. Ζήτησε μάλιστα εκ νέου να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον σχολείων και να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της καταβολής μισθών των εκπαιδευτικών και του σχολικού προσωπικού. Η σύγκρουση μεταξύ των σιιτών ανταρτών Χούτι και των κυβερνητικών δυνάμεων, οι οποίες από το 2015 υποστηρίζονται από έναν συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία, έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, ανάμεσά τους και πολλοί άμαχοι.

Περίπου 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να είναι εκτοπισμένοι και 24,1 εκατομμύρια, δηλαδή περισσότερα από τα δύο τρίτα του πληθυσμού, να έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος κάνει τακτικά λόγο για «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο». Η Unicef καταγγέλλει ότι 1,8 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών βρίσκεται σε κατάσταση «οξύ υποσιτισμού».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή κατά ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βέτο σε σχέδιο κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Διεθνή / Οργή κατά ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βέτο σε σχέδιο κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Τα δέκα εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας άρχισαν συνομιλίες για το απορριφθέν σχέδιο στα τέλη Αυγούστου, αντιδρώντας στην επίσημη κήρυξη από τον ΟΗΕ κατάστασης λιμού στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM